Slovenija

Repelenti na testu: večina nudi slabšo zaščito od obljubljene

Ljubljana, 17. 07. 2019 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Komarji, nadležne majhne žuželke, nam v poletnem času lahko precej zagrenijo življenje. Njihovi piki so namreč lahko zelo neprijetni, včasih tudi nevarni, sploh če potujemo po območjih, kjer razsajajo bolezni, ki jih ti prenašajo. V upanju, da bomo nadležne insekte odgnali, uporabljamo različne izdelke oziroma sredstva za zaščito pred piki komarjev. Kako učinkoviti pa so v resnici repelenti?

Repelentov ne nanašajte na kožo, ki je poškodovana.
Repelentov ne nanašajte na kožo, ki je poškodovana. FOTO: Shutterstock

V francoski potrošniški organizaciji so preverjali učinkovitost pršil in losjonov, testirali so tudi nekaj drugih vrst izdelkov za odganjanje komarjev. Preverjali so, kako uspešna so sredstva pri preprečevanju pikov navadnih in tigrastih komarjev in koliko časa traja zaščita. 

Večina proizvajalcev navaja, da njihovi izdelki pred piki ščitijo od šest do osem ur, nekateri se "hvalijo" celo z 12-urno zaščito pred komarji. Na deklaracijah pa nikjer ni omenjeno, kolikšna je v tem času zaščita. Med testiranjem so zato postavili spodnjo mejo, da morajo sredstva zagotavljati vsaj 95-odstotno zaščito v času obljubljenega trajanja zaščite, so potek analize repelentov povzeli na Zvezi potrošnikov (ZPS).

Pri večini izdelkov je zaščita oslabela že po treh urah od nanosa, le trije izdelki so visoko zaščito ohranili še četrto uro. Po tem času pa je vsem repelentom učinkovitost znatno upadla. 

Komarji nemoteno pikali tudi tik ob zapestnicah proti komarjem

Pod drobnogled so vzeli tudi različne naprave, ki jih lahko potrošniki kupimo, da bi odvrnili komarje. Te naprave na različne načine odganjajo komarje – z ultrazvokom, LED-sijalkami, oddajanjem insekticidov ... "Med testiranimi napravami, ki jih lahko kupimo pri nas, je ena v 12 urah odvrnila le šest odstotkov tigrastih in 12 odstotkov navadnih komarjev, druga je odgnala le malenkost več tigrastih komarjev in 35 odstotkov navadnih komarjev," so zapisali v ZPS. 

Preizkusili so tudi zapestnice, ki so vse bolj priljubljene, predvsem za zaščito otrok. Verjetno se je marsikdo pri tem vprašal, kako te delujejo in ali učinkujejo. "Večina preizkušenih modelov zapestnic komarje odganja z vonjavami eteričnih olj (citronela, geranija), ki so komarjem neprijetne. Komentar preizkuševalcev, da so komarji med preizkusom nemoteno pristajali kar na zapestnicah in jih pikali tudi tik ob njih, je dovolj zgovoren," pravijo na ZPS. 

Zapestnice po navadi vsebujejo eterična olja in druge snovi, ki naj bi odganjali komarje, a so se izkazale za nedelujoče.
Zapestnice po navadi vsebujejo eterična olja in druge snovi, ki naj bi odganjali komarje, a so se izkazale za nedelujoče. FOTO: Shutterstock

Kako se torej zaščititi pred piki komarjev?

Glede na izsledke analize sredstev za zaščito pred piki komarjev se poraja vprašanje: kaj sploh deluje? In kako se najbolje zaščititi pred komarji, koliko repelenta nanesti na kožo, katerega izbrati? Na Zvezi potrošnikov so pripravili nekaj nasvetov:

– Če se le da, izberite zaščito brez kemije: nosite svetla in ohlapna oblačila, ne uporabljajte odišavljenih izdelkov za osebno higieno in nego (komarje privlačijo določene dišave, ki so v šamponih, losjonih, parfumih), ne posedajte zunaj pregreti in prepoteni, na primer po telesni aktivnosti, namestite mreže proti komarjem. 

– Ne izbirajte med izdelki z večjo koncentracijo aktivne snovi, kot je običajna. Testi kažejo, da to ne pomeni tudi večje zaščite. Prav tako ne boste nič bolj zaščiteni, če boste uporabili večje količine repelenta. 

– Repelent nanesite le na izpostavljeno kožo in ne tudi na mesta, ki so zaščitena z oblačili. 

– Sredstva ne pršite neposredno na obraz, ampak najprej na dlani in ga potem nanesite na obraz – pazite, da ne zaide v usta ali v oči. Če se to vseeno zgodi, sredstvo izperite z mlačno vodo. 

– Ne nanašajte izdelka na kožo, ki je poškodovana. 

– Ne uporabljajte pršil v bližini hrane. 

– Po uporabi repelenta si roke temeljito umijte z milom in vodo. Enako temeljito odstranite tudi ostanke sredstva s telesa. 

– Embalaža repelentov spada med nevarne odpadke. 

Testi kažejo, da večja koncentracija aktivne snovi ne pomeni tudi večje zaščite.
Testi kažejo, da večja koncentracija aktivne snovi ne pomeni tudi večje zaščite. FOTO: Shutterstock

– Vedno preberite in upoštevajte navodila za uporabo in varnostna opozorila, ki so napisana na izdelku! Še posebej bodite pozorni na opozorila, če uporabljate repelent za zaščito otroka. 

– Med nosečnostjo in ko dojite, uporabite previdnostno načelo in repelentov, ki vsebujejo kemične snovi, ne uporabljajte. Izberite katero od možnosti zaščite brez kemije. 

– "Naravni" repelenti, ki vsebujejo različna eterična olja (limonske trave, citronele, evkalipta, rožmarina, geranije …), se pri odganjanju komarjev niso ravno izkazali, saj so se vsi tovrstni izdelki znašli na dnu lestvice učinkovitosti. 

Naravni repelenti se niso najbolje izkazali pri odganjanju komarjev.
Naravni repelenti se niso najbolje izkazali pri odganjanju komarjev. FOTO: Shutterstock
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ata_jez
17. 07. 2019 16.09
Letos je sploh kriza :-(
Franclnov
17. 07. 2019 15.12
+1
Pred leti sem blizu hiše napravil ribnik in prijatelji so mi vanj naselili ribice.Nikoli več nimam težav s komarji,ker te živalice čisto vse pojedo(jajčeca in odrasle komarje pa tudi žabje paglavce kar mi ni ravno najbolj všeč).Dotok vode pa imam napeljan iz strehe.Res neverjetno.
Miran Vovk
17. 07. 2019 14.58
-1
Repelentov ne uporabljam. Najboljši je takojšen vizualni pregled telesa. Komarji me običajno ne pikajo, klopa pa sem že našel. Kar se pa raznih drugih razpršil tiče, recimo dezodoransi, tudi teh ne pršim po telesu, raje malo na nogavice ali srajco, na kožo pa nikdar. Razpršila ki vsebujejo aluminij pa vrzite v koš za smeti. Ta so najbolj nevarna in mnogi raki na prsih so povezani direktno z aluminijem.
schranz91
17. 07. 2019 14.19
+2
Te repelenti so za en drek, js sm se vsepovprek pospricu od glave do pet pa sm bil se zmer prava pojedina za komarje na obmocju barja
mastablasta
17. 07. 2019 13.11
+22
in kateri so zdaj najbolj učinkoviti?
SenecaLucius
17. 07. 2019 13.17
-6
oježeš
17. 07. 2019 16.22
procesoid
17. 07. 2019 13.07
+16
odkrite dele telesa se namaže z domačo zaseko (je poceni) in ga ni komarja, ki bi pristal na vaši koži, saj se na spolzkem ne znajdejo najbolje... pa še sosedov pes vas ima najraje, če nimatega svojega, pa to...
giiinem
17. 07. 2019 12.46
+5
klimo na 15 stopinj in nobenega komarca v bajti heh
mmickica
17. 07. 2019 12.44
+12
Odganja jih tudi cigaretni dim, pa ne delam reklame za kajenje, ker sama ne kadim več. Dokler sem kadila, me niso pikali, zdaj sem pa njihova glavna tarča, se mi zdi.
slabzadah
17. 07. 2019 12.47
+12
Ker si prenehala kaditi, te je dosti rajši tudi kaj drugega piknilo.
badcat
17. 07. 2019 12.57
+3
procesoid
17. 07. 2019 13.03
+3
bolj bose pa še nisem prebral oz. slišal, hahaha...
SenecaLucius
17. 07. 2019 12.44
+23
OK, za komarje ste napisali, kako pa je z zaščito proti komarkam? 😜
badcat
17. 07. 2019 12.58
+3
mastablasta
17. 07. 2019 13.11
+4
SenecaLucius
17. 07. 2019 13.16
+10
...zato pa vsi proizvajalci repelentov ponujajo 100% zaščito proti komarjem, noben pa ne proti komarkam... 😜
oježeš
17. 07. 2019 16.23
-2
jur?ek007
17. 07. 2019 12.41
+11
deluje deluje. sem vsak dan izpostavljen na placu kjer jih je obupano veliko. vidi se kako letajo okoli mene, prijatelje pa pikajo, ker niso namazani. :) autan junior top
AlternativeFacts
17. 07. 2019 12.33
+5
Za glavobol povzročati so več kot odlični, za komarje pa, odvisno od komarja, če komar dojame da je rpelent, potem imaš možnost da ga boš odgnal....
slabzadah
17. 07. 2019 12.30
+55
Delujejo edino, če s tem pršilom komarja utopiš, z zapstnico pa ga zadaviš.