Slovenija

Alpe Adria Green Fisu očita nespoštovanje zavez. Fis: Trajnost je naša prioriteta

Jesenice , 15. 02. 2023 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green je Mednarodno smučarsko in deskarsko zvezo obvestila o nespoštovanju trajnostnih in okoljevarstvenih zavez pri izvedbi svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju Planica 2023. Pri mednarodni deskarski in smučarski zvezi so vnovič poudarili, da je trajnost povsem na vrhu seznama vsakršne organizacije.

Kamen spotike so za Alpe Adria Green (AAG) začasna parkirna mesta za potrebe prvenstva v bližini krožišča v Ratečah. Pri AAG trdijo, da so posegi v zavarovano vodovarstveno območje in ledeniško moreno nesprejemljivi ter v nasprotju z obljubami o trajnostni izvedbi tekmovanja. S problematiko se že ukvarjajo inšpekcijske službe in drugi pristojni organi. 

Pri AAG trdijo, da so navezali stike z organizatorji prvenstva in se skušali dogovoriti za sestanek z lokalnimi prebivalci ter predstavniki občine, da bi našli skupne rešitve. A kot še pišejo v sporočilu za javnost, dlje od obljub niso prišli. Pri tem dodajajo, da so prav zimski športi tisti, ki bi se morali najbolj zavedati posledic negativnega vpliva porušenega naravnega ravnovesja in podnebnih sprememb na izvajanje aktivnosti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V pismu, naslovljenem na Mednarodno smučarsko in deskarsko zvezo (Fis), pri AAG trdijo, da so organizatorji v Planici zatajili na področju trajnosti, družbene odgovornosti in komunikacije. "Zdi se, da je zaveza za Zeleno Planico 2023 zgolj propagandne narave. Vedno bolj se kaže, da izpolnjuje zgolj namen reklame in nima vsebine. Trdno verjamemo, da bo Planica 2023 sledila smernicam in navodilom Fisa in da pri upravljanju prizorišč prvenstva ne boste zanemarili trajnosti ter varovanja okolja," so ob razložitvi problematike v pismu Fisu še zapisali v AAG. 

Že pred dnevi je generalni sekretar organizacijskega odbora Tomaž Šušteršič pojasnil, da po dogovoru z odvetniki ne more komentirati podrobnosti. Opozoril pa je, da občina ni poskrbela za parkirna mesta med SP, zato je bilo ukrepanje nujno.

Tomaž Šušteršič
Tomaž Šušteršič FOTO: Miro Majcen

Organizacijski odbor se je gradnje jeseni lotil sam, a nikakor ne drži, da se o lokacijah ne bi posvetovali z občino in upravno enoto Jesenice. Prav tako verjame, da so vsi posegi v skladu z veljavno zakonodajo in predpisi.

'Trajnost je prioriteta pri vsem, kar počnemo'

Pri Fisu so danes vnovič poudarili, da je trajnost povsem na vrhu seznama vsakršne organizacije. "Od leta 2021, ko je bil predsednik Eliasch izvoljen na čelo Fisa, je trajnost osrednjo vodilo zveze. Trajnost je prioriteta pri vsem, kar počnemo," so sporočili z zveze. 

Gre za odgovor na odprto pismo tekmovalcev iz zimskih športov, ki so Fis pozvali, naj prevzame vodilno vlogo v boju proti podnebnim spremembam in naj bo vzor ostalim.

Okrog 150 športnikov, med njimi tudi ameriška alpska smučarka Mikaela Shiffrin, je zahtevalo drugačno trajnostno strategijo, spremembo tekmovalnega koledarja, s tem v zvezi pa tudi spremembo in skrajšanje nepotrebnih poti po zemeljski obli. Športniki so zahtevali tudi zaostritev pogojev za prireditelje pri vprašanjih varovanja okolja.

S Fisa so sporočili, da prav zdaj končujejo projekt trajnostne strategije, ki je v skladu z zahtevami športnikov. Osrednja pozornost je namenjena prav optimizaciji tekmovalnih koledarjev, pa tudi sodelovanju s partnerji, da bodo prireditve še bolj trajnostne.

Pri Fisu so ob tem spomnili, da delujejo tudi izven športa, in opozorili na iniciativo za ohranitev tropskih gozdov na območju Amazonke, konkretno v Peruju, ki so jo sprožili lani. V boju proti klimatskim spremembam je za Fis namreč na prvem mestu ohranitev tropskih gozdov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Na pol ovca
15. 02. 2023 18.16
Zeleni danes so parodija na zelene, poglejte sam nemške, plačani s strani korporaciji in delujejo kot nadzorovana opozicija od greenpeaca dalje, v pravi samostojni državi bi ta ekipa dobila naziv tuji agent
konstruktor
15. 02. 2023 16.35
+5
Dokler so teli kvazi okoljevarstveniki in raznorazni inštituti ala Alpe Adria Green tiho kot miši glede gradnje ene kanalizacije preko vodovarstvenega območja, se na njihovo mnenje lepo polulam....in tudi neodvisni mediji bi se morali...
Kreden2
15. 02. 2023 16.37
-3
Lula se v kanalizacijo, ne kar po njivah. Sploh pa ne na vodovarstvenih površinah.
Kreden2
15. 02. 2023 16.28
+6
Glede na cene vstopnic, bi lahko kaj donirali ... recimo kakšno štiri ali pet številčno cifro ... recimo Alpe Adria green, a ne!?
bik730
15. 02. 2023 15.54
-2
Na koncu bodo pa ta parkirišča samevala....
JApajaDAja
15. 02. 2023 13.55
+7
kdo jim je dal dovoljenje za parkirišča? kje ste bili prej?ja, planica pač ni lj asfalt, a ne?!