Slovenija

Ali je tajnost pogodbe upravičena?

Ljubljana, 14. 01. 2010 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Informacijska pooblaščenka je dobila odgovor GSK glede tajnosti pogodbe o nakupu cepiva proti novi gripi. Na podlagi odgovora se bo odločila, ali je tajnost pogodbe med ministrstvom in GSK upravičena.

Medicinska sestra
Medicinska sestra FOTO: Blaž Garbajs

V uradu informacijske pooblaščenke so danes prejeli odgovor farmacevtske družbe GSK glede tajnosti cele pogodbe o nakupu cepiva proti novi gripi, so pojasnili v uradu. Informacijska pooblaščenka bo po njihovem mnenju lahko zdaj hitro odločila o tem, ali je tajnost pogodbe med ministrstvom za zdravje in farmacevtsko družbo GSK upravičena.

Spomnimo, urad informacijske pooblaščenke je po pritožbi novinarja, ki mu ministrstvo za zdravje ni želelo razkriti pogodbe s farmacevtskim podjetjem GlaxoSmithKline (GSK) o nakupu cepiva proti virusu nove gripe, začela postopek.

WHO je pripravljena preučiti svoje ravnanje ob izbruhu nove gripe. V zadnjem času se namreč sooča z očitki, da je do razglasitve pandemije prišlo zaradi pritiska farmacevtskih podjetij.

Pogodba v celoti tajna?

Kot je pojasnila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, so podjetje GSK pozvali, naj pojasni, zakaj je po njihovem mnenju lahko cela pogodba tajna. Dopuščajo možnost, da je lahko kak člen v pogodbi poslovna skrivnost, zagotovo pa to ne more biti cela pogodba, je poudarila Pirc Musarjeva.

"Nikoli v javnem sektorju, pa če gre za nakup orožja na ministrstvu za obrambo, pogodba v celoti ne more biti tajna. Tudi v primeru Patria smo razkrili večino členov in pustili zaprtih le nekaj, ki ustrezajo atributom poslovne skrivnosti. Ministrstvo za obrambo je po naši odločbi brez vsakršnih zadržkov dalo pogodbo ven. Pa je šlo za 265 milijonov evrov," je izpostavila informacijska pooblaščenka.

Minister za zdravje Borut Miklavčič je na današnji novinarski konferenci dejal, da bo morala informacijska pooblaščena prevzeti del odgovornosti v primeru, če bo družba GSK vložila tožbo zaradi razkritja zaupne pogodbe. Sicer pa se ministrstvo za zdravje z GSK dogovarja, da del naročenega cepiva ne bi prevzeli. Slovenija po navedbah Miklavčiča do sedaj še ni plačala stroškov za nakup cepiva, pač pa le stroške za rezervacijo.

Miklavčič je še opozoril, da je podpisnik pogodbe z družbo GSK po sklepu vlade zavod za blagovne rezerve in ne ministrstvo za zdravje.

Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, so od urada informacijske pooblaščenke že 12. oktobra lani prejeli vlogo za vpogled v pogodbo, ki so jo tedaj v večjem delu zavrnili. A so 1. decembra lani informacijski pooblaščenki le posredovali angleško verzijo pogodbe, dva dni kasneje pa še slovensko verzijo.

Na vprašanje, zakaj je ministrstvo za zdravje pristalo na podpis pogodbe za cepivo, ki je tajna, so na ministrstvu pojasnili, da je dobavitelj državam ponudil tipsko pogodbo, ki so jo proučili tudi slovenski strokovnjaki (med drugim tudi komisija za medicinsko etiko). "Kar v pogodbi ni zaupne narave, smo že posredovali javnosti. Če pa bo informacijska pooblaščenka odločila razkritje pogodbe, bomo ravnali v skladu z njeno odločitvijo," so zapisali na ministrstvu.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bron
14. 01. 2010 22.13
ŽENA LEŽI MOŽ NA NJEJ MOŽ ZAČNE STOKATI ŽENA MISLI, DA MU PRIHAJA JE PA ODHAJAL VERJETNO JE BIL VZROK CEPLENJE.
proofreader
14. 01. 2010 20.46
V pogodbi menda piše, da jih nihče ne more tožiti zaradi stranskih učinkov zdravila.
Buena Vita
14. 01. 2010 14.54
če bi bila poštena bi bila javna
Buena Vita
14. 01. 2010 14.53
mora biti tajna ker je lopovska in prevarantska
stepi_me
14. 01. 2010 12.45
Brises!!! ti kar brisi
0Artur0
14. 01. 2010 12.31
Le zakaj želijo, da je tajna, bolj kot pogodbe za nakup orožja? Brez razloga zagotovo ne!!!
Neikius
14. 01. 2010 11.47
Itak je bila strašna epidemija. Denar so pobasali. Treba dat na evropsko sodišče te farmacevtske firme!
draghci
14. 01. 2010 11.44
Mislm, da mamo vsi dost tega sranja!
Dejan Zajebancije
14. 01. 2010 11.37
zato ker bo iz pogodbe jasno, za kakšen nateg slovenskega proračuna je šlo.
beagel
14. 01. 2010 11.29
korupcija, manipulacija pa še marsikaj...