Slovenija

Svetnike pozivajo k odstopu: Občina se je postavila v bran zasebnemu podjetju in ne svojim občanom

Kanal ob Soči , 05. 03. 2021 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min

"Bilo bi korektno, da odstopijo vsi svetniki, ki so glasovali za sklep o novinarki Mojci Dumančič," pravijo v civilni iniciativi Danes. "Žal so sprejeti sklepi občinskega sveta le vrhunec dlje trajajoče kampanje, katere cilj je diskreditacija in utišanje vseh, ki izpostavljajo težave s podjetjem Salonit Anhovo," še dodajajo.

Na seji občinskega sveta občine Kanal ob Soči so namreč sprejeli sklep o po njihovem mnenju pristranskem poročanju novinarke, ki že tri desetletja spremlja dogajanje na tem območju. To pa ni edini sklep, ki razburja. Sprejeli so namreč še dva sklepa, ki se nanašata na delovanje ekoloških iniciativ. Zaskrbljeni občani opozarjajo tudi, da je občina odločno premalo naklonjena pomislekom občanov v zvezi z delovanjem Salonita Anhovo. Prepričani so, da bi se morala občina v prvi vrsti opredeliti proti vsakršnemu dodatnemu onesnaževanju že tako onesnaženega okolja. Na občini enako sodelujemo tako z občani kot z gospodarstvom, pa odgovarja županja. 

Na 15. redni seji 18. februarja 2021 je občinski svet občine Kanal ob Soči sprejel sklep, ki je razburil javnost. "Občinski svet Občine Kanal ob Soči predlaga uredništvu Informativnega programa Javnega servisa RTV Slovenija, da na osnovi dejstev in vseh dokazov, ki jih poseduje občina Kanal ob Soči, razišče in ugotovi objektivnost poročanja novinarke Mojce Dumančič."  Medtem ko si novinarji prizadevamo, da bi bila srednja Soška dolina tako okoljsko manj obremenjena, da bi ljudje tukaj imeli čistejši zrak in vodo, pa so kanalski občinski svetniki prepričani ravno nasprotno in menijo, da jim s tem delamo škodo.  

Tanja Fajon je županji povedala, da je kakršenkoli sklep, ki daje sodbe v zvezi z delom novinarjev, neprimeren.
Tanja Fajon je županji povedala, da je kakršenkoli sklep, ki daje sodbe v zvezi z delom novinarjev, neprimeren. FOTO: Damjan Žibert

Kaj o tej potezi svoje županje pravijo v SD?   'Verjamemo, da se bo nesporazum z mediji rešil'

Na naše vprašanje, zakaj je občinski svet sprejel sklep o presoji dela novinarke Mojce Dumančič, je županja Tina Gerbec odgovorila, da je navedeni sklep sprejel občinski svet, ki je samostojen organ: "Sama nisem sodelovala pri sprejemu tega sklepa." Na vprašanje, ali se jim zdi  ocenjevanje novinarskega dela v pristojnosti občine, je županja odgovorila, da tega ni počela nikoli. 

Kot smo že poročali, se županja novinarki zato ne misli opravičiti. Županja, sicer članica Socialnih demokratov, trdi, da ne gre za pritisk na novinarje. "Ta sklep razumem, pri tem pa mislim, da ne gre za pritisk na objektivnost oziroma na novinarsko delo, ampak zgolj za predlog občinskega sveta, da se preveri objektivnost poročanja," pojasnjuje županja.

"Predsednica SD Tanja Fajon je  opravila telefonski pogovor z županjo Občine Kanal ob Soči Tino Gerbec. Povedala ji je, da je kakršenkoli sklep, ki daje sodbe v zvezi z delom novinarjev, neprimeren. Z županjo sta se strinjali, da je najbolje redno, umirjeno in transparentno komunicirati tako z novinarji kot z ostalo javnostjo," pa so na našo prošnjo za odziv predsednice SD odgovorili predstavniki za odnose z javnostjo. 

"Ravno zaradi perečih vprašanj, ki se pojavljajo v Kanalu ob Soči, in ob zavedanju, da želi županja Gerbec svojim občankam in občanom najbolje, ji je tudi predlagala skupen pogovor z vsemi novinarji, saj se bo le tako lahko ponovno gradilo zaupanje. Na družbenih omrežjih je predsednica SD Tanja Fajon sporočila še, da ima javnost pravico do informacij, novinarji pa dolžnost postavljati vprašanja. Po njenih besedah pa je odgovornost politike, da oboje omogoči", so dodali.

Na vprašanje, kako bo v zvezi z županjo ravnala stranka SD, v SD odgovarjajo, da si Gerbečeva vse od začetka svojega mandata prizadeva, da bi sanirala posledice dolgoletnih okoljskih vplivov: "Županja ima pri svojem delu podporo in zaupanje stranke. Verjamemo, da se bo nesporazum z mediji rešil. Županji smo priporočali proaktiven in transparenten odnos z mediji, da bo učinkoviteje predstavila konkretne aktivnosti za zaščito okolja in zdravja ljudi."  

Eko Anhovo: Občina se je postavila v bran zasebnemu podjetju in ne svojim občanom

 Poleg sklepa o poročanju novinarke RTV  pa so sprejeli še dva sklepa o delovanju civilnih iniciativ in društev: 

1. Občinski svet občine Kanal ob Soči najostreje obsoja laži in širjenje neresnic, ki jih člani Društva Eko Anhovo in dolina Soče ter CDI Danes pošiljajo v javnost, blatijo občinske svetnike in županjo občine Kanal ob Soči, ter s tem po nepotrebnem vznemirjajo občane.  

2. Občinski svet občine Kanal ob Soči najostreje obsoja napade članov Društva EKO Anhovo in dolina Soče na podjetnike in obrtnike v gospodarski coni Anhovo. Nedopustne so stalne in neupravičene prijave raznim inšpekcijam, ki podjetnikom zavirajo delo in po nepotrebnem kradejo čas.  

Shod v Kanalu ob Soči
Shod v Kanalu ob Soči FOTO: Bobo

Kot zadevo komentirajo v  Eko Anhovo, sklepi, ki jih je sprejel OS, niso argumentirani in odražajo pavšalne trditve, ki ne držijo: "Takšno početje se nam zdi nesprejemljivo, saj ne pripomore k reševanju pereče okoljske problematike srednjega Posočja, ampak z izrazito žaljivo retoriko do vsakogar, ki je upravičeno zaskrbljen zaradi okoljske problematike in kritičen zaradi neodzivnosti občine, seje dvom v lastno delo."

Na vprašanje, kakšne so njihove izkušnje glede komunikacije z županjo Tino Gerbec, v Eko Anhovo odgovarjajo: "Z županjo Tino Gerbec smo v preteklosti imeli nekaj pogovorov, vendar je pri tem tudi ostalo. Menimo, da se je občina z županjo na čelu z zanikanjem problematike sosežiga v cementarni javno postavila v bran zasebnemu podjetju in ne svojim občanom. Županja in OS še vedno, kljub javnemu pozivu zdravnikov odločevalcem, naj pri podeljevanju dovoljenj upoštevajo načelo previdnosti, zanikajo nevarnosti in posledice, ki jih prinaša sosežig odpadkov v že tako degradiranem in bolnem okolju." 

"Namesto pristopa k reševanju težav občina svoje moči usmerja v diskreditacijo in obtoževanje širjenja laži predstavnikov civilnih združenj, novinarjev, zdravnikov in vsakogar, ki se ne strinja s servilno občinsko politiko", so jasni v EKO Anhovo.  

Županja takšne očitke zanika in odgovarja, da nikoli niso odreagirali na pisanje civilnih iniciativ, "razen v primeru neposrednih napadov name, občinski svet ali občinsko upravo."  

Sklepe podprli vsi, razen svetnikov Liste za zdravje in kakovost bivanja

Takšen odnos do novinarjev je modus operandi,  pa opaža tudi edini svetnik Liste za zdravje in kakovost bivanja Ivan Kižnič, ki je glasoval proti sklepu in dodaja: "Vsak, ki bi poročal kako drugače, je enostavno novinar, ki ni zaželen, in tega se raje ne vabi ali pa se ga obtoži in skuša diskreditirati." Že pred glasovanjem o spornih sklepih sta dve svetnici Liste za zdravje in kakovost bivanja sejo protestno zapustili.

Kot opozarja ena izmed njiju, Valentina Bevčar Stanič: "Občina je osnovna lokalna skupnost, ki skrbi na različnih področjih za vse prebivalce in njihove interese in s tem se bodo morali sprijazniti tudi županja, občinska uprava ter kolegi svetniki. Občina ni podjetje v zasebni lasti, zato so predstavniki občine dolžni odgovarjati na vsa vprašanja, ki so v javnem interesu. Predlaganje občinskemu svetu v sprejem sklepe, ki naj bi ovirali ali celo preprečevali delovanje civilnih združenj, društev, javnosti, strokovnih skupin in posameznikov, pozivanje k omejevanju možnosti posameznika, da se ob sumu nepravilnosti delovanja gospodarskih subjektov obrnejo na inšpekcijo, pozivanje k omejevanju svobode obveščanja javnosti, novinarskega poročanja ne sodi v demokratično družbo."

Kot dodaja, so do sedaj konstruktivno podprli večino projektov županje in občinske uprave, a da pod drobnogled kritično vzamejo vse aktivnosti, ki bi dodatno obremenjevale okolje, oz. ki bi posledično lahko vplivale na zdravje in kakovost življenja vseh občanov. Prav tako zahtevajo jasne odgovore na vprašanja v zvezi z odgovornostjo, ki jo imata tako županja kot občinska uprava, pravi. 

"Naš način dela, nestrinjanje ter predvsem obveščanje javnosti o za nas neustreznih projektih (ustanovitev Zavoda za zeleni razvoj Soške doline skupaj s podjetjem Salonit Anhovo, obnova vodarne Močila skupaj s podjetjem Salonit, oskrba s pitno vodo za del prebivalcev KS Deskle – Anhovo, ki jo občina izvaja skupaj s Salonitom, sestavo občinskih komisij in odborov brez upoštevanja 25. člena Statuta občine …), večinoma ni naletel na odobravanje pri županji ter kolegih svetnikih iz ostalih svetniških skupin,"  načrtovane skupne projekte občine s Salonitom Anhovo našteva Bevčar Staničeva. 

Salonit Anhovo z okolico.
Salonit Anhovo z okolico. FOTO: Aljoša Kravanja

V Eko Anhovo pa so prepričani, da bi se morala občina v prvi vrsti opredeliti proti vsakršnemu dodatnemu onesnaževanju že tako onesnaženega okolja in se zavzemati za njegovo sanacijo v delih, kjer je to potrebno. "Podpreti bi morala delovanje ekoloških iniciativ, ki že leta opozarjajo na problem industrijskega onesnaževanja ter z njimi vzpostaviti ustrezen dialog. Menimo, da je občina odločno premalo naklonjena pomislekom občanov."  

Srednje Posočje je zaradi posledic težke industrije in uporabe azbesta eno najbolj prizadetih območij v Sloveniji, trenutno pa jih, tako Eko Anhovo, najbolj ogroža sosežig velikih količin odpadkov, emisije, ki pri tem nastajajo (predvsem kemijske spojine in težke kovine) pa se nalagajo v njihovem okolju in nihče ne ve, kakšne posledice bo to pustilo na zdravju tamkajšnjih prebivalcev: "Povsem razumemo, da gre za problem, ki bi ga morala reševati država, vendar bi vsa naša prizadevanja dobila povsem drugačno težo, če bi ga podprla tudi županja in občinski svet. Župan naj bi zastopal interese svojih občanov, posebej če gre za njihovo dobrobit."

Kot še izpostavljajo, županja prav tako vztraja pri obnovi vodarne Močila, ki naj bi jo plačal Salonit Anhovo in po obnovi predal v uporabo občini: "Pri tem bi se vodo še vedno črpalo iz reke Soče, ki je v tem delu onesnažena med drugim tudi s težkimi kovinami. Kljub zbranim več kot 600 podpisom peticije proti obnovi in za priklop na nov vodni vir, je OS Kanal večinsko zavrnil predlog in vztraja pri obnovi vodarne skupaj s Salonitom."

Kot je na vprašanje, kako občina  v primeru sodelovanja s Salonitom Anhovo ščiti interese svojih občanov, odgovorila županja: "Na občini enako sodelujemo tako z občani kot z gospodarstvom pri reševanju skupnih tem."  Občina sicer lani ni prejela nobenih neposrednih sredstev s strani podjetja Salonit Anhovo za svoje projekte. 

Stranka SD: Županji in stranki SD je na prvem mestu zaščita ljudi, njihovega zdravja in kakovostnega življenjskega okolja

Na konkretno vprašanje, kakšno pa je stališče stranke SD do dogajanja v občini in ali je ta bolj naklonjena zaskrbljenim občanom ali Salonitu Anhovo, pa v stranki  SD pravijo, da ta okvir interpretacije ni primeren: "Seveda gre županji in stranki SD na prvem mestu za zaščito ljudi, njihovega zdravja in kakovostnega življenjskega okolja. Zato je podvzela vrsto aktivnosti, na prvem mestu stalni in neodvisni monitoring stanja okolja, da to ne bo predmet zlorab, ampak objektivnih podatkov, na katerih bo občina utemeljila nadaljnje ukrepanje."

Civilna iniciativa Danes: Svetniki naj odstopijo!

Medtem v civilni iniciativi Danes ocenjujejo, da so sprejeti sklepi občinskega sveta le vrhunec dlje trajajoče kampanje, katere cilj je diskreditacija in utišanje vseh, ki izpostavljajo težave s podjetjem Salonit Anhovo. 

"V zadnjih letih smo tako bili priča omejevanju prisotnosti javnosti na občinskih sejah. V zvezi s tem je konec lanskega leta upravno sodišče v Novi Gorici odločilo, da je občina nezakonito posegla v ustavne pravice občanov.  Priča smo pritiskom na medije, urednike in novinarje. Občina je lani na sporen način razrešila celotno uredništvo občinskega glasila Most ter z odvetniškimi pismi grozila novinarjem (med drugim tudi zaradi snemanja na javni občinski seji). Občinski svet je sprejel sklep o novinarki Mojci Dumančič. Priča smo tudi pritiskom na zdravnike. Prav tako so bili očitki na račun zdravnikov večkrat izrečeni tudi na občinskih sejah," pravijo v civilni iniciativi, kjer izpostavljajo tudi napade na njihovo organizacijo in že omenjeno društvo Eko Anhovo in dolina Soče. 

"Pogosti so napadi na občinskih sejah na civilno družbo in posameznike. V zvezi z razkritji onesnaženja pitne vode z industrijskimi odplakami v Anhovem, smo v civilni iniciativi Danes s strani občine celo dobili odvetniško pismo. Pavšalno nam očitajo, da širimo laži in neresnice, kar odločno zanikamo," poudarjajo. 

Izpostavljajo tudi omejevanje dostopa do informacij javnega značaja: "Občina ni želela razkriti celotne pogodbe o obnovi vodarne Močila, ki je vsebovala aneks z oznako zaupno. Prav tako občina do sedaj ni posredovala nobenega odgovora glede zahteve društva EKO Anhovo za dostop do informacij javnega značaja za vso dokumentacijo in komunikacijo v zvezi z vodarno Močila oziroma v zvezi z zagotavljanjem vode in pripravo vode. Zahteva je bila poslana 7. 1. 2021. V civilni iniciativi Danes si prizadevamo, da so podatki, ki jih posredujemo v javnost, točni. Ostro obsojamo očitke s strani županje in večine občinskih svetnikov, da širimo laži." 

"Hkrati se sprašujemo, koliko laži in zavajanj je bilo posredovanih s strani županje in občinske uprave, saj nam je popolnoma nerazumljivo, zakaj županja še ni direktno in jasno odgovorila na sledeča vprašanja: od kdaj do kdaj se je uporabljajo rezervno črpališče pod cementarno Salonit Anhovo za potrebe oskrbe s pitno vodo? Ali je imelo rezervno črpališče v tem času vodno dovoljenje za oskrbo s pitno vodo? Kdaj natančno so se črpalke za črpanje v dovodnem rovu HE Plave pokvarile? Koliko časa so bile v okvari? Kaj je bil razlog za okvaro črpalk? Kdaj je za to izvedela županja? Kdaj in kako je ukrepala? Pričakovali bi, da bi te podatke, vključno z natančnimi datumi, imel vsakdo, ki bi se odgovorno lotil reševanja tega problema. A po več kot osmih mesecih od onesnaženja pitne vode z industrijskimi odplakami v Anhovem teh odgovorov še vedno nimamo," še pravijo v civilni iniciativi, kjer menijo, da glede na sprejete sklepe občinskega sveta in vseh zgoraj navedenih dejanj in opažanj menijo, da bi bilo edino korektno, da odstopijo vsi svetniki, ki so glasovali za sklep o novinarki Mojci Dumančič.

Spomnimo

Pred slabim zdravstvenim stanjem  prebivalcev na tem območju svarijo tudi zdravniki in zobozdravniki. "Po podatkih Kliničnega inštituta MDPŠ je bilo v obdobju od leta 1998 do 2016 na tem območju potrjenih 128 mezoteliomov, 65 pljučnih rakov, 500 primerov azbestoze in 1773 primerov plevralnih plakov, 324 drugih zaposlenih pa je imelo priznano poklicno bolezen zaradi azbesta že pred letom 1998 na IK," pojasnjujejo zdravniki in zobozdravniki ter zdravniška zbornica.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moto-gp
07. 03. 2021 11.20
+1
Aroganca občinske "oblasti" se bo vrnila kot bumerang.
toukr
05. 03. 2021 17.20
+4
salonit je sam plačal analizo. kot bi prostitutka sama plačala potrdilo o nedolžnosti...
pepikrlinca
05. 03. 2021 16.00
+5
Najbrž so svetniki dobili dobro božičnico.
FAUSTOS1
05. 03. 2021 15.55
+5
VLADA vlada zato anhovo ni občinski problem ampak vladni ,a oni so lepo tiho,kot predsednik ,ki nič ne ve nič ne vidi nič ne sliši.
mzz66
05. 03. 2021 15.47
-4
Halo, a ne Tanja Fajon tožari v Bruselj, kako je novinarstvo zatirano v Sloveniji? Aja, samo, novinarji NOVE24TV, pa ne smejo na njihovo konferenco. NASLEDNIKI ZVEZE KOMUNISTOV, A NE?
FAUSTOS1
05. 03. 2021 15.57
+4
NASLEDNIKI zkj so sds saj njih vodi dijak titove kumrovške šole-socializem je najboljši sistem na svetu je zapisal jj
jutri_pa_res
05. 03. 2021 14.23
-1
Kaj pa imajo s to zadevo zobozdravniki, če mi lahko kdo pojasni? In zakaj se kot osnova vseh pogovorov ne vzamejo verodostojni statistični podatki o obolevnosti v tem okolju v primerjavi z drugimi regijami (razen azbestoze seveda, tu je vse jasno, ampak azbest se itak ne proizvaja več)? Verjetno zato, ker bi bilo potem težje lagati in pretiravati. Isto velja za Šaleško dolino in sosežig v termoelektrarni Šoštanj. Eno samo jamranje in protivljenje brez pravih argumentov. Če bi realni podatki bili takšni, da je na 1000 prebivalcev nekje dvakrat toliko raka, kot nekje drugje, sem siguren, da bi vsakdo razmišljal o zaprtju verjetnih krivcev.
pepikrlinca
05. 03. 2021 16.00
+3
poišči, boš našel. Je že bilo objavljeno. Azbesta pa je bilo izpuščenega toliko, da bi bilo treba v dolini vse zamenjati, vodotoke, zemljo.
reket
05. 03. 2021 13.55
+4
Nas stric Kanalcan, celo zivljenje delal tam, zelo zdravo zivel, umrl zaradi pljucnega raka , kmalu po upokojitvi. Oni pa zagovarjajo...
Banion
05. 03. 2021 13.42
+4
Ne smao svetniki prva je začela županja
kapetan
05. 03. 2021 13.40
+8
Svetniki so bili podmazano enotni. So pa pozabili, da Primorci gledamo to svinjarijo že 100 let in nešteto domačinov in delavcev pokopalo.
bohinj je zakon
05. 03. 2021 13.21
-3
Naj JJ posreduje......vse naj jih zamenja.......po 6 mesecih, naj še te zamenja.
natmat
05. 03. 2021 13.48
+6
Vprašaj ljudi ki so oboleli za azbestom kakšno mnenje imajo o JJ!? Razveljavil je azbestni zakon !! Edino SD in posebno Samo Bevk so se zavzeli za pravice ubogih azbestnih bolnikov !!Janša raje fila denar ubogi RKC kot težkim bolnikom!!
Odkritež
05. 03. 2021 12.59
+9
Prodani izdajalci.......👎
orel?ek
05. 03. 2021 12.56
-8
Občina se je postavila v bran podjetju in delovnim mestom in ne zgagarjem. Tako je tudi prav.
Jacek123
05. 03. 2021 13.02
+10
Odkritež
05. 03. 2021 13.03
+9
Neumnež, takih delovnih mest za ceno zdravja ne rabimo. Pojdi živet na dvorišče fabrike, ki je v lasti tujcev in s tujimi odpadki zastrupljajo čudovito dolino Soče. Ta usrana delovna mesta se dajo v hipu nadomestiti v zelenem Soškem turizmu...😊
Trgo_mk3
05. 03. 2021 13.14
+7
Kaken bedast komentar orel?ek. Pa ja nisi resen. Samo postavi se v kožo tam živečih ljudi in se vprašaj če bi živel, kjer je voda oporečna, in kjer ni osnovnih temeljev za zdravo življenje? Kaj ti bo zaslužek, če ljudje umirajo za rakom?
krucyfix
05. 03. 2021 13.17
+5
Tebi se zdi prav da boš delal dvajset let in potem staknil raka?
tistntadruj
05. 03. 2021 19.06
+0
Upam ,da raka fasas.. Mogoce bos obrnu ploščo...
natmat
05. 03. 2021 12.56
+0
Stranka SD se je vedno zavzela za azbestne bolnike za razliko od SDS ki je vedno proti njim !!!Tolko od dobronamernih pljuvačev čez vse kar ni v stranki SDS!! Vse stranke so podvržene tujim lastnikom saj svojega imamo bore malo !!!
kivzfccz
05. 03. 2021 13.41
+2
Pod to stranko so zaceli umirati, ker niso dovolili zdravstvenemu osebju povedati vzroke za nastanek raka. Zato ne bluzite, tu imajo levi krvave roke.
Bogdan Kranjc
05. 03. 2021 12.55
-3
Mesec ,Kordiš in Vijoleta rdeča je štafeta.
Jacek123
05. 03. 2021 13.03
+3
natmat
05. 03. 2021 13.40
+2
vračam ti poet zadet-Bogdan Kranjc je velik SDSusranc...
Trgo_mk3
05. 03. 2021 12.55
+8
Povsem klasična slovenska zgodba. Občinski svetniki stopijo skupaj s svinjači, da zaščitijo svoj pritok denarja. Vsem tem neodgovornim delomrznežem in pisarniškim birokratom zapreti državno pipico in naložiti ogromno kazen, dokler zadeve ne sanirajo do te mere, da ne bo več negativnega vpliva na okolje. Kar delajo z našo prelepo slovenijo je naravnost ogabno!
Jacek123
05. 03. 2021 13.04
+7
Pravica do zdravja je nad pravico do bogatenja posameznika. To bi bilo treba zapisat v ustavo.
Trgo_mk3
05. 03. 2021 13.10
+3
Točno tako Jacek123. Kdor nasprotuje temu očitno želi škodovati soljudem in bi moral biti obsojan.
User1538643
05. 03. 2021 12.45
+2
Takšni so občinari...
MarKav
05. 03. 2021 12.39
+1
Rojc župan Ilirske Bistrice se je postavil proti novinarki, pa je odletel iz stranke. RAZLIKA JE TA, DA SE JE ON POSTAVIL NA STRAN LJUDSTVA, KI GA JE IZVOLILO. Najbrž ne bo zaradi tega noben zaslepljen vernik spregledal, a tisti, ki malo sam razmišlja vidi, da je leva stran samo zrcalo desne strani in seveda obratno.
radar
05. 03. 2021 12.35
+4
Mislim, da bi še v kakšni drugi občini moral kdo odstopiti...
El pi5tolero
05. 03. 2021 12.31
+5
Komedija! Pa mej ti tardece na oblasti!
Kollerik
05. 03. 2021 12.09
+11
Če bi ne bili v Zimbabweju, bi odgovorne za vse te rakave bolezni prebivalstva, za katere izvor in krivca se ve, kdo je... že zdavnaj postavili pred sodišče.