Slovenija

Strožje nad pijane voznike?

Ljubljana, 03. 06. 2019 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Alkohol in volan ne gresta skupaj, so poudarjali sodelujoči na posvetu o preprečevanju vožnje pod vplivom alkohola, na katerem so kar nekaj besed namenili tudi predlogu, da bi najvišjo še dovoljeno mero alkohola v krvi zmanjšali z 0,5 na 0,2. Kako alkohol popači svet, smo se lahko z očali, ki simulirajo različne stopnje alkoholiziranosti, prepričali tudi sami.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Velov: Nisem vozil vinjen
    03:08
    Iz 24UR: Velov: Nisem vozil vinjen
  • Iz SVETA: Nižja dovoljena meja alkohola
    02:23
    Iz SVETA: Nižja dovoljena meja alkohola
  • Iz SVETA: Do pijanih voznikov smo precej tolerantni
    02:31
    Iz SVETA: Do pijanih voznikov smo precej tolerantni
  • Iz SVETA: Vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom v Sloveniji povzročijo pijani vozniki
    02:07
    Iz SVETA: Vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom v Sloveniji povzročijo pijani vozniki
  • Iz 24UR ZVEČER: Robert Štaba in Vesna Marinko
    08:20
    Iz 24UR ZVEČER: Robert Štaba in Vesna Marinko
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako izboljšati varnost?
    03:45
    Iz 24UR ZVEČER: Kako izboljšati varnost?
Posveta v državnem svetu so se udeležili kar štirje ministri, Alenka Bratušek, Andreja Katič, Boštjan Poklukar in Aleš Šabeder.

7421 umrlih, 289.714 huje poškodovanih. To je črna statistika slovenskih cest, ki so danes sicer veliko bolj varne, kot so bile, a še vedno daleč od želenega. Lani je tako v prometnih nesrečah umrlo 91 ljudi, kar je najmanj od leta 1954, ko smo začeli te podatke tudi uradni spremljati in beležiti, je izpostavila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. A to ne more biti dovolj. Za vsako številko se namreč skriva ime resničnega človeka, se skrivajo imena njegovih bližnjih, ki morda nikoli ne bodo preboleli izgube, in morda se skriva tudi ime nekoga, ki bo moral do smrti živeti s krivdo.

Vesna Marinko
Vesna Marinko FOTO: Damjan Žibert

Zato je cilj postavljen višje – to je vizija nič, ko ceste ne bi več zahtevale niti smrtnih žrtev niti poškodovanih. To je tudi cilj Agencije RS za varnost prometa. "Želimo si, da bi bilo število mrtvih 0," je ob predstavitvi sicer spodbudnih rezultatov (ki jih, kot trenutno kaže, letos ne bomo ponovili) povedala v. d. direktorice agencije Vesna Marinko

Bila je ena od govornic na strokovnem posvetu, ki so ga na temo varnosti prometa pripravili v državnem svetu. Poseben poudarek so namenili preprečevanju vožnje pod vplivom alkohola. Ta je kriva za vsako tretjo smrtno žrtev na slovenskih cestah. "Agencija zagovarja ničelno toleranco do vožnje pod vplivom alkohola, saj alkohol in volan ne sodita skupaj. Zato tudi vprašanje, koliko lahko popijem, da še lahko vozim, ni pravo vprašanje," je izpostavila. 

Odgovor na vprašanje, ali 0,5 ali 0,2, je 0,0

Z očali, ki simulirajo vožnjo pod vplivom alkohola, smo lahko preverili, kako "nekaj kozarčkov" vpliva na naše zaznavanje sveta.
Z očali, ki simulirajo vožnjo pod vplivom alkohola, smo lahko preverili, kako "nekaj kozarčkov" vpliva na naše zaznavanje sveta. FOTO: Damjan Žibert

V javnosti je namreč precej živahno razpravo spodbudil predlog, da bi najvišjo dovoljeno stopnjo alkohola v krvi zmanjšali z 0,5 na 0,2 promila. "Ne glede na to, ali bo stopnja ostala na 0,5 promila, smo prepričani, da samo z nižjo stopnjo problematike alkohola ne bomo rešili," je povedala. 

Da zagovarjajo ničelno toleranco, je poudaril tudi Robert Štaba iz Zavoda Varna pot, ki je tokrat govoril v imenu Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč. "Mi smo za 0,0," je povedal. Po njegovem je sicer najpomembneje spremeniti odnos do alkohola za volanom. Dal je primer dela Velike Britanije, kjer je najvišja dovoljena stopnja alkohola v krvi sicer 0,8, a je danes v tem oziru ena najbolj varnih držav. Po drugi strani je prometna varnost katastrofalna v nekaterih državah, kjer je omejitev 0,2. "V Veliki Britaniji so leta 1964 opravili z alkoholom. Takrat so povedali, da je alkohol za volanom kaznivo dejanje, to je kriminal, in število žrtev se je zmanjšalo," je povedal. 

V Sloveniji smo še daleč od tega: "Smo ena redkih držav, kjer alkohol ni primarni vzrok prometnih nesreč," je poudaril. Prehiteval je v škarje in bil pijan, vozil je prehitro in bil pijan, vozil je po napačni strani in bil pijan ..., je s primeri ponazoril, kako se pri nas alkohol kot vzrok prometnih nesreč potiska v drugi plan, kar pripelje do tolerantnosti do alkohola. 

"Človek, ki je mojega otroka povozil v takšnem stanju, se še vedno vozi po slovenskih cestah," je še dejal Štaba, ob tem pa spomnil na številne "odpustke", ki so na voljo kršiteljem.

Z Vesno Marinko se strinjata, da je treba pretehtati ukrepe, ki jih imamo na voljo, da se pijane in druge nevarne voznike odstrani s cest, in se vprašati, ali bi potrebovali nove. Marinkova je omenila obvezno pridržanje voznikov, ki imajo v krvi nad 1,1 promila alkohola, alkoholne ključavnice za voznike povratnike ter odvzem vozniškega dovoljenja za vsaj tri mesece. 

Nova (strožja?) pravila 

V pripravi so spremembe zakona o pravilih cestnega prometa, je povedala ministrica Alenka Bratušek.
V pripravi so spremembe zakona o pravilih cestnega prometa, je povedala ministrica Alenka Bratušek. FOTO: Damjan Žibert
Pomembno je da se vsi zavedamo lastne odgovornosti. Tudi po najslabših cestah se lahko peljemo varno in po najboljši nevarno. Alenka Bratušek
Na ministrstvu za infrastrukturo sicer prav zdaj pripravljajo spremembe zakona o pravilih cestnega prometa, je povedala Bratuškova. "Nespoštovanje pravil bomo poskušali odpraviti s spremembo zakonodaje, ki bo omogočila hitrejše in učinkovitejše vodenje prekrškovnih postopkov v primerih, ko so prekrški ugotovoljeni z avtomatskimi merilnimi napravami. Tako vozniki ne bodo več mogli računati na to, da se bodo na koncu globi lahko izognili," je dejala. "Nevarni vozniki bodo, če bo naš predlog sprejet, tudi zares odtranjeni iz prometa, saj nameravamo odstraniti zakonske izjeme, ki policistom dovoljujejo, da nevarnih voznikov ne pridržijo," je dodala. Zakaj? Odgovor Bratuškove je: "Ko nekdo ve, da zaradi prekrška lahko odgovarja, je tudi to spodbuda, da deluje po pravilih.

Poleg tega se obeta tudi zaostritev nekaterih drugih predpisov. Med drugim predvidevajo višje kazni za uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Predlog 0,2 – tako ministrica – pa še preučujejo. 

Pomembno je, da se vsak udeleženec v prometu zaveda svoje odgovornosti, je podobno kot Bratuškova poudaril tudi notranji minister Boštjan Poklukar. "Poleg ukrepov države je nujno, da se vsak posameznik zaveda svoje odgovornosti za večjo varnost. Njegove napake in zavestne kršitve pravil pomembno prispevajo k nastanku nesreč. Vsak se mora zavedati, da je on tisti, ki s svojim neodgovornim ravnanjem in kršenjem prometnih pravil povzroča nevarnost. Tudi družba kot celota bi morala znati ostreje nastopiti in ponotranjiti zavedanje o ničelni toleranci do vsakršnih nepremišljenih in tveganih dejanj v prometu." 

"Vsaka smrt je smrt preveč" 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Minister Šabeder: "Vsaka smrt zaradi vožnje pod vplivom alkohola je popolnoma nesprejemljiva."
Minister Šabeder: "Vsaka smrt zaradi vožnje pod vplivom alkohola je popolnoma nesprejemljiva." FOTO: Damjan Žibert

Minister za zdravje Aleš Šabeder pa je izpostavil to, kar smo na posvetu slišali večkrat – da je vsaka žrtev prometne nesreče žrtev preveč. "Vsaka smrt zaradi vožnje pod vplivom alkohola je popolnoma nesprejemljiva, saj se ne bi zgodila, če bi se vsi vedli odgovorno. V Skandinaviji je povsem normalno, da gostitelj pri večerji pred vas ne postavi kozarca za vino, če ve, da vas čaka vožnja domov," je podal primer. Problem vožnje pod vplivom alkohola je po njegovem treba nasloviti celostno, ne le s preventivnimi kampanjami in kaznovalno politiko, ampak tudi z omejevanjem dostopa, "vključno z zvišanjem cene alkoholnih pijač, kar velja za enega najbolj učinkovitih ukrepov". Alkohol in volan ne gresta skupaj, je ob tem povzel stališče svojega ministrstva. 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (281)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kopalisce
04. 06. 2019 20.42
+2
0,0!!! Vprasajte tiste, ki jim je alkohol na cesti vzel bliznje. Tudi objestnezi bi se morali strozje kaznovati. Ko si na cesti, si na cesti. Ne na dirkaliscu ali v sluzbi!
piu
04. 06. 2019 11.53
+3
Če se Alenka ukvarja z varnostjo v cestnem prometu, kdo je zdaj infrastrultutni minister? Kdo bo kriv za drugi tir?
Rafael Kramar
04. 06. 2019 12.08
+2
Rafael Kramar
04. 06. 2019 11.03
+3
Zbujen! Od kdaj pa je alkohol olajševalna okoliščina v prometni nesreči?? Oteževalna je in to zelo!
Zbujen
04. 06. 2019 10.59
-3
Naj umaknejo alkohol in droge kot "olajševalno okoliščino" pri povzročanju prometnih nesreč, pa se bo rezultat odgovornosti hitro spremenil.
wolfterier
04. 06. 2019 10.54
+9
Ne vem,če je sploh kdo zaradi 0,4 povzročil nesrečo.Nevarni so tisti,ki imajo 1,5 in več. To je podobno kot pocenitev bencina za 2tisočinki evra.Samo,da nekej brkljajo !
SDS_je_poden
04. 06. 2019 10.57
-5
Wolfi, če ne znaš bit trezen, potem imaš druge, večje probleme v življenju, z njimi se ukvarjaj, za volan pa hodi z 0.0.
korintos23
04. 06. 2019 11.10
-1
Rafael Kramar
04. 06. 2019 11.17
+4
Če zaradi parih perov ne zmoreš peljat avta, tudi trezen ne moreš biti nek sposoben voznik... 😀
Nimasmisla
04. 06. 2019 09.45
+10
ja prav imaš alenka vsak teden enega vašega ulovijo
Think Pink
04. 06. 2019 08.50
+7
Če bi slučajno sprejeli ta zakon, upam da ne, potem bodo vsi poslanci, politiki in vplivne osebe dobile osebnaga šoferja.
Zbujen
04. 06. 2019 10.54
+1
Zakaj? Naj sami vozijo in pijejo SOK ob "šniclih na posteljici tartufov"!
nebel
04. 06. 2019 08.49
+10
V resnici vedo, da posebnih učinkov na cesti ne bo, ne kriminalizirajo povratnikov in nepopravljivih ekscesnikov, večino nesreč storijo trezni vozniki, tudi med njimi so povratniki. Bodo pa več pokasirali in bodo učinki v njihovih denarnicah. Sicer ne bi govorili eno in delali drugo. Delovali bi vedno pri uporabnikih, ne pri sebi. Po avtocestah bodo kmalu vsi vozili samo še 80 kmh, toliko kot kamioni. Pa ne bodo spravili kamionov s cest, niti za njih uredili tretjega voznega pasu, z avtocest bodo raje zrinili avtomobile in naredili vse za kamione na njih. Saj bomo po lokalnih cestah vozili enako hitro, v enaki gneči, a brez plačila avtoceste. V službo bomo vozili tri štiri ure, enako kot že vozimo po avtocesti. Kamionarsko / DARSovski / ministrski cestni lobi živi na plečih cele Slovenije.
Slovencelj1302
04. 06. 2019 08.41
+0
Alkohol pa volan ne gresta skupaj,s tem se moramo strinjati ,ker to je pa ze prevec kar se dogaja na nasih cestah.Vendar ,kadar pride do prometne nesrece so tukaj gasilci ,ki pridejo prvi na kraj nesrece neglede kakrsna je in hvala bogu da jih imamo .Zdaj pa meni nekaj ne klapa tukaj glede alkohola.po koncani intervenciji slisimo pri dnevniku da ponavadi kaksen gasilec poda izjavo da je prometna nesreca prisla zaradi alkohola iin da zaradi tega je prislo do smrtnega izida ker je voznik zapeljal na nasprotni pas in trscil v vozilo z druzino z majhnim otrokom .starsa sta ostala brez otroka ki ni prezivel pijani voznik pa jo je odnesel z manjsami praskami in to pove gasilec ki bi mogel biti tudi delno vzor tega .Zakaj,zato ker vreme se je otoplilo in kot vidimo so zdaj vsak vikend gasilske veselice ker se da dobit alkohol .zakaj kot gasilci ne podpirajo tega da bi se veselica naredila brez alkohola in tako dokazali da se ravno tako da zurirat .
Zbujen
04. 06. 2019 10.56
+1
Z veselice se gre domov peš ali s taksijem! Ali bi ti še na Oktoberfestu predpisal sok, namesto pira?
Rafael Kramar
04. 06. 2019 11.50
Slovencelj, gasilska veselica se naredi zato, da društvo enkrat letno pokasira nekaj sredstev za svoje delovanje. In po tvoje naj z veselice umaknejo alkohol. To se bo trlo več pet folka ob kasetarju!?
ROMELS
04. 06. 2019 08.34
+0
To so le posledice. Vzrok so pa prevelike neenakosti v družbi. Ko bo to odpravljeno , bo tudi nesreč manj.
wolfterier
04. 06. 2019 10.57
+2
Ja Morse,na žalost imaš prav.Težje se živi,več se pije.Ruski delavec ne preživi dneva brez liter špirita.
Zbujen
04. 06. 2019 10.58
+1
Enakosti ali enakopravnosti? Ker jaz in moj sosed pač ne bova nikoli enaka - ne po željah, ne po ambicijah!
SDS_je_poden
04. 06. 2019 10.59
+4
Morse: Zbudi se, socializma ni več, torej tudi enakosti ne bo, vsak je DOLŽAN in tudi MORA poskrbeti zase.
nebel
04. 06. 2019 08.31
+4
Pa v resnici vedo, da posebnih učinkov na cesti ne bo. Bodo pa več pokasirali in bodo učinki v njihovih denarnicah. Sicer ne bi govorili eno in delali drugo. Delovali bi vedno pri uporabnikih, ne pri sebi. Po avtocestah bodo kmalu vsi vozili samo še 80 kmh, toliko kot kamioni. Pa ne bodo spravili kamionov s cest, niti za njih uredili tretjega voznega pasu, z avtocest bodo raje zrinili avtomobile in naredili vse za kamione na njih. Saj bomo po lokalnih cestah vozili enako hitro, v enaki gneči, a brez plačila avtoceste. V službo bomo vozili tri, štiri ure, enako kot že sedaj včasih vozimo po avtocesti. Kamionarsko / DARSovski / ministrski cestni lobi živi na plečih cele Slovenije in nam prodaja bučke.
nebel
04. 06. 2019 09.53
+2
Se opravičujem za podvojeno objavo. Ker je izginila za dolgo časa, sem predvideval, da sem napačno pritisnil in objavil ponovno.
marmilan
04. 06. 2019 08.31
+5
Če me kaj znervira, me te njihove statistike, ki si jih vsak sebi prilagaja. Po nobenem zakonu še ni bil nobeden obsojen za povzročitev nesreče zaradi alkohola. Tam pa ga vidiš neki kvazi evrposki veljak kvasi neumnosti. Res pa je, da so bili povzročitelji nesreč pod vplivom alkohola. Vzrok pa je lahko stran vožnje, ali odvzem prednosti itd, ne pa alkohol.
Kollerik
04. 06. 2019 08.22
+14
Dosti, dosti raje se ukvarajte z 0.2 namestoi 0.5, kot z pokradenimi milijardami, knede....
CDROM
04. 06. 2019 08.18
+11
Sram vas je lahko vse politike in sodnike! Moje otroke takrat kolesarje stare 9 in 11 let je zbila pijana voznica, POVRATNICA, ki je imela pogojno kazen! Eden otrok jo je odnesel z lažjimi poškodbami, drugi se je boril za življenje. Danes je invalid. SRAMOTA ZA DRŽAVO PA TA, DA JE DOBILA ZGOLJ 15 MESECEV ZAPORA IN ŠE HUJE, DA JI VOZNIŠKEGA DOVOLJENJA NISO ODVZELI, dobila je zgolj prepoved vožnje za 2 leti. Da ne omenjam pred tem, da so jo večkrat pijano ustavili. To so morilci, ki se sprehajajo med nami in niso čisto nič drugačni od serijskih morilcev. Dajte to že enkrat dojet! Mam pravico se normalno sprehajat, vozit s kolesom, v avtu......ne pa, da s strahom grem na cesto da nas ne bo kdo ubil, ker tile nimajo vesti.
Entip?ek
04. 06. 2019 08.32
+7
za take bi bilo potrebno spremenit zakon, ne pa vse metat v en koš...
Rafael Kramar
04. 06. 2019 11.00
+2
CDROM, sočustvujem s tabo pa vendar ne moreš ti, kot starš žrtev razmišljati objektivno. Če bi omenjeno nesrečo povzročila voznica zaradi prehitre vožnje, telefona, prižiganja čika ali brskanja po torbici, te opiti vozniki ne bi toliko motili in bi z morilci naslavljal druge. Se motim?
vokindos
04. 06. 2019 08.17
+18
Procentualno je več nesreč zaradi neurejenih cest, nekulturnih voznikov in neznanja prometnih predpisov kot zaradi alkohola. Zanimivo pa je da predloge pišejo nekdanji alkoholiki in tisti ki jim oblast "dovoljuje" da vozijo pod vplivom alkohola.
Balki30
04. 06. 2019 08.11
+1
Stajerci bols pelemo ce smo mal pod gasom....dolencem se roke tresejo ce ne pijejo in sploh ne morjo vozt....pa to
Balki30
04. 06. 2019 08.13
+3
0.5 je v celu v luftu....0.5 smo podedoval po fotru....0.5 pa lohk kresnes...pa to
MESE?AR
04. 06. 2019 08.10
+11
Če pogledamo enako statistiko nekoliko drugače vidimo, da največ nesreč povzročijo trezni in počasni vozniki !! Želja oz. cilj agencije za "zero killed" na cestah je enako, kot če bi jaz imel željo ali cilj da bo vsakega julija sneg pobelil Slovenijo ! Dajte se malo zresnit no !
Groucho Marx
04. 06. 2019 08.23
+14
Ja, večino nesreč povzročijo trezni vozniki. Zelo pametna ugotovitev. :) Predstavljaj si, da dosežemo popolno prepoved alkohola. V tem primeru bodo trezni vozniki povzročili kar 100% nesreč. Potemtakem bo sledil ukrep ponovno uvajanje alkohola?
matejcko
04. 06. 2019 08.39
+2
@Groucho Marx, hahahahahaha, tisti zadnji stavek, jojam od smeha +++++++
METKA102
04. 06. 2019 09.15
-1
drobiž
04. 06. 2019 07.59
+18
raje uredite naše kolovoze, ki jih imenujete ceste, kam gre denar od vinjet in cestnin? ni še sezona in so zastoji kar v eno. regionalne ceste obup lukna, flika grbina. ste pomislili, da eni pijejo, ker alko jim zmanjšuje stres. Zanimivi ste z primerjanjem ravni akohola v krvi z drugimi državami pa primerjajte še ceste. Hrvati so nas prehiteli za 50 let kar se njihovih cest tiče
Banion
04. 06. 2019 07.57
+6
Kaj ko bi načrpalkah poleg alkohola na stalažah namestili še kakšno pipo za točenje
METKA102
04. 06. 2019 07.55
+20
V vseh trgovinah se šibijo police z alkoholom. V vsakem lokalu (razen slaščičarnah in mcdonaldu) ga je vseh vrst. Smo vinska dežela, odpremo še pivske fontane, izbiramo vinske kraljice, martinovanja in vseh vrst veselic, na vsaki priložnosti se toči vsaj šampanjec.... in potem zahtevate, da so ljudje trezni. Kar sprejmite zakon, v enem letu se bo videlo kaj ste dosegli. Tako kot z vsemi grozljivi slikcami na cigaretih. Cigareta in tobak se nosi iz južnih republik, kjer je pol in še več cenejši. Kaj so naredili v ZDA s prohibicijo? Ja, jaz ne kadim in ne pijem, vendar se mi zdi, da se take stvari "ven mečejo" zato, da se drugi večji problemi prikrivajo.
matejcko
04. 06. 2019 08.40
+2