Slovenija

Ali se odpravljate v gore? Ste dovolj pripravljeni?

Lisca, 12. 06. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
8

Neprimerna planinska oprema, nezadostna priprava na turo, premalo informacij o razmerah na gori so glavni razlogi, ki so v letošnjem letu terjali že 16 življenj planincev, skupaj pa 196 nesreč v gorah. Čeprav v dolinah že diši po poletju, pa še zdaleč ni tako v visokogorju. Vršace prekriva sneg, ki se ponekod predira prek kolen, drugod je teren lahko še vedno poledenel. Take razmere so nevarne celo za izkušene planince.

Minuli konec tedna je minil v znamenju gorskih reševanj. Gorski reševalci so posredovali na kar osmih intervencijah, je na novinarski konferenci na Lisci spomnil Matej Planko, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije (PZS). Ker je letošnji pozno zapadel sneg v gorah podaljšal zimsko sezono, na drugi strani pa se bliža poletni čas, ko bodo vrata odprle visokogorske koče, so na PZS želeli opozoriti in svetovati, kako varneje v gore.

'Situacija v gorah je resna'

Preden smo mediji sedli na klop v Tončkovem domu na Lisci, je PZS organizirala vzpon na Lisco po zelo zahtevni zavarovani poti. Želeli so nam pokazati, da je za tovrstne podvige potrebna točno določena oprema, ki jo je treba znati uporabljati.

Na zahtevnih zavarovanih poteh uporabljamo plezalni pas, samovarovalni komplet, čelado in posebne rokavice.
Na zahtevnih zavarovanih poteh uporabljamo plezalni pas, samovarovalni komplet, čelado in posebne rokavice. FOTO: Aljoša Kravanja

In to velja za vse vrste gibanja po gorskem svetu. Če se na nizek, nezahteven grič lahko v tem času odpravimo v lahki pohodni obutvi, pa odprava na zasneženo goro zahteva toplejša oblačila, zimsko opremo, predvsem pa znanje. Cepin in dereze nam ne bodo pomagali kaj dosti, če jih ne znamo uporabljati. "Situacija je dokaj resna, saj smo zaradi tega letos zabeležili kar nekaj nesreč. Tudi minuli konec tedna je bil zaradi zdrsov – ljudje so bili neprimerno obuti in opremljeni – dokaj buren na področju gorskega reševanja," je izpostavil Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS in alpinistični inštruktor. Ob tem je poudaril, da se bo sneg po vsej verjetnosti obdržal do avgusta, še posebej na osojnih straneh in v nekaterih grapah. "Lahko je samo meter ali dva snežne zaplate, ki pokriva planinsko pot. Sneg se čez dan zmehča, ponoči zmrzne in naredi se kompakten led. Še posebno na iztekih melišč nastane tanek leden filter. Po navadi je pokrit s peskom ali zemljo in je neviden. Če ga s telesno težo ne prelomiš, ko stopiš nanj, skoraj ni možnosti, da ne bi padel, zdrsnil," je opozoril Šerkezi. Seveda to lahko pomeni poškodbe. Če pa so zdrsi daljši, lahko tudi smrt.

Pogost pojav, ki nastane zaradi taljenja snega, je tudi robna zev. To je luknja ob steni ali balvanu, ki je v zgornjem delu pokrita s snegom in je lahko visoka več metrov. Zelo hitro jo lahko spregledamo in pademo v globino ter se resno poškodujemo, je pojasnil Šerkezi.

Preden se odpravimo v hribe, dobro načrtujmo pot. Zjutraj pred vzponom še enkrat preverimo vremensko napoved.
Preden se odpravimo v hribe, dobro načrtujmo pot. Zjutraj pred vzponom še enkrat preverimo vremensko napoved. FOTO: Aljoša Kravanja

Visoke temperature v dolini ne pomenijo enakega vremena v gorah

Temperature so na višini med 1600 in 2000 metri precej nižje kot v dolini, še posebej ponoči. Po drugi strani pa že nastajajo vročinske nevihte. "Spremljajo jih strele, pred strelami pa smo varni le v planinskih kočah ali v dolini. Zato moramo spoštovati pravila hoje v takih razmerah – na turo se odpravimo dovolj zgodaj," je poudaril Šerkezi. Obiskovalcem gora še svetuje, naj pred odhodom v gore preverijo, katere planinske koče so odprte. Kar nekaj jih bo namreč zaradi snega začelo obratovati kasneje. Vse informacije o tem so objavljene na spletni strani PZS.

Problemi, ki se lahko pokažejo spomladi, so tudi deli poškodovanih planinskih poti. Sneg lahko na primer potrga jeklenice in zakrivi kline. Če naletimo na tako situacijo in ne moremo varno nadaljevati poti, je najbolje, da obrnemo, je predlagal Šerkezi. O tem obvestimo PZS. Pot bodo poskušali čim prej sanirati oziroma jo bodo za določen čas zaprli, je zatrdil.

Planinski zemljevid naj bo del obvezne opreme, saj nam telefon lahko zataji.
Planinski zemljevid naj bo del obvezne opreme, saj nam telefon lahko zataji. FOTO: Aljoša Kravanja

Kaj sodi v planinski nahrbtnik?

Preden je Šerkezi začel zlagati vsebino nujnih stvari iz nahrbtnika, je poudaril, da je pomemben del opreme primerna obutev. Svetuje, da so planinski čevlji visoki, saj tako bolje varujejo gležnje. Učinkovita je tudi guma v sprednjem delu čevlja, ki prste ščiti pred morebitnimi udarci v kamenje ali skale.

Poskrbeti moramo za ustrezna oblačila, ki nas bodo zaščitila pred morebitnim vetrom, mrazom in padavinami. Ne glede na to, kam in za koliko časa se odpravljamo v gore, moramo vedno imeti v nahrbtniku prvo pomoč, nekaj hrane in pijače za rezervo, zaščito pred soncem, čelno svetilko, mobilni telefon s polno baterijo, dokumente. Kapo in rokavice vzamemo tudi, če je toplo, saj se lahko v gorskem svetu vreme zelo hitro spremeni. Nujna je alu-folija ali bivak vreča za zaščito pred podhladitvijo.

Na Lisci bo 15. junija 2019 potekal dan slovenskih planinskih doživetij.
Na Lisci bo 15. junija 2019 potekal dan slovenskih planinskih doživetij. FOTO: Aljoša Kravanja

Zaradi podaljšane zimske sezone oziroma zaradi taljenja snega bo iz sten še kar nekaj časa letelo kamenje. Zato Šerkezi v skalnatem svetu priporoča uporabo čelade, ki je v visokogorju že tako ali tako skoraj obvezna. Še posebno na poteh, kjer je veliko ljudi in je možnost padajočega kamenja večja.

Šerkezi zagovarja uporabo planinskih kart, saj nam pametni telefoni ne morejo pomagati, če zmanjka signala ali se izprazni baterija: "Dobro je imeti še kompas, da lahko določimo, kje smo," je dejal. Pri načrtovanju izleta je dobrodošel tiskani vodnik, medtem ko naj informacije s spleta in družbenih omrežij služijo le za osvežitev aktualnih razmer na poti. Prednost posebnih digitalnih kart za telefone pa je, da vedno lahko natančno določimo svojo lokacijo, je še izpostavil.

In če se izgubimo? Po isti poti odidemo nazaj in najdemo zadnjo markacijo oziroma znano točko. Poskušamo ostati mirni in nikakor brezglavo ne tavamo, je strnil Šerkezi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Manandi
12. 06. 2019 16.32
+2
Baje Čehi v sandalah, Poljaki v Opankah, Mađari zb pašteto, in ostali v Hani daskah ? vedo, da je v Sloveniji reševanje zastojn, častijo upokojenci in Slovenski zaposleni z 750 evri plače..tako, da ni zime ??
Sentis
12. 06. 2019 16.14
Od kdaj je Lisca gora?
Victorinox
12. 06. 2019 16.13
-2
V gorah vidiš tudi ljudi, ki so slabo telesno pripravljeni, s preveliko telesno težo, s slabo in neustrezno planinsko opremo, hojo na dolge ture podcenjujejo, kadijo, nezdravo se prehranjujejo, pijejo preveč alkohola in se ne zavedajo, da škodujejo sebi.
detect
12. 06. 2019 14.20
+1
eh narod rine gor,pa čeprav mnogi sploh ne vejo kam rinejo,potem se pa čudijo ko pride do nesreče.
ggargamell
12. 06. 2019 13.41
+2
vsi pametni v opremi ... zakaj potem mi kot država nimamo primernih helikopterjev za gorsko reševanje ?? niti za reševanje na cestah ali prevoz med bolnišnicami ??? zakaj v tujini ne uporabljajo vojaških helikopterjev ali policijskih ?? ker to niso primerni in reševanje ni primarna naloga policije in če se policija ukvarja z drugim delom je manj učinkovita pri svojem delu ???
schranzwar 1
12. 06. 2019 10.37
+13
sem pripravljen samo po natikače skočim pa grem v gore :)
elrocco77
12. 06. 2019 09.46
+26
Jaz sem ljubiteljski planinec in lahko rečem da imam kar dosti izkušenj, vendar se držim pravila, da dokler je v visokogorju sneg tja ne rinem. Ok kakšna zaplata sem ter tja ni problema, drugače pa nikakor. Za nas amaterje je sezona visokogorja od junija do septembra, ko pa pade sneg tam nimaš več kaj iskati. Za prešvicat je brega po celi državi kar ga češ. Osebno sem mnenja, da je tale hoja brez opreme v hribe ko je še sneg, pa v adidaskah, pa samo v majici ipd. sama afnarija, da se potem folk važi po raznih forumih, facebookih itd..
jesenvoyo
12. 06. 2019 09.02
+13
Ljudje točno vemo česa smo v resnici sposobni, žal pa si to nočemo priznati in se preveč zanašamo na "bo pa že šlo".