Slovenija

Ali zavarovalnice krijejo škodo na avtomobilih, ki jih je zalilo morje?

Ljubljana, 23. 11. 2022 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
28

Visoka plima in kombinacija vetrovnih razmer je vplivala, da je morje poplavljalo in med drugim poškodovalo vozila na parkiriščih v Izoli in Piranu, ki jih lastniki niso pravočasno umaknili. Da bo morje prestopilo bregove obale, so opozarjale pristojne institucije, prav tako je denimo občina Piran na svoji spletni strani obvestila, naj lastniki odpeljejo avtomobile oz. naj jih ne parkirajo na parkiriščih ob morju. Zanimalo nas je, ali zavarovalnice krijejo škodo na ustrezno zavarovanih avtomobilih v primerih, ko pristojni opozorijo na nevarnost?

V slovenskih obalnih mestih so se včeraj med 6. in 7. uro oglasile sirene, ki so opozorile prebivalce na nevarnost poplav zaradi visoke plime, o čemer smo poročali včeraj.

Avtomobile namreč lastniki kljub pravočasnim opozorilom niso umaknili iz najnižjih delov središča Izole.
Avtomobile namreč lastniki kljub pravočasnim opozorilom niso umaknili iz najnižjih delov središča Izole. FOTO: Bobo

Kot je včeraj povedal vodja intervencije v Piranu Peter Ventin, so gasilci morali premikati avtomobile, ki so se že začeli premikati ob skalah kot barke. Avtomobile namreč lastniki kljub pravočasnim opozorilom niso umaknili iz najnižjih delov središča mesta, je dodal. Piranska civilna zaščita je na podlagi vremenske napovedi Agencije RS za okolje že v ponedeljek sporočila, da lahko splet vremenskih pojavov prebivalcem povzroči nevšečnosti in večjo škodo.

Tudi Občina Piran je v ponedeljek na svoji spletni strani objavila opozorilo: "Izogibajte se vožnji po poplavljenih obalnih cestah, avtomobile parkirajte na parkiriščih, ki niso v neposredni bližini morja. Odstranite avtomobile in druga materialna sredstva s širšega priobalnega območja."

Ali so vozniki, ki imajo ustrezno zavarovano vozilo, upravičeni do odškodnine? Za pojasnila smo povprašali tri zavarovalnice: Generali, Triglav in Savo.

Ali zavarovanja vključujejo plimovanje morja?

Za začetek nas je zanimalo, kako mora lastnik avtomobila zavarovati svoje vozilo, če želi, da zavarovanje vključuje tudi poškodbe zaradi plimovanja morja.

V zavarovalnici Generali imajo tovrstno zavarovanje urejeno v splošnem kasku in kombinaciji delnega kaska, ki vključuje poškodbo vozila. "Seveda so zavarovani pogoji precej natančni z opredelitvijo, kaj je poplava, in so tudi zelo jasni z omejitvami kritja. Zavarovanje ne krije vseh vrst škod zaradi poplave – denimo ne krije škode, ki nastane zaradi vode, ki med vožnjo po poplavljenem območju vdre v izgorevalni prostor motorja," so pojasnili.

V zavarovalnici Triglav škodo, ki nastane zaradi poškodovanja ali uničenja vozila kot posledica naravnih nesreč (požara, potresa, neposrednega udara strele, eksplozije, viharja, toče, snežnega ali zemeljskega plazu, nenadnega zunanjega toplotnega in/ali kemičnega delovanja, poplave in hudourniške ali visoke vode) krije kombinacija delnega B kaska, ki vključuje požarno nevarnost in naravne nesreče. To zavarovanje pa ni samostojno, ampak ga morajo lastniki vozil skleniti ali skupaj s splošnim kaskom ali z zavarovanjem avtomobilske odgovornosti. "Škode, ki jo na avtomobilu lahko povzročijo navedene nevarnosti, tudi poplave, namreč splošni kasko ne krije," so razložili.

Pri zavarovalnici Sava mora imeti lastnik vozila sklenjeno zavarovanje polnega avtomobilskega kaska, kjer je vključena zavarovana nevarnost poškodovanja vozila, ki med drugim vključuje tudi poplave, hudourniške ali visoke vode.

Pri zavarovalnici Generali je zavarovanje veljavno ne glede na izdajo obvestila, pri Triglavu ne.
Pri zavarovalnici Generali je zavarovanje veljavno ne glede na izdajo obvestila, pri Triglavu ne. FOTO: Bobo

Ali so pogoji zavarovanja drugačni, če uradna institucija izda opozorilo, naj lastniki zaradi poplav umaknejo avtomobile?

Pri Generali je zavarovanje veljavno ne glede na izdajo obvestila, kot smo ga navedli. "Je pa seveda smiselno, da vozniki upoštevajo tovrstna opozorila, saj vsa vozila niso kasko zavarovana in s tem dejansko zaščitijo svoje premoženje," so svetovali.

Pri Triglavu zavarovanje delnega avtomobilskega kaska krije le škodo, ki nastane kot posledica nenadnih, presenetljivih in od zavarovančeve volje neodvisnih dogodkov. "Škode, za katere so bila v naprej izdana opozorila in obvestila – kakor je bilo tudi tokrat v Piranu – in se jih lahko na preprost način prepreči, niso nenadne in presenetljive. Tudi od zavarovančeve volje niso povsem neodvisne, zato niso predmet zavarovalne pogodbe, razen če bi zavarovanec uspel dokazati, da je bilo v njegovem primeru drugače," so pojasnili.

Če namreč poplavna voda doseže podvozje avtomobila, običajno povzroči večji obseg škode. "Tudi ta škoda je krita v okviru delnega kaska kombinacije B, pri tem pa ni pomembno, ali je vozilo na prostem ali v garaži. Vendar pa velja opozoriti, da stranka do izplačila škode ni upravičena, če sama zapelje na že poplavljeno območje. Prav tako zavarovanje ne krije škode, ki nastane zaradi vožnje po potočnem ali rečnem koritu ali poplavljeni cesti, in škode, ki nastane zaradi vode, ki med vožnjo vdre v izgorevalni prostor motorja vozila, razen ko se rešuje ljudi ali premoženje," so utemeljili v Triglavu.

Pri Savi tovrstna opozorila praviloma ne vplivajo na kritje iz sklenjenega kasko zavarovanja. "Glede na različne situacije pa seveda vsak zahtevek obravnavamo individualno," so razlo  ,žili.

Plima v Izoli
Plima v Izoli FOTO: Bobo

Kot opažajo pri Triglavu, so ekstremni vremenski pojavi, kot so nalivi, neurja z močnimi sunki vetra in točo, vedno bolj pogosti tudi v Sloveniji. To med drugim pomeni, da je tudi več možnosti da tovrstne nevarnosti, ki pogosto presenetijo, ogrozijo tudi vozila. "Zato strankam svetujemo, da spremljajo vremensko napoved in opozorila. Prav tako priporočamo, da upoštevajo opozorila pristojnih služb in zaščitijo svoje premoženje. V primeru opozorila pred nevihto avtomobila naj ne parkirajo ob stavbo, na izpostavljene dele obale ali pod drevesa. Najbolje je, da vozilo parkirajo v garažo ali drug zaprt prostor, vendar ne v kletno ali podzemno garažo," so priporočili v Triglavu.

Plima tudi danes visoka

Padavine so se danes ponoči na zahodu in jugu države umirile, na vzhodu Slovenije pa bo dež tudi v nižinah ponekod prešel v sneg. Arso je poročal, da bi lahko ponovno poplavljalo morje, v Piranu in Izoli pa je že bila sprožena sirena. V Piranu je začelo morje nekaj po 7.30 prelivati obalo na mestih, ki so pogosto pod vodo. Gasilci sicer ne pričakujejo ponovitve torkovih težav.

Glasujte za najboljši portal v regiji
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
23. 11. 2022 19.59
+1
..ne um nosti pa ne krije" (se) nihce
jutri_pa_res
23. 11. 2022 19.11
+1
Se mi zdi, da se marsikdo odloči, da za kakšen starejši avto rajši od zavarovalnice potegne totalko, kot da bi ga prodajal. Ali kakšen, ki ne bi več plačeval leasinga, se mu totalka tudi izplača. Kot včasih potone kakšna leasingh barka... Kdo normalen sicer ne bi umaknil avta, če so s 100% zanesljivostjo napovedane poplave?
Nikay
23. 11. 2022 18.09
+1
Lenoba ne gre v nobeno zavarovan je, če si len si pač len..)) To je del Primorske kulture.
nikhrast
23. 11. 2022 17.18
-6
Saj avto ni poškodovan če ga malo oblije morska voda. Kaj pa prikolica, pa Sea-Doo..., vzameš ven iz morske vode pa dobro opereš s svežo vodo, vsaj tako je navada pri nas.
Darko32
23. 11. 2022 19.36
+6
Vidim, da se na tehniko zelo slabo spoznaš. Ko ti enkrat voda zalije tehniko imaš večne probleme in nikoli več ne deluje vredu. Voda ali vlaga recimo v teelfonu ti poškoduje delovanje naprave in je dobra samo za v smeti. Če pa ti avto zalije voda in še po vrhu slana je najbolje, če narediš takoj generalki, ker boš imel večne probleme. Delovanje elektronike je smrt če je prišla še voda zraven, ker ti pokuri vse čipe.
nikhrast
23. 11. 2022 20.26
-5
Zalije voda, lahko ga pa samo malo poškropi spodaj, vseeno bi avto spral s sladko vodo. Če pa je avto potopljen v morski vodi, pa adijo.
periot22
23. 11. 2022 16.36
+3
Za vsako stvar moraš plačat posebej za veter,sonce,vodo........!
Amasakul
23. 11. 2022 16.02
+5
Avtomobile namreč lastniki kljub pravočasnim opozorilom niso umaknili iz najnižjih delov središča Izole. Pa res še moj tam ... mater bo podmazan z water .... mit salz.
kahelc
23. 11. 2022 15.06
+15
Ne kupuj avta iz pirana, to je ze 30 let znano
Rafael Kramar
23. 11. 2022 14.49
+13
Če ti povejo, da umakni avto, ker se bo dvignilo morje...
Chrome
23. 11. 2022 14.50
+6
Ti si pa ravno službeno odsoten, bolan, pač nekje drugje. Boš pa kaj? Kdaj pa kdaj se tudi ne sezide.
Rafael Kramar
23. 11. 2022 15.30
+6
Ti piše zgoraj, da rabiš samo dokazati, da ni bilo v tvoji moči preprečiti in je vse OK. Ne cepi dlake....
Janez Novak 13
23. 11. 2022 14.48
+12
Ob sklenitvi vse obljubijo - ko pride do škodnega primera se pa sklicujejo na vejice in pike.
Chrome
23. 11. 2022 14.48
+9
Je pa tudi odvisno koliko pik in vejic je bilo pri plačilu zavarovanja 😂
Uporabnik1812060
23. 11. 2022 14.51
-4
Če pristojne službe opozarjajo, da naj odmaknejo avtomobile, ker bo morje poplavilo tudi parkirišča, pa jih nekateri vseeno niso, zakaj bi zavarovalnica karkoli povrnila?
MihaGliha
23. 11. 2022 14.46
+1
kupi avto iz obale ker nikoli ni videl soli so veliko bolj odporni proti rji kot pa tisti iz notranjosti Slovenije
Chrome
23. 11. 2022 14.41
+1
Odvisno od zavarovanja, če imaš naravne nesreče potem je zavarovanje krito.
konc
23. 11. 2022 14.35
+14
Teli avti se bodo čez čas prodajali kot vozila, ki "niso videli soli", "vožen samo na Primorskem, brez rje",...
fronza
23. 11. 2022 14.32
+10
Pri vsaki sklenitvi karšnegakoli zavarovanja je najbolj pomemben droben tisk!!! Izkušnje.
Killer999
23. 11. 2022 14.22
+1
Sem 100% da be
Darko32
23. 11. 2022 14.02
+18
Tukaj vidimo nek fenomen, ki s erpavi zavajanje potrošnikov. Ni res, da to vse povedo ob sklenitvi. To je drobni tisk in je na t.i. tretji stopnji in potrošnik ne pride do teh podatkov. Zato bi bilo potrebno to prevetriti in zavarovalnice, k igoljufajo in zavajajo enostavno odvzeti dovoljenje za delovanje. ZAVAROVALNICO ZAPRETI IN PREPOVEDATI DELOVANJE NA VSEH PODROČJIH. TEH kvazi poštenjakov s eje nabralo že za celo pleado in je preseglo vse mere dobrega okusa.
Rafael Kramar
23. 11. 2022 15.42
+1
Ne trapaj. Ce bi ti ob zavarovanju na šalterju razlagali vse vsebine drobnih tiskov, bi rabil par ur za en klinčev avto podaljšat. Preberi si sam, če te zanima. Imaš vse na netu...
2mt8
23. 11. 2022 13.52
+26
Obljubijo, DA. Krijejo - NE.