Slovenija

Ali so se mladi pripravljeni zavzeti in nadaljevati planinsko tradicijo?

Ljubljana, 11. 12. 2019 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
15

Gore privabljajo vse več ljudi in tako je tudi v Sloveniji. Lani jih je obiskalo 1,7 milijona planincev, pred tem 1,4 milijona. Odnos do hribov in narave se začne oblikovati že v najzgodnejših letih, zato je vzgoja o etiki in odgovornosti v gorah pri mladih pomembna. Letošnji mednarodni dan gora je namenjen prav njim.

Mednarodni dan gora po vsem svetu obeležujemo 11. decembra, odkar ga je razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Planinska zveza Slovenije (PZS) vsako leto pripravi poslanico ob tem dnevu, ki letos poteka pod sloganom Gore so pomembne za mlade, njen avtor pa je podpredsednik PZS Roman Ponebšek.

Ker so gore dom 12 odstotkom svetovnega prebivalstva, je trajnostni razvoj gorskih območij ključnega pomena za izboljšanje preživetja teh pogosto revnih in osamljenih ljudi. Pri tam procesu imajo pomembno vlogo mladi, zato jih je treba vključevati, saj bodo prav oni prihodnji akterji usmeritev, je izpostavil Ponebšek.

Čeprav množični turizem prinaša dobičke, si je treba prizadevati ohraniti ravnotežje med naravo in posegom človeka.
Čeprav množični turizem prinaša dobičke, si je treba prizadevati ohraniti ravnotežje med naravo in posegom človeka. FOTO: Maja Korošec

Opozoril je, da prepogosto pozabljamo na načela trajnostnega turizma in iščemo opravičila za svoja ravnanja, ki sledijo načelom množičnega turizma: ponudbe in povpraševanja brez omejitev. "Množični turizem prinaša dobičke in priložnosti, pa vendar če želimo ohraniti gorski svet, tudi kot možnost in priložnost za mlade, da ostanejo ali da se odločijo živeti v gorskem svetu, je treba poiskati sozvočje med naravo in človekom," je zapisal. Narava ima namreč omejene možnosti sprejemanja turistov. Ravno to je razlog oziroma ukrep, da so države alpskega loka pristopile k podpisu Alpske konvencije, ki stremi k trajnostnemu razvoju v celotnem alpskem prostoru.

Projekt Gorniška vas, ki ga v Sloveniji vodi PZS, je primer uresničevanja Alpske konvencije in priložnost za mlade, da si v pristnem gorskem okolju ustvarijo družino in zaživijo kakovostno življenje. Projekt namreč temelji na doživljanju in opazovanju narave, s poudarkom na pohodništvu in dejavnostih, ki ne zahtevajo velike turistične infrastrukture, ampak ohranjajo gorsko kmetovanje in gozdarstvo z lokalnimi proizvodi in živ značaj gorskih vasi. "Zelo pomembno je, da mladi, ki so odraščali v okolju, ki ga turizem še ni načel, dobijo priložnost, da dostojno živijo v svojem lokalnem okolju in nadaljujejo tradicijo z ohranjanjem tako izročila kot tudi sonaravnega razvoja proizvodov," meni Ponebšek.

Sicer pa PZS organizira planinske tabore za mlade, tako da lahko tudi tisti, ki nimajo pogostega stika s hribi, dobijo priložnost za doživljanje narave, učenje in sklepanje prijateljstev. "Teden dni življenja v šotoru, varčevanja z vodo, prehranjevanja v improvizirani jedilnici, kuhanja v zasilni kuhinji, opravljanje dežurstva in vsak dan še planinska tura, to je utrip planinskega tabora, ki ustvari in ohranja pečat pri mladih," je opisal Ponebšek.

Razgledi in nepopisni občutki, ko dosežeš vrh, so vredni truda in napora.
Razgledi in nepopisni občutki, ko dosežeš vrh, so vredni truda in napora. FOTO: Maja Korošec

Ob tem je izpostavil, da na PZS opažajo, da mladih ni enostavno navdušiti za planinstvo. Čas, ko se zdi, da je vse na dosegu roke, doba interneta, socialnih medijev, digitalizacije … namreč niso najboljša spodbuda za zgodnja vstajanja in napore, ki so potrebni za osvojitev vrhov. A ker je trud poplačan s čudovitimi razgledi, lepimi občutki in v mladih pusti izkušnje, so starši tisti, ki jih lahko navdušijo. "Planinstvo je način življenja in številni starši, ki so v mladosti doživeli gore, želijo v družini to bogastvo doživljanja prenesti tudi na svoje otroke – in to je neprecenljivo bogastvo," je prepričan Ponebšek.

Ob tem je omenil, da za zvezo organizirajo tudi športno plezanje, v katerem smo Slovenci uspešni. Prav tako se lahko pohvalimo, da smo na najvišjo goro sveta stopili pred 40 leti. Davo Karničar, ki je žal nedavno umrl v delovni nesreči, pa je dodal piko na i in z nje prismučal pred 20 leti kot prvi Zemljan.

Organizirano slovensko planinstvo se je sicer začelo s Triglavskimi prijatelji leta 1872, ko so začutili potrebo po organiziranosti. Ivan Žan je zato komisiji kranjskega deželnega predsedstva poslal pravila društva. Jakob Aljaž pa je z nakupom in postavitvijo stolpa ustvaril živ in pomemben simbol Slovencev. Pomembne premike so zakoličili tudi ustanovitelji Slovenskega planinskega društva. Še danes pa naslednica PZS temelji na prostovoljnem delu, upravlja in nadzoruje planinsko infrastrukturo in markira planinske poti, je spomnil Ponebšek.

Za konec je poudaril, da ostaja vprašanje, ali so se mladi pripravljeni angažirati in nadaljevati tradicijo ter ohraniti planinski duh. "Mladi danes verjetno planinstvo doživljajo drugače, lahko tudi zgolj in samo kot športno areno, v kateri zadovoljiš svoje potrebe po doživljanju ali adrenalinski sprostitvi," je izpostavil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
12. 12. 2019 10.19
+1
so.... največ skozi računalnik...
Rde?iAlarm
11. 12. 2019 12.49
+8
sem svojim otrokom vcepil pohodništvo v gore že od malih nog....................sedaj vsi skupaj prenašamo na vnuke in ko se odpravimo v gore je nas je že kar za malo procesijo.........
hotchilipoper
11. 12. 2019 12.47
+0
A mladi da bodo delali hahahahahahaha
Janezcesnik
11. 12. 2019 12.42
-12
Nevem ka folk vidi lazit po hribih
aloalo
11. 12. 2019 17.02
+7
Dejan Vovk
11. 12. 2019 12.15
+9
bom preprosto povedal. ob mojem 18. letu sem že tretjič izpolnil transferzalo. ja, ljubim ta način življenja. to je bila moja svoboda, moj način življenja.... živel sem sanje, danes pa še v dolini težo preživim. podpiram vsa planinska društva in posameznike. vendar za tako ceno danes, lahko le sanjam... dolina je preveč pogoltna....
Dejan Vovk
11. 12. 2019 12.14
+3
bom preprosto povedal. ob mojem 18. letu sem že tretjič izpolnil transfrezalo. ja, ljubim ta način življenja. to je bila moja svoboda, moj način življenja.... živel sem sanje, danes pa še v dolini težo preživim. podpiram vsa planinska društva in posameznike. vendar za tako ceno danes, lahko le sanjam... dolina je prepogoltna....
Dracul Va Domni DinNou
11. 12. 2019 11.32
+13
Zaradi vpliva druzabnih omrezij, torej instagrama, facebooka, ki so preplavljena z krasnimi slikami slovenskih gora, hribov, je stevilo mladih ki hodijo v višave zelo naraslo, to je takorekoc postala celo modna muha, eni na to gledajo v negativnem smislu, jaz pa pravim hvalabogu da je tako, bolje kot pa da sedijo doma ali hodijo v fitnes. V naravo ljudje! Spet drug mi rece, kako se ti da hodit v hribe... Zal taki ki imajo odklonilen odnos do takega nacina rekreacije, zelo veliko zamujajo, ne bodo razumeli smisla tega pocetja, ne bodo razumeli kako fino je ko prides na vrh,pojes kaj dobrega v koči, uzivas v krasnih razgledih, pozabis da si še eno uro nazaj bemtil nad strmino, ki ji ni bilo konca, kombinacija mucenja in uzitkov ob razgledih je definitivno nekaj kar te žene dalje, v osvajanje novih vrhov.
Nobody75
11. 12. 2019 11.19
+13
Tole hribolazenje je pa res ratalo mainstream pop pocukran instagram projekt. Mislim da se pravi avtentični hribolazci križajo ko vidijo silikonske lepotice kako delajo selfije na vrhu gora s shitstickom:)
BenQurer24
11. 12. 2019 11.37
+2
to je res. problem so skupine, ki hodijo pozimi gor in ne poznajo raznoraznih nevarnosti... velikokrat ne vejo niti kako bo vreme... in niso pripravljeni na kake slabe razmere... ker pravi hribovc gre lahko gor v vseh vremenskih pogojih...
BenQurer24
11. 12. 2019 11.38
+5
vedet je treba kdaj je treba obrnt... in vodja skupine velikokrat ne prepozna tega..
Dracul Va Domni DinNou
11. 12. 2019 11.40
+7
Tudi ozavescenost o tem kako biti v hribih pozimi opremljen se izboljsuje, cepin in dereze so na zimskih fotografijah ze obvezen motiv!
Kojotek
11. 12. 2019 11.12
+8
...ajde,če bi vsak pazil in pospravil za sabo. To pa jih je, ko odmetavajo odpadke popolnoma brez obzira, vse povsod...
el capitano
11. 12. 2019 10.49
+17
Vsekakor je premnožični turizem v gorah ekološko vprašljiv..
jesenvoyo
11. 12. 2019 11.47
+8
Množičnost kot taka je tudi zato, ker večina gre samo na najbolj znane točke, verjamete lahko da je prav lepo tudi kje v bližini doma, da marsikje ne srečaš žive duše in si res lahko privoščiš naravne lepote in vse kar spada zraven na polno.