Slovenija
Oglas

Ali je to najbolj zanimiv prenosnik leta?

Ljubljana, 21. 02. 2024 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

ASUS je v preteklih letih predstavil številne zanimive prenosnike, tokrat pa je presegel samega sebe. Z dvema fantastičnima OLED-zaslonoma je novi ASUS Zenbook DUO (2024) UX8406 revolucionaren prenosnik, ki nikogar ne bo pustil ravnodušnega.

Vrsto let izkušenj

To ni prvi ASUS-ov prenosnik z dvema zaslonoma. V različnih modelih jih ASUS prodaja že več kot pet let, a je bil do zdaj dodatni zaslon vedno manjši od glavnega. Edina izjema je bil Zenbook 17 Fold OLED, ki je imel velik upogljiv zaslon. Letošnji Zenbook DUO UX8406 je njegov duhovni naslednik, saj ima vgrajena dva velika 14-palčna zaslona ASUS Lumina OLED, ki zavzemata skoraj celotno površino ohišja. Kaj pa tipkovnica? Tudi to ima. In to dobro.

Vsestranskost

Če bi iskali eno besedo, ki najbolje opiše Zenbook DUO, bi bila ta beseda vsestranskost. Potrebujete kompakten in lahek prenosnik? Zenbook DUO je odlična izbira, saj tehta le 1,32 kg (z Bluetooth tipkovnico pa 1,6 kg). Potrebujete prenosnik z velikim zaslonom? Spet je tukaj Zenbook DUO, saj imate ob uporabi obeh zaslonov na voljo prostorno namizje, kot bi delali na 19,8-palčnem monitorju, česar ne more ponuditi noben drug prenosnik na trgu. Zaradi tega je idealen za večje število uporabnikov, še posebej za tiste, ki uporabljajo več programov hkrati – in takih je večina. V številnih situacijah je dodaten zaslon velika prednost. Na enem zaslonu lahko na primer spremljate spletni sestanek, na drugem pa berete e-pošto ali iščete informacije, ki jih potrebujete za sestanek. Na zgornjem zaslonu lahko programirate, medtem ko na spodnjem spremljate predogled svojega dela. Na enem zaslonu lahko odprete Photoshop, na drugem pa gledate vadnico. Hkrati lahko brskate po internetu, gledate film ali igrate igro in imate odprt program za spletni klepet. Z malo domišljije lahko naredite skoraj vse.

ASUS Zenbook DUO
ASUS Zenbook DUO FOTO: Arhiv ponudnika

Prenosnik odlikuje tudi izjemna kakovost izdelave, ohišje je izdelano iz lahke in močne zlitine magnezija in aluminija. Ima tudi certifikat vzdržljivosti MIL-STD 810H, torej je trpežen po vojaških standardih.

Oba zaslona sta enaka. Vsak ima diagonalo 14 palcev, ločljivost 2880 x 1800 pik, frekvenco osveževanja 120 Hz in največjo svetilnost 550 nits. Skratka, zaslona sta vrhunska. Občutljiva sta na dotik in ju lahko uporabljate tudi s pisalom, ki je priloženo prenosniku.

Uporabljajte ga, kot vam paše

ASUS Zenbook DUO (2024) UX8406 lahko uporabljate kot klasičen prenosnik, pri čemer Bluetooth tipkovnico postavite na spodnji zaslon. Tipkovnica je polne velikosti in jo na mestu držijo močni magneti, zato je popolnoma stabilna pri delovanju. Je presenetljivo kakovostna in udobna za tipkanje, vgrajeno ima sledilno ploščico in osvetlitev tipk, zato se DUO v tem načinu na prvi pogled ne razlikuje od klasičnih prenosnikov. V tipkovnico vgrajena baterija omogoča 7 do 10 dni uporabe brez polnjenja.

ASUS Zenbook DUO
ASUS Zenbook DUO FOTO: Arhiv ponudnika

Prava čarovnija pa se zgodi, ko postavite tipkovnico predse in prenosnik postavite v namizni način, tako da sta zaslona eden poleg drugega, zahvaljujoč tečajem, ki se odpirajo do kota 180 stopinj. Veliko namizje omogoča enostavno in udobno delo, večopravilnost pa je preprostejša kot na katerem koli drugem prenosniku. Vgrajeno kovinsko stojalo na zadnji strani prenosnika zagotavlja, da Zenbook DUO v tem položaju zanesljivo stoji na mizi.

ASUS Zenbook DUO
ASUS Zenbook DUO FOTO: Arhiv ponudnika

Če želite, da sta zaslona en nad drugim, preprosto izberite način dvojnega zaslona. V tem načinu delovanja lahko uporabljate Bluetooth ali virtualno tipkovnico. Že omenjeno stojalo lahko postavite v različne položaje in tako prilagodite položaj zaslonov, da bosta ravno na tisti višini, ki vam ustreza. Težko je z besedami opisati, koliko bolj udobno in zdravo je delo v tem načinu kot delo na klasičnem prenosniku, saj je zaslon v višini oči, tako da vam ni treba biti v drži s pokrčenim vratom.

ASUS Zenbook DUO
ASUS Zenbook DUO FOTO: Arhiv ponudnika

Kaj pa zmogljivosti?

Zmogljivosti so odlične. Prenosniki Zenbook DUO imajo vgrajene nove procesorje Intel Core Ultra, vključno z najzmogljivejšim Core Ultra 9. Ti procesorji premorejo napredne funkcije umetne inteligence, ki bodo še posebej prišle do izraza ob naslednji nadgradnji sistema Windows, ki se bo opazno bolj zanašala na umetno inteligenco. Pogon SSD zmogljivosti do 2 TB in velika količina delovnega pomnilnika (do 32 GB) zagotavljata udobno delo tudi z zahtevnimi aplikacijami. Poleg zmogljive strojne opreme je ASUS ta prenosnik opremil z napredno programsko opremo, ki omogoča uporabo dveh zaslonov na kar najbolj učinkovit način.

Za energijo skrbi zmogljiva baterija (75 Wh), zato je tudi avtonomija delovanja odlična, kljub temu da ima prenosnik dva zaslona.

Je to prenosnik za vas?

Če pogosto uporabljate več aplikacij hkrati ali veliko potujete in potrebujete velik zaslon, potem je ASUS Zenbook DUO (2024) UX8406 popoln prenosnik za vas. V primerjavi s predhodnikom (Zenbook 17 Fold) ima DUO skoraj dvakrat nižjo ceno, zahvaljujoč dejstvu, da bistveno poveča produktivnost v primerjavi s klasičnimi prenosniki, pa zlahka upraviči nakup.

Podrobne tehnične specifikacije in ceno, po kateri je ASUS Zenbook Duo UX8406 na voljo v Sloveniji, si lahko ogledate na tej povezav.


Naročnik oglasne vsebine je Asus.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0