Slovenija

Ali vse bolj opazne podnebne spremembe že kažejo zobe?

Ljubljana / Gačnik / Pariz, 02. 03. 2019 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Denis Ćulum / 24UR ZVEČER
Komentarji
58

Bili smo še v februarju in namerili tudi 24 stopinj Celzija. Rekordi padajo. Se je vremenu res popolnoma zmešalo? Ponekod so ljudje že na plažah, sončijo se, kajtajo. A kaj to pomeni? Nas mora skrbeti? Nas čaka katastrofa, ki si jo sami kuhamo? Se bomo borili za vodo, hrano, osebno varnost?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Grške otoke pobelil sneg, v Franciji že v kopalkah
    04:04
    Iz 24UR ZVEČER: Grške otoke pobelil sneg, v Franciji že v kopalkah
  • Iz 24UR ZVEČER: Lučka Kajfež Bogataj o tem, kam gre podnebje?
    06:19
    Iz 24UR ZVEČER: Lučka Kajfež Bogataj o tem, kam gre podnebje?

V izdihljajih zime, ko naj bi se še greli v bundah, zavijali v šale in natikali rokavice, so mnogi že pospravili toplejša oblačila. Imamo nov slovenski zimski rekord - in to po 29 letih. Izmerjen je bil v četrtek popoldne na Štajerskem, točneje v Gačniku v Slovenskih goricah - in sicer 24,1 stopinje Celzija.

Bolj kot s snegom je bila letošnja zima radodarna s soncem.
Bolj kot s snegom je bila letošnja zima radodarna s soncem. FOTO: iStock

In ne samo pri nas ... Na Azurni obali se februarja in marca polnijo plaže. Po francoskih plažah so v preteklih dneh tako številne dame že skakljale v bikinkah, najbolj pogumne pa so se pognale med valove. "Sprva je hladno, nato pa osvežujoče, da si želiš še več. Na kratko skočimo v vodo, nato pa hitro ven," pripovedujejo.

Pregovorno muhasto nebo nad Veliko Britanijo se je ta teden oddolžilo Otočanom

Sončijo se na Danskem, kjer veter navdušuje ljubitelje kajtanja, v Veliki Britaniji se je februarsko živo srebro povzpelo rekordno visoko. V Walesu so tako izmerili absolutni zimski rekord: 20,8 stopinje Celzija, kar je več, kot je živo srebro tisti dan kazalo na španski Ibizi. "Prelepo je. Poglejte ta razgled, čudovito je, kajne?" pripovedujejo Britanci in dodajajo, da je kot na Costi del Sol, ne pa na plaži Temby.

Tudi v osrednji Španiji so termometri krepko presegli 'dvajsetico'. Februarski vročinski val, se smejijo v Zaragozi.

Grške otoke je medtem celo pobelil sneg, v Kaliforniji se spopadajo s hudimi poplavami, Avstralci pa se znojijo po najtoplejšem poletju v zgodovini meritev. Plitvina Atlantskega oceana ima 13 stopinj Celzija.

V prestolnici smo letošnjo zimo našteli kar 300 sončnih ur, kar je za četrtino več od dolgoletnega povprečja.
V prestolnici smo letošnjo zimo našteli kar 300 sončnih ur, kar je za četrtino več od dolgoletnega povprečja. FOTO: Thinkstock

Kaj se dogaja? So to vse bolj opazne podnebne spremembe, ki kažejo zobe? Nas mora resno skrbeti? Se bomo spet borili za vodo, hrano, osebno varnost?

Na tisoče mladih je preplavilo ulice evropskih mest z jasno zahtevo: "Hočemo podnebno pravičnost in hočemo jo zdaj." Že osmi teden zapored mladina tako 'šprica' pouk, da bi protestirala in opozorila na glasen alarm narave.

"Ta pobuda je vse drugo razen otročja. Zelo smo odgovorni, zelo predani in to počnemo za našo prihodnost. Dejstvo, da nas župan Antwerpna skuša očrniti, ko pravi, pojdite v šolo, ste le skupina obupancev, jasno kaže, da ni dojel našega sporočila in da ne razume nujnosti podnebnih sprememb," pojasnjuje Anuna De Wever, vodja belgijskega gibanja Mladi proti podnebnim spremembam.

Spremenljivo vreme

Dan D za mlade aktiviste bo 15. marec. V več kot 50 državah, tudi v Sloveniji, bodo pripravili protestne shode. "Podnebna kriza je največja grožnja v zgodovini človeštva, z izumrtjem se ne bomo sprijaznili," opozarjajo slovenski borci. Oblastem pa sporočajo: če se nam spet izneverite, bomo sami poskrbeli za spremembe in ne bomo se ustavili.

Smo res že na robu katastrofe, kot opozarjajo tudi mladi?

Že samo dve stopinji višja povprečna temperatura na Zemlji bi povzročila katastrofo za človeštvo, opozarjajo znanstveniki. Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj pravi, da smo blizu katastrofe zato, ker se nič ne premakne na političnem in energetskem področju: "Podnebje gre v smer, ki smo jo napovedali - toplejše, bolj nepredvidljivo, z več ekstremnega vremena."

Po eni strani nam sicer godi, da je toplo, po drugi strani pa izgubljamo življenja, premoženje in osebno varnost. dr. Lučka Kajfež Bogataj, klimatologinja

Pa se sploh zavedamo, kam drvimo? Kako bomo ustavili to norost? "Gre za precej zahteven problem. Podnebne spremembe so namreč v veliki meri energetska težava. In zamenjati energijo kar tako čez noč je zelo težko. Po drugi strani pa smo zelo veliki potrošniki energije, zato bi se moral spremeniti tudi naš življenjski slog. Naletimo torej na dve težavi, ki ju politika zelo težko pravzaprav rešuje, ker sta zelo povezani," razlaga Kajfež Bogatajeva.

Kdo bi razmišljal o prihodnosti, ko pa je danes tako prijetno. Že skoraj poletno.
Kdo bi razmišljal o prihodnosti, ko pa je danes tako prijetno. Že skoraj poletno. FOTO: Shutterstock

A politika se na eni strani za gospodarstvo in socialo zelo 'potrudi', okolje pa - kot da ni med prioritetami. Ni torej volje, znanja? "Znanja je dovolj, ozaveščenosti morda nekoliko manj, ampak tisto, kar pa manjka, je odnos 'navadnih' ljudi, nas državljanov, volivcev, ki nam je tudi kar nekako vseeno," razmišlja znanstvenica in dodaja, da nikoli recimo še nismo doživeli protesta, kjer bi - denimo pred parlamentom - zahtevali drugačno okoljsko politiko. "Vsi torej nekako nosimo del krivde," poudarja.

Predolgo časa je politikom in ljudem na oblasti uspevalo, da so jo odnesli brez posledic, čeprav niso storili nič v boju proti podnebni krizi. Vendar bomo mi poskrbeli, da je ne bodo odnesli tako poceni. Nadaljevali bomo s šolskimi stavkami, dokler ne začnejo ukrepati. Stavkamo, ker smo mi naredili našo domačo nalogo, oni je niso naredili. In da, jezni smo. Jezni smo, ker nam starejše generacije še naprej kradejo prihodnost. Tudi v tem trenutku. To še naprej počnejo in tega jim ne bomo več dovolili. Greta Thunberg, okoljska aktivistka

A če bomo vztrajali pri današnjih trendih, kaj nas čaka? Kako se nam bo takšen odnos do podnebnih sprememb maščeval? Se bomo morali res boriti za vodo, hrano, osebno varnost? "Dejansko gre za to," odgovarja klimatologinja. "Pridelava hrane je v spremenjeni podnebnih razmerah otežena, podnebne spremembe vplivajo tudi na migracije, na kar nismo pripravljeni, in pa seveda naravne nesreče in nepredvidljivo vreme. Da o dvigu morske gladine, ki bo poslal v beg 200 milijonov ljudi, ne govorimo. In na koncu je tako zelo preprosto: hrana, voda in varnost."

Zdaj se boju za spremenjeno okoljsko politiko sicer pridružujejo tudi mladi, kar je - tako Kajfež Bogatajeva - izredno pomembno. "Gre za njihovo prihodnost, njihovo življenje. Mladina je tista, ki ima že od nekdaj večji vpliv na politiko, kot si morda predstavlja," poudarja. "Njihove besede so slišane in močne, če vztrajamo in se jim pridružujejo vedno večje skupine. To je seveda nujno - da recimo celotna Evropa enako reagira. Evropa je kljub vsemu ta hip namreč nekoliko bolj ozaveščena kot Združene države Amerike. Pomembna pa se mi zdi vloga mladih predvsem zato, ker reševanje podnebne krize ni nujno nekaj slabega, to je tudi njihova bodočnost. Če to vzamemo kot razvojni problem - so tukaj nove zaposlitve, nove tehnologije, novo upanje za delovna mesta za mlade. Ne gre torej le za podnebne, tukaj imamo večplastno krizo."

In kaj je prvi ukrep, ki bi ga morali ta hip storiti?

"V prvi vrsti zmanjšati energijsko potrošnjo - torej postati bolj energijsko učinkoviti. To znamo in tukaj ni treba nekih novih tehnologij," še pravi Lučka Kajfež Bogataj. Hkrati pa smo, kot ugotavlja, tudi zelo veliki potrošniki. "Veliko snovi porabimo in jih takoj odvržemo. Dajmo pa seveda tudi razmišljati o zamenjavi energije," še sklene.

Podnebna kriza predstavlja največjo grožnjo v zgodovini človeštva.
Podnebna kriza predstavlja največjo grožnjo v zgodovini človeštva. FOTO: iStock

Boju proti podnebnim spremembam pa se pridružujejo tudi mladi Slovenci. Iniciativa Mladih za podnebno pravičnost je tako pripravila poziv k shodu za podnebno pravičnost, ki bo 15. marca potekal tudi pri nas.

Odprto pismo v celoti objavljamo v priponki:

Odprto pismo - Mladi za podnebno pravičnost
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
03. 03. 2019 16.16
+0
.pa vozte se z avtočki in frčoplani, pa hajcajte klime na ful + pa ful -. vse ostane na edini Zemlji. vsem nam na njej.
flojdi
03. 03. 2019 16.17
+3
Iskreno upam , da bo Zemlja še lahko kolcnila ali pljunila.
antilevi?ar
03. 03. 2019 15.25
-2
Brez posiljevanje z zemeljsko krivuljo ne gre, kajne? Stopite ven in poglejte kako zgleda ta svet, ne nam prodajat buče.
Devilz Pff
02. 03. 2019 18.48
+0
rekord je padel po 29 letih in takrat ni nihče govoril o podnebnih spremembah čeprav je bilo enako vreme. Zdaj je zaradi vsake nevihte vsaj oranžni alarm, zaradi vsakega sončnega dne opozorila pred soncem, ob vsakem dežju poplave, ob vsakem centimetru snega se promet ustavi. Postali smo preobčutljivi oziroma nekdo nas hoče prepričati da je vsak vetrič in kapljica iz neba nevaren.
jung
02. 03. 2019 18.47
-6
Nič nimam proti ,če se v Slo ogreje za par stopinj.Imeli bi mediteransko klimo in uspevale bi Zdrave sredozemske rastline...Število infarktov bi se pri nas tako razpolovilo, saj vemo kako je v Grčiji, italiji, španiji.....torej ni vse tako črno.Ne smemo pozabit ogromne sibirije, kanade, aljaske. Beguce bi usmirili tja in dve milijardi bi jih imelo kaj delat.
kolbek460
02. 03. 2019 18.26
-7
Vsi se sedaj otepajo črnih beguncev ,,,ne napaka ,,bojte se belih cahanov in belih beguncev ,ki bodo govorili nemško angleško celo francosko ,,imeli jih bomo po dvoriščih kot listja in trave ,,,pa prav kmalu !!!!!!!!!!
Devilz Pff
02. 03. 2019 18.51
+2
migracije povzročajo toplogredne pline dokazano. Pa ne zato ker gre par ljudi sem ter tja ampak zaradi industrije ki posledica migracij.
mijav
03. 03. 2019 09.35
-3
antilevi?ar
03. 03. 2019 15.29
+0
To ne drži,.nekdo, ki je vajen vročine gre na sever? Prej je poležaval cel dan, zdaj bo pa potrebno migat in se obnašat na način na kateri se ni nikoli,.ta matematika se ne izzide. Tako eni kakor drugi so bili izigrani, samo zaradi tega, ker nekdo vodi politiko depopulacije ljudstva in uničevanja kar je človeško
Ost1234
02. 03. 2019 18.21
-7
Kaj pa na to pravita Grimsek in Trumpek??
Frane Šajn
02. 03. 2019 18.17
-9
DOPOVEJMO TO TRAMPU, ČE SMO ZMOŽNI !!!
YUGO45
02. 03. 2019 17.42
-5
sandi101
02. 03. 2019 17.35
+14
Mladi razvajenčki boste lahko šli zvečer ob svečah spat brez instagrama in facebooka, bote lahko šli v šolo 5km peš brez da bi vas mamica peljala, jedli krompir in kislo repo... močno dvomim, nemogoče je brez žrtev postavit življenje za 100 ali več let nazaj, ko ni bilo takih onesnaževalcev.
Michel Franco HD
02. 03. 2019 18.17
-2
Mislim,da mladina danes tega ni zmožna. Tako kot jaz nisem zmožen živeti brez hladilnika. Brez ostalih aparatov lahko. Sam v današnjem času biti brez hladilnika je delikatno. Pa veliko poklicev brez interneta in računalnika je skoraj ne mogoče končati.
DAEMONIUM
02. 03. 2019 16.55
+25
Treba bo priznati da je Evropa namenjena Evropejcem in da ce zeli obdrzati svojo kulturo mora zavarovati meje, ker 1.5 milijarde migrantov iz Afrike in in bliznjega vzhoda proti nam steguje kremplje! Seveda pa Evropa tega kot skupnost ne bo mogla uresniciti temvec bo vsaka drzava sama branila svoje ozemlje pred invazijo migrantov vseh vrst.
Ost1234
02. 03. 2019 18.20
-5
DAEMONIUM Vremenske razmere se lahko spremenijo tako, da bo Afrika spet žitnica ( kot je nekoč že bila) in tja boš hotel migrirat... Upam da te bodo sprejel ...
kolbek460
02. 03. 2019 18.22
+3
Na tvojo žalost bo zgodba taka ena tretina Evropejcev se bo morala preselit ,,in kam ? Rusija ne bo mogla obdržat na mejah emigrate iz Evrope ,,Da se morje dvigne za en meter kam z ljudmi Hamburga ,danske ,Francije ,belgije ,vse bo bežalo ,v notanjost nastajali bodo konflikti za vodo hrano ,spopadi in bolezni revčina ,
matej1111
02. 03. 2019 16.36
+20
Brez skrbi, tisti ki so nam to zakuhali so dobro priskrbljeni v primeru najhujšega. V glavnem, da socialna omrežja laufajo na puna in da se lahko ljudje hvalijo kje vse potujejo in onasnežujejo okolje.
c00kies
02. 03. 2019 16.14
+22
V bistvu smo že na poti novega množičnega izumrtja, ki bi morebiti lahko doseglo svoj vrhunec nekje do konca tega stoletja. Ta estimacija je dokaj optimistična glede na trenutne matematične modele in meritve. Sem bral različne študije geoloških in bioloških razsikav. Nekatere študije so sicer kar stare, spet druge so bolj sveže. Geologi so v preteklosti bili nekoliko bolj optimistični kot biologi. Oboji gledajo na izumiranje vrst kot na popolnoma naraven proces, vendar za razliko od geologov, ki zbirajo podatke iz raznih fosilov in kamnin (torej, starost od nekaj 100 let do več 100 milijonov let nazaj), imajo biologi izjemne količine podatkov o trenutnih številkah vrst in populacij le teh in slednje niso najbolj vzpodbudne. Da omenim, da se je v zadnjih 50 letih število opazovanih vretenčarjev po vsem svetu praktično razpolovilo, v eni študiji okrog 200 opazovanih vrst iz različnih koncev sveta so populacije padle za skoraj 80%, za primerjavo pa se je populacija človeštva v zadnjih 50 letih skorajda podvojila. Vztrajno lezemo čez mejo vseh zmogljivosti našega planeta. Rastline, živali, pitna voda, čist zrak, čista tla... že nekaj časa odžiramo na kredit, vrnili pa nismo nič. Naš časz se žal izteka in za to ne potrebujete doktorata, da to sami ugotovite.
antilevi?ar
03. 03. 2019 15.40
+1
Kr neki, to tvoje nalaganje plačanih izsledkov in potvorjenih raziskav s strani indoktriniranih pesudoznanstvenikov je bedarija. Na zemlji od nekdaj potekajo cikli dogajanj in med temi cikli je segrevanje in ohlajanje. Kaj telo počne kadar zboli? Dobiš vročino, kajne? Zemlja na naraven način uravnava tudi naš prispevek. Nekoč je na zemlji bilo veliko več prebivalcec kot nas je danes. In mi zganjamo paniko. Vsi skupaj kar nas je gremo na celotno ozemlje Francije,.ja toliko je prostora na zemlji, mnogo tega prostora je še dandanes neraziskanega, kjer človeška noga še ni stopila. Ne skrbi vsako leto znanstveniku ugotovijo 500 novih vrst rastlin in živali, ki jih do sedaj nismo poznali. Kdo od vas pogreša dinozavre? Jaz jih ne. Očitno narava tudi ne.
kmet#1
02. 03. 2019 15.50
+21
Če sam pogledamo količino padavid od jeseni 2018 pa skozi zimo je bila večino suša kar pomeni, da bomo imeli srečo če bo takšno "uscano" poletje kot je bilo 2018 drugače bo veliki problem z vodo kot prejšnja leta 2003
Neopredeljeni
02. 03. 2019 15.45
+16
Prej kot nas narava odstrani, prej se bo vrnila v svoje naravne tire. Vedno najde ravnotežje, ko kakšen parameter podivja...
Tomaz1980
02. 03. 2019 15.31
+6
Dokler bom še videval po tleh razne lončke od jogurtov, slamic, žvečilnih gumijev, vrečk in celo !!!BATERIJ!!! z vso elektroniko, ne bom verjel, da se kdo hoče za karkoli potegovat, da bi rešil planet!!!! Najprej nehajte za vsak drek v mercatorju jemati plastične vrečke za zelenjavo in sadje!!! Aja pa trgovci proooosiiiim vas!!!! Naredite hudiča že enkrat nekaj na tem, da ne bodo vaši prodajalci sadja in zelenjave limali na njih bedne nalepke iz kje izvira!!!
antilevi?ar
03. 03. 2019 15.43
+0
Neč bat,.svet se bo nadgradil. bo svet+plastika,.nastale bodo nove rastline in živali, ki bodo temu prilagojeni,.mi? Če se ne bomo prilagodili bomo izginili kakor so to dinozavri,.a je s tem bilo konec sveta? Ne, svet nadaljuje svoje pot,.postavlja se pa vprašanje z nami ali brez nas?
CestniKolesar370Wattov
02. 03. 2019 15.11
-4
Zmaga od zime. Ce bo vsako leto tako, grejo toplotne crpalke pa kurilno olje v smeti. 5 metrov drv v pec in cao.
antilevi?ar
03. 03. 2019 15.46
-1
Ne skrbi toplotna črpalka deluje ravno zaradi te razlike,.10 metrov imej vedno na zalogi, nikoli ne veš,.sicer pa 25 stopinj skozi celo leto pa smo mediteranska država, če ne bo šel krompir bodo pa pomaranče in banane.
uporabnica1
02. 03. 2019 14.38
+9
gledala sem film neprijetna resnica, film srhljiv ampak resnicen. Nic lepega nas ne caka, zal
Shisui
02. 03. 2019 15.11
+5
Ojej, malo pogooglaj o tem filmu. Avtorji so se morali javno opravičevati saj je bilo v filmu cel kup nepravilnosti in polno pretiravanja.
Ramzess
02. 03. 2019 15.30
+6
antilevi?ar
03. 03. 2019 15.50
+0
Še eden izmed kopice filmov, ki gradijo pri ljudeh strah in jih lepo počasi usmerja tako kot želi elita. Elita ima tako in tako namen zradirati 6 milijard ljudi (bill gates), (georgia guidestone), (soroš),..eden izmed teh procesov iz agende 21 je tudi toplogredno segrevanje
Dule Med
02. 03. 2019 14.16
+20
Vse je igra velikih, mali vodeni človek na vse zalepi kakor muha enodnevnica. Hrane že sedaj ni vse kar je gensko spremenjeno namensko zastrupljeno.
kapetan
02. 03. 2019 14.13
+4
Za dan D je napovedano hladno z padavinami. Meni je bil pa tale Feb. res lep. Smo pa manj onesnažili z trdimi gorivi. Lep dan vsem
Redžepi
02. 03. 2019 14.06
+11
po mojem je za to kriv Trump...pa na JJ sem tudi pozabil, on je tudi kriv za to....