Slovenija

Ali je vladavina prava res prazni označevalec?

Ljubljana, 24. 10. 2020 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Faris Kočan
Komentarji
30

Približno tri tedne nazaj je bila evropska javnost seznanjena s prvim celovitim poročilom o stanju vladavine prava v državah članicah Evropske unije, ki je bilo po pričakovanjih najbolj kritično do stanja na Madžarskem in Poljskem.

Slovenija v poročilu ni bila izpostavljena kot država, ki ima težave z načeli pravne države, a to seveda ne pomeni, da nimamo izzivov. Dobro jih povzame dr. Petra Weingerl, ki poudarja, da "imamo težave s preganjanjem gospodarskega kriminala, težave z napadi na novinarje in kadrovsko ter finančno podhranjenostjo osrednjih pravosodnih teles in institucij".

Veliko večjo težavo na tem področju lahko zaznamo na politični ravni. Ni namreč trajalo dolgo, da je poročilo o stanju vladavine prava v državah članicah EU bilo instrumentalizirano za potrebe notranjepolitičnih bojev. Razumljivo je, da je politika v konvencionalnem pomenu razumljena kot "boj za oblast" in da ima vsaka stranka svoj "vonj, barvo in okus", a nerazumljivo je, da eno izmed temeljnih vrednot EU zreduciramo na raven vsakodnevnega političnega vprašanja.

Faris Kočan
Faris Kočan FOTO:

Ali je vladavina prava res tako abstraktna, da ga uporabljamo kot praznega označevalca? In morda še pomembnejše: ali je dopustno, da se o vladavini prava pogovarjamo na enaki ravni kot denimo o nedeljskem zaprtju trgovin, dvigu minimalne plače ali pa turističnih bonih?

Zakaj vprašanje vladavine prava v teoriji ne bi smelo biti ideološko?

Ideja zgoraj izpostavljenih primerov ne gre v smeri zagovarjanja oziroma zavračanja le-teh, ampak nam služijo zgolj kot plastična ponazoritev tega, da gre za vprašanja, kjer se vnaprej pričakuje, da ne bomo imeli političnega konsenza. In prav je, da ga nimamo, saj gre za stvar ideologije in političnih programov ter samega mandata, ki smo ga politikom dali volivci.

To bi lahko zagovarjali tudi v primeru, da bi prišlo do določene evropske pobude, ki bi skušala poenotiti takšna družbeno-socialna vprašanja na ravni EU, ki so primarno v pristojnosti držav članic EU. Enostavno ne obstajata niti pravna podlaga za takšna ravnanja niti politična volja za iskanje konsenza na tako občutljivih področjih.

In potem pridemo do vprašanja vladavine prava, temeljne vrednote EU, ki je jasno zapisana in definirana tako v Pogodbi o EU in Pogodbi o delovanju EU kot v drugih pravno-zavezujočih aktih. Povedano drugače: o vladavini prava moramo govoriti kot o dorečenem "pravilu igre" oziroma kot o ustavni kategoriji. In v tem primeru vladavina prava nikakor ni prazni označevalec, saj gre za izjemno oprijemljiv koncept, ki danes ne samo, da poganja delovanje EU, ampak deluje kot eden izmed redkih temeljnih skupnih imenovalcev držav članic EU.

K temu smo namreč stremeli že vse od osamosvojitve, o tem smo se izrekali tudi na referendumu, temu smo se na koncu koncev zavezali ob vstopu v EU. Torej gre za okvir, ki je skupen vsem političnim strankam, institucijam, organom, organizacijam in nenazadnje vsem nam državljanom. In v tem smislu bi visoko stopnjo vladavine prava morali dejansko razumeti kot nacionalni interes. Na podoben način, kot denimo Hrvaška razume vprašanje arbitražnega sporazuma s Slovenijo.

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični manedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Vprašanje torej ni, ali je vladavina prava "naša" ali "vaša", vprašanje je, kaj lahko kot družba še storimo, da bo vladavina prava v Sloveniji v vseh segmentih primerljiva s t. i. jedrnimi državami EU, vključno s pluralnim medijskim okoljem, učinkovitim sistemom nadzora in uravnavanja ter ustreznim protikorupcijskim okvirom, ki omogoča nemoteno delovanje pravosodnega sistema.

Kje so vstopne točke ideologije v polje vladavine prava?

Abeceda vladavine prava je kompleksna, a se jo da razložiti tudi na preprost način. Pri tem je treba poudariti, da razumevanje vladavine prava ni vezano zgolj na vprašanje pravosodnega sistema, kot si izhodiščno predstavljamo, ampak temelji (in se meri) na štirih prepletajočih se stebrih, in sicer: i) pravosodni sistem, ii) protikorupcijski okvir, iii) medijska svoboda in pluralizem, iv) institucionalni sistem nadzora in uravnavanja (checks and balances).

Zagotavljanje visoke stopnje vladavine prava torej ne pomeni, da je ta pogojena zgolj z vprašanjem imenovanja sodnikov in sodnic, temveč tudi z medijsko svobodo in pluralizmom, sistemom nadzora in uravnavanja ter protikorupcijskimi ukrepi. To je torej osnovni okvir za razumevanje kompleksnosti vladavine prava.

Na podlagi tega in izhajajoč iz poročanja držav članic Evropska komisija ocenjuje splošno stanje držav, izpostavi ključne probleme ter ponudi nek smerokaz, ki bi mu morale države slediti s ciljem krepitve vladavine prava. In na tej točki pride do vdora ideologije – če smo zgoraj utemeljevali, da vprašanja, povezana z vladavino prava, enostavno ne bi smela biti ideološka, pa to nikakor ne pomeni, da ideologija v to polje ne vstopa že relativno zgodaj.

Veliko večjo težavo na tem področju lahko zaznamo na politični ravni. Ni namreč trajalo dolgo, da je poročilo o stanju vladavine prava v državah članicah EU bilo instrumentalizirano za potrebe notranjepolitičnih bojev.
Veliko večjo težavo na tem področju lahko zaznamo na politični ravni. Ni namreč trajalo dolgo, da je poročilo o stanju vladavine prava v državah članicah EU bilo instrumentalizirano za potrebe notranjepolitičnih bojev. FOTO: Shutterstock

Za to je delno kriva tudi metodologija, saj nezanemarljiv del merjenja upošteva stopnjo zaupanja med državljani v pravosodni sistem, ki je vsako leto predstavljen v izsledkih Eurobarometra. In glede na to, da je v Sloveniji leta 2020 zgolj 41 % takih, ki pravosodni sistem ocenjuje kot zelo (3 %) oziroma zmerno (39 %) dobrega, je potenciala za iskanje (ideoloških) rešitev ogromno.

Vsi odločevalci pa pozabijo na drugi – 'mehkejši' – del metodologije, ki je osredotočen na iskanje dobrih praks. Te  so namreč za vsak steber posebej jasno in vidno izpostavljene, vključno z načinom rešitve in učinki izpostavljene rešitve. Na takšen način bi odločevalci lahko prenašali primere dobrih praks in krepili vladavino prava na ravni celotne EU ter slednjo navzven delali močnejšo in enotnejšo.

A takšne rešitve navadno ne krepijo nacionalnih odločevalcev in njihove legitimnosti med lastnimi volivci, zato se ti raje osredotočajo na vsakodnevni nacionalni kontekst in iščejo rešitve, ki bi jih delale "drugačne od ostalih", enkratne in neponovljive. Tako se je denimo Poljska odločila, da bo funkcijo državnega tožilstva združila z ministrskim, zaradi česar je danes poljski pravosodni minister Zbigniew Ziobro hkrati tudi generalni državni tožilec. Enkratno in neponovljivo za vsako demokratično družbo, skratka.

Poljska ima že nekaj let težave z odnosi z Brusljem.
Poljska ima že nekaj let težave z odnosi z Brusljem. FOTO: AP

Ključ za vsako resno demokracijo, ko je govora o spoštovanju vladavine prava, pa leži v medijski svobodi in delujoči civilni družbi. Obe področji namreč ob predpostavki političnega nevmešavanja pomembno prispevata k splošni družbeno-politični situaciji, cilj njunega delovanja pa bi moral biti ta, da med ljudmi krepi zaupanje v vse družbene (pod)sisteme, vključno z vladavino prava.

A predpogoj za to so strpnost, dialog in sprejemanje drugačnosti, s strani vseh deležnikov. Dokler se ne bomo znali "strinjati, da se ne strinjamo" in da je vladavina prava ena in nedeljiva, bomo v javnem prostoru še naprej izpostavljeni škodljivim praksam, ko je vladavina prava enako (ne)pomembna kot vprašanje urejanja mestnega parka in novega krožnega križišča ter zreducirana na vprašanje dnevnega političnega boja in polariziranja. Nekje je pač treba potegniti mejo politikanstva – predlagam, da jo začnemo pri vladavini prava. Na koncu dneva imamo samo eno ustavno sodišče, protikorupcijsko komisijo, družbo in državo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bavci11
25. 10. 2020 14.36
+4
Pod komunisti in levicarji je vladavina prava prazen nic razen ce si NJIHOV!
Bavci11
25. 10. 2020 08.20
+3
Se opravicujem drugic . Tole je drugi najboljsi najlepsi najpomebnejsi clanek ki sem ga prebral vse od dne ko se je Slovenija osamosvojila. Sarkazem IZKLOP!
SlobodaNE
24. 10. 2020 20.46
+3
Zame je pravna država red in pravica. Da ima vsak v osnovi enaka izhodišča za uspeh.
Bavci11
24. 10. 2020 19.10
+6
Ajoj spet levicarsko nakladanje o vladavini prava. Ko so pa Ruski komunisti teptali celo vzhodno evropo in o tem koliko ljudi so pobili pa ni nic slisati.
pepikrlinca
24. 10. 2020 18.26
+7
Pravica je slepa, pravo vlada enim bolj drugim manj. V Sloveniji pravo velja za reveže, da so še večji reveži in za bogate, da so še bogatejši
pepikrlinca
24. 10. 2020 18.25
+5
pravica je slepa, pravo vlada enim bolj drugim manj. V Sloveniji pravo velja za reveže, da so še večji reveži in za bogate, da so še bogatejši
Volga Malek
24. 10. 2020 18.25
+3
Kje najdete te bisere 🤣
ROMELS
24. 10. 2020 18.00
+5
Nič pa ni govora o diktaturi prava. Vse se samo olepšava na način, ki najbolj odgovarja oblastnim strukturam in v škodo večine ljudem. Mislim, da še novinarji niso dojeli tega pojma in ga zato ne vnašajo v javno sfero, kot niso razumeli ob osamosvojitvi Slovenije, kaj je demokracija, kaj anarhija, kaj je levica, kaj desnica.....................itd.
pepikrlinca
24. 10. 2020 18.26
+3
pravica je slepa, pravo vlada enim bolj drugim manj. V Sloveniji pravo velja za reveže, da so še večji reveži in za bogate, da so še bogatejši.
?uknaveji
24. 10. 2020 17.54
+0
Jah, nekateri veliko raje vzamemo Farisa in Alema kot vse kvazidomoljube, ki menijo, da je edini merodajen dejavnik za presojanje drugih kraj rojstva. Ali drugače povedano - menjam kopico kvazidomoljubov za enega samega Alema/Farisa. Pa še doplačam.
Volga Malek
24. 10. 2020 17.56
+2
Kollerik
24. 10. 2020 17.41
-3
"Vladavina prava" pomeni v Sloveniji Jašizem.
orcus
24. 10. 2020 17.29
+7
Faris od kod pa si se ti priselil?? Aa, ne, v Fuzinah si gor zrasel!
Apostol1
24. 10. 2020 17.14
+3
Vladavina prava in svoboda sta samo dve besedi , ki v teoriji pomenita vse v praksi pa nič.
Generacija56
24. 10. 2020 17.01
-1
V Sloveniji vlada kriminalec šele 6 mesecev. Še nismo na radarju... Bo pa, bo. Jagodni izbor...
taft007
24. 10. 2020 16.58
+4
Polna usta so vas o vladavini prava ko pa zagusti bi pa širiatsko pravo. Pomoje je kriv temparament.
Metalllca
24. 10. 2020 16.58
+12
Faris Kocan, Alem Maksuti...se počasi sprašujem v kateri državi je ta portal.
Jarek
24. 10. 2020 16.55
+13
Mi lahko kdo prosim razloži, kaj dela novinarjeva slika v članku? Ima kak pomen v zvezi s temo članka ali gre samo za novinarjevo občudovanje samega sebe?
IQeS
24. 10. 2020 17.00
+10
Da vemo kateri model je spisal to bedarijo.
Generacija56
24. 10. 2020 17.13
+5
Jaz bi se na njegovem mestu pokril z odejo, da me nihče več ne prepozna, potem ko spiše takšno bedarijo. V tej točki sem šele članek dejansko prebral. Ker, po naslovu že veš, kam pes taco moli... Zato, O PLURALIZMU! Ni pluralizma brez ameriškega, dvostrankarskega pluralizma, ki se v bistvu NE RAZLIKUJE, a Evropi daje lekcije iz DEMOKRACIJE! No, doboli smo pluralizem, kjer imamo 10 strank, KI SE O NIČEMER NE MOREJO DOGOVORITI, kjer z lahkoto IZDAJO SVOJE VOLILNO TELO, a se na odnosu vlade, do butalcev, NIČ NE SPREMENI!!!!
Heineken 1A
24. 10. 2020 16.49
+11
FARIS?!?!? ŠE EDEN OD MNOGIH ZLATKOTOV, MASUTIJEV, MILOSAVLJEVIĆEV, JANKOVIĆEV... ITD.... VI STE TAKO INTELEKTUALEN NAROD,DA STE POPOLNOMA BALKANIZIRALI SLOVENIJO! VRNITE SE NAZAJ OD KJE SO VAM KORENINE, VAM GRE DOBRO, OZ ODLIČNO!!! IZ DRŽAV SVOJIH PREDNIKOV BOSTE NAREDILI ŠVICO, ČE NE KAR DUBAJ!!! PA VELIKO SREČE!
Uporabnik1940659
24. 10. 2020 16.49
-2
Madžarski in Poljski se bo pridružila SLO..... Žalostno!!!
fafajonka
24. 10. 2020 16.36
+3
vladavina prava hehehe kje to obstaja
Casey Ry
24. 10. 2020 16.31
+6
Faris, pejt nazaj odkoder si prsu!