0°C

Ali Erjavec namiguje na izhod iz koalicije? 'DeSUS vedno je in bo sledil svoji ideologiji'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Veronika Lavrenčič /
KOMENTARJI
465
DeSUS v času večdnevnega dopisnega kongresa, ki se je pričel prejšnji petek, počasi pridobiva priljubljenost. Za položaj predsednika se tokrat potegujeta dva: teflonski Karl Erjavec in Srečko Felix Krope. Za favorita velja Erjavec, ki se bo kljub obljubi, da se dokončno umika iz politike, vanjo očitno vrnil. V ponedeljek naj bi Erjavec s pismom nagovoril vse delegate stranke DeSUS, v pismu pa jasno sporočilo: po kongresu moramo začeti s pripravami na parlamentarne volitve.

Pred prihajajočim kongresom stranke DeSUS je ključno vprašanje, do kakšnih sprememb bo prišlo na političnem parketu, če stranko spet prevzame Karl Erjavec: bo stranka upokojencev zapustila vlado ali namiguje na predčasne volitve?  

Erjavec je v pismu zavzel kar nekaj jasnih stališč, s katerimi namiguje, da je DeSUS vedno bila in tudi bo levosredinska stranka. Zelo oster je bil tudi glede odzivanja oziroma neodzivanja stranke na določene teme, še posebej glede ideoloških vprašanj.Aleksandra Pivec je namreč v slabih osmih mesecih predsedovanja poudarjala, da se o ideologiji ne bodo pogovarjali in da DeSUS ni ideološka stranka. 

Bomo Erjavca res še kdaj videli v vladi skupaj z Janezom Janšo?
Bomo Erjavca res še kdaj videli v vladi skupaj z Janezom Janšo?FOTO: Miro Majcen

Kot smo izvedeli, je Erjavec v pismu poudaril ravno nasprotno: da DeSUS vedno je in bo sledil svoji ideologiji, torej zagovarjanju javnega zdravstva in šolstva, socialne države in antifašizma. Erjavec, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah dejal, da v vladi Janeza Janše ne bo več sodeloval, je bil v pismu kritičen do Pivčeve, ki da je stranko samo izkoristila za lastne interese, ko je postalo hudo, pa jo je preprosto zapustila. 

PREBERI ŠE
DeSUS začenja dopisni volilni kongres

Menjavo vodstva na januarskem kongresu je označil za napako, za katero ne želi, da bi se ponovila. Tako se po naših informacijah Erjavec resno pripravlja na ponovno vodenje stranke, kljub temu da je januarja dejal, da se iz politike in javnega življenja dokončno umika. V pismu pa je tudi namignil, da lahko – tako kot je to storil pred 15 leti, ko so bili v Janševi vladi – stranko konsolidira in poenoti.

Koronavirus pasica november

Pismo Karla Erjavca delegatom in delegatkam 12. kongresa stranke DeSUS