Slovenija

Kos: Od kod Janši informacije iz zapisnika?

Ljubljana, 16. 12. 2009 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.M./Š.Z./P.J./M.R./B.G./D.L./STA
Komentarji
85

Drago Kos na Janševe obtožbe o aferi Patria odgovarja z vprašanjem, kako je lahko nekdanji premier dobil podatke z zaslišanj. Po njegovem mnenju je to dokaz, da so akterji afere med seboj precej povezani.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Dare Čekeliš
Skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala je v zadevi Patria vložila obtožni predlog zoper dve osebi zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. Obtožni predlog je vložen v zvezi s podpisano pogodbo za nakup oklepnih vozil 8 x 8. Predkazenski postopek je le delno zaključen, državno tožilstvo in policija pa delo nadaljujeta.

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je povedal, da ga je predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos v zapisniku zaslišanja pred finskimi preiskovalci neposredno obtožil, da je v času, ko je bil premier, pritiskal na takratnega gospodarskega ministra Andreja Vizjaka, da je podpisal nekatere posle v zvezi z nakupom oklepnikov družbe Patria.

To je Janša kategorično zanikal, ob tem pa dejal, da je za veliki pok glede afere Patria na osnovi dokazljivo lažnih obtožb poskrbel prav Kos. Obtožuje ga, da je na Finsko sam nesel seznam imen domnevno vpletenih v afero Patria in da je tam tudi lažno ovajal državljane Slovenije. To naj bi bilo razvidno tudi iz faksimil zaslišanja Kosa, ki jih razkriva časopis Delo. Janša zato pričakuje, da bo državno tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo zoper Kosa.

Janša zahteva preiskavo

Današnje Delo je namreč poročalo, da je Kos septembra lani zanikal, da bi bil finskim preiskovalcem poslal imena, povezana s sumom korupcije. Faksimile zapisnika, ki ga je Björkqvist izročil avstrijskemu Interpolu, pa kaže drugače. Vsi, ki jih je Kos omenil, so bili letos tudi zaslišani.

Z dokumenti, s katerimi, kot trdijo, razpolagajo v redakciji Dela, je po navedbah časnika razvidno, da je Kos finskim kriminalistom aprila lani "serviral" celotno zgodbo afere Patria.

Iz teh izjav Kosa za STA izhaja, da že dolgo ni več nobena skrivnost, da je na zaslišanju na Finskem potekal pogovor tudi o konkretnih imenih in tega Kos tudi ni nikoli zanikal. Komisija za preprečevanje korupcije

Časnik hkrati navaja besede, ki jih je Kos izrekel septembra lani za Slovensko tiskovno agencijo (STA), da Fincem ni sporočil nobenega imena, povezanega z afero Patria, češ da dokazov za to nima. Če bi jih imel, je dejal, pa bi jih zagotovo predal policiji. V protikorupcijski komisiji pojasnjujejo, da je  pogovor tekel o izjavi Draga Kosa za finsko televizijo YLE, in se tako tisti "Finci", katerim Kos ni podal imen vpletenih oseb v zadevo Patria, nanašajo na finsko televizijo, ne pa na finske preiskovalce.

Kos zadeve noče komentirati

Drago Kos vsebine zapisnika ne bo komentiral, ker so to podatki, ki so bili podani za policijo, je za 24ur.com povedala predstavnica Komisije za preprečevanje korupcije Barbara Fürst. Se pa moramo, tako Kos, vprašati, kako to, da ima gospod Janša informacije iz zapisnika. Po njegovem mnenju to dokazuje, da so akterji v tej zadevi precej povezani, je še dodala Fürstova.

"To, kar bi v zadevi moralo najbolj skrbeti – pa ne komisije, ampak policiste in tožilce –, pa je dejstvo, da se zapisniki policijskih zaslišanj pojavijo v javnosti," se je na trditve, da imajo na Delu faksimile zaslišanja, odzvala Kosova komisija.

Ali Pahor ministru Erjavcu še zaupa?

Kosa preseneča dejstvo, da sta že vložena obtožna predloga. To pomeni, da tožilstvo verjetno meni, da ima v rokah dosti argumentov za to, da začne postopek pred sodiščem, je dejal.

Včeraj je odjeknila novica, da je zoper okoljskega ministra in nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca vložen obtožni predlog zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. Nanaša se na nakup oklepnih vozil 8 x 8. Uradne potrditve še ni, skupina za pregon organiziranega kriminala je sporočila le, da je na sodišče vložila obtožni predlog zoper dve osebi. Druga oseba naj bi bila Albin Gutman, sicer nekdanji načelnik generalštaba.

Poklicali smo v kabinet predsednika vlade Boruta Pahorja in vprašali, ali premier še zaupa ministru Erjavcu. V kabinetu so nam povedali, da je premier na obisku v Egiptu in da nam ne morejo odgovoriti na vprašanje. Dodali pa so, da premier obtožnega predloga zoper ministra ne more komentirati. Pahor je nato za Slovensko tiskovno agencijo (STA) sporočil, da bo lahko kaj več povedal, ko bo imel pred sabo več dejstev, morda že na četrtkovi seji vlade.

Premier Pahor
Premier Pahor FOTO: Dare Čekeliš
Albin Gutman na telefonske klice ne odgovarja.

Tiskovni predstavnik Socialnih demokratov Denis Sarkić je za 24ur.com povedal, da v stranki dogodkov ne morejo komentirati, saj se mora najprej odzvati njihov prvak. Posvet v koaliciji bo nujen, kar je že včeraj povedala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Same zadeve zaradi svojega položaja ne more komentirati, prav tako ne minister za pravosodje Aleš Zalar.

Predsednik DeSUS in nekdanji obrambni minister Karl Erjavec je zadevo v torek sicer ocenil kot "zelo nenavadno". Pričakoval bi, da bi skupina tožilcev ugotovila morebitne podkupnine in premoženjsko korist, vendar "očitno tega ne morejo ugotoviti v tej zadevi".

Janša pa je obtožni predlog zoper Erjavca zaradi nevestnega dela v službi komentiral z besedami: "Ko beremo ta člen kazenskega zakona, si ne moremo kaj, da ne bi pričakovali že jutri podobnih kazenskih ovadb zoper celotno vlado."

Za nakup vojaške opreme ne veljajo pravila javnega naročanja?

Predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes na današnji novinarski konferenci ni želel komentirati obtožnega predloga. Zato pa je dejal, da so v mnenju glede smotrnosti nakupa vojaške opreme ugotovili, da obstaja verjetnost, da bi z večjim upoštevanjem pravil javnega naročanja lahko dosegli boljše rezultate. Sicer pa je Šoltes povedal, da revizije niso delali, ker za nakup vojaške opreme ne veljajo pravila javnega naročanja. Zato tudi niso mogli odkriti nepravilnosti. Spomnimo, da je včeraj Erjavec zatrjeval, da Računsko sodišče ni izreklo negativnega mnenja o omenjenem poslu.

Šoltes je kljub temu dodal, da gre v omenjenem primeru za javna sredstva in bi bilo treba spoštovati vsaj minimalna pravila javnega naročanja.

Različni odzivi strank

Predsednica LDS in notranja ministrica Katarina Kresal predloga ni želela komentirati, je pa poudarila, da se bodo znotraj koalicije morali pogovoriti o razmerah in oceniti, kaj to pomeni za njihovo nadaljnje delo. Zatrdila je še, da v času njenega mandata policija deluje neodvisno. Kresalova verjame, da enako deluje tudi tožilstvo.

V Zaresu vložitev obtožnega predloga razumejo kot "še enega v vrsti indicev, da je bil nakup patrij napaka in bi bilo treba pogodbo s Patrio čim prej spremeniti". Izrazili so upanje, da bo ministrica za obrambo Ljubica Jelušič zdaj pohitela s pripravo nove pogajalske skupine in izhodišč za nova pogajanja. Poudarjajo pa tudi, da je težji del naloge še pred policijo in tožilstvom, in sicer ugotovitev, "kdo v Sloveniji je prejel provizije oziroma koliko je bilo v tem poslu korupcije", so še zapisali v Zaresu.

Okrajno sodišče v Ljubljani je za 24ur.com potrdilo prejem obtožnega predloga zoper dve osebi zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. Obtožni predlog še ni bil preizkušen in o njem obdolženca še nista bila obveščena, zato sodišče na nadaljnja vprašanja ne more odgovarjati. Zanimalo nas je namreč, kdaj bi lahko pričakovali prvo obravnavo.

"Videli bomo, kaj je s to zadevo. Če se tiste obdolžitve izkažejo za resnične, bi moral odstopiti takoj,“ pravi prvak SNS Zmago Jelinčič in dodaja, da "če bi bili na Zahodu, bi moral Erjavec odstopiti že zdaj“. "Že zaradi samega suma. Vendar mi nismo v demokraciji, nismo na Zahodu. Na tem področju smo še vedno na Balkanu in v tem primeru bo naš minister reagiral, kot bi reagirali balkanski ministri. Enostavno bo negiral vse skupaj in čakal, kaj se bo izpeljalo. Obenem bo tudi upal, da mu ne bodo ničesar dokazali,“ je dejal Jelinčič.

Erjavec je včeraj informacijo o obdolžilnem predlogu komentiral z besedami, da gre za politični pritisk, Jelinčič pa odgovarja, da "ne ve, kako lahko sodni organi ali organi pregona izvajajo politični pritisk. Tu ne gre za politično akcijo, temveč za kriminalistično raziskavo," pravi Jelinčič. "Pustimo se presenetiti," je še odgovoril na vprašanje, ali meni, da bo kmalu še kdo delil usodo ministra Erjavca.

Kot je pojasnil predsednik SLS Radovan Žerjav, se mora primer Patria čim prej razjasniti, "ne glede na to, za kakšen priimek in za koga gre, da ne bo ta zadeva še naprej obremenjevala slovenske družbe". Pričakujejo tudi, da bodo pristojni organi svoje delo v zadevi Patria dokončali do lokalnih volitev prihodnje leto, da ne bo v času kampanje spet v ospredju zgolj ta tema.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

beri66
31. 05. 2010 12.06
KOSA za PREDSEDNIKA(ko se umakne Turk)... Da je v Sloveniji več takih pokončnih mož........in manj jeb..vetrov(Janša,Grims,Žerjav, kler z ovcami Peterle,Bahuk,Petek,Jerovšek,grda Irglovca,prejkla Brezigarjeva) bi bila ta Slovenija res sproščena. Živimo in upajmo da pride tudi ta dan.
boris-v
17. 12. 2009 15.53
@hendikep@ Točno, lažejo in kradejo, denar pa spravljajo Jankoviću in Golubiću v žep.
boris-v
17. 12. 2009 15.45
Največ škode je tej državi napravil socializem.
justinijan
17. 12. 2009 15.23
najslajše je, da si bodo akterji patrie zanko okoli vratu obesili sami, edino kar daje gorenak priokus vsemu temu je, da je cvikel pobegnil od doma in ima v tujini dobro plačano službo, in nam bo čez nekaj let, ko se vrne spet solil pamet.ptica kos pa bo verjetno spet dobil mandat za naslednjih x let na tem mestu kjer je. toda kot pravi pregovor in temu verjamem, tude njemu se bo vrnilo vse hudo kar je hudega storil........
hendikep
17. 12. 2009 13.29
Janšev vohunski lopovski aparat deluje saj ih je rasporedio v vse veja oblasti laži kradi samo da se oblasti dograbim to je janšev moto za svoje cilje je pripravljen čez trupla gazit v tem mu pomagaju njegovi zvesti podrepniki psi lajajo karavane prolaze.
Marko Varga
17. 12. 2009 11.27
dobro a pri nas res ni organa,ki bi Janšo zaprl,pa ta je naredil toliko škode v 20 letih,da bi ga morali še danes izgnati iz države...
asdoasa
17. 12. 2009 11.10
Kos je predsednik protikorupcijske komisije, se pravi da ima komisija tudi druge člane. In kaj počnejo? Nič! Kaj so raziskali, koga so zaprli ali ovadili? Plačo za to (ne) delo pa vseeno dobijo. Ali ni to kršenje delovnih obveznosti. Rezultate naj pokažejo, kljukci lažnivi.
Marko Varga
17. 12. 2009 10.44
Janša bo spomladi za rešetkami,kdo bo pa potem vodil spomladansko revolucijo,mogoče Grims ali Rupel???ha,ha,ha,ha..
santamaura
17. 12. 2009 09.58
Drago Kos se je popolnoma vživel v zadnji dve vrstici otroške pesmice Pleši pleši rdeči kos: z nogo tolkel bom ob tla. tresla se bo zemlja vsa
kibic
17. 12. 2009 09.57
Kje pa je ta kos dreka?
nefretete
17. 12. 2009 09.50
Šerlok, kaj pa ti veš o osebnostni rasti? Toliko kot Ivek, bi rekla. lp
SherlockH
17. 12. 2009 08.36
V moderni dobi, kot pravimo, se ragumente ovrže s protiargumenti. Slednjih ni od nikoder, so pa tisti, ki obremenjujejo tožeče? Logični sklep in zgodovinsko poznavanje, ki ga žal ne premore večina, pokaže več kot jasno sliko. Čas kučanovskega socializma oz. komunizma se bližajo h koncu.Ne da bi si to zaradi osebnostne rasti želeli, zato, ker je to potrebno, da trg in sitem dobita pridih liberalizma in ne podtaknjenega nacionalnega interesa, ki več nobenemu ne korsti, še več, prav nesramno služi vnukom bivših partijcev!
izzzy
17. 12. 2009 07.39
Veliki pok?!? lol....to izraz lahko nase veže le Veeelik človek...
rafael.m
17. 12. 2009 07.26
spageti strinjam se s tabo, da bi morali naši politiki levi in desni delovat enotno in ne metat polen pod noge eden drugemu. Iz tega se vidi, da se gre samo za oblast in nič drugega. Poslušamo samo njihove razprtije kaj konkretnega za slovenski narod pa se ne zgodi.
gabrielxy
17. 12. 2009 04.20
kos se laže to je jasno ...
kubo
17. 12. 2009 02.37
Kva ma oni bizgec po Egiptu dnar zapravljat......,ta Pahor pa ga posteno serje...,upam,da ma tolk papirja,ker si bo mogu posteno rito brisat....,ali pa grupica..trojcek,eden drugemu
kubo
17. 12. 2009 02.33
banda pokvarjena...
534bgb
17. 12. 2009 00.55
Erjavec je svoje pokradel in pokasiral. Sedaj se bo pa nekam zavlekel in užival v nakradenem
hendikep
17. 12. 2009 00.00
kako so se Janševci uzkokodakali neverojetno kako se trudio ker mu bo prej v rit zlezo samo pozabljajo če se človek preveč naje da po tem še na vc mora iti kaj se tamo dogaja se dobro ve da prejšnje dobrote se vedno spremenijo vdrek.
spageti
16. 12. 2009 23.55
slo politiki bi moral držat skupaj ne pa da se meljejo med seboj. a če se ti ne znajo :KAKO PA NAJ BO DRŽAVA KOT CELOTA ZAŽIVELA V HARMONIJI ??? Žal je to kot kmetija, vsak vzame kos kolin pa gre vse skup kr nekam, ostane sam gnoj. Si zamislite da pride brat iz iste kmetije notr ves krvav, pa se edn zadere: JA KERGA SI PA UBIL?? Ne paniči KRAVO vendar!!!!- mu reče.(edn pod parlamentom). Naša kmetija...Če ne bomo složni bo tud naša kmetija šla..že tak jo pol ni....Gazda naj bo JELINČIČ...