Slovenija

Ali Onkološkega inštituta niso pravočasno obvestili o motnjah pri dobavi zdravila?

Ljubljana, 13. 12. 2019 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ali je podjetje, ki Onkološkemu inštitutu dobavlja ključno zdravilo za rakave bolnike, pravočasno obvestilo inštitut o motnjah pri dobavi? Pri podjetju Apta Medica pravijo, da "so o motnjah ustrezno obvestili pristojne institucije, hkrati pa nemudoma začeli iskati nadomestno zdravilo". Medtem na Onkološkem inštitutu pravijo, da je obvestilo prišlo "bistveno prepozno".

Na začetku decembra je približno 30 bolnikov na Onkološkem inštitutu v Ljubljani ostalo brez nujno potrebne kemoterapije. Razlog: zmanjkalo je osnovnega zdravila Carboplatin, ki ga za inštitut dobavlja podjetje Apta Medica Internacional – kot najcenejši ponudnik je bil izbran lani preko javnega naročila. Tu pravijo, da je motnja pri preskrbi z zdravilom nastala "zaradi nedavno uveljavljene zahteve po namestitvi zaščitnih elementov z namenom preprečevanja vdora ponarejenih zdravil v zakonito dobavno verigo". Oziroma zapletlo naj bi se pri postopku označevanja zunanje ovojnine, zaradi česar zdravilo ni bilo pravočasno dostavljeno v Slovenijo. 

Zdravilo Carboplatin je učinkovina proti raku, raku na jajčnikih, pljučnemu raku ter raku glave in vratu. Na trgu je od osemdesetih let, priljubljeno pa je postalo zaradi manjših neželenih učinkov. Ker zdravila ne hranijo v bolnišnici, ga naročajo pred vsako novo terapijo.

Pri tem se zastavlja vprašanje, ali je Apta Medica Onkološki inštitut pravočasno obvestila, da nastajajo motenje pri uvozu zdravila. Pri inštitutu pravijo, da je obvestilo prišlo "bistveno prepozno". 

Onkološki inštitut je zdravilo naročil 27. novembra, Apta Medica bi ga morala, v skladu s sklenjeno pogodbo, dostaviti v 24 urah od potrditve naročila. Naslednji dan, torej 28. novembra, je podjetje po telefonu obvestilo inštitut, da nastajajo motnje pri dobavi, dan zatem pa je pisno obvestilo o nastalih okoliščinah poslalo tudi na Javno agencijo Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). "Hkrati so v podjetju nemudoma začeli iskanje nadomestnega zdravila v tujini," sporočajo iz podjetja Apta Medica.  

Zdravilo Carboplatin
Zdravilo Carboplatin FOTO: POP TV

"Ker je bil dobavitelj neodziven in ker v roku 24 ur zdravila ni dostavilo, smo ga kontaktirali in njegova prva (telefonska) informacija 28. novembra je bila, da se je zapletlo pri transportu. Potem je bilo nekaj dni popolnoma nedosegljivo," pa trdijo pri Onkološkem inštitutu. In dodajajo, da so jim šele 2. decembra, ko je inštitut znova zaprosil za informacije o dobavi, sporočili, da pričakujejo motnje pri dobavi vse do konca leta. 

"Zapleta je res nastal, ker nas Apta Medica o pomanjkanju zdravila ni obvestila pravočasno, da bi lahko našim bolnikom zagotovili zdravilo na drug način," še pravijo na onkologiji, kjer so, ko je postalo jasno, da Apta Medica ne bo dobavila zdravila, razmere rešili z interventnim uvozom neregistriranega zdravila – to pomeni, da zdravilo nima dovoljenja za promet v Sloveniji, je pa registrirano v drugih evropskih državah. 

Zaradi motenj pri dobavi je pretekli teden brez zdravila ostalo 30 bolnikov Onkološkega inštituta.

Za interventni uvoz je moral inštitut izvesti postopek urgentnega povpraševanja za dobavo – na katerem pa je bil kot najcenejši ponudnik izbrano podjetje Apta Medica. 

Onkološki inštitut ima sicer s podjetjem sklenjeno pogodbo do konca januarja 2020, a bodo proti "dobavitelju, ki nam zdravila ni dostavil v roku in nas o pomanjkanju zdravila ni pravočasno obvestil, uveljavljali vse pogodbeno predvidene sankcije"

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tosla
13. 12. 2019 16.23
Ma me prav zanima kateri novi dobavitelj se želi ufurat in vas fila s podatki. O tem, kolikokrat je pa kakšen dobavitelj intervencijsko pomagal in založil zdravila, kljub preseženi pogodbeni količini pa ne pišete. Pa za koliko so se povečale komplikacije, ker se kupujejo cenejše žilne opornice tudi ne. Če se greste neko raziskovalno novinarstvo postrezite z vsemi dejstvi.
Lado Lopati?
13. 12. 2019 13.23
+6
bo brat harija furlana vse pozdravil ,ko bo spet pokradel miiilijoooneeee !!!mafija v mafijski "državi" !!!! sram vas bodi ,da jim to pustite !!! BRUH !!!