Slovenija

Ali sodba vrhovnega sodišča omejuje dostop do sodb sodišč?

Ljubljana, 13. 11. 2020 19.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je v odzivu na sodbo vrhovnega sodišča, ki naj bi omejevala dostop do sodb, DZ zaprosila za sprejem avtentične razlage zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Želi si preprečiti razhajanja v razumevanju dostopa. V Sodnem svetu pa poudarjajo, da sodba ni posegla v obveznosti sodišč glede dostopa.

Sodniško kladivo
Sodniško kladivo FOTO: iStock

Prelesnikova je v dopisu poudarila, da je zaradi dotične sodbe vrhovnega sodišča iz maja letos prišlo do vseobsežnega zavračanja dostopa do podatkov iz državno-tožilskih in sodnih postopkov, vključno s sodbami kot končnimi akti, saj je sodišče v sodbi zavzelo stališče, da informacije iz sodnih oz. tožilskih spisov ne zapadejo pod informacije javnega značaja. S sprejemom avtentične razlage zakona bi preprečila razhajanja v razumevanju dostopa do informacij javnega značaja tako pri sodiščih kot državnih tožilstvih.

V dopisu, ki ga je naslovila na predsednika DZ Igorja Zorčiča, je zapisala, da sta odločitev in namen zakonodajalca, da so dostopne informacije javnega značaja tudi pri sodni veji oblasti, razvidna iz končnega besedila 6. člena zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Tam so med taksativno naštetimi izjemami, zaradi katerih je mogoče dostop odreči, tudi podatki, ki so bili pridobljeni ali sestavljeni zaradi pravdnega, nepravdnega ali drugega sodnega postopka, in bi njihovo razkritje škodovalo njegovi izvedbi, je zapisala.

Spomnila pa je tudi, da so se takratni člani odbora za notranjo politiko v poročilu k predlogu zakona o dostopu do informacij javnega značaja večinsko strinjali, da je z vidika prispevka k uveljavljanju pravne države in človekovih pravic nujno, da se dolžnost posredovanja informacij javnega značaja nanaša na vse tri veje oblasti, vključno s sodišči.

Sodni svet: Sodba ni posegla v obveznost sodišč

Na sodbo pa je odzval tudi Sodni svet, kjer ugotavljajo, da sodbe ni mogoče razumeti na način, kot je bila predstavljena v javnosti. Sodni svet je medijske objave in komentarje na temo transparentnosti delovanja sodstva v zvezi s sodbo vrhovnega sodišča obravnaval na četrtkovi seji. "Sodba ni posegla v obveznost sodišč, da ob veljavnih zakonskih podlagah zagotavljajo dostop do odločitev sodišč," so zapisali na Sodnem svetu, ki mu predseduje Erik Kerševan.

"Sodni svet poudarja, da se zavzema za transparentno delovanje sodstva in ustavno zagotovljeno javnost sojenja," so zapisali v izjavi in se pridružili izjavi Vrhovnega sodišča.

Iz vrhovnega sodišča so v četrtek namreč sporočili, da njihova sodba iz maja letos ne omejuje dostopa do sodb sodišč. Kot so zagotovili, so v sodstvu načelno zavezani transparentnemu delovanju in tega ni spremenila niti omenjena sodba. Da naj bi omenjena odločitev upravnega oddelka vrhovnega sodišča zapirala sodstvo javnosti, pa je posledica zmotnih razlag, so zapisali.

"Senat vrhovnega sodišča je odločil, da celotni sodni spisi niso več v sistemu informacij javnega značaja"

Na sodbo sta opozorila tudi profesor prava na mariborski pravni fakulteti ter fakulteti Alma Mater Europaea Jurij Toplak in pravnik Matej Avbelj. Toplak je konec oktobra opozoril, da je maja letos senat vrhovnega sodišča v sestavi Petra Goloba, Erika Kerševana in Brigite Domjan Pavlin med drugim odločil, da celotni sodni spisi niso več v sistemu informacij javnega značaja. Tudi Avbelj je v prispevku v zadnji Pravni praksi med drugim ocenil, da "se je s tako razlago vrhovnega sodišča polje javnosti in transparentnosti delovanja sodne veje oblasti (pa tudi pravosodja, kamor sodi tožilstvo) še zožilo".

 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anatomija
14. 11. 2020 11.11
+1
Torej je sodba ki je napisana v imenu ljudstva neveljavna . Veljavna je samo sodba , ki je napisana v imenu sodišča in Janeza Janša .
wolfterier
14. 11. 2020 10.49
+1
To bodo tajna sodišča.Lahko boš zaprt,pa ne boš vedel,zakaj.Država v državi !
provni
14. 11. 2020 08.46
+5
Članek je nerazumljiv. Zanima me samo ali je dostopen dokument sodbe ali ne ? Ne zanima me pa ali je kdo razumel sodbo ali si napačno razlaga sodbo. Informacije javnega značaja od vseh organov oblasti morajo biti dostopne. Amen. Pa srečno Slovenija.
Lumpx
13. 11. 2020 21.43
+2
A se spet pripravlja kak odpis dolgov familije Jankovic za katerega javnost ne sme izvedeti?
ni_mi_vse_eno
13. 11. 2020 20.35
+4
Vse kar zmanjšuje transparentnost, je zelo slabo.
TerminatorX
13. 11. 2020 19.56
+6
Spet bodo izginevali dokazi iz sodnih spisov. Kar pa ne jih pa izloči še sodna praksa primera farmacevtka, de.
RedCell
13. 11. 2020 19.55
+7
Hecno. Mali Kersevan je bil v senatu, ki je sprejel to sodbo... je pa majster vrhovni sodnik, ne da bi kdaj v zivljenju pred tem sodil. Bravo.
TerminatorX
13. 11. 2020 20.06
+5
Da, to je skrajno problmatično. Zato je potrebno takoj ukinit trajni mandat. Namreč, sodnik ne more napredovati do funkcije vrhovnega sodnika, če ne opravi sodniške funkcije od okrajnega do okrožnega, višjega in vrhovnega sodnika. To je tako, kot bi hlapec čez noč postal gospodar. Ne gre. Če hočeš napredovati moraš izučiti tri sodnike. Tako gre to v normalni pravni državi. Sedaj pa imamo smrkavce na dosmrtnih funkcijah vrhovnega sodišča. Kje si še to videl.
provni
14. 11. 2020 08.50
+3
Kerševan je specialist za upravno pravo, za sodstvo pa manj. Me zanima kaj se bo izcimilo iz vsega tega.
hamudza
15. 11. 2020 14.39
O sveta preproščina. Kerševan je sodil in sedaj spet odsodil svojo sodbo. Kerševan je bebec, ki je totalno nesposoben kot pravnik, na podlagi svojih prednikov je zaposlen v pravosodju in se ga ne smejo znebiti. Zato so sklenili, da ga zaposlijo tam, kjer bo naredil (lahko naredi) najmanj škode. Ampak, ker je sposoben, mu povsod uspe narediti packarijo, da prispe v časopise. Res BUTEC IN BUTEC v eni osebi.
Lumpx
13. 11. 2020 19.44
+0
Rdeci sodniki so tako dolocili.
Darko32
13. 11. 2020 19.42
+8
Tukaj če prav razumem se uporabi ssitem prirejanja sodnih spisov in onemogočanja kontrole. Pa to smo že večkrat na tem forumu tukaj pisali o korupciji in ponarejanju sodnih spisov. Takšno početje je zlata jama za organiziran kriminal po sodnijah še v večji količini. Namreč če počenjajo to, kar piše v obrazložitvi je več kot idealno za prirejanje dokazov in izrabo v to ali ono smer. Zato pravim, da so z tem odlokom zabili zadnji žebelj v pravno državo in jo poslali na smetišče zgodovine. To je storjeno zato, da zaščitijo uradnike po sodiščih, da lahko prirejajo sodne spise in ji hne morejo dobiti in pozapreti. Sedaj vidimo kam je pes taco molil, ko so to prepovedali, da nekdo v imenu naroda nima pravice gledati in spremljati. Bodimo pošteni ali se potem še lahko čudimo, če je tako razbohotena korupcija in sistemska korupcija ter kriminal po sodiščih in javni upravi. Jaz se temu več ne čudim.
hamudza
15. 11. 2020 14.46
Ne samo kontrole. Že s tem, ko sodišče prejme določeno zadevo in gre ta zadeva najprej v roke sodniškim pomočnicam, so odlično izigrali pravilo, da se prispele zadeve dodeljujejo po sodnem pravilu, to je, po abecednem redu sodnikov. Spis ima sodniška pomočnica tako dolgo v rokah, da pride na vrsto "prava" sodnica.
medus
13. 11. 2020 19.26
+4
Kupljeno sds sodišče
wolfterier
14. 11. 2020 10.51
+1