Slovenija

Cvikl ostaja in vztraja pri svojem

Ljubljana, 23. 09. 2009 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Cvikl je predstavil poročilo o notranji reviziji na uradu za verske skupnosti. Razkril je, da obstaja sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja pri nekdanjem generalnem sekretarju Predaliču, nekdanjem ministru za finance Bajuku in nekdanjem direktorju urada Čeparju.

Milan M. Cvikl
Milan M. Cvikl FOTO: Dare Čekeliš
Nekdanji direktor urada za verske skupnosti Čepar poudarja, da 500 tisoč evrov sredstev za gradnjo pravoslavnega kulturno-pastoralnega centra brez razpisa ni bilo sporno.

Postopek notranje revizije na uradu za verske skupnosti ni omogočal zelene luči za ponovno imenovanje Draga Čeparja za direktorja urada, je dejal generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl. Po njegovih besedah je v poročilu, s katerega je danes v soglasju s premierom umaknil stopnjo tajnosti, ključno to, da so se nepravilnosti ponavljale.

Kot pojasnjuje Cvikl, poročilo revizije na imenovanje Aleša Guliča ni neposredno vplivalo, je pa neposredno vplivalo na to, da se ni odločil, da bi vladi za direktorja predlagal Čeparja.

Glede spornih 500.000 evrov proračunskih sredstev, ki jih je prejšnja vlada s sklepom dodelila Srbski pravoslavni cerkvi v Sloveniji, je dejal, da zaradi tega obstaja sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja pri nekdanjem generalnem sekretarju Božu Predaliču, nekdanjem ministru za finance Andreju Bajuku in nekdanjem direktorju urada za verske skupnosti Čeparju.

Kot navaja revizijsko poročilo, je takšna dodelitev sredstev sporna z vidika zakona o javnih financah, po Cviklovih besedah pa bi Čepar na to lahko opozoril.

Cvikl se je danes moral sestati s svojim šefom Pahorjem, ki je od svojega generalnega sekretarja zahteval pojasnila. Pahor je namreč včeraj dejal, da "morda zaradi mojega napačnega razumevanja ali zavajanja sekretarja Cvikla na seji vlade ni bila sprejeta takšna odločitev, kot bi po mojem mnenju morala biti". Gre za odločitev, da bo urad za verske skupnosti vodil Gulič.

Nesporazum sta razjasnila

Glede tega, ali je šlo za zavajanje ali nerazumevanje, kar je v torek omenjal Pahor, je Cvikl dejal, da je vlado že 3. septembra korektno obvestil o predlogu za imenovanje Guliča in o tem, zakaj ni predlagal Čeparja. Na vprašanje, ali ostaja na svojem položaju pa je odgovoril: "Jaz sem zavezan delu te vlade, dokler me ta ne bo razrešila. Ocenjujem, da ob težkih situacijah v vseh zadevah, ki so, vlada dela korektno. Današnji pogovor s predsednikom vlade razumem predvsem kot dogovor o tem, da je bil očitno nesporazum, da ga je treba pojasniti." Izrecno je zanikal, da bi mu Pahor namignil, naj razmisli o odstopu. Na vprašanje ali sam zaupa premirju pa je odgovoril, da Pahor dela korektno, da pa so razmere izredno težke.

"Izbira med Kucler Dolinarjevo in Guličem bila lahka"

Cvikl je tudi pojasnil, da so se na vladi odločali, ali naj namesto Guliča za direktorja urada za verske skupnosti imenujejo nekdanjo ministrico za visoko šolstvo in članico NSi Mojco Kuclar Dolinar. "Če bi se odločil za bivšo ministrico, bi bilo manj hude krvi s strani nekaterih," je prepričan sekretar. Pojasnil je, da je bila odločitev za Guliča enostavna, sajo so imeli nekateri člani posebne natečajne komisije pri Kucler Dolinarjevi določene zadržke, ki jih pa pri Guliču ni bilo. Slednji bo po mnenju Cvikla svoje delo opravljal dobro.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
24. 09. 2009 07.18
Skrajni čas je že, da Pahorprosi Janšo za pomoč in ta narodočistita komunistične golazni!
hager
23. 09. 2009 23.43
Bron, ja kaj se le sekiraš, Che je pač eden iz sorte debilčkov, ki mislijo, da je trenutna večina resnica.
bron
23. 09. 2009 23.25
MIKLAVČIČ IMAŠ KAJ PROSTORA ENO MESTO V POLJU.
alterego
23. 09. 2009 23.00
Cvikl se ni cerkveno poročil in ga grize kosmata vest, pa dela neumnosti
RICHard32
23. 09. 2009 22.46
BOMO PA VOLILCI DALI ZAHVALO ZA NJUNO ZAVAJANJE. UPAM DA ČIMPREJ
hager
23. 09. 2009 22.17
Poglejmo si kdo pa je bil sploh član komisije, ki je odločala ??
hager
23. 09. 2009 22.15
Pa saj ni v vsej zadevi okoli direktorja urada, problem, okoli Čeparja in cviklizmov. Daleč največji problem, ki je prava sramota Slovenije je imenovanje Guliča, pa ne zato, ker ga vlada nima pravice nastaviti in je to v njeni domeni. Ampak ker gre za vodjo takega urada postaviti človeka, ki je pred leti kot poslanec, torej kot politik globoko užalil pripadnike največje slovenske verske skupnosti z lažmi in podtikanji o Stepincu in ker se je kot politik vmešaval kaj določena verska skupnost postavlja v svoj sakralni, torej njen avtonomni objekt. To pa je tak gaf, ki si ga vlada nikoli ne bi smela dovoliti, pa naj ima Cvikl z obtožbami Čeparja prav ali ne. In zato ni kriv Cvikl ampak cela vlada in predsednik vlade, ki o tem ni premislil.
hani123
23. 09. 2009 20.35
Imenovanje Cvikla za sekretarja vlade - napaka, imenovanje Guliča za direktorja urada za verske skupnosti-napaka, javno pranje perila-napaka. Žal!
Klizma
23. 09. 2009 20.20
če bi bla jest Cvikl, se po odmevih na njegovo poroko na teh forumih nebi niti enkrat več hotela medijsko izpostaviti.Je mar nepismen???? NE!!!Sam ful debelo kožo ima. Vesti pa sploh nikoli ni imel!!
FUKONJA
23. 09. 2009 20.19
Kjer je Cvikel, tam so afere. To so afere brez epilogov. Kako je pa kaj z dokazi glede krivde v aferi Patria?
CezDrnInStrn
23. 09. 2009 20.18
Slovenski Howard Hower ! Veliki manipulator! Roka pravice je dolga in slej ko prej ga bo zgrabila!!!
jebise2
23. 09. 2009 19.55
Pa dajte umaknte že enkrat tega cVIKLA. Takšen človek, ki vara ženo bo prevaral tudi druge! pika, vejica cVIKEL ven!!! Pa gulčiča tudi!!!
Klizma
23. 09. 2009 19.54
a takle otroški vrtec smo nedavno izvolil- vija vaja Cvikel not! Vsi se le izgovarjajo in šćitijo j..ca drug drugemu, istočasno pa vse napada popolna amnezija že za en sam dan nazaj- parlament Alzheimerjev !!! Vse lažnivce doslej po kratkem postopku odstavit!!!! Bi sploh kdo še ostal!!!?
CezDrnInStrn
23. 09. 2009 19.47
Pa kaj vam govorim že cel teden ? Preveč ve, da bi ga ostavil Pahor ! Patrie,ukraden Pahorjev Audi etc.etc....... Razno razni skoki čez planke, odlike tele vlade so res na nivoju ! PODN OD PODNA! Se čudim, da Pahor ni dobil kakšem likalnik v glavo včeraj?????
Tonček Balonček
23. 09. 2009 19.45
Cvikel naj jih toži, bando komunajzarsko, Janša že čaka na razprave, združita naj se v boju proti komunističnemu preganjanju!!
primmik
23. 09. 2009 19.42
cvikla razrešiti, buliča pa kaznovati največja kazen za njega je če mu naložiš, da si mora oprati lase
Tonček Balonček
23. 09. 2009 19.22
Cvikel je spet ena od žrtev teh rdečkarjev, ki lansirajo neke insinuacije ter obtožbe, seveda preko medijev tipa Dnevnik in delo, on naj se pa zdaj zagovarja in dokaže nedolžnost! Teh metod didkredidacije imamo Slovenci že dovolj, kar naprej ga blatijo in obmetavajo z nekimi sumi grehov, z dokazi pa nihče ne pride na dan! Naj toži Pahorja in podobne komunajzarje!
coprnjak
23. 09. 2009 19.20
da ne b cviklu verjel, to pa nikakor niti pod razno
Tonček Balonček
23. 09. 2009 19.20
Kje so dokazi? Cvikel bo gotovo tožil!!
milan777@mail386.com
23. 09. 2009 18.54
Slovenski BERIJA !!!!!!!!!