Slovenija

Zakon v posmeh?

Ljubljana, 31. 07. 2007 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Protikadilski zakon bo kadilske goste postavil na obrobje družbenega življenja, opozarjajo gostinci.

V iniciativi Združenja ponudnikov gostinskih storitev so izrazili ogorčenje nad navodili, ki naj bi jih ministrstvo za zdravje izdalo glede izvajanja protitobačne novele. Gre pravzaprav za zbirko odgovorov na zastavljena vprašanja občanov in gostincev, ki med drugim vključuje tudi nasvete, kako ravnati v primeru, ko bi si stranka prižgala cigareto v zaprtem javnem prostoru. V iniciativi so prepričani, da bo zakon njihove kadilske goste postavil "na obrobje družbenega življenja".

Gostince so razjezili odgovori na vprašanja o protitobačni noveli.
Gostince so razjezili odgovori na vprašanja o protitobačni noveli. FOTO: Reuters

Ker ustavno sodišče ni ugodilo njihovi zahtevi za začasno zadržanje, bo to povzročilo tudi kršitve ustavnih pravic, nesorazmerne težave pri izvajanju trgovinske, kulturne in gostinske dejavnosti ter nesorazmerno materialno škodo v okviru teh dejavnosti, so zapisali v sporočilu za javnost.

'Gostje so enakovredni'

Navodila ministrstva so po oceni iniciative "naravnost v posmeh vsem, ki se ukvarjajo z gostinsko dejavnostjo in odraz nepoznavanja gostinske dejavnosti". Menijo tudi, da jih je zakon v praksi "postavil ob bok slovenskim organom pregona in vzgojnim ustanovam". Navajajo tudi, da so kazni, predvidene pri nas, kar 11-krat večje kot na primer v Veliki Britaniji, medtem ko je gospodarski položaj v državah ravno obraten.

Poleg tega bo po mnenju iniciative "na tak način in v tako nedovršeni obliki brez izoblikovanih podzakonskih aktov izvajanje zakona povzročilo veliko gospodarsko škodo in gostinski sektor popolnoma degradiralo v gospodarskem pogledu, ki ga za državo nesporno ima".

"V navodilih ministrstvo omenja tudi kadilnice, kar je absurd, glede na to, da standardov za kadilnico ni in da predstavniki ministrstva gostince skušajo indoktrinirati v nepotrebnost postavitev kadilnic. Pozabljajo pa, da so naši gostje tako kadilci kot nekadilci in za delavce v gostinskem sektorju tako eni kot drugi enakovredni, nikomur od omenjenih skupin ne želimo nuditi drugorazredne ponudbe, ampak vsem dostojno in enakovredno obravnavo," še navajajo predstavniki iniciative gostincev.

Zbirka odgovorov, ki jo je na svojih spletnih straneh objavilo ministrstvo za zdravje, obsega odgovore na 16 vprašanj, med drugim tudi na vprašanja, kako ravnati, če stranka prižge cigareto v zaprtem javnem prostoru, kaj lahko stori posameznik, če v zaprtem prostoru, kjer je to prepovedano, nekdo prižge cigareto, kako ravnati, če kadilci v kadilnici ne spoštujejo z zakonom predpisanih pogojev, ali bo še možna prodaja tobačnih izdelkov v gostilnah ter kako naj prodajalec tobačnih izdelkov ravna, če meni, da želi kupiti tobačni izdelek mladoletna oseba.

Prijazno, a odločno opozorilo

Ministrstvo tako za primer, ko bi si stranka prižgala cigareto v zaprtem javnem prostoru, poudarja, da je nujno, da se od nosilca dejavnosti pričakuje, da bo v razumnih mejah naredil vse, da do kršitev ne bo prihajalo in če že, da se kršitev preneha. Ministrstvo tako nosilcem gostinske dejavnosti med drugim svetuje, naj zaposlenim in strankam jasno posreduje sporočilo, da je kajenje v prostoru, katerega lastnik, najemniki ali upravitelji so, prepovedano, na primer z uporabo znakov, čeprav niso več obvezni.

Poleg tega bi po nasvetu ministrstva nosilec gostinske dejavnosti moral poskrbeti, da se iz zaprtega prostora umaknejo vsi pepelniki. Vse zaposlene pa bi moral seznaniti s posledicami neizvajanja zakona in jim dati navodila, kako ravnati v primeru, ko bi nekdo vseeno kadil v zaprtem prostoru. In sicer bi moral zaposleni to osebo prijazno, a odločno opozoriti, da krši zakon in da naj preneha kaditi v prostoru, kjer je to prepovedano, ji razložiti, da lahko zaradi tega tudi nosilec dejavnosti in on sam plača visoko globo, osebo, ki ne bi prenehala s kajenjem, pa opozoriti, da ji lahko odreče storitve, zaradi katerih je prišla, in jo zaprosi, da zapusti prostor in kadi tam, kjer je to dovoljeno.

Ministrstvo v odgovorih na vprašanja med drugim še svetuje, da v primeru nasilnega odziva kadilca gostinci postopajo kot v vseh primerih kršenja javnega reda in miru oziroma grožnje z nasiljem.

Med vprašanja, na katera so na ministrstvu za zdravje pripravili odgovore, je sicer na primer tudi vprašanje, ali morajo zdravstveni domovi, ki imajo v svoji registrirani dejavnosti tudi obravnavo duševnih bolnikov, urediti poseben prostor za kajenje, ali je dovoljeno kaditi v sanitarnih prostorih javnega ali delovnega prostora ter kako ravnati v primeru, ko pride do navzkrižja interesov med stanovalcem oziroma oskrbovancem doma za ostarele, ki lahko v svoji sobi kadi, in med zaposlenim delavcem, ki čisti in vzdržuje njegovo sobo, ga neguje, mu prinaša hrano v sobo in podobno.

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majoneza123@gmail.com
03. 08. 2007 10.43
pravo borec čudi me da taki kot si ti sploh znajo uporabljati internet
Prvo Bore
02. 08. 2007 20.13
victoriosus Ti pa tvoji procenti pojdite tja kjer ste že enkrat bili. Kaj pa delate v nočnih kolalih ? Iščete svoje mame ? Dobr naj Vam bo
Matic Specto
02. 08. 2007 17.07
Pravilno! Podpiram zakon. Če jaz ne kadim ne škodujem kadilcu, če on kadi škoduje meni in te pravice NIMA! Tut kadilcu nebi blo všeč če bi js škodvov nemu. In ne začenjat o tem da je itak posod škodlivo in onesnaženo in se itak uničujemo... Zraka ne morem nehat udihavat in splošnega onesnaženja ne morem preprečit, to da pa se enmu egotu dvigne da bi puhov zravn mene pa lahko preprečmo. Sj nismo rekl da ne smete kadilci hodit v lokale... Enakovredno kot mi lahko, kadite pa lahko doma. In ko govorite o upadu obiska v lokalih. Me prav zanima kolko odstotkov zdej pametnih tuki bodo res nehali hodit vn. Sploh pa ste pomislil, da bi marsikdo ki ma težave z dihali in do zdej ni hodu v lokale zarad dima, zdej pršu v lokale. In če se v tuini ni poznalo, pol se tut tuki ne bo. Nehite že gledat na svoje egoistične riti. Dost dovg smo vas mogl vohat... sicer ste pa v manjšini. Svoj zdravje kr uničujte, mojga pa ne boste če ni treba! Sploh pa se ne gre samo za zdravje ampak tut počutje. Mene skoz oči pečejo če se mi kadi v glavo in me včas tut glava zarad tega boli, pa vem da nism edin.
MojOdgovorJeEnakPrejšnjemu
02. 08. 2007 16.49
victoriosus: strinjam se s tabo, čas je, da zatiralci, ki so v manjšini, upoštevajo voljo večine!!! kar se pa prvega partizana tiče, je pa res, da je star mal čez 50. let in njegovi posti povedo vse o njem..škoda besed!! skratka, veselim se, da bom lahk šel v nočni klub, lokal na pijačo, brez da me bo dušilo, pekle oči in mi smrdeli lasje, oblačila!!!
victoriosus
02. 08. 2007 15.55
Prva ovca, slabše kot otrok. Niti pametnih stavkov ne zna delat... Če je res 50 let star, potem mora biti res, ampak res neuk in dejansko teslo, mogoče fizični delavec, ki nima stika s kulturo ali z umskim delom... Vse bolj me preseneča kako lahko nekdo v njegovih letih ima komentarje na nivoju jeznega maščevalnega in zafrkancije željnega dvanajstletnika. En minus za slovensko šolstvo izpred 40 let! Sicer pa.... 70procentov nas podpira uvedbo zakona, tako da se kar sprijaznite s tem, da boste hodili ven ali v kadilnice. Zdaj je čas za nekadilce! Whether you like it or not!
Prvo Bore
02. 08. 2007 12.36
jouza80 pa kaj misliš, da Ti bodo vsi prikimavali ? User se !!
lootieee@gmail.com
02. 08. 2007 12.35
tomi.passion se cist strinjam s tabo, moja pica je zarad dima prevečkrat mela slab okus -.-
MojOdgovorJeEnakPrejšnjemu
02. 08. 2007 12.29
borec, nisem vedel, da imate v Lj.-Polje na zaprtih oddelkih dostop do interneta...čitno imaš osebnostne in zakonske težave, zato pa vklopiš obrambni mehanizem in vidiš krivca za svoje težave v vseh drugih..očitno bo treba pojačat dozo tabletk!! tvoj komentarji pa že mejijo na sovražni govor, zato pozivam administratorja, da njegovemu IP naslovu prepreči možnost registracije uporabnika!!
Prvo Bore
02. 08. 2007 12.16
jouza80 saj ravno zaradi tega , ker lepo sedim in se lepo izobražujem na takih kot si Ti, postanem nestrpen do vseh. pa to bili pedro, klerikalci in ostala zalega.in seveda antisemitezem Prikladno : Človek v enem !!! Vi klerikalci, pa pljuvate po nas in potem greste v cerkev, date v pušco,kakšen kovanc in Vam je vse odpuščeno !! Za kozlat !!
MojOdgovorJeEnakPrejšnjemu
02. 08. 2007 12.02
Borec iz naslona, tvoji komentarji res niso na nivoju in kažejo tvojo primitivnost in splošno nerazgledanost..kje si najdu homoseksualce v tem prispevku in sploh veš, kaj pomeni beseda šovinist?? hitro poglej mal po netu, če že kradeš državni denar!!! ponavadi je pa tako, da tisti, ki nimajo pravih argumentov v debati, začnejo žalit in pljuvat po ostalih, vse skupaj pa zabelijo še z šovinizmom, ksenofobijo in homofobijo!! Prepričan sem, da vzgajaš svoje otroke v pravem duhu totalitarističnih vrednost!! kar tako naprej!!
Prvo Bore
02. 08. 2007 11.38
jouza80 kako si zadel !! Kaj piješ ? Homofob 100 procentno v rit si dajite doma in ne v javnosti. Šovinist seveda rajši ima za soseda Srba, kot pa klerikalnega janšista.
MojOdgovorJeEnakPrejšnjemu
02. 08. 2007 10.04
Prvo borec je car!!!!!!! a nisi mal prestar za take bedne: iz tvojih izjav po forumih je jasno razvidno, da si šovinist in homofob, ki propagira svoje univerzalno mišljenje izpred 50. let, v službenem času, najverjetneje nekje v javni upravi!!
Prvo Bore
02. 08. 2007 09.57
jouza80 Ti si tele in za tele je palica LOL. Saj pravim , da je trend biti nekadilec ali peder ali pa oboje skupaj.
minnaema@yahoo.com
02. 08. 2007 09.54
KADILCI, odločni bodite in prenehajte kaditi, tako boste dokazali sebi in drugim, da imate veliko samozavesti in močan svoj JAZ & denar, ki zapravljate za zacigarete naj bo vaš NE in boste videli, da si za zbrane eure , ki niso bili namenjeni za cigarete-privoščite na kraju meseca nekaj povsem lepega za svojo dušo in telo . Premalo se pove in propagandira, v naši državi,da v TUJINI že dalj časa je tako, da so NEkadilci-upoštevani kot zelo SAMOZAVESTNI in karakterno urejeni ljudje. Vsak pri sebi naj razmisli, koliko ceni sebe in mišljenje števillnih, pa bo odločitev veliko lažja-kajne?
MojOdgovorJeEnakPrejšnjemu
02. 08. 2007 09.52
kadilsko enoumje je direkten dokaz o škodljivosti cigaret!!! podražat cigarete in zvišati prispevek za (dodatno) zdravstveno zavarovanje za kadilce!!! za bika je palica!!!
Prvo Bore
02. 08. 2007 09.31
jouza80 kaj Ti podpiraš tihotapstvo ? že sedaj se tihotapijo ! Malo premisli, preden ven butneš neumnost. Če te zanimajo koštajo 1,5 € po škatli. Zato država izgublja zelo veliko, ker nas je še dosti kadilcev. Črnogorskih Marlboro pa ne kadim, ampak samo naše, alias neške, ker imamo zelo dobre politike, ki so prodali Tobačno.
Prvo Bore
02. 08. 2007 09.31
jouza80 kaj Ti podpiraš tihotapstvo ? že sedaj se tihotapijo ! Malo premisli, preden ven butneš neumnost. Če te zanimajo koštajo 1,5 € po škatli. Zato država izgublja zelo veliko, ker nas je še dosti kadilcev. Črnogorskih Marlboro pa ne kadim, ampak samo naše, alias neške, ker imamo zelo dobre politike, ki so prodali Tobačno.
MojOdgovorJeEnakPrejšnjemu
02. 08. 2007 09.26
še cigarete naj dvignejo na evropske cene, da bodo tudi cenovno manj dosegljivi..predragi kadilci: ker sami ne premorete spoštovanja do lastnega zdravja in okolice, vas bo treba zakonsko in cenovno prišraufat!! en slovenski pregovor pravi: za bika je palica!!! ta je še boljši : za smrdljivim konjem se kadi :):)
Prvo Bore
02. 08. 2007 09.17
tomi.passion še premalo, ker jih je na forumu kot toče LOL
dr.Cefurin@yahoo.com
02. 08. 2007 09.13
hvala bogecu, da so sprejeli ta zakon, saj je kajenje najbolj sebična razvada, ki s škodljivimi substancami posiljuje nekadilce..bomo vidli, kako se bo ta zakon izvajal...prav tako bi morali kadilcem povečati oz. nekadilcem zmanjšati prispevek za dodatno zdravstveno zavarovanje, saj vsi plačujemo razmeroma enako, medtem ko so kadilci zaradi večjega zdravstvenega rizika potencialno večji porabniki sredstev iz zdravstvenih zavarovalnic..