Slovenija

Ali napis 'bio' na kozmetiki res pomeni, da gre za naravno kozmetiko?

Ljubljana, 15. 02. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Številni proizvajalci kozmetike želijo potrošnike z različnimi 'kreativnimi' rešitvami prepričati, da so njihovi izdelki naravni. A besede 'bio', 'natur', 'herbal' ali 'brez' še ne pomenijo, da je to res.

Potrošniki vse bolj posegamo po naravnih izdelkih, zato ni presenetljivo, da je vedno bolj priljubljena tudi naravna kozmetika, za katero smo pripravljeni plačati več. A na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo, da predpisov, ki bi enotno urejali področje označevanja naravne kozmetike, ni, zato tudi ni jasnih pogojev, ki bi določali, kakšna mora biti sestava kozmetičnih izdelkov, na kakšen način morajo biti izdelani in celo v kakšni embalaži morajo biti, da bi jih proizvajalci označili kot 'naravne' ali 'ekološke'.

Pri nakupu naravne kozmetike so lahko potrošnikom v pomoč različni certifikati, a pojasniti je treba, da tudi to ni vedno preprosto, saj je samo na evropskem trgu približno 30 bolj ali manj zanesljivih certifikatov.

"Nekateri certifikati so zelo razširjeni, a ne najbolj 'strogi'. Na primer certifikat lahko določa, da morajo biti uporabljene surovine iz ekološke pridelave (kontrolirana biološka pridelava) ali biološko kontroliranih divjih rastišč, proizvajalci morajo zagotavljati sledljivost, vendar ni določeno, kakšen delež teh surovin mora biti iz kontrolirane pridelave. Hkrati pa imamo tudi certifikate, ki imajo med zahtevami navedeno, da mora biti 95 odstotkov sestavin iz ekološke pridelave s certifikatom, nad certificiranimi proizvajalci pa se izvajajo redne (letne) kontrole ipd.," je pojasnila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Kljub razlikam v zahtevah pa je glavnini certifikatov skupno, da je uporaba sestavin, kot so sintetični konzervansi, mineralna olja in silikoni, polietilen glikoli (PEG), sintetična barvila in dišave ter gensko spremenjeni organizmi, prepovedana."

A proizvajalci pri prepričevanju potrošnikov, da je njihov izdelek najboljši in najbolj naraven, ne izbirajo sredstev. Ker na področju naravne in ekološke kozmetike ni jasnih pravil, je prostora za različne 'kreativne' rešitve veliko.

Kozmetika
Kozmetika FOTO: Shutterstock

Na ZPS podajajo primere takih 'kreativnih' rešitev:

- 'Bio' v imenu izdelka: Navedba `bio´ ni prepovedana, čeprav izdelek nima katerega izmed certifikatov, ki označujejo ekološko kozmetiko.

- Z zeleno barvo embalaže, slikami cvetov in listov blagodejnih rastlin ali sadja ter z izrazi 'herbal' ali 'natur' v imenu proizvajalci namigujejo, da so v izdelku sestavine naravnega izvora.

- Veliki napisi 'brez': Če je izdelek na primer 'brez silikonskih olj' ali 'brez parabenov', še ne pomeni, da je naraven.

- 'Naravna voda': Več vode, bolj naravno? Po standardu ISO lahko proizvajalci dodano vodo, ki jo vsebuje večina kozmetičnih izdelkov (najdete jo na seznamu INCI kot Aqua in je največkrat kar na prvem mestu), označijo kot naravno sestavino. Tako je ZPS na izdelku, ki je vseboval 63 odstotkov vode, prebral trditev posebej domiselnega proizvajalca, da je "97 odstotkov sestavin naravnega izvora".

In kdaj kozmetični pripravek zagotovo ni naraven?

Kdaj kozmetični pripravek zagotovo ni naraven?
Kdaj kozmetični pripravek zagotovo ni naraven? FOTO: Zveza potrošnikov Slovenije
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

guest24
17. 02. 2020 08.38
+1
Bio sam naivan - Daniel Popovič. Se pa pri določenem bio sadju vidi da ni škropljeno.
anakondabox
17. 02. 2020 07.42
+1
Bio pomeni, da je bolj zdravo okusnejše (prehrana) in tudi dražje. Kozmetike ne kupujem, vem pa, da se pri prehrani napis 'bio' rado uporablja. Sem preizkusila bio in navadno banano istočasno. Nobene razlike v okusu, vonju, razen pri plačilu. #eksperiment
flojdi
15. 02. 2020 20.50
+3
.bio. kozmetika . ne uporabljam kozmetike. / no ja , otroški šampon in žajfo (tisto trdo , ne tekočo ). namažem se pa kdaj po frisu z baby soleo ; pa še pujskov loj imam; preverjeno domač . /tudi mehčalcev mi ni uspelo nikoli kupovat. in uporabljam kis , sodo , limono , sol
User1832247
15. 02. 2020 18.53
............ južna brača tudi pravijo - bio .............. je dobar čovjek :-)))
periot22
15. 02. 2020 16.13
+1
Bio zavajanje!
Oknaj 4
15. 02. 2020 16.02
+1
Papir vse prenese
ni_mi_vse_eno
15. 02. 2020 11.48
+5
verjemi, daje bio in plačaj več. To je marketing. Vse za več denarja.
lluckyss
15. 02. 2020 10.33
+7
"Ali napis 'bio' na kozmetiki res pomeni, da gre za naravno kozmetiko?".....Saj napis "parlament" tudi ne pomeni, da gre za normalne ljudi, gledano s stališča klinične psihiatrije..
Ramzess
15. 02. 2020 09.38
+6
"A besede 'bio', 'natur', 'herbal' ali 'brez' še ne pomenijo, da je to res." Kjerkoli, ne samo v kozmetiki, tudi dietno ni nujno res dietno.
Ni corone
15. 02. 2020 09.33
+4
Bio nateg bolj
fracola
15. 02. 2020 08.20
+6
BobbyP
15. 02. 2020 07.56
+11
Zamenjajte besedo kozmetika z besedo hrana pa bo še en članek. 🙄
Stratus007
15. 02. 2020 07.45
+18
Pri nas je zakonodaja tu čisto odpovedala, zato pa imamo kaos. Razlog? Nesposobnost in neznanje zakonodajalcev!
lluckyss
15. 02. 2020 08.13
+18
Naši poslanci seveda nimajo časa za "zadevice", ki se tičejo potrošnikov...Imajo "pametnejše" delo, npr. koga ovaditi....ali tistega, ki je opozoril na nezakonito financiranje strank ali tistega, ki se je tega nezakonitega posla posluževal...Butale...