Slovenija

Ali Ljubljani z gradnjo 135 milijonov vredne kanalizacije 'tiktaka' ekološka bomba?

Ljubljana, 22. 11. 2019 19.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Veronika Lavrenčič / STA / D.L.
Komentarji
120

Ministrstvo za okolje je pri reviziji postopka ugotovilo sum nepravilnosti. Kanalizacija, ki gre čez potresno in vodovarstveno območje, bo ogrozila vir pitne vode za skoraj pol milijona Slovencev, opozarjajo kmetje in lastniki zemljišč. Gradnja se je sicer že začela, čeprav vseh gradbenih dovoljenj še ni, pa tudi študija vpliva na okolje ni bila opravljena. Poslanci zdaj predlagajo ustavitev del.

Poslanci so na izredni seji soglasno – s 67 glasovi za in nobenim proti – ministrstvu za okolje priporočili, naj do pridobitve dokumentacije in presoje vplivov na okolje zadrži gradnjo kanalizacijskega kanala C0 na kraku od Broda do Ježice. Priporočili so mu tudi, naj preveri postopke umeščanja trase cevovoda v prostor. Minister Simon Zajc je zagotovil, da so začeli ukrepati že pred sejo, da pa jim je podpora poslancev pomembna. "V državnem zboru sem zagotovil, da bo presoja vplivov na okolje za kanal C0 narejena in ta bo pokazala, če bo cev lahko šla po tej trasi ali ne, in če da, s kakšnimi ukrepi. Vir vode za Ljubljano ne sme biti in ne bo ogrožen," je zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poleg tega je državni zbor vladi še priporočil, da zagotovi spoštovanje ustavne in neodtujljive pravice do zasebne lastnine ter zaščito vseh virov pitne vode kot ustavno varovane kategorije.  

Grožnja pitni vodi za pol milijona Slovencev

Težava, o kateri so danes polemizirali v državnem zboru, je polaganje kanalizacijskih kanalov v zemljo na območju, ki s pitno vodo oskrbuje skoraj pol milijona Slovencev. Kmetje so že pred desetimi dnevi, ob začetku gradbenih del protestirali in jasno nakazali na nevarnost: ''Če bi prišlo do puščanja tega cevovoda, bo gotovo onesnažena voda in to ni problem samo parih lastnikov zemlje, ampak problem cele Ljubljane,'' opozarja eden izmed lastnikov zemljišč Brane Avbelj, s katerim si isto mnenje deli tudi poslanec SDS Anže Logar: ''Kanalizacije ne gradiš nad svojim zajetjem vodnega vira, iz katerega piješ. Sprašujem se, kako so do sedaj v vseh teh instancah, od upravne enote do Arsa (Agencija RS za okolje) sploh dovolili to delno gradnjo.''

Na Agenciji RS za okolje so že pred petimi leti odločili, da gre za manj zahteven objekt, ki nima večjega vpliva na okolje, zato pridobitev okoljevarstvenega soglasja ni bila potrebna. Pa vendar gre za 12 kilometrov kanalizacijskih kanalov od Medvod do Ljubljane, štiri kilometre in pol jih bo potekalo na območju pitne vode, skoraj 70 milijonov evrov pa bo za gradnjo prispevala Evropska komisija.

Minister Zajc odredil revizijo

Poslanci so si enotni: gradnjo kanalizacije je treba ustaviti, dokler ne bo jasno, da ne ogroža pitne vode.
Poslanci so si enotni: gradnjo kanalizacije je treba ustaviti, dokler ne bo jasno, da ne ogroža pitne vode. FOTO: POP TV

Okoljsko ministrstvo pod vodstvom Irene Majcen pred leti v tem ni videlo problema, zdajšnji minister pa meni drugače: ''Na podlagi te revizije poteka tudi pravna preverba vseh izdanih odločb, tako naših kot tudi odločb upravne enote. Poleg tega preverjamo tudi postopek umeščanja v prostor.''

Zato je zahteval notranjo revizijo postopka pridobivanja dokumentacije, ki je nakazala sum nepravilnosti. "Revizija je pokazala na sum nepravilnosti v odločitvah in slabih praks v postopkih, predvsem v smislu sledljivosti in kontrole. Zato sem že izdal navodila organom v sestavi, da se te prakse izboljšajo in kako naj jih izboljšajo," je poudaril. Arso in direkcija za vode danes delata drugače, je zatrdil.

Zdaj je na vrsti Arso, da opravi analizo. A tudi če bo ta pozitivna, kmete skrbi, da bodo kanalizacijski kanali zgrajeni površno in iz slabih materialov, zaradi česar bo njihova voda onesnažena s fekalijami.

Eden od idejnih očetov projekta, ljubljanski župan Zoran Janković se s tem ne strinja: ’"Jaz pa trdim, da bo to pomagalo, da bo voda še bolj čista in bolj uporabna, kajti ko bo ta kanal končan, bomo ukinili 1900 greznic v občini Medvode," je dejal. S čimer se strinjajo tudi gradbinci, ki zagotavljajo, da so kanali narejeni iz najboljših materialov in zagotavljajo popolno nepropustnost. Danes pa, kot pravijo zaradi prevelike politizacije teme, pred kamero niso želeli.

Medtem razpis za izbiro izvajalca recenzije tehničnih rešitev kanala C0 ni bil uspešen zaradi slabega odziva ter neprimernosti prispelih ponudb, je pojasnil minister Zajc. Razpis bodo zato ponovili. Pregled postopka umeščanja projekta v prostor in pravni pregled zakonitosti izdanih odločb pa potekata.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vomo
02. 12. 2019 16.10
+1
OBČUTEK: Z izgradnjo kanalizacijske cevi čez vodno zajetje Ljubljane nam bo gospod župan vzel OBČUTEK, da pijemo zdravo VODO, ki so jo pili naši predniki, mi in bi jo pili tudi naši otroci. Koliko krat sem se pred tujci pohvalil, da živim v Ljubljani in da pijem zelo kvalitetno vodo iz pipe. Očitno bo te hvale konec za vedno. Zakaj govorim o OBČUTKU, to je enako, kot da bi mi nekdo povedal, da blizu mene sedi serijski morilec in da 100% mi ne bo nikoli nič naredil...., tako je tudi s to kanalizacijsko cevjo, prišel bo občutek, da pijemo vodo v kateri so fekalije...Dejansko zaradi tega OBČUTKA nam bo kmalu začela voda smrdeti, RAZMIŠLJALI BOMO, DA JO MORAMO PREKUHATI IN TOLIKO SI BOMO ZAGRENILI SVOJE ŽIVLJENJE SAMO ZARADI POHLEPA ŽUPANA IN ZARADI NAŠE PASIVNOSTI, DA SMO MU TO DOVOLILI.
zmago56
24. 11. 2019 19.12
+2
Zdaj mi je jasno zakaj je Zoki tam pod Mangartom parcele kupil. V primeru, da pride do onesnaženja pitne vode se bodo tja preselil.
orel?ek
25. 11. 2019 07.48
+1
Pa misliš, da ukinitev 1900 greznic ne bo zmanjšalo onesnaževanja? Kam so pa iz grezniz vozili drek?
Simon Megli?
23. 11. 2019 20.56
+1
Celotno Ljubljansko barje spusca fekalije preko greznic naravnost v okolje ker zal v 21. stoletju se vedno nimamo kanalizacije pa ceprav smo samo nekaj minut hoje od centra. Noben se se ni zastrupil kar je zares čudno.
ni_mi_vse_eno
23. 11. 2019 19.12
-3
Če ne bi Zajc odredil revizije, bi bilo veliko ljudi bolnih. Drugače ni problem, če pride fekalija v pitno vodo. Nekaj driske in bruhanja, po enem tednu si kot prerojen. :)
resort
23. 11. 2019 18.14
-6
Od vseh komentarjev ni konkretnega, le naklapanje.
xydipsy
23. 11. 2019 16.12
+5
Janko, tle si pa pretiraval ! ! !
anakondabox
23. 11. 2019 15.26
+9
V kapitalizmu smo in kapital obrača svet. Vsak izmed priviligiranih bi si rad odrezal svojo pogačo. Ostale vrednote (etika, odgovornost, ekologija, zdravje) so zraven kot privesek. Ko jih bo nekaj obolelo za astmo, črevesnimi boleznimi, rakom, težavo s požiranjem, bodo pa trdili , da je to genskega izvora. Da ne bo kdo 'po pomoti kriv', so projekt začasno ustavili, da natančno overijo dokumentacijo. Je vlada, ki jo zasedajo osebki različnih strok, dovolj verodostojna za overjanje te življenjsko važne 'papirologije'? #retorično vprašanje
mallonge
23. 11. 2019 15.20
+14
Janković skrbi za občino Medvode, v svoji občini pa ne poskrbio za kanalizacijo!!!
mallonge
23. 11. 2019 15.23
+19
10% procentov od veleprojekta je ogromno denarja za poslovalnico Ciper! Jurček bo kar nekaj let lahko trošil 10 kratni zaslužek in več!
Adminjef
23. 11. 2019 14.33
+14
Dnar so vam že vzeli, zdaj pa še pride na vrsto voda..
mallonge
23. 11. 2019 14.16
+14
Srbi nam konstantno strežejo po življenju!
mallonge
23. 11. 2019 14.15
+16
Ko Jelinćić podpre Šarca in Erjavca v vladi je lopovski krog sklenjen.
S...O.E
23. 11. 2019 13.28
+14
Tiktaka v celotnem JHL Ljubljana če bi inšpektorat za delo opravljal svoje delo bi bilo že pol podjetij JHL zaprto vsi so novodobni sužnji smradu Jankoviču
resslovenka
23. 11. 2019 13.06
+17
😂 Sej človek sploh ne more več sledit vsej tej močvari. Če je kdo gledal četrtkovo oddajo Preverjeno, mu bo jasno kako plesniva je naša država. Ena sama korupcija. Pa pranje možganov naivnim ljudem, ki verjamejo da je zlato, zlato, v resnici je pa navaden mesing. 😎
NotMe
23. 11. 2019 12.27
+18
A se je le znašel članek na to temo tu? vau...drugod se samo o tem že cel teden govori
fafajonka
23. 11. 2019 11.46
+16
Pravi vrag novodošlemu, kje bi bil raje, v peči ali greznici. Pa novodošli vidi v greznici samo glave, ki molijo ven,.....tu pa ni slabo in zleze v greznico. Pride vrag in reče, fantje, petnajst minut pavze je minilo, lahko se usedete. Župan je vrag, kakorkoli se odločite, nasrkali ste ga.
fafajonka
23. 11. 2019 11.40
+24
Kjer ima župan prste vmes,.......je sigurno d...
TistoPravo
23. 11. 2019 11.35
+18
Vodovod, kanalizacija in elektrika so največji poslo robotiziranih lastnikov kapitala in političnih elit...poleg telekomunikacijskih vodov. In seveda davčenje na davčenje...za dosego teh ciljev marsikdo prej v zemljo pade, in marsikoga mimo meje spustijo bp...vrednost človeka je zgolj v količini, ker pomen posameznika se skriva samo v že omenjenih elitah. Ljudstvo pa, sledi....drugega ni..,
resslovenka
23. 11. 2019 13.07
+13
Ja, prava hobotnica. Če se le malo poglobite kdo, kje, zakaj.
Mungos2
23. 11. 2019 11.08
+29
A ni Janković naredil Sloveniji že dovolj škode ? Zdaj hoče zastrupiti še pitno vodo !!!!
Skankhunt42
23. 11. 2019 11.27
-21
so večji problem greznice kokr pa kanalizacija
hotchilipoper
23. 11. 2019 10.44
+37
Pa kako lahko gradijo brez dovoljenj?
hotchilipoper
23. 11. 2019 10.43
+30
Še vodo bodo zastrupili,da bomo vso kupovali v plastičnih flašah,res ekološko
JApajaDAja
23. 11. 2019 12.24
+21
morda je pa to namen---preveri (so)lastništva polnilnic!