Slovenija

Ultimat Bratuškovi zalegel – potrdili izvrševanje proračuna

Ljubljana, 22. 11. 2018 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Šarčeva vlada je uspela potrditi predlog novele zakona o izvrševanju proračuna. V dopoldanskih urah je sicer odjeknila novica, da je premier stranki SAB podal ultimat: naj zakon podpre, ali pa razmisli o položaju v vladi. Vlada je predlog finančnega ministra potrdila soglasno.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Za upokojence
    01:46
    Iz SVETA: Za upokojence
  • Iz 24UR: Ultimat in ostre kritike
    03:28
    Iz 24UR: Ultimat in ostre kritike
  • Iz 24UR: Bratuškova danes molči
    01:23
    Iz 24UR: Bratuškova danes molči

Vlada je potrdila predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, ki pa do začetka vladne seje med koalicijskimi strankami še ni bil povsem usklajen. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Na tiskovni konferenci je premier Marjan Šarec potrdil, da je vlada sprejela predlog novele zakona o izvrševanju proračuna soglasno, torej tudi z glasovi Stranke Alenke Bratušek. Gre za tehnični dokument, ki omogoča izvrševanje proračuna, vlado pa čaka še priprava predloga rebalansa proračuna za leto 2019. "Tega bomo obravnavali naslednje leto, a pogovori se bodo začeli že zdaj," je dejal Šarec. 

Pri tem pa opozoril, da denarja ni na pretek: "Moje osebno mnenje je, da je dobro, da ljudem omogočimo človeka vredno življenje, a ministrstva se bodo morala potruditi in pripraviti tudi določene strukturne ukrepe."

Finančni minister Andrej Bertoncelj pa je potrdil, da bo regres upokojencem, ki je bil glavno jabolko spora s SAB, izplačan v petih razredih. 

Ultimat Šarca Bratuškovi 

V dopoldanskih urah je sicer odjeknila novica, da je premier Marjan Šarec stranki SAB podal ultimat: naj zakon podpre, ali pa razmisli o položaju v vladi.

Podpredsednica SAB in vodja poslanske skupine Maša Kociper je novinarjem pred sejo vlade dejala, da njihovi ministri takšnega predloga zakona, če ne bo spremenjen, ne bodo podprli, saj da prinaša premalo sredstev za letni dodatek upokojencem. "Kaj to pomeni za koalicijo, bo povedala koalicija. Mi smo povedali, da nimamo namena izstopiti iz koalicije, želimo pa izpolniti zavezo do naših volivcev," je dejala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Finančni minister s predlogom v višini 140 milijonov evrov 

Spomnimo, da je SAB vztrajala, da regres upokojencem v prihodnjem letu določijo v skladu s koalicijsko pogodbo, medtem ko predlog finančnega ministra Andreja Bertonclja, o katerem so usklajeni drugi koalicijski partnerji, tega ne predvideva. Po besedah Kociprove predlog ministra glede letnega dodatka za upokojence prinaša manj, kot je zapisano v koalicijski pogodbi, prav tako manj, kot predlagajo v SAB.

Predlog ministra predvideva izplačilo v višini 140 milijonov evrov, in sicer v petih razredih. Koalicijska pogodba predvideva izplačilo v dveh razredih, kar bi pomenilo okoli 178 milijonov evrov. 

Nazadnje je Bertoncljev predlog tudi obveljal, spomnimo še enkrat, sprejet je bil soglasno. Ultimat je potemtakem zalegel. 

IZJAVE PRED SEJO

Je v koaliciji mesto za SAB? 

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubovič je pred sejo vlade izrazil pričakovanje, da bo vlada soglasno potrdila predlog zakona, ker se morajo vsi partnerji v manjšinski vladi zavedati svoje odgovornosti in včasih narediti kakšen korak nazaj.

Spomnil je, da je v tej vladi ena stranka že dvakrat glasovala drugače kot drugi ministri. "Kaj bo, če bo, bomo videli jutri, pojutrišnjem," je dejal ob vprašanju, kaj bi sprejetje zakona s preglasovanjem pomenilo za vlado. Na vprašanje, ali je premier stranki SAB zagrozil, da ji ni mesta v koaliciji, če predloga ne podpre, je Golubovič odgovoril, da direktno ne.

Han: Vlada nima privilegija, da bi katera koli stranka delala po svoje 

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je spomnil, da je proračun najpomembnejši dokument. Kaj pomeni za koalicijo, če ga ne sprejme enotno, bo pa po Hanovih navedbah povedal Šarec. "Vem, da ta vlada nima privilegija, da bi katera koli stranka lahko delala po svoje in se igrala predvolilne boje, ampak mora delati v dobro ljudi. Z zakonom o izvrševanju proračuna nikomur nič ne jemljemo, ampak vsem nekaj dodajamo. Imamo pa omejene finančne možnosti," je opozoril.

Han tako obžaluje, da nekateri, ki imajo veliko izkušenj, tako delujejo. "Verjamem, da se bodo glave ohladile in bomo delovali naprej v dobro ljudi," je dodal. Na vprašanje, ali s tem misli na Bratuškovo, je odgovoril z besedami, da ima "Alenko rad in je bila zelo uspešna predsednica vlade", a nekaterih njenih potez v zadnjih dneh ne razume.

Alenka Bratušek je samostojno sklicala tiskovno konferenco.
Alenka Bratušek je samostojno sklicala tiskovno konferenco. FOTO: 24ur.com

Jurša: Šarec je zahteval določene stvari 

Po mnenju vodje poslancev DeSUS Franca Jurše bi bilo neodgovorno, da vlada predloga zakona ne sprejme enotno, zlasti zato, ker je manjšinska. "Tako ravnanje bi morda spodbudilo še kakšna druga razmišljanja in odločanja v DZ," je namignil. A na vprašanje, ali je premier zagrozil stranki SAB, je Jurša odgovoril, da je Šarec danes določene stvari tudi zahteval in povedal, da vidi trdnost vlade le v tem, da je enotna pri tako pomembnem dokumentu.

Sicer pa je tudi spomnil, da se DeSUS že vrsto let zavzema za upokojence. "Bratuškova je ugotovila, da je to velik ribnik, v katerem je skoraj 630.000 rib, zato je prišla vanj loviti. To se mi ne zdi narobe, a ni edina. Tudi drugi tukaj lovijo," je bil slikovit vodja poslancev DeSUS.

PRORAČUN

Evropska komisija z opozorili za proračun za leto 2019

Prav včeraj pa je Evropska komisija opozorila Slovenijo, da proračun za leto 2019 ni skladen z evropskimi pravili je v oddaji 24UR poročala Katarina Matejčič.

Predvideni odhodki so namreč za 0,3 odstotka BDP višji od zahtev, in to še preden je nova vlada vanj vključila dodatne in že dogovorjene obveznosti. In teh je celo več: 75 dodatnih milijonov rabimo za višje socialne pomoči, še vsaj 150 za javni sektor, ki se je skupaj sicer izpogajal dodatnih 306 milijonov, za piko na i pa nova vlada razmišlja še o višjih plačah. Torej, izdatkov je vedno več, novih prilivov pa ne, še manj varčevanja.

A Bruselj to ne gane in od nas zahteva, da jim osnutek rebalansa pošljemo vsaj mesec preden gre za v državni zbor. Kljub temu ga na ministrstvu za finance še ne pripravljajo, saj so do zdaj več čas namenili Zakonu o izvrševanju proračuna za 2019, čeprav zdaj prinaša le minimalne spremembe.

Tega, sicer neusklajenega, obravnavajo na vladi. Večino varčevalnih postavk, ki so razburjale, na primer ukinitev dodatka za veliko družino, so umaknili, zato novi predlog predvideva, da bomo privarčevali le 81 od predvidenih 162 milijonov, medtem ko so zaradi višjega regresa za upokojence odhodke še povečali za 18 na skupaj skoraj že 64 milijonov evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (544)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MountainVibes
23. 11. 2018 12.48
+0
"Prve iskrice so že na obzorju, čeprav, saj vemo, "tresla se je gora, rodila se je miš". Mam občutek da dolgo tale mavrična vlada ne bo zdržala, kajti to je res bolj podobno predvolilnim potezam, kot pa resnemu vodenju vlade za cel mandat. "
brezveze13
23. 11. 2018 09.06
-3
kar se upokojencev tiče in njihovega zavzemanja zanje ni razlike med kahlo in šiviljo, gre predvsem za iskanje volilcev MORALO BI PA BITI VLADAJOČIM PREDVSEM TISTIM KI SESTAVLJAJO VLADO DA LJUDJE KATERE NI LJUDSTVO PODPRLO OB VOLITVAH NIMAJO V KOALICIJI IN NA MINISTERRSTVIH KAJ ISKATI. govora je o ljudeh posameznikih ne o strankah kar naši vrli s pridom enačijo KORL ALENKA MODERNI MESEC ČUŠ to so ljudje z lastnim interesom ki se jim ne ,ljubi in ne znajo nič drugega kot blefirati-DOKLER BODO TAKŠNI V VRSTAH VLADE LAHKO POZABIMO NA BLAGINJO mimogrede sem pa gledal posnetek 13 izredne seje in nasto jelenčiča ter nekaterih pri jelenčiču je izgledalo kot da se cerar počuti krivega in da ne bo preživel tega govora ZAKAJ ŽE
Recenzor
23. 11. 2018 07.57
+1
Nekaj bolani vsi skupaj zgledajo na sliki, da ni to Stranka Alenkinih Bolnikov
BolecaResnica
22. 11. 2018 22.35
+2
NEizvoljena mora popustit saj drugac več nima vstopa v parlament😆🤣😂
BolecaResnica
22. 11. 2018 22.23
+2
Upam da se levi med sabo zgrizejo pred podpisom MARAKEŠKE deklaracije
JanezAn
22. 11. 2018 20.32
-5
Zakaj sploh potrebujejo upokojenci regres, oni so plačali prispevke za to da dobijo penzijo, ne pa regres, a poznajo to tudi druge države, ali je to samo radodarnost naše države. Čemu dvigati ponovno socialno podporo in to, ko je nezaposelnost rekordno nizka in imajo številni delodajalci težave, da dobijo brezposelne ljudi, ki bi bili pripravljeni prijeti za delo. Ali zna Bratuškova še kaj drugega (morda kaj državotvornega) kot koketirati upokojencem, da sedi na udobnem stolčku?
caspera1
22. 11. 2018 20.40
+4
Glede regresa upokojencem se pa jaz ne strinjam s tabo. Skladno z zakonom jim pripada, pred leti so jim ga vzeli z obljubo, da je to samo začasen del varčevalnega programa. Poleg tega je regres obdavčen samo z dohodnino in ne tudi s prispevki.
optimist11
22. 11. 2018 21.07
+7
Janezek, ne rabim regresa. Naj mi samo vrnejo kar sem vplačal (z obrestmi), pa mi ne rabijo dati penzije
JanezAn
22. 11. 2018 22.22
+3
Optimistek, če si star penzionist, boš dobil vsaj dvakrat toliko kot si vplačal z obrestmi, za nas, ki bomo šli v penzijo pri 65 + in z odmernim odstotkom morda okrog 50 % pa je drugače. Torej optimistek, če si plačeval 35 let po 150 € in boš dobival 30 let po 700 € penzije, se nimaš kaj pritoževati tudi s tako penzijo, obresti so pa itak manjše, kot je inflacija.
bojer
22. 11. 2018 20.30
+1
Bratuškova ga je polomila, ker ni vztrajala in bi bile potem nove volitve kjer bi verjetno več pridobila kot sedaj, ko je izpadla popolnoma neverodostojna.
caspera1
22. 11. 2018 20.41
Vsi, ki kandidirajo, si želijo biti v vladi. Brez izjeme.
zulj001
22. 11. 2018 20.29
-1
Prazno puščanje megle ....
Miro32
22. 11. 2018 20.28
+1
bolje ista nego nista a mi drzavljani smo zmeri na nista ali celo minus.
optimist11
22. 11. 2018 20.19
-6
Bravo Alenka, si le predramila tudi Desus. Karl je svoj stolček dobil, brez tebe bi upokojenci ostali na suhem. Tudi Šarčeva izjava da se zavzema za upokojence je plod tvojega dela.
glava2
22. 11. 2018 20.15
+14
vse za stolček, ..... po moje bi tudi počepnila,,,
ooResnicA
22. 11. 2018 20.17
+10
Miro32
22. 11. 2018 20.29
-1
Mirhollio
22. 11. 2018 20.31
-1
Miro32
22. 11. 2018 20.33
-1
srebrnibreg
22. 11. 2018 20.44
-1
Ne se obremenjevat z Alenko katera je ŽENSKA. Ste pač kontra naviti in pustite ženske pri miru.
slovenskidelavec
22. 11. 2018 20.11
+10
Vse za oblast.
Scipion
22. 11. 2018 20.11
+1
marveb
22. 11. 2018 19.52
+19
Zoprna do amena..nobene karizme samo laja.
caspera1
22. 11. 2018 20.45
+2
Ja, ampak po drugi strani pa se na soočanjih velikokrat izkaže, da je veliko bolj razgledana kot ostali. Pa tudi meni ona ni všeč, ampak kar je res, je res.
srebrnibreg
22. 11. 2018 19.49
-14
Alenka spet si uboge janšiste razočarala.
mak0521
22. 11. 2018 19.46
+26
HAHAHA, za lasten stolček pa že ne bo tvegala
optimist11
22. 11. 2018 20.22
-1
edina ki se bori za upokojence. Če odstopi ni nobenega več. Aja pozabil sem na rjavca. Ampak on je trenutno bolj zaposlen s svojim ministrstvom. Za kar je rabil upokojence je dosegel.
Golobek
22. 11. 2018 19.39
+8
Batuška (teta pehta
vrtnar01
22. 11. 2018 19.33
-22
men se pa zdi vredu baba, res ne vem, kaj vas tako moti..
Miro32
22. 11. 2018 20.30
-1
Acohonda Majhonda
22. 11. 2018 22.22
-1
ja sej za podret je dobra sam za v politiko pa ne he he
staridida
22. 11. 2018 19.26
+22
Zna bit, da bo prav bratuškura pokopala to vlado....
piljan
22. 11. 2018 19.34
-9
Zna bit,samo vam in januški ne bo to nič pomagalo.
srebrnibreg
22. 11. 2018 19.48
-2
Acohonda Majhonda
22. 11. 2018 19.24
+24
je rekla kaj narod moja rit je bol važna
vrtnar01
22. 11. 2018 20.10
+1