Slovenija

Tonin: Minister Vizjak po vsem ne more več računati na podporo NSi

Ljubljana, 10. 11. 2021 21.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
24UR ZVEČER, U.Z.
Komentarji
502

"NSi je resna stranka, smo kredibilen koalicijski partner, tako da nikoli ne gremo na prvo žogo, stvari vedno preverimo in tistim, ki so česa obtoženi, damo možnost, da se o stvareh izrečejo. Potem se med seboj temeljito pogovorimo in sprejmemo odločitev," je odločanje o morebitni nadaljnji podpori ministru Vizjaku, ki ga bremenijo posnetki dogovarjanja z Bojanom Petanom, pojasnil Tonin. "Vizjaku sem jasno in glasno v obraz povedal, da po vsem tem ne more več računati na podporo NSi," je dejal. Verjame, da bo ta sam sprejel odločitev, ki bo "vse razbremenila", sicer je na potezi Janša, tretja možnost pa je interpelacija.

Eno najpomembnejših političnih vprašanj ta trenutek, ki bo pokazalo, kakšno stopnjo politične kulture in odgovornosti ministrov bomo imeli v Sloveniji v prihodnosti, je povezano z usodo ministra Andreja Vizjaka. Slovenci zdaj vedo, da je bil ujet med pogovorom s tajkunom Bojanom Petanom, proti kateremu sta se takrat Vizjak in njegova stranka SDS borila v nastopih pred javnostjo. Vizjak je pogovor, potem ko smo ga prvič objavili, označil za lepljenko, a so ga daljši deli pogovora, ki smo jih objavili kasneje, demantirali. Izkazalo se je, da je Vizjak tajkunu Petanu svetoval, naj ne izpelje odkupa lastnih delnic, ker bi bilo to neumno, o tem pa ga je prepričeval tudi z besedami, da bo moral za odkup državi plačati davek. Z njim je barantal o tem, kdo bo sedel v nadzornem svetu Term Čatež, mu obljubljal tudi naklonjenost države pri prevzemu Term Olimje, če bo kooperativen, ob tem pa še izjavil, da bo, če bo treba, "strl jajca tudi kakšnemu sodniku", da bi dosegel svoje. 

Pristnost pogovora je poleg strokovnjakov danes potrdil tudi Petan in zapisal: "Na vaše vprašanje glede dodatno objavljenega pogovora z gospodom ministrom Vizjakom lahko odgovorim le to, da je ta avtentičen posnetek sam po sebi absolutno dovolj zgovoren in da je vsakršen komentar popolnoma nepotreben."

Usoda ministra Vizjaka pa ni samo v rokah predsednika vlade Janeza Janše in stranke SDS, ki ministra Vizjaka za zdaj podpira, ampak tudi koalicijskih partnerjev SMC in NSi. Ta se je sinoči odločal tudi o tem, ali minister Vizjak uživa njegovo podporo. 

Matej Tonin je javnosti v oddaji 24UR ZVEČER sporočil, da NSi odreka podporo ministru Vizjaku.
Matej Tonin je javnosti v oddaji 24UR ZVEČER sporočil, da NSi odreka podporo ministru Vizjaku. FOTO: POP TV

Tonin: Vizjak ne uživa več podpore NSi 

Kot je v oddaji 24UR ZVEČER povedal predsednik NSi Matej Tonin, so bile besede ministra Vizjaka "posnete na nezakonit način v zasebnem pogovoru, neprimerne in nedostojne", kar je povedal tudi sam. "A NSi je resna stranka in smo kredibilen koalicijski partner, tako da nikoli ne gremo na prvo žogo, vedno stvari preverimo in tistim, ki so česa obtoženi, damo možnost, da se o stvareh izrečejo. Potem se med seboj temeljito pogovorimo in sprejmemo odločitev. Z ministrom Vizjakom smo se temeljito pogovorili, predstavil nam je svoje razloge za ta pogovor in tudi vsebino, sam sem se pogovoril tudi s predsednikom vlade. Na podlagi pogovorov ... To sem želel najprej povedati gospodu Vizjaku in ne v kamero, kot so nekateri želeli, ampak po vsem tem minister Vizjak ne more več računati na podporo NSi."

Po Toninovih besedah je Vizjak izkušen politik in minister z dolgo kilometrino. "Prepričan sem, da se zaveda, da ta njegova zgodba na nek način ovira vlado in nas vse skupaj postavlja v neprijetno situacijo. Zato verjamem, da še vedno obstaja možnost, da minister Vizjak sam sprejme konkretne odločitve, ki bi nas vse skupaj razbremenile. Na drugi instanci je seveda predsednik vlade. On je tisti, ki ministre predlaga, predlaga pa tudi njihovo razrešitev. In tudi predsednik vlade se bo moral o tem izreči. Na koncu je seveda interpelacija. Stališče NSi o tej točki sem vam pa že povedal."

Na vprašanje, ali bodo torej v NSi podprli interpelacijo proti Vizjaku, je Tonin dejal: "Ministru sem jasno in glasno povedal v obraz, da žal ne more več računati na podporo Nove Slovenije."

Ima torej NSi drugačne standarde kot SDS? "NSi je stranka dialoga, stranka komunikacije, in v tej smeri si vedno prizadevamo – če poslušate naše ministre in poslance, boste najverjetneje ugotovili, da dostojno komunicirajo in se trudijo z dialogom prispevati k temu, da bi se stvari v družbi pomirile. Kako to delajo nekatere druge stranke, je stvar njihove taktike in njihovega pristopa," še pravi Tonin. 

Razlog, da so se v NSi tako dolgo odločali o Vizjaku, je po njegovih besedah preprost. "Smo resna stranka, ki ne skače na prvo žogo, poleg tega pa želimo biti kredibilen koalicijski partner. Jaz si ne bi nikoli želel, da bi o nekih stvareh, ki jih imajo moji kolegi v vladi proti meni, ali če se z nečim, kar jaz počnem, ne strinjajo, izvedel preko kamer, v vaših oddajah, na pločnikih pred vlado ... Želim si, da se najprej sami pogovorimo, in ta pristop smo v vladi ves čas gojili, pa tudi kjer koli smo bili doslej s komer koli v koaliciji, tudi na lokalnih področjih smo delovali na takšen način."

'Gospod Ribič uporablja poceni trik, ker ni dosegel svojega'

Nad stranko NSi pa visi še eno pomembno vprašanje – dogajanje v energetiki. Nekdanji direktor Elektra Ljubljana Andrej Ribič namreč trdi, da je moral z mesta direktorja oditi, ker je tako dejal minister Jernej Vrtovec. 

Tonin je na to odgovoril, da je korporativno upravljanje v Sloveniji jasno – imamo SDH, ki je predlagal in imenoval tudi nadzorni svet Elektra Ljubljana, in za Ribičevo razrešitev so se odločili nadzorniki Elektra Ljubljana, ne pa minister Vrtovec. "Zdi se mi, da je to zelo poceni trik, ki ga uporablja gospod Ribič, ko ni dosegel neke svoje stvari in zdaj krivi ministra Vrtovca, ki pri tem nima nič."

Tonin se tudi sprašuje, kaj je Ribič, ki bi moral poznati korporativno pravo, iskal v parlamentu. "Ta gospod nima kaj iskati v parlamentu, ker o njegovi razrešitvi in imenovanju ne odloča parlament, ampak nadzorni svet. Imam občutek, da se je gospod politično sam dogovarjal za primeren sestop, za primerno odpravnino, in ko svojega ni dosegel, je kar naenkrat kriv minister Vrtovec, ki ga ni bilo na tem sestanku in nima nobenega vpliva na nadzorni svet." Nesprejemljivo se mu zdi tudi, da je generalni sekretar Borut Dolanc Ribiča vabil v prostore SDS v parlament. "Takšen pogovor v parlamentarne sobane ne sodi." 

Glede enega od kandidatov za novega direktorja Gen-I-ja, Jureta Sokliča, je Tonin povedal, da ga ne pozna, da se ni z njim nikoli srečal, da ni član NSi in ga ni predlagal ne Vrtovec ne NSi, ampak nadzorni svet. 

Na vprašanje, ali direktorje v energetiki, ki so bili imenovani v času levih vlad, zdaj menjajo, ker je tam velik denarni tok, ki ga želi prevzeti NSi, pa: "NSi ničesar ne prevzema. Za stvari, ki so bile odločene, so se odločili nadzorni sveti. Gospoda Goloba nihče ne razrešuje; kakor je meni znano, mu je potekel mandat in nadzorni svet se je odločil, da mu mandata ne podaljša. Verjamem, da je imel za to utemeljene razloge." Vprašanja, ki jih postavljate meni, bi morali postaviti predsednikom nadzornih svetov teh družb, je še dodal. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (502)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provni
14. 11. 2021 18.24
+1
A bodo kmalu spet letela letala nad Slovenijo glede na to, da ni več pandemije covid19 ?
minnaema@yahoo.com
12. 11. 2021 17.03
Prosim lepo naj NS gleda raje naprej in NE se obračat na besede kdo je kaj rekel pred 3 ali petimi leti - kako je vse to iracionalno, da se DZ RS ukvarja KDO JE KAJ REKEL v preteklosti saj tega "boksanja kdo bo koga več oblatil" prebivalstvo nima ničesar- zato je priporočena sinergija med strankami in NE iskanja "skoraj dlake v jajcu" in Lp
serumresnice
11. 11. 2021 19.37
+1
Toninček, delal boš tako, kakor bo tvoj gospodar Janša ukazal in nič drugače!
prašek
11. 11. 2021 11.31
+9
Kdo ve, kje se te dni skriva znani Ištvan? Kaj meni o Vizjakovih rabotah? Čaka! in twita, na dan ko smo imeli več kot 4500 obolelih in smo dosegli rekord je twital 2,5 ur! Se vam to zdi normalno? Res? Za PV?
rdeča petokraka
11. 11. 2021 11.39
+6
Žaluje za pobeglim poslanem Ljubom Žnidarjom. Podgane prve zapuščajo potapljajočo se ladjo.
piljan
11. 11. 2021 11.50
+8
Puklavi pravi ,da ni prijel nobene pošte od logarja.Logar pozabil dati v koverto par tavžent evrov.
provni
14. 11. 2021 18.28
+1
Princ teme pripravlja letala za polet po Sloveniji po rešeni pandemiji covid 19 do 22, ko bo tudi sam zletel.
rdeča petokraka
11. 11. 2021 11.27
+7
Vlada odstopite, naredite vsaj nekaj dobrega za Slovenijo !
prašek
11. 11. 2021 11.32
+7
ValterUdovernik
11. 11. 2021 11.20
+8
Iz Toninovega nastopa je razvidno predvsem to, kako se trudi, da se ne bi zameril Jansi.
piljan
11. 11. 2021 11.19
+8
Svečarija,thinc toninc,mamin sin zna hitro poklekniti.Komunajzar črnač ga je že ob enih ponoči kritiziral,komunajz tanko delil.Komunajzi v sekti sdees nikoli ne spijo,kot so že navajeni iz ud,.'be.
rdeča petokraka
11. 11. 2021 11.24
+8
Zakaj imajo SDSovci rdeče oči ? - Ker tudi ponoči ne spijo . Neprijatelj vreba !
prašek
11. 11. 2021 11.26
+4
Alerus
11. 11. 2021 11.16
+6
LOL. Rekel je, da je NSi resna stranka. Sploh ne rabim naprej brat. Če to verjame, potem verjame tudi v ploščatost zemlje. V boga zagotovo ne, ker bi se preveč bal početi kar počne.
Deseti_brat
11. 11. 2021 11.11
+10
Tonin: "Vizjak je izkusen politik s kilometrino" - in kaksni so potem sele ostali (glede na vse slisano v tem pogovoru) ??
Qualisvirtalisoratio
11. 11. 2021 11.09
+14
Nova vlada bo cel mandat pucala nesnago teh kriminalcev...
prašek
11. 11. 2021 11.11
+10
metuljka
11. 11. 2021 11.39
+4
Sodišča bi morala to pucati !!! Pa na Dobu tudi
piljan
11. 11. 2021 11.08
+11
Svečarija nesrečna neugodno,a mislite,da si bo thinc toninc,mamin sin upal?
prašek
11. 11. 2021 11.10
+6
piljan
11. 11. 2021 11.14
+5
metuljka
11. 11. 2021 11.08
+9
Tonin v komentarju pri Slaku: Mi politiki NIMAMO nobene možnosti kogarkoli razrešiti..... Za to je nadzorni svet ... Nekaj trenutkov, v istem komentarju naprej Tonin če bi mi hoteli razrešiti Andreja Ribiča , bi ga na začetku mandata......
tito73
11. 11. 2021 11.16
+5
Zanimiva izjava, ki je tudi meni padla takoj v uho. Nasprotujoči si izjavi!
Herba
11. 11. 2021 11.07
+10
Bogi Tonin, po njegovem včerajšnjem pogovoru v studiu, je več kot očitno, da se je napiflal nekaj univerzalnih odgovorov na aktualne težave in te mu je narekoval princ teme. JJ mu bo dal oceno 9 za ta nastop
prašek
11. 11. 2021 11.06
+9
Kje pa je kaj najhitrejši poslanec ? Govorim o hitrem Joužeku ! Se je že ustavil, ali še vedno teče/beži ?????
piljan
11. 11. 2021 11.10
+5
Pozdravljen,še ugotavlja,če nimajo spet partizani prste vmes.
piljan
11. 11. 2021 11.13
+7
Še ugotavlja,čee nimajo vmes prstov pa,.ti-.,zani.
OrodniK
11. 11. 2021 11.05
-4
Pozivi levakov Toninu, naj jih odreši muk s predčasnimi volitvami (gre se za par mesečno razliko do rednih volitev, kar pa je ključno za Levica, ker na rednih volitvah kamerilo Kordiš, Mesec,Tomić, po statutu Levica, morajo zamenjati drugi kandidati za poslance). Ko Tonin v enem primeru odreče podporo enemu od ministrov (kar ne pomeni padca vlade), pa levičarji že grozijo, da se s tem pa že ne bo odkupil, da je še vedno izdaljalc, in da je pošta ki mu je bila poslana še vedno aktualna.... LOL
serumresnice
11. 11. 2021 11.01
+10
Tonin, lažnivi kljukec v najbolj RESNICOLJUBNI stranki!
Tomvojo
11. 11. 2021 10.59
+3
A zdej bo pa takle nedonošenček zminiru vlado, kam smo prišli.
Schnitzel
11. 11. 2021 11.02
+4
Nč bat! Taktična poteza. Je @jakec1575 lepo razložil.
jakec1575
11. 11. 2021 10.57
+7
Pričakovan, a prepozen manever potem ko sta avtentičnost posnetkov potrdila tako Petan kot minister Vizjak. Do volitev je 6 mesecev in Tonin je dobil zeleno luč od Janše, da Nsi distancira od SDS, da dobi dodatne glasove in podporo. Pa da se zakrije Nsi napad na elektrogospodarstvo. Tonin ima tudi lastne okostnjake v omari. Recimo preplačilo jajc od teh pokvarjenih "poltovornjakov".
tito73
11. 11. 2021 10.57
+6
Sem slišal, da je včeraj zvečer po oddaji s Slakom šel Tonin takoj k spovedi. Spoved je trajala več kot eno uro.
zagor2
11. 11. 2021 11.16
+3
Schnitzel
11. 11. 2021 10.55
+4
Mene pa samo zanima, če mu je Janez to dovolil ali to dela brez njegovega dovoljenja.
rdeča petokraka
11. 11. 2021 10.56
+5
prašek
11. 11. 2021 10.56
+7
Ištvan preko sina fakina Tonina sporoča, da se je naveličal Vinjaka !!!
rdeča petokraka
11. 11. 2021 10.58
+5
prašek
11. 11. 2021 10.58
+6
tito73
11. 11. 2021 11.19
+5
Kaj pa dela Tonin brez dovoljenja Janeza? Še za na WC potrebuje dovoljenje velikega firerja.