Slovenija

Ali sodba zdravnikom pomeni začetek konca korupcije v zdravstvu?

Ljubljana, 18. 02. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Hojnik, 24 UR ZVEČER
Komentarji
144

Kako je sodbo zdravnikom zaradi prejemanja podkupnin dojel eden največjih kritikov tovrstnih spreg v slovenskem zdravstvu Erik Brecelj? Kakšno sporočilo slovenskim zdravnikom prinaša odločitev sodišča? "To je žalosten dan, ker so obsojeni dobri strokovnjaki in je to izguba tudi za bolnike, a odgovornost se prelaga na sodišče. Vodstva bolnišnic bi morala že zdavnaj ustrezno ukrepati, potrebni so tudi sistemski ukrepi," meni nekdanji prvi slovenski žvižgač. Kot pa dodaja, je za takšne razmere kriva tudi politika. "Ko začnejo pritekati milijoni, se priključijo paraziti. Slovenija je skorumpirana država, in če to toleriramo, smo si sami krivi za vse, kar se dogaja," je kritičen Brecelj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Brecelj o korupciji v zdravstvu
    05:32
    Iz 24UR ZVEČER: Brecelj o korupciji v zdravstvu
  • Iz 24UR ZVEČER: Korupcija v zdravstvu
    03:30
    Iz 24UR ZVEČER: Korupcija v zdravstvu

Sodišče ni naivno, da bodo včerajšnje sodbe zdravnikov karkoli spremenile na področju korupcije v Sloveniji. A naj bo jasno, da bo obsojen vsak, ki mu bo dokazano, da je zahteval, sprejemal, dajal podkupnine, ne glede na to, ali je državni sekretar, zdravnik, tehnični preglednik ali skladiščnik, je ob branju sodbe v eni največjih afer slovenskega zdravstva dejala sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča. Afera, ki je razgalila sprego dobaviteljev medicinske opreme in zdravnikov, ki so jo naročali. 

Vane Antolič je obsojen na leto in 6 mesecev zapora, Robert Janez Cirman na 3 leta zapora, Samo Karel Fokter na 10 mesecev zapora, Rok Vengust pa na 2 leti in 2 meseca zapora. Med obsojenci je tudi komercialist medicinskega dobavitelja Darko Žafran. Vsem je bila dosojena tudi denarna kazen. 

Predlogu tožilstva, naj omenjenim prisodijo še prepoved opravljanja poklica, pa sodišče ni sledilo. Prvi proces od treh se je tako končal s sodbo na prvi stopnji, obramba pa že napoveduje pritožbo. 

Eden največjih kritikov tovrstnih spreg v slovenskem zdravstvu, Erik Brecelj, meni, da ta obsodba za slovensko zdravstvo ne pomeni prav nič. "To je žalosten dan, ker so obsojeni dobri strokovnjaki in je to izguba tudi za bolnike. Po drugi strani bodo te sodbe večinoma zastarale, zgodilo se ne bo nič, ne glede na to pa se odgovornost prelaga na sodišče. Postopek je trajal več kot sedem let, a zgodilo se ni nič – ne zdravniške organizacije, ne ministrstvo in ne bolnišnice se niso ukvarjali s tem, kaj se je zgodilo in kakšne sistemske ukrepe sprejeti, da se to ne bi dogajalo. V zasebni bolnišnici bi vodstvo oz. direktor verjetno v enem tednu ugotovil, ali se je to res zgodilo ali ne ..." je povedal v oddaji 24UR ZVEČER. 

"Slovenija je skorumpirana država, in če to toleriramo, smo si sami krivi za vse, kar se dogaja," je kritičen Brecelj.
"Slovenija je skorumpirana država, in če to toleriramo, smo si sami krivi za vse, kar se dogaja," je kritičen Brecelj. FOTO: POP TV

Korupcijo v zdravstvu po njegovem mnenju lahko presekajo sistemski ukrepi. "Tako kot delujejo bolnišnice po urejenih državah, bi morale tudi v Sloveniji. Niso samo zdravniki skorumpirani, dosti več denarja se obrača v politiki. Ko začnejo pritekati milijoni, se takoj priključijo politiki, raznorazni paraziti, pa se nič ne zgodi. Slovenija je skorumpirana država, nismo niti toliko, da bi zaščitili t. i. žvižgače oz. prijavitelje koruptivnih dejanj. To imamo, s tem bomo živeli, če narod to podpira in tolerira, smo si sami krivi za vse, kar se dogaja in se bo še dogajalo," je bi kritičen Brecelj. 

Na vprašanje, zakaj ob vseh opozarjanih ljudje, ki so bili v preteklosti obremenjeni s korupcijskimi tveganji, še kar naprej kolobarijo v slovenskem zdravstvu, pa Brecelj jasno: "Zato ker smo neumni! Neumen narod. Ni naključje, da so države, kjer je najvišji standard, kjer so ljudje najbolj zadovoljni in srečni, države z najmanj korupcije. Slovenci smo šli pa pred 30 leti na pot tolerance do nepravilnosti v smislu: kar naši lahko kradejo, vaši ne smejo, še najlažje pa je, če kradejo vaši in naši, potem imamo pa spravo. Treba se bo vprašati, a mislim, da kot narod tega nismo več sposobni – ali je pametno, kar počnemo in toleriramo, ali s tem uničujemo sebe, državo in narod." 

Glede izbire za novega zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja Brecelj pravi, da se je ta izkazal že kot direktor jeseniške bolnišnice in da bi vlada v tem trenutku težko našla boljšega kandidata. "Je pa en človek premalo, vprašanje, koliko je v vladi iskrene želje, da se kaj v zdravstvu uredi, in vprašanje je, ali bo vlada stala za njim in ga podpirala. Bomo videli, čas bo hitro pokazal."

Brecelj še pravi, da res še nobenemu ministru ni uspelo učinkovito presekati korupcije, a da to ni zadeva, ki se jo da narediti s čudno paličico čez noč. "To so sistemski ukrepi, ki pripomorejo k temu, da nas malo srbijo prsti."

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KladivoSi
18. 02. 2021 20.21
+2
Vsa čast g. Breclju ,ker je povedal več resnice kot vsa politika skupaj v zadnjih 30ih letih.
Curie Skyri
18. 02. 2021 18.40
+1
Zdravniki bi morali biti tisti, ki imajo vsaj osnove etike in morale saj so v stalnem stiku z ljudmi. Težko zaupati skrb za zdravje človeku, ki je na enem koncu pokvarjen. Se spomnim, ko sem bila okrog 19 sem jemala kontracepcijske. Ko sem izvedela kakšen vpliv imajo umetni hormoni na telo sem jih takoj nehala jemati. Kako je bil mok ginekolog jezen. To pa zato ker dobivajo mastne provizije. Denar je res sveta vladar. In to se kaže tudi pri vsesplošnem molku zdrsvstvene stroke ob plandemiji. So tudi zdravniki, ki res delajo z dušo in srcem ampak v 80 % primerov imam res slabe izkušnje. Še najboljše izkušnje imam s svojo zobozdravnico 🤷
ni_mi_vse_eno
18. 02. 2021 18.12
+2
Nikoli. Samo bolj bodo zavili v celovan ta darila. Kot sem povedal zadnjič. Pridite na Canarske otoke, vse plačamo, ker je izobraževanje za novo tabletko. Seminar bo potekal 5 dni, all inclusive hotel.
Riko 33
18. 02. 2021 18.05
+2
flojdi
18. 02. 2021 17.08
+3
..česa bo konec. / spominjam se nekoga , ki mi je , davno , poturil , kofe pa neko bombonero , da jo moram nest Zdravnikom. odklonili so. na Jeseniški je to bilo. Spominjam se tudi , da mi je nekdo zrihtal , davnože , pregled preko vrste .. v obliki taDomačih jajčk ipd. / ko danes Vidim" , gledam na to … me je sram . podkupovanje je PODN . / nekako se mi zdi v redu , če nekdo nekaj prinese v zahvalo po ŽE STORJENEM..recimo , da ti nekdo porihta vse zgornje domine , kar desetina prejšnjih zobarjev ni , in daš nekaj , kolikor zmoreš … NE pa vnaprej , ej
24bata
18. 02. 2021 17.07
Vsak dohtar ma svoj trg.
vks
18. 02. 2021 15.43
+4
Tega nebo nikoli konec, saj Farma kontrolira prakticno vse.
hotchilipoper
18. 02. 2021 14.17
+2
Odvzet licence za zmeraj
ina5785
18. 02. 2021 14.24
+5
hotchilipoper - Če malce nakladaš, te nekako razumem!!! Vendar TA dejanja NISO za odvzem licence, ker študij medicine so zaključili VSI zdravniki!!! Ker pa je podkupljiv, NAJ SE GA NAJSTROŽJE UDARI PO ŽEPU, DA SE BO V BODOČE IZOGIBAL PODKUPOVANJU!!!!
simeoni
18. 02. 2021 17.24
Ko je šel študirat medicino je vedel, v kakšne vode se spušča.Vsak račun je enkrat izstavljen in tudi plačat ga je treba. Kar naj odslužijo tisto, kar so nezakonito zaslužili.Se mi ne smilijo.
heartbreaker
18. 02. 2021 17.40
simeoni...na žalost ne bo nič. sej vidiš, je že zastarano. Itak so dr...kdo pa jim kej mora. Če bi to navadn človk naredi, bi že zdavni bil v zaporu. ne bi NIKOLI zastaralo.
relos
18. 02. 2021 13.29
+9
pri vsaki dobavi je provizija .. to je jasno vsakemu komercialistu. Zato se ja folk grebe za stolčke, zato da odločijo posel in dobijo provizijo ... ne pa zato da bodo bolj delali ...
Razmisljajoc
18. 02. 2021 12.59
+5
Ahhh, pa dajte no , kaksen zacetek konca korupcije . Korupcija v vsaki druzbi obstaja odkar ta svet stoji , nekje bolj diskretno , spet drugje bolj odkrito !
flojdi
18. 02. 2021 17.11
+3
.. se pravi da smo že od začetka sveta vsi pokvarjeni. E , PA NISMO VSI , četudi večina ste
tbrumec
18. 02. 2021 12.45
+10
Zanimivo Obsodimo vse, ki se "preživljajo" s korupcijo. Samo politika je pa nedotakljiva! A ne, sodstvo! A nismo pred zakonom vsi enaki? Sam vprašam, za prijatelja. Sramota!
vomo
18. 02. 2021 12.31
+5
Vsi imamo kamere, dokler ne bo konkretnih imen in dokumentiranih dejanj, je vse brez veze. deluje vse kot teorija zarote, ko si ne znamo nek fenomen razložiti....
NLKP
18. 02. 2021 12.27
+6
Krade se tudi po občinah in to zelo, pač nobeden ne vidi, vprašal bi zakaj delavec na občini na bencinski črpalki naliva nafto v posodo? Za koga? Kaj na občini je na nafto?
tovarišinajuriš
18. 02. 2021 13.17
+2
...rezerva,če zmanjka elektrike,pa rabijo agregat za kavico skuhat...
vomo
18. 02. 2021 12.11
-2
A je mogoče že koga prijavil in prijavo podkrepil z dokazi. kaj pa če je eno gobezdalo z namenom in eden od tistih katere kao blati u tri krasne....
backtothefuture
18. 02. 2021 12.11
+1
Ne. Samo ob odvzemu licence.
vomo
18. 02. 2021 12.09
-3
Brencelj in njemu podobni, niso nikoli konkretno povedali, kdo je lump in kaj je storil. Kar tako v tri krasne kritizirati nima smisla. Samo če pogledamo, koliko časa ima že medijsko pozornost ki mu izgleda zelo gode a nikoli ni konkretno povedal z imeni in dejanji....
mile952
21. 02. 2021 18.27
Jimi1
18. 02. 2021 11.49
+4
V državi imamo leve,desne in mafijo. Dokler se bodo levi ukvarjali z desnimi in obratno,se bo mafija ukvarjala z cvetocimi posli na račun države in naroda... Hkrati bo mafijski denar postavljal in korigiral politiko,da se ne bo nič spremenilo... Trenutno bi bilo potrebno ukrepati proti Zemljaricu in podobnim falotom,hkrati pa udariti tudi po sogovornikih na nasprotni strani... Šele takrat bi se kaj začelo spreminjati na boljše... Drugače bo vsakega toksične ga doktorja,politika ali podjetnika imel čas zamenjati drugi bolj previden lopov.
flojdi
18. 02. 2021 17.15
flojdi
18. 02. 2021 17.17
. tako nekako se gredo ..ja / in ne razumem , kaj komu ni jasno ,da … toliko časa bere
flojdi
18. 02. 2021 17.19
. no pa le je . če komu ni prav , naj me vpraša , da podrobneje razložim SAMO MOJE MNENJE ; ne zagriženega prepričanja
mile952
21. 02. 2021 18.34
Nič drugega ni potrebno kot izvesti skupna javna naročila in kupovat direktno pri proizvajalcih po cenah, ki jih plačujejo večje bolnišnice v določenih državah. Če so cene višje od teh, pa sankcionirati tistega, ki jih je odobril. Bo hitro mir in korupcija ne bo možna, vsaj v takšnem obsegu ne kot danes.
vomo
18. 02. 2021 11.46
+6
Lep primer je Železniški zdravstveni dom Ljubljana, njej vlada direktorica stara cca 80 let. Sam dom je brez vizije zastarel, brez vlaganja, zdravniki se morajo izobraževati z lastnimi sredstvi, ...... dokler bodo takšni vodilni, kateri so z eno nogo zdavnaj v pokoju in iz ne vem katerih interesov vodijo takšne ustanove, da gredo počasi v zgodovino bo tako kot je. Mogoče je korupcija vsem na očem pa nič, ker so vmes rdeči kmeri.
vomo
18. 02. 2021 11.38
+0
Mislim,da je sodni postopek zastarel in pod vplivom komunističnega režima. Vsak lahko sprejme nagrado, če pa tega ne prijavi je tuki davčna, ki pa ni opravila svojega dela. Na koncu odloča o bilo kakršnem nakupu direktor, ki ima moralno in finančno odgovornost, če so bili ogoljufani davkoplačevalci z večkratnim preplačilom. Ves nesmisel vidim v temu, da moramo skrivati nagrado, ker se to v naši družbi takoj gleda kot korupcijo. Sodišče pa na vse to gleda kot medij za gledanost, mislim, da bo ves in vsi sodni postopki padli, ker dejansko nimajo naravnega smisla. Te nebuloze se bodo dogajale dokler se ne bo končno uredilo privatno zdravstvo, ki naj bo enakovredno z javnim. Kmalu javno zdravstvo ne bo imelo dobrih zdravnikov, ker so dejansko nekaj krat premalo plačani-izkoriščani. ...Plačajo jih z urno postavko cca 8e na uro, a sam pregled pa zaračunavajo zavarovalnici nekaj sto evrov ali tisoče. Sam zdr. dom ne vlaga v zdravstvo, tehnologijo....kam gre ves ta denar, jasno RDEČIM KMEROM....
Lakotax
18. 02. 2021 11.30
+6
Odlično, take goste potrebujemo v unformativnih oddajah, UKOM pa si kar naj obdrži politične nastavljence. Še več Mercev in Brecljev potrebuje slovenski narod, da se osvesti in opogumi.
Jimi1
18. 02. 2021 11.53
+3
Po razkritjih pa v trojke in eleminirati takšne ki jih politika in sodstvo ščiti v umazanih poslih...