Slovenija

Ali so težki delovni pogoji in neznosen urnik nujno zlo medicinskih sester?

Ljubljana, 16. 11. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
207

Medtem ko so razmere predvsem na intenzivnih oddelkih bolnišnic alarmantne, ker medicinske sestre zaradi težkega, slabo plačanega dela vse pogosteje zapuščajo bolnišnice, pa na ministrstvu za zdravje s prstom kažejo na delodajalce. "Na njih je, da zagotovijo ustrezne delovne pogoje," so prepričani. Na odhajanje zdravstvenih delavcev pa gledajo kot na globalni problem. Ali država res nima nič skupnega s stanjem v zdravstveni negi?

V UKC Maribor poleg zdravnikov primanjkuje četrtina kadrov v zdravstveni negi. V jeseniški bolnišnici so zaradi pomanjkanja kadrov zaprli en internistični oddelek od treh, kar v praksi pomeni 18 postelj manj. S pomanjkanjem kadra se srečujejo tudi v ptujski bolnišnici. To so le trije primeri, o katerih smo že pisali ta teden.

Težki delovni pogoji za nizko plačo, ki pogosto vodijo v izgorelost, so razlogi za odhod medicinskih sester k drugemu delodajalcu.
Težki delovni pogoji za nizko plačo, ki pogosto vodijo v izgorelost, so razlogi za odhod medicinskih sester k drugemu delodajalcu. FOTO: POP TV

Dodajamo še primer iz Koroške, ki ga navaja STA. Stanje v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec je podobno kot drugje – soočajo se s pomanjkanjem kadra zdravstvene nege. Iz koroške bolnišnice sicer zagotavljajo, da situacijo še obvladujejo. Povečan odhod zaposlenih v zdravstveni negi opažajo zadnji dve leti. "Vsak odhod poskušamo pravočasno nadomestiti, tako da ne prihaja do razlik med odhodi in novimi zaposlitvami. Je pa kader veliko težje nadomestiti kot v preteklosti," je pojasnil v. d. pomočnika direktorja za področje zdravstvene in babiške nege v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec Bojan Krzna. Razlog za manj ponudbe na trgu so tudi odhodi tovrstnega kadra iz regije na delo v sosednjo Avstrijo.

Primerjava z drugimi evropskimi državami: pri podatkih o številu negovalnega kadra v celoti se Slovenija nahaja v zgornji polovici držav. Norveška ima 1.766 negovalnega kadra na 100.000 prebivalcev, Slovenija 992 aktivnih v zdravstveni negi na 100.000 prebivalcev, Grčija zgolj 330. Vendar ima Slovenija le 321 diplomiranih medicinskih sester na 100.000 prebivalcev, kar jo uvršča na rep evropskih držav. Manjše število beležijo zgolj Grčija, Hrvaška, Srbija in Romunija. Eurostat

Ministrstvo se sklicuje na podatke, ki kažejo, da se je število zaposlenih v bolnišnicah povečalo

Realnost na terenu pa si očitno po svoje razlagajo na ministrstvu za zdravje (MZ). Ko smo jim omenili, da so razmere predvsem na intenzivnih oddelkih bolnišnic zaskrbljujoče, saj kljub stalnim razpisom ne dobijo ustreznega kadra, so se izgovorili na splošne statistične podatke. Ti kažejo, da se je ob nespremenjenem številu izvajalcev zdravstvene dejavnosti na nivoju bolnišnic in kliničnih inštitutov število zaposlenih v zadnjem desetletju povečalo za več kot 20 odstotkov. "Prav tako po številu zaposlenih v zdravstveni negi na 1000 prebivalcev v Sloveniji (9,9) ne zaostajamo za povprečjem OECD (8,8)," so zatrdili z ministrstva.

A teh 20 odstotkov velja za vse zaposlene. Predsednica Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Ljubljana Đurđa Sima je izpostavila, da bolnišnice čutijo predvsem pomanjkanje diplomiranih medicinskih sester in tehnikov, in to na vseh oddelkih, ne zgolj na intenzivni negi in terapiji.

Monika Ažman, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza), pa je opozorila, da je pri primerjavah nujno treba upoštevati strukturo kadra. "Poleg tega se v poročanja štejejo tudi nadomeščanja za porodniške in daljše bolniške odsotnosti. Na primer, ko gre ena medicinska sestra na porodniško, za določen čas na to delovno mesto zaposlijo drugo, šteje pa se, da sta zaposleni dve za ves čas," je izpostavila.

Potrebe po več kadra v zdravstveni negi po besedah Ažmanove izvirajo v prvi vrsti iz vedno večjih zahtev in potreb pacientov, njihove polimorbidnosti ter skrajševanja hospitalizacijskih dni na pacienta, kar pomeni intenzivnejše delo s pacientom v krajšem časovnem obdobju.

Velik problem je, da sodi najštevilčnejša skupina izvajalcev v zdravstveni in babiški negi pri nas v starostno skupino nad 50 let, kar pomeni, da ima že več kot 30 let delovne dobe in bo kmalu zaključila svojo profesionalno pot. Izmed vseh 22.000 izvajalcev zdravstvene nege, je približno 9500 starih nad 50 let. Njihovo zdravstveno stanje je slabše kot zdravje njihovih mlajših kolegov, so iztrošeni, preobremenjeni in v nenehnem stresu zaradi slabih pogojev dela. Poleg tega pa niso več zakonsko obvezani delati v treh izmenah. Monika Ažman, predsednica Zbornice – Zveze)

Ali je neznosen urnik neizogibno povezan s poklicem medicinskih sester v bolnišnicah?

Dva razloga za odhod zaposlenih v zdravstveni negi iz bolnišnic v druge zdravstvene ustanove so težki delovni pogoji in urnik, ki naj bi presegel meje znosnosti. Delo sedem dni na teden, neupoštevanje počitkov, nenadomeščanja odsotnih vodijo v izgorelost in bolezen, navajajo na Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije.

A njihovo delo na MZ interpretirajo kot nujno zlo. Opisujejo ga kot aktivnosti, ki jih opravljajo zdravstveni delavci pri varovanju zdravja bolnikov. "Te potrebe so tudi podlaga za organizacijo zdravstvene dejavnosti, kar lahko pomeni tudi zagotavljanje storitev vse dni v letu in vse ure v dnevu – skladno s tem je tudi organiziran delovni čas zaposlenih na področju zdravstvene nege," so nam odgovorili na vprašanje, kako nameravajo pristopiti k problemu, ki ga opisujejo v zdravstveni negi – slabi delovni pogoji in neznosen urnik, ki izčrpava zaposlene.

Kako dolgo bodo medicinske sestre še lahko prenašale preobremenjenost na delovnem mestu?
Kako dolgo bodo medicinske sestre še lahko prenašale preobremenjenost na delovnem mestu? FOTO: POP TV

Tu se torej zastavlja vprašanje, ali država sporoča, da so nadčloveški napori v zdravstveni negi običajni in postajajo sprejemljivi za družbo? In drugo vprašanje, ali se bo sploh še kdo odločil za ta poklic, če že na začetku ve, kaj ga čaka?

Đurđa Sima je pri tem vprašanju jasna. Prepričana je, da urniki pogosto niso v skladu z Zakonom o zdravstveni dejavnosti, saj presegajo dnevne, tedenske in mesečne obremenitve posameznika. "To so nečloveški urniki. V nečloveških urnikih je mogoče delati le nekaj čas, zato kolegice in kolegi zapuščajo taka delovna mesta, ki pogosto ostanejo dolgo časa nenadomeščena," je izpostavila.

Monika Ažman je izpostavila, da predvsem zaposleni, ki so še zdravi, na dežurstva, veliko nočnega dela, delo konec tedna in nadurno delo pristajajo, ker si z več dela pridobijo nadurno plačano delo in s tem zvišajo nizke osnovne plače. Zaradi tega prihaja do utrujenosti, naveličanosti, izgorelosti, slabih medosebnih odnosov … "V tujini so že začeli prakso, da zaposleni sami izbirajo, kdaj bodo delali, so bolj prilagodljivi glede urnikov. Prepričana sem, da bi na MZ moral obstajati oddelek za zdravstveno in babiško nego, ki bi se ukvarjal tudi s tovrstnimi vprašanji," meni predsednica Zbornice – Zveze.

Ali je podatek, da je odhod zdravstvenih delavcev v tujino globalen problem, tehten razlog, da sprejemamo status quo?

Glede na odgovor MZ je videti, kot da odhodov zdravstvenih delavcev bodisi iz poklica bodisi v tujino ne moremo preprečiti, češ da je to trenutno "globalni problem, ki je pogosto povezan z delovnimi pogoji in medsebojnimi odnosi na delovnih mestih".

Ali globalni problem odhajanja zdravstvenih delavcev iz bolnišnic pomeni, da ga na domačih tleh ne moremo reševati?
Ali globalni problem odhajanja zdravstvenih delavcev iz bolnišnic pomeni, da ga na domačih tleh ne moremo reševati? FOTO: POP TV

Sima je prepričana, da četudi je to globalni problem, ga ne moremo preprosto prepustiti stihijskemu reševanju, ampak je potreben dialog s predstavniki zdravstvene in babiške nege. "Izvajalci zdravstvene in babiške nege menimo, da je MZ resorno ministrstvo za področje zdravstva, in ne samo zdravništva. To pomeni, da poleg že sprejetih dokumentov (Poklicne aktivnosti in kompetence v zdravstveni in babiški negi) potrebujemo priznane kadrovske normative in organizacijske temelje avtonomnega delovanja stroke," je jasno navedla eno od potreb, ki bi pripomogla k izboljšanju stanja na tem področju.

Ažmanova meni, da MZ zavzema tako stališče, ker so kadrovsko podhranjeni. Zato se sprašuje, zakaj jih ne vključujejo v zdravstveno politiko: "Zakaj ne sodelujemo pri načrtovanju strategij in resolucij s tega področja, zakaj ni ustrezne zastopanosti medicinskih sester na MZ, zakaj nimamo ministrske medicinske sestre, zakaj nismo vključeni v pogajanja pri splošnem dogovoru …?"

Ali so delodajalci krivi za stanje na področju zdravstvene nege?

Na MZ so s prstom pokazali na delodajalce, češ da so oni odgovorni za zagotavljanje ustreznih pogojev za delo, kot so organizacija dela, ustreznost prostorov, oprema, materiali in dovolj ustrezno usposobljenih kadrov za izvajanje. O svojem delu odgovornosti pa so zapisali: "Poslanstvo ministrstva za zdravje je vodenje zdravstvene politike v največjo korist vseh prebivalcev Slovenije, in sicer tako, da se zagotavlja dostopnost, učinkovitost, kakovost in varnost zdravstvene obravnave."

In spet se zastavi vprašanje, kako učinkovita, kakovostna in varna je lahko sploh obravnava bolnikov v bolnišnicah, če so delavci izgoreli oziroma jih primanjkuje? Kdo je torej za kaj odgovoren?

Đurđa Sima je zatrdila, da delodajalci niso povzročitelji problema, saj so zaposleni skupaj z njimi na istem bregu, vse zato, da bi bolnikom zagotovili varno obravnavo. "Zaposleni pristanemo na nemogoč urnik, delodajalci pa so nam ga pogosto prisiljeni razpisati. Posledično nastanejo slabi odnosi, torej zaradi kronične utrujenosti in podcenjenosti stroke ter izvajalcev v zdravstveni in babiški negi," je pojasnila svoj vidik in še poudarila, da se tako strokovna kot laična javnost dobro zavedata, da napake v zdravstveni in babiški negi lahko povzročajo težke posledice za zdravje in življenje uporabnikov storitev.

So se pa na ministrstvu pohvalili, da pod njihovim okriljem deluje delovna skupina, ki pripravlja projekt racionalnejše organiziranosti javne zdravstvene mreže. "Cilj projekta je pripraviti analizo stanja na področju kadra v zdravstvu. Poleg te delovne skupine delujejo tudi delovne podskupine, ki pripravljajo revizijo kadrovskih normativov za različne poklicne skupine v zdravstvu – tudi zdravstveno nego," so zapisali in dodali, da se sicer zavedajo, da sta vzpostavitev dobrih delovnih pogojev ter zagotovitev zadostnega števila ustrezno usposobljenega kadra in ustreznega plačila za delo ključna, da bomo kadre v teh poklicih tudi zadržali.

'Naložb v zdravstveno nego se ne sme obravnavati kot strošek, temveč kot naložbo v gospodarstvo'

Monika Ažman 'krivdo' za slabe delovne pogoje deli med delodajalce in politiko. Zavodi se s pomanjkanjem kadra srečujejo že vrsto let, na kar v Zbornici – Zvezi opozarjajo že vsaj zadnjih 15 let. "Posamezni delodajalci, kot so bolnišnici v Izoli in na Jesenicah ter UKC Maribor, so zdaj začeli glasno in javno opozarjati na težave, ki niso od včeraj. Volje politike in odločevalcev za spremembo stanja pa ni," je bila konkretna predsednica Zbornice – Zveze. Ob tem je poudarila, da je zdravje prva in najpomembnejša vrednota, zato je v zdravstvo treba vlagati: "Naložb v zdravstveno nego se ne sme obravnavati kot strošek, temveč kot naložbo v gospodarstvo, saj je z zdravo in delovno storilno populacijo mogoče doseči boljši gospodarski donos. Tega se morajo politični odločevalci zavedati."

Ustrezno zaposlovanje, nagrajevanje, dvig plačne osnove in ostalih plačnih dodatkov bi zadržalo kader zdravstvene in babiške nege v delovnem razmerju, meni Đurđa Sima.
Ustrezno zaposlovanje, nagrajevanje, dvig plačne osnove in ostalih plačnih dodatkov bi zadržalo kader zdravstvene in babiške nege v delovnem razmerju, meni Đurđa Sima. FOTO: POP TV

Ustrezno finančno ovrednotena delovna mesta kot rešitev

In neustrezno plačilo za naporno delo je še eden od dejavnikov, ki odganja predvsem diplomirane medicinske sestre v referenčne ambulante ali v tujino. V UKC Maribor ocenjujejo, da so se težave s pomanjkanjem kadra začele, ko je začel veljati zakon za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012, zaradi česar se je končalo nagrajevanje delavcev. Rešitev vidijo v tem, da bi se delovna mesta ustrezno finančno vrednotila, kar bi privabilo kompetenten kader. Seveda ob predpostavki, da se mu zagotovi 'normalen' delovni urnik.

Tudi Đurđa Sima je prepričana, da bi ustrezno zaposlovanje, nagrajevanje, dvig plačne osnove in ostalih plačnih dodatkov po opravljenem nadurnem in nočnem delu zadržalo kader zdravstvene in babiške nege v delovnem razmerju in nasploh v poklicu: "S tem bodo pogoji dela znosnejši, medsebojni odnosi primerni in kadrovska zasedba bo omogočala izvedbo zdravstvenih programov v optimalni meri."

Po mnenju Sime je torej že zdavnaj napočil čas, da jih resorni politiki na področju zdravstva in sociale sprejmejo kot enakovredne sogovornike in prisluhnejo predlogom stroke.

Ažmanova meni, da je prvi korak k izboljšanju stanja na področju zdravstvene in babiške nege sprejeti dokument poklicne kompetence in aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege, ki je tudi temelj za nadaljnjo vzpostavitev kadrovskih standardov in normativov: "Zaposleni v zdravstveni negi namreč zdaj delajo po zastarelih standardih in normativih iz leta 1984, ki jih je treba nujno posodobiti, saj vsebinsko ne ustrezajo več današnjim potrebam in niso primerni za kakovostno in varno obravnavo pacientov." Pomemben korak k izboljšanju stanja je tudi sprejem zakona o zdravstveni negi in babištvu, je še izpostavila.

Kdaj se obetajo finančne spremembe?

Na MZ so na naše vprašanje, ali so na vidiku spremembe, ki bi izboljšale finančno stanje delavcev v zdravstveni negi, odgovorili, da je bil na podlagi stavkovnega sporazuma iz leta 2018 v letu 2019 izveden dvig plač tudi za zaposlene v zdravstveni negi. "Poleg tega so se povišali dodatki na nočno in nedeljsko delo ter delo z osebami z demenco. Sredstva za rast stroškov dela zdravstvenih delavcev so se zagotovila iz javnih virov. Zaradi tega so se cene zdravstvenih storitev v odstotku za javne zdravstvene zavode povišale za okoli pet odstotkov, za socialno varstvene zavode pa za okoli 6,7 odstotka," so zapisali in dodali, da so za vse skupaj namenili 60 milijonov evrov.

Nadaljnjih potez, ki bi zvišale plače zaposlenih v zdravstveni negi, niso komentirali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (207)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

polikarbonatka
25. 01. 2020 21.11
Bilo v katerem koli drugem poklicu s srednjo izobrazbo ni tako velike degradacije kot se to dogaja srednjim med.sestram v zdravstvu.Kako lahko država dovoljuje.
polikarbonatka
25. 01. 2020 21.04
Društvo-zbornica zdravstvene nege(dotične gospe ki so konstantno vabljene da komentirajo stanje v zdr.negi)niso pravi naslov,so namreč dobrim delom odgovorne za nastalo situacijo.Poznam razmere,sester ne bi primanjkovalo v takem obsegu če ne bi bilo toliko “fikusov” ki medijo po pisarnah,tako kot v ostalih poklicih v JU.Tudi dipl.med.sestri je mesto ob bolniku,ne pa da čičajo po pisarnah in kreirajo kar naprej neka nova pravila,obrazce,navodila.
Klemen Šuligoj 1
19. 11. 2019 18.31
+0
SRAMOTA!!!!! za 24ur, da vedno pred svoje kamere/pero vabijo osebe, ki so krive za nastale razmere. Kdaj pa mislite končno izpeljati soočenje pri g. Slaku. Aja, seveda, tega ne smete, ker bi slovenska javnost izvedela tisto pravo plat teh razmer.
Ost1234
17. 11. 2019 11.08
+12
Pomankanje srednjega medicinskega kadra ni od danes! Vleče se že desetletja! Tu ne gre samo za kader v bolnišnicah ali samo v intenzivni negi. Problemi so po vseh področjih zdravstvene nege tako v primarnem , kot sekundarnem delu!!¨Srednji kader je močnooooo podcenjen in podplačan!! Ni pa problem samo delovni čas ali plača! Problemi so tudi v medsebojnih odnosih , kjer srednji kader ponavadi potegne kratko. Pomanjkanje srednjih in diplomiranih sester bi bilo najbrž mnogo manjše, če bi jih pošteno plačali. Tako pa raje odidejo v industrijo, za tekoči trak. Plača enaka, odgovornost manjša, medsebojni odnosi boljši, vikendi in prazniki pa prosto.In dokler bo denar v zdravstvu ponikal v podkupnine in ne v žepe zaposlenih ki garajo, bo tako tudi ostalo !
Hugh_Mungus
17. 11. 2019 17.55
-1
Primanjkuje predvsem diplomiranih medicinskih sester in ne srednjih. Tako kot v tujini, se bo tudi pri nas izobrazbena struktura dvignila navzgor in s tem tudi nivo oskrbe. Posledično bo tudi srednji kader dodatno izgubil na vrednosti. Marsikje srednjih medicinskih sester sploh ne izobražujejo več. Poznaš eno samo medicinsko sestro, ki je raje šla v proizvodnjo? Resno? Ne sanjaj
ValterUdovernik
17. 11. 2019 07.37
+12
Ne, niso nujno zlo. Gre za izkoriscanje.
Hugh_Mungus
16. 11. 2019 20.01
+27
akam, Simona Kranjc in ostali pametnjakoviči. Najprej preberite članek in šele po tem stresajte svoje veleume o področju, ki ga ne poznate. V članku jasno piše, da je glavni problem na oddelkih intenzivne nege in intenzivne terapije. To se zelo očitno bistveno razlikuje od oddelkov, na katerih si v svoji karieri delovala ti (akam) oz. so to oddelki, na katerih (na srečo) nisi bila ti ali tvoji svojci nikoli v obravnavi Simona Kranjc. Intenzivna terapije III. stopnje (IT III) je enota, kjer zdravstveno osebje skrbi za najtežje bolne in poškodovane ljudi, ki so povsem odvisni od pomoči zdravstvenih delavcev (podpora dihanju, cirkulaciji,...). Navadno so pacienti glavni del obravnave na teh oddelkih v "umetni komi", intubirani in priključeni na "stotih" cevkah. Kdor koli je delal v IT III, dobro ve, da je to najzahtevnejši oddelek v zdravstveni negi (KOAIT-CIT, KOAIM-CIM, nevrološka intenziva, onko intenziva, respiratorni center itd...). Žal so ti oddelki dejansko kadrovsko zelo podhranjeni, zato ena diplomirana medicinska sestra, ki naj bi po standardu skrbela za enega tako zahtevnega pacienta, najpogosteje skrbi za 2. Torej dela z 200% obremenitvijo. Kaj to pomeni na dolgi rok, si niti predstavljate ne, je pa zelo naporno in zame osebno ga ni bilo denarja, ki bi opravičil tako garanje, pa lahko dajo še ne vem koliko dodatkov - treba je izboljšati pogoje dela. Nadalje, v IT III ni zaposlenih srednjih medicinskih sester, ampak v sklopu zdravstvene nege delajo le diplomirane medicinske sestre, bolničarji pa le skrbijo za material. Tukaj je smiselno omeniti tudi diskrepanco glede obremenjenosti medicinskih sester IT III v UKC Ljubljana in ostalih enotah po Sloveniji, saj oni najtežje primere vedno pošljejo na obravnavo v Ljubljano, saj v Ljubljani delujejo ekipe, ki se s tem srečujejo pogosteje, so bolj izkušene in imajo na voljo več resursov. Po drugi strani, pa so vsi delavci na istih deloviščih plačani enako, kljub temu, da medicinska sestra z isto plačo v povprečju skrbi za zahtevnejše paciente. In še bi lahko našteval. Nehajte vedno pljuvati. MS v IT III resnično garajo in tudi če bi jim plače dvignili za 50%, to ne bi bistveno izboljšalo njihovega položaja, saj je potrebno zaposliti več kadra - osebno vem za UKC, ker sem tudi sam delal v IT III, tega ne dovolijo vodilni, ker da ni dovolj sredstev za nove zaposlitve. In tako smo delali v kolektivu 90 medicinskih sester, namesto 115. (od teh zaposlenih jih je bilo od 2-5 na porodniških, nekaj na dolgotrajnih bolniških, mnoge so lahko delale le dopoldan, ker so bile že tako stare itd. Vsaka medicinska sestra, ki trenutno dela v Ljubljani v IT III, bistveno bolj gara napram temu, koliko je za to garanje nagrajena. LE ČEVLJE SODI NAJ KOPITAR!!!!
ina5785
16. 11. 2019 21.15
+6
skyline - ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Si pravi profesionalec, ČESTITAM - lepo si opisal !!!!
Lazanja365
17. 11. 2019 08.06
+3
Domendo
17. 11. 2019 10.39
+1
Priporočam, da vi še enkrat preberete članek linesoft. Vsak je povedal svoj problem. Vi ste videli pa samo vašega.
Ost1234
17. 11. 2019 12.26
+3
skyline_AirSoft - problemi s srednjim kadrom so po vsem zdravstvu in ne samo po oddelkih intenzivne nege!!
gekados
17. 11. 2019 12.29
+3
Tudi drugje so problemi. Domovi za starejše počasi postajajo podobni intenzivnim oddelkom
Hugh_Mungus
17. 11. 2019 17.50
+3
V članku je poudarjen problem diplomiranih mesicinskih sester in intenzivne terapije, saj je tam kriza največja. Gekados ... Izgleda da "intenzivnega oddelka" tudi od daleč nisi videl. DSO so svojevrsten problem, ker so v večini v privatni lasti in se grebejo za dobičke
Leviizgubljeni
16. 11. 2019 16.36
+3
Hvala, Alkam! Za tvojo iskrenost! Zelim ti vso sreco in hvalwzne bolnike!!
akmt
16. 11. 2019 15.05
+7
Place sester v bolnici so SUPER. Sem sestra, delala ze marsikje v zdravstvu in lahko to mirno potrdim. Tale clanek nekaj napihuje brezveze. Realnost:za nocne, popoldanske, za nedelje,... se folk grebe. Ker je manj dela in dosti vec denarja, sefov ni, lahko si mirno na kavi par ur. Zlasti za srednje sestre to velja. Kot diplomirana sem morala v ukc dezurat:32 urno delo, skrb za 150 pacientov,.. Dela je bilo neprimerno vec kot vsak dan od 7-15h.Cas za caj in vsest se na stol je bil ob 3h zjutraj 15 minut, nato spet delo. Vam napisem, kaj sem delala od polnoci naprej? Opolnoci 20 intravenoznih antibiotikov na 7 klinikah, po 3 hemokulture(za vsako si moral 3x vzeti kri v steklenicke, se pravi 9 steklenick, transfuzije, reanimacija, sprejemi iz ipp,.. Ko sem vse to naredila, sem odhitela v dezurno sobo se usest. Po 15 minutah je nekdo imel epi napad in spet akcija... In tako naprej do 7h zjutraj, ko sem morala prevzet redno delo do 15h. Med nocnim delom so srednje sestre na vecini oddelkov spale 3-5ur.Na kaksnem KOZB je pa tudi dezurna VEDNO sla spat ob 1h(ta je ob 7h izi zacela z rednim delom do 15h,jaz pa sem se komaj stala na nogah...) Sefi pac ne znajo razporejat dela. Za isto placo je ena spala, druga garala kot 3 skupaj, v isti hisi. Za nedelje so se vse greble, praviloma si jih moral odstopiti starejsi sefici, da si se izognil mobingu. Vikend dezurstva-kaj je lepsega za starejse sestre, ki ne prenesejo vec svojega moza? Taksne so delale vikende. Ena bivsa sodelavka ima 15 nocnih na mesec. Sama hoce. Porocena, s familijo. Pac noce bit ponoc doma. Veliko jih radih dela popoldne, da dopoldne spijo, popoldne jim pa moz ne tezi. V sluzbi pijejo kavice, gledajo mehiske nadaljevanke, soncijo se na balkonu in seveda jejo bolnisko hrano, sefov pa ni, super.... EDINI problem je odhajanje sester brez nadomestila z novo. Zakaj nove ni? Ker NOCEJO nikogar. Polno razpisov, se prijavijo sestre, vzamejo pa NOBENE. JA PA NIC. Ukc je tudi LETA prikazival zaposlovanje in odpuscanje na umetni nacin:zaposlil te je do bozica. Potem odpustil. S 1.1.so te pa spet zaposlili. Na ta nacin so prikazivali kar so zeleli. Odpuscanje v letih krize in zaposlovanje. V resnici niso nikogar odpustili ali na novo zaposlili. Neka fejk igra,lazi. Kakorkoli:delo v bolnici je. SUPER. ODLICNA PLACA, lahko gres na bolnisko(v privat NI SANS), napredovanja, dopust 35dni zame-v privat le 22 dni, da ne govorim o placi v privat :1000brruto,750 neto, za diplomirano, vsakodnevne in nikoli placane nadure pa se deklica za vse si, vkljucno s ciscenjem, odnasanjem smeti, ciscenjem snega pred vhodom, administracijo,.... Drzite se sluzbe v ukc. Ce pa ne verjamete, se sami prepricajte
Domendo
16. 11. 2019 15.15
+5
Saj nebodo šli v privat v Sloveniji ampak v tujino. Verjetno si ti bila tista, ki si spala zdaj pa to nebo več mogoče, če odidejo.
Domendo
16. 11. 2019 15.27
+5
knap11
16. 11. 2019 15.42
+3
Vauuuu, akam, ti pritrjujem in je res, da vse to kar si napisala drži. Na vse to glede na moje 37 letne izkušnje kot uslužbenc v javnem zavodu, v zdravstveno socialnem zavodu, sem opozarjal, a vodstveni delavci imajo radi dobre plače in mir, da jim ni treba kaj spreminjati, se truditi, voditi, kontrolirati, skrbeti za red in diciplino in se zamerjati. Skratka, kakršno je vodstvo zavodov, takšni so tudi ostali zaposleni delavci, kar se dela tiče. In ko je treba delati, potem se pritožujejo, da izgorevajo, kot da je služba namenjena le prejemanju plače. Ko se pa sestre med vikendi, ponoči in prazniki skrivajo po kopalnicah in kadijo ter tudi spijo in se celo pulijo za nočno delo, saj se takrat bolj spi kot pa dela in zato še dodatek prejemajo.
devote
16. 11. 2019 16.25
+10
Si pac ena bolj redkih DMS ki je delala. Vecinima bi te primadone(vso spostovanje izjemam) samo administrirale, sestankovale in si dale grozno veliko opraviti z urniki srednjih sester. Pacienta se dotakniti noce niti na dalec nobena. Problem je NOCNO delo, delo v turnusih, celodnevne, in neplacan praznik napram tistemu ki doma lezi. Mimogrede, lahko kdo pojasni zakaj je tako? Po zakonu imamo vsi zaposleni pravico do nadonestila za praznik, torej kje so moje gratis praznicne ure, ce delam??
akmt
16. 11. 2019 16.29
-4
Jaz spala??? Ne znas brat? Jaz sem delala. In isto noc je neka srednja sestra dobila 100%placan siht plus dodatek za nocno delo plus dodatek za izmensko delo. Jaz pa placano le dezurstvo, to pomeni do 23h 60%ure,cez noc pa 40%ure....Jaz sem delala, da bi se raztrgala, ona je pa pol sihta spala, pa se dodatke je pokasirala. Bi jaz tudi veliko raje imela 3 turnuse, bi bila vsaj placa cisto drugacna.
Leviizgubljeni
16. 11. 2019 16.45
-2
Draga Akam! Hvala se enkrat za tvojo iskreno izpoced o delu srednjih medicinskih sester in o delu za vse odgovornih visjih in diplomiranih med.sestrah! Tudi jaz sem naredila srednjo zdravstveno in imam 17 mesece sluzbe na oddelkih z bolniki. Je.blo kdaj hudo, ampak danes vidim, da niiiic ni tako tezko kot delo za tekocim trakom v proizvodnji! Srednje medicinske sestre in tehniki in bolnicarji smo zakrat za vikende vsaj pol delovnega casa samo posedali!! Da bi kar tko sle rakavim bolnikom postrici zelo predolge nohte na nogah? Ma kaki! Saj ima svojce.... eeeem... a nima jih? Sam si je kriv.... In vikend je bil!
akmt
16. 11. 2019 16.47
+0
Praznicne ure bi morale biti placane kot nedelja. Dodatek in to velik, za tiste, ki delajo
knap11
16. 11. 2019 16.48
+6
devote, ja res je, kje je nadomestilo plače na praznik, ko si ti moral-la delat, da bi se ti na dan praznika dodalo 8 ur, kakor se doda tistim, ki so na dan praznika prosti oz. ne delajo, da bi če je pač potrebno delat za praznik, lahko bil-la prosta na kak drugi delovni dan? Ga ni, kar je velik krivica za tiste delavce, ki so prisiljeni delat na dan praznika. In tako je bilo pri meni cca 37 let, ko sem oddelal 250 šihtov na praznik, medtem ko so bili večina zaposlenih na te dni prosti.
ina5785
16. 11. 2019 21.17
+7
gekados
17. 11. 2019 12.31
+5
Akam, ve diploma rine ste itak posebna kasta v zdr. negi
Ost1234
17. 11. 2019 12.33
+5
dopust 35dni zame- torej kaže že dolgo zaposlena in zelo verjetno na dobrem položaju ( glavna med. sestra? ) , z dobro plačo in v operativni praksi neudeležena! Malo pa tudi zavajaš! V zasebni praksi so plače kar precej višje. Če ne bi bilo tako, bi zasebniki bili brez srednjega kadra, ker bi vse navalilo v javne ustanove in takega kadrovskega deficita tam ne bi bilo!!
Drago Cene
20. 11. 2019 19.47
+1
Nisem hotel ampak moram komentirat, očitno vam je nekdo od srednjega kadra kar grdo stopil na žulj in sedaj tu stresate svoje frustracije, ste rekli da ste odgovorni za 7 klinik v dežurstvu, ja pa lepo prosim povejte kdo je kriv da morate pokrivat tolko ljudi mogoče srednji kader ali pa nas zdravstveni sistem, in prosim ne mečite ves srednji kader v isti koš ker nekateri nebom rekel vsi imamo več znanja od visokoleticih diplomiranih sester, no moram pa priznati da na srečo ne delam več v bolnišnici in žal tudi vi niste sposobni delati v timu samo zato ker ste diplomirali in si mislim da vam je tudi izpod časti delati s srednjim kadrom samo zato ker ste naredili faks iz ZN
Leviizgubljeni
16. 11. 2019 14.55
+4
Josko Oder, jaz sem samo delavka v fabriki, pa delam za 700 neto na izmene tudi sobote in se ne pritozujem. Tud imam srednjo solo. Negovalci in tehniki pa izkoriscqjo status pomocnikov belih.bogov zdravnikov za opravicevanje izsiljevanja za vecje place. V praksi pa so blentqvi, taki do tebe, kakrsen si ti do njih, celo mascevalni, simfqjo te... Konkretno za mojo babico mi je tehnica, stara okrog 50 let zabrusila, kaj je z mano, ce pa je babica stara 90 let!! Sem jo prosila, naj jo imajo kljub.temu radi, ce pa ia.kake kaprice, ji naj njene drobne zelje izpolnijo, ce so zdravju neskodljive, da ne bo osamljena in se jih bala, ker se jih.boji, prvic je bila pri zdravnikih v bolnici, kmecka zenica celo zivljenje zdrava! Sele zdaj vidim in mi lezi tezko na vesti, da nisem bila cist vsak dan ob njej. Srednje negovalno osebje opravlja samo nujno z edinim namenom , da lahko kasneje cimvec sedi, ker se jim ne da delat z ljudmi! Sedijo po 2 uri v locenih presledkih v 8 urnem sihtu! Odrekajo jim clovesko ljubezen in tolazbo, razwn tu pa tam.v smilu ocitka, ker nimajo.empatije. ZAKAJ PA MISLITE, DA AVSTRIJA IN NMECIJA NITI MALO NE PRIZNATA NASE SREDNJE ZDRAVSTVENE SOLE?? TAKO.V ABSTRIJI KOT NEMCIJI SMEJO BITI LE PFLEGEASISTENTI , V NEMCIJI PA LE PFLEGEHELFERJI, AMPAK TUDI TO SAMO Z NUJNIM PROTOKOLOM SPOSTOVANJA IN UPOSTEVANJA VSAKEGA PACIENTA TER S CLOVESK¥ OBRAVNAVO! Ker Evropa.ve, kaki zanic ljudje se solajo.v Sloveniji? Ne pa, da ti v UKC MB na hodniku krotocna razsodniaka ocitno lena med.sestra zabrusi, da je moja babica "komanditna oseba!" Seveda je bila, zaradi odgovornosti, do zadnjwga hodila, skrbela, kuhala. Tam pa so iz nje naredili nemocno starko!! Ji odrekli hojo, jo silili kakat v plenice kljib pokretnosti! Ce jaz ne bi vztrajala in milo prosila oddelcne zdravnice, naj se tehnik z babico sprehodi do wc, ce mislijo, da pade, pa da naj lepo skrbijo zanjo, bi babica ze prej umrla zaradi negibnosti na pomirjevalih, ki jih starim ljudem kljub prisebnosti avtomatsko dajejo!! Prijazna crnolasa zdravnica pa.mi je takoj prisluhnila, moji babici s pljucnico zrihtala dihalne vaje, fizioterapijo z razgibavanjem v postelji in s hojo sem in tja, tako da.je moji babici podaljsala zivljenje za 1 leto! Za to sem ji srcno hvalezba. A zal kasneje kot spodah opisano, je moja babica dozivela osornost in nezanimanje osebja za njeno pocutje , ki so z njo delali le najnujnejse, spodaj swm to opisala in je od mocnih pomirjeval v 5 dneh po sprejemu unrla, od mocnih pomirjeval jo je bamrec zastalo srce. Da bi vsaj bilo osebje do nje socutno, skrbno, a ni bilo! A hocejo pa visoke place!
akmt
16. 11. 2019 16.32
+1
Srednje sestre hitijo z delom, so zelo slampaste pri delu. Hitijo pa zato, ker se jim mudi na cike. Poleg cik pavz imajo pa se polurno malico. Tako. In ce na obiskih ne vidite nikjer nobene-kadijo, na skritih krajih
knap11
16. 11. 2019 16.55
+7
Simona Kranjc in akam, sem 37 let delal v zdravstveno socialnem zavodu in vama moram pritrditi. Vse napisano žal drži. Mnoge medicinske sestre in bolničarke niso za delo z ljudmi, sploh pa ne z bolanimi in ostarelimi, ki so nemočni, saj nimajo empatije, ne premorejo čustvenosti in ne spoštovanja. Sem pred davnimi leti našemu direktorju rekel, da je kar nekaj naših medicinskih sester in bolničark kvečjemu za delo za strojem v tovarni in ne za delo z ljudmi, pa se je samo smejal.
akmt
16. 11. 2019 17.02
-1
Minusarji, resnica boli. V zdravstvu je pac tako:ce si kadilec, naredis na brzino, da gres lahko potem na cik.Brzina pomeni slamparijo, napake. Ampak:v oceh vodje izpades kot hiter delavec, se pravi - zelo dober. Na drugi strani imamo nekadilca, ki tacas, ko gre sodelavec na cik, pac dela,se posveti paciantom. Rezultat :kadilec sodelavca pred sefom prikaze kot zeloooo pocasnega. In zal to zmaga. Slamparija zmaguje, kvaliteta in dober odnos sta pa kaznovana. Na VSAKI kliniki je tako. Razlog? Sefice niso lih bistre.... Sori. V oceh sefa bo odlicen delavec tisti, ki dela furjasto, malomarno, je zelo osoren do pacientov, se vec, pacientom povzroca skodo na zdravju (npr. kapljice v oci daje tako da se dotakne ocesa s steklenicko in to z isto steklwnicko ponovi pri vseh naslednjih-velik prenos infekcij! Ampak ker bo furjal, jih bo naredil 70 v 6 urah, 2 uri bo na ciku. Drug, ki dela po standardu, jih bo pa v 7.5 ure komaj komaj naredil tudi 70.Kadilec bo pohvaljen, vnetja oci bodo pripisali ze cemu drugemu, a ne, saj sefov ljubljenec dela kot je treba. Tisti, ki pa res dela kot je potrebno, ki je prijazen do pacientov, jih bo pa kvevjemu poslusal od sefa. To so pa sefice-diplomirane sestre,niso lih neke perle. Kvalitetno strokovno delo in primeren odnos je za njih pac nepomwmbno. Ce se zaposleni trudi za bolnika, bo prej ozigosan kot slab delavec, namesto obratno. Ps:ce bi bili sefi sester zdravniki, bi bilo pa drugace, cenila bi se strokovnost, prijazen odnos, znanje,....
akmt
16. 11. 2019 19.37
+0
To je katastrofa, da nek tehnik da kontinentnemu cloveku plenico in mu naroci, da naj se kar v plenico polula in pokaka. Vecjega ponizanja za posameznika ni.Na to je pred leti opozorila vodja nekega oddelka, zdravnica, ker je bila sefica sestra seveda nasprotnega mnenja-da se starejsim plenico, da bo za tehnike delo lazje?!?! Dopovedat eni glavni sestri, ki bi morala biti VZOR STROKOVNOSTI IN CLOVECNOSTI, da razmislja popolnoma narobe in tudi neeticno, je bilo nemogoce. Hvalabogu je zdravnica, vodja oddelka zagrozila, da bo tiste posameznike spravila ob sluzbo, ce bo se kdo dal plenico v taksnem primeru. Taksno razmisljanje sester in tehnikov je zal zelo pogosto... Potem pa se govorijo o "zgorevanju". Torej dajejo kontinentne ljudi v plenice, da resujejo svoje "izgorevanje"??? Veste kaj, pojdite za 1 mesec delat v zasebni sektor, pa se boste takoj ZBUDILI. In vam bo vrnitev v ukc pomenila pocitnice. Ker bo dosti manj dela....
BenQurer24
17. 11. 2019 10.15
+1
BenQurer24
17. 11. 2019 10.16
+1
BenQurer24
17. 11. 2019 10.17
+1
Ost1234
17. 11. 2019 12.38
+2
Simona Krajnc 1 - ti si samo delavka v proizvodnji brez vsake resne odgovornosti. In zaslužiš toliko, kot srednja medicinskla sestra. Bi te pa vprašal kako to, da ne delaš na delovnem mestu primernemu tvoji izobrazbi??
Drago Cene
20. 11. 2019 19.59
+1
No pa da se vam odgovorim o zdravstvenem kadru v Avstriji in Nemčiji, no zakaj mislite da so slovenski zdravstveni delavci tako iskani v teh dveh državah, vam povem Glih zaradi izobrazbe srednja med. Sestra,no pa da vam še povem o izobrazbi v teh dveh državah, bolničar Oz. Pflegehelfer lahko naredi tečaj v 6 mesecih Oz. Eno leto šolanja, diplomirana medicinska sestra hodi 3 leta v šolo, se pravi pri nas faks ZN, o njihovem znanju bi se dalo kar na dolgo in široko razpravlja bom pa kar rekel da je njihovo znanje bol Bogo ion spet smo pri srednji sestri ki je tak iskana zaradi znanja, no moram pa nekaj priznat ni vsak sposoben delati v bolnišnici Oz domovih
Leviizgubljeni
16. 11. 2019 14.27
+6
Hidravljicar, idi se solit! Ne sme bit pacientov v bolnici strah! Pa.prides in nekaj vprasas o svoji babici na internem.v mariborskem.UKC ze spet, kje pa. Pa te osorna srednja medic.sestra osorno in smrtno uradno hladno odalovi :"Dobila je vsa zdravila. Ce se vam ne zdi vse vredu, se obrnite na zdravnika, ki ha danea ni tu, jutri pridite vprasat, ali bo z vami govoril. Mi ne moremo pomagati, ce se zdaj vam zdi, da trpi.. Jutri..." Da bi jo stresla za vrat! Potem pridem nazaj in se se pred.njo.pri odprtem okenxu jocemy glwdam sestre, kako leno sedijo in mlado gospodicno milo prosim, naj moji babici vendar omocijo popolnoma skupaj zlepljene oci od zdravil, jih z vato nadvse nezno ocistijo, ji mocijo kezik, prijazni bodo z.njo, da se bo varno ppcutila! Ib da bo lahko odprla oci in nas na obisku vse videla! Po pregovarjanju, kjer se ta amrklja ne znajde, pristopi ena druga stara sestra, stopi s svojega stola in rece ta.tecni mladi sestri, naj mi da hitr neko gazo za ciscenje oci, da bom jaz dala mir. Niso mi obljubili lepega ravnanja z.njo.v njenih, zadnjih dneh zivljenja moje babice, ki sem jo imela zelo rada in katere smrt cez samo 3 dni sem izredno tezko prebolela in se danes mi ni vseeno, jo pogresam, pa je od tega 6 let! Zato utihni ti, brezcutnez Hidravljicar, ki racionaliziras pomanjkljiv cut dobrote, empatije in nege pacientov na racun nekih novih pravil! Tehniki in negovalci sclvoje delo opravljajo.kakor kdaj, je dejstvo in radi bi bili dobro placabi in pomembni z jemanjem krvi iitn, lastno osnovno nalogo, kot je peijaznost, nezni telesni stik s pacientom, opora, prisotnost, to pa stezka in z zadrzki opravljajo!! Eni so sli v to sluzbo zaradi ziher sluzbe , a osebnostno pa zanjo niso primerni, ker sem ji nic ne da!
BenQurer24
17. 11. 2019 10.13
+3
kako malenkost bi lahko tudi sami postorili... drugo pa MS nima kompetenc da govori o zdravju in prognozah pacienta... svojci vsako besedo obračajo v svoj prid.. in ko so obiski imajo ponavadi sestre pavzo, ker ko se dela svojci ne smejo v sobo...
Leviizgubljeni
16. 11. 2019 14.09
+8
Se opravicujem.za vse pravopisne napake.
Leviizgubljeni
16. 11. 2019 14.07
+8
Na mariborskem gastroenteroloskem oddwllu sem jih videla v niihovi sobi 5 na kzpu beez dela ib 11.uri postavati, se smejati, res, negovalcem in tehnikom ni nic hudega, srecni naj bodo, da imajo take sluzbe! Lahko bi se s pacienti ukvadjali pogovarjali, tolazili, se aktivno zanimali, sploh, ker so rane, kolike, ulkusi, gnitje in raki zelodca in crevesja zelo hude bolecine! Pacienti so tam osamljeni, osebje z njimi ravna hitro in samo roliko, kor je nujno, le zakaj?? Zato, da lahko kadijo, posedajo in nacrtujejo in se menijo, kam gredo v prostem casz!
BenQurer24
16. 11. 2019 14.09
-17
tam kjer so ulkusi... ni dela... sediš in piješ kavico... bravo...
BenQurer24
16. 11. 2019 14.10
-11
sinaya
16. 11. 2019 14.35
+5
Zdr.tehniki in negovalci niso zato tam. Tam so zato,da oskrbijo paciente,res vem in verjamem,da je ta oddelek eden težjih rak želodca,slinavke,jeter itd.skratka poznano,ker je bila moja pokojna mami tam in osebje se je trudilo koliko se pač lahko.Spomnim se ene med.sestre,ki je jokala vpričo mene,ko je prebrala mamičino diagnozo pa se nismo osebno poznali...Ko sem se pogovarjala z njo mi je zaupala,da je sama pred kratkim izgubila očeta morda zaradi enake diagnoze...Tolažila sem jaz njo,čeprav se je moji mami takrat počasi iztekal čas... Umiranje je del življenja to je treba sprejet,čeprav ni lahko ,naloga in vloga svojcev pa je,da so oni tisti,ki so dolžni skrbet za bolanega človeka ga obiskovat se z njim ukvarjat,če pa želijo pomoč pa verjamem,da bodo radi prisluhnili in razumeli stisko,ki jo doživljajo svojci .
oriša
16. 11. 2019 15.03
-8
nisi plačan za pogovor. pogovarjat se naj grejo pacienti po telefonu
BenQurer24
16. 11. 2019 14.03
+9
zdaj ko tehnik nima več kompetenc... jih bo čedale manj... im zmeri bol črni bojo...
BenQurer24
16. 11. 2019 14.03
-3
akmt
16. 11. 2019 16.35
+4
Prav, da so jim vzeli kompetence. Program srednje zdravstvene je padel na nivo bolnicarja. Mislite, da en zddavstveni tehnik ve kaj je sterilno? Niti pod razno. Itd. Torej ne bo delal tega in tega. Dijaki so itak tisti, ki so bili v osnovni zadostni ucenci. Zelo nemotivirani za ucenje, ne lih brihtni....
BenQurer24
17. 11. 2019 10.08
+3
zdravstveni tehnik ne ve kaj je sterilno... lepo te prosim... boš pa po angleško indicem pa afričanom, zdravstevnim tehnikom razlagala o sterilnoti in o delovni učinkovitosti...
BenQurer24
17. 11. 2019 10.10
+3
ker vidim da ne veš kaj je bilo moje mnenje.. v prejšnjem postu... pa še tole... ker bo manj tehnikov... bo posledično manj višjih sester... in problem bo isti... da se bo sterilnost zanemarila...
josko.oder@siol.net
16. 11. 2019 13.51
+19
Kako privoščim vsem pametnjakovičem na forumu delat sobote nedelje praznike ponoči pa z tako odgovornostjo delat za tak denar ni tako veliko kot pišete če ne pa vsi v šolo za med.sestre pa boste lahko delali lp
akmt
16. 11. 2019 16.38
-5
Srednja sestra nima skoraj nobene odgovornosti. Brises umazane riti, menjujes plenice, vmes lahko premisljujes o cemerkoli.... Lustno delo za spocit mozgane. Diplomirana ima pa veliko odgovornost, ogromno dela, pa se za delo srednjih sestwr odgovarja
Transformerji
16. 11. 2019 13.25
+10
Pri nas se za minimalno plačo, tudi z doplačilom države, izgoreva preveč ljudi. Pa gredo na bolniško, pa nastane problem - novi pa pridejo in odidejo - se ne splača delati, imam strašno dobro socialo. Veste, plača, denar, to je tisto, kar privlači ljudi, da se izobražujejo in delajo-opravljajo svoj poklic. Pa o tem pišejo ostali današnji članki.
Moros
16. 11. 2019 12.33
-44
Z zgolj srednješolsko izobrazbo imajo 1500€ neto plače katere nima marsikateri izobraženi kot so naprimer inženirji itd. Plača medicinskih sester je več kot 2-kratnik minimalne plače ki jo ljudje prejemajo za 3 ali 4 izmensko delo za trakom. Po drugi strani pa itak nimajo nobene odgovornosti glede svojih napak. Še nisem slišal za nobeno medicinsko sestro ki bi jo odpostili zaradi malomarnosti na delovnem mestu.
TNT4U
16. 11. 2019 13.40
+22
Ja pa bi res rada vidla srednji kader,ki pa niso samo sestre za 1500 evro neto.Probit delat vse imene,vikende in prazniku pa boste vidli kako je to luštno.V večini so ti delavci veliko bolj odgovorni kot marsikdo na odgovornih položajih.
Svester
16. 11. 2019 13.41
+20
A res? Od kje ti ta podatek, ker lahko samo sanjam o taki placi. In to z vsemi dodatki.
akmt
16. 11. 2019 19.44
-3
Toliko pa nimajo, sori. Oz.nimajo je vec. Hvalabogu za uvedbo razredov. Pred tem se je place srednjemu kadru poljubno talalo. Ce si bil ljubljenec glavne sestre, ti je nabila kolicnik. In so zato tehniki imeli bistveno visjo placo od diplomiranih. Kar je podrlo tudi timski nacin dela. Vodje tima ni nihce uposteval, ker si je srednji kader v zrelih letih mislil:"Nas pa ne bo nihce komandiral, itak pa imam visjo placo od nje..., nic mi ne more".Z uvedbo razredov se je naredil mir, place so se jim znizale. Eni so morali it studirat, drugim so pa odvzeli kompwtence. Edino pravilno.
Blallka
16. 11. 2019 12.32
+20
Neumna oblast ne more imeti pametnih rešitev.
vomo
16. 11. 2019 11.51
+15
KAKO 1000 DELAVCEV NAOKROG PRENEST Z MINIMALCEM, JASNO SPRINTAJ NOV INTERNI PRAVILNIK, DA JE POTREBNO IMETI DOLOČENO IZOBRAZBO ZA ISTO DELO. TAKOJ LOČIŠ 10 OD 1000 JIM DAŠ MALČEK ČEZ MINIMALC KAKŠNIH 10-20E MESEČNO VEČ IN SI NAIVNE DELAVCE Z SIMPL FINTO PRENESU, DA NISO DOST IZOBRAŽENI A OBOJI PREKLADAJO ISTE KUPE CEL MESEC.
vomo
16. 11. 2019 11.27
+14
Kdor krivi SLO delavca, da je nekonkurenčen, je delodajalec kateri plačuje svoje delavce z minimalcem in nikoli ne bo zainteresiran plačati več. lahko pa je človek brez samozavesti in o sebi ima slabo mišljenje, da je len in nesposoben. Prepričan sem, da je obratno. Delodajalec privatni ALI država zopet v privatnih rokah se danes obnaša zelo kruto do delavca, ga ne ceni in o njemu ima najslabše mnenje, ker ne umre na delovnem mestu za tega izkoriščevalca.
knap11
16. 11. 2019 10.47
+63
Priznam, članka nisem prebral. Sem pa 37 let delal v javnem sektorju, konkretno v javnem zavodu zdravstvo in sociala. In kaj sem videl? Nekako takole, 1/4 medicinskega kadra (sestre in bolničarke)ne bi delala nič, 2/4 bi delale, a so pogosto pod vplivom tiste četrtine lenuhov-lenuhinj, 1/4 zaposlenih pa gara. Ti delajo svoje delo in še delo kolegov-ic, a tiste tri četrtine, ki najmanj delajo najbolj vpijejo, kako so preobremenjeni-ne in da izgorevajo. sploh pa so peseben problem diplomirane medicinske sestre. Dobršen del teh se vsakodnevno utrudi, ko si grejejo roke v žepih delovnih bluz, ali ko prenašajo papirje po oddelkih kot da nekaj delajo. Kakšno izgorevanje, lepo vas prosim. V službo ja hodijo da delajo in če morajo delati, se pritožujejo, da izgovrevajo. Je pa res, da je njihov delovni čas zelo moteč, povsem nečloveški, kajti delati skoraj vse sobote, vsako drugo ali tretjo nedeljo po cele dneve in podobno praznike, kar pomeni, da zaradi tekšnega delovnega časa, to je pravega žrtvovanja zelo trpi njihovo družinsko in družabno življenje. To pa dobro vem, saj sem bil 37 let na istem in za zares malo plačilo. Tako malo, da imam kot nekdanji kvalificirani delavec z 40 leti delovne dobe, tudi narejenih zraven še 250 šihtov na dan praznika in cca. 900 nedeljskih šihtov, torej eno leto dodatne delovne dobe na račun narejenih praznokov, kar pa ne šteje, vsega 630€ penzije. Tisti na zavodu pa za zabušavanje prejemajo z dodatkom za DELONO AKTIVNOST, lepo vas prosim, za DELOVNO AKTIVNOST podobno vsoto mesečno kot jaz, ki sem 40 let garal. Klinc pa takšna država.
MasteRbee
16. 11. 2019 10.53
+18
Microsoft je poskusno znižal delovni čas na štiri dni in se jim je prodaja posledično dvignila za 40%. nauk: Skritih lenuhov je še v Microsoftu veliko.
Zikepike
16. 11. 2019 10.58
+11
Lepo napisano, in se mi zdi precej realno opisana situacija.
knap11
16. 11. 2019 11.04
+14
MastRbee, se strinjam s tabo. Kakor v Microsoftu, tako še marsikje. Sploh pa pri nas v javnih zavodih, kjer nekateri resnično garajo, mnogi pa zaradi slabega vodenje, ker ni discipline in reda, vemo kdo je za to odgovoren oz. kriv, efektivno delajo zgolj 40 do 60% delovnega časa.