Slovenija

Alternativna proslava: protestniki napolnili Prešernov trg

Ljubljana , 25. 06. 2021 19.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj, STA, Janez Usenik
Komentarji
1134

Ljubljanski Prešernov trg in okoliške ulice so napolnili petkovi protestniki in drugi obiskovalci alternativne proslave ob dnevu državnosti, ki so ga poimenovali praznik ljudstva. Na njem so izrazili nezadovoljstvo z aktualno oblastjo. Nekaj oseb so pridržali policisti. Protestniki so z glasnim žvižganjem izražali nestrinjanje z osrednjo državno proslavo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Alternativna proslava
    02:21
    Iz 24UR: Alternativna proslava
  • Iz 24UR ZVEČER: Z alternativno proslavo izrazili nezadovoljstvo
    01:58
    Iz 24UR ZVEČER: Z alternativno proslavo izrazili nezadovoljstvo
  • Protestniki izražajo nestrinjanje z državno proslavo
    00:30
    Protestniki izražajo nestrinjanje z državno proslavo
  • Dogajanje na Prešernovem trgu
    01:09
    Dogajanje na Prešernovem trgu
  • Alternativna proslava na Prešernovem trgu
    00:34
    Alternativna proslava na Prešernovem trgu
  • Antiproslava na Prešernovem trgu
    00:12
    Antiproslava na Prešernovem trgu
  • Iz 24UR: Dan državnosti
    04:24
    Iz 24UR: Dan državnosti
  • Iz 24UR: Proslava ob prazniku
    01:08
    Iz 24UR: Proslava ob prazniku

Prešernov trg so zapolnili udeleženci alternativne proslave ob današnjem prazniku. Začetek proslave je po naših informacijah zaznamoval incident, ko so predstavniki rumenih jopičev zavzeli prizorišče, od koder pa so jih pospremili policisti. Kot so za 24ur.com potrdili na PU Ljubljana, so zaradi kršenja javnega reda in miru pridržali nekaj oseb, a alternativna proslava se je nato nadaljevala mirno. 

Alternativno proslavo so zaznamovali govori, v katerih pa udeleženci ne nasprotujejo zgolj vladi, ampak vsej korupciji, in vabijo na prihajajoči referendum. Protestirali so tudi proti uporabi cerkvenih zvonov za osrednjo proslavo, zato so zvonili s svojimi. 

Alternativna proslava.
Alternativna proslava. FOTO: Damjan Žibert

Organizatorji: To je praznik ljudstva, ne pa političnih elit 

Današnja alternativna državna proslava na Prešernovem trgu je odprta za vse ljudi, ki po besedah organizatorjev "prepoznajo, da gre za praznik ljudstva, ne pa za praznik političnih elit in enostranskega pripisovanja zaslug," so v sporočilu za javnost zapisali v Protestni ljudski skupščini, ki se je v preteklem letu oblikovala ob robu petkovih protestov. Na alternativni predstavi bodo sicer nastopili tudi Zoran Predin, Darko Nikolovski, Jani Kovačič, Zlatko, Zborke, Brutalci, Kombinatke ...

Izpostavili so še, da imajo prebivalci in prebivalke Slovenije dovolj političnih razprtij izpred 30 let, zato je tema proslave usmerjena v prihodnost in blagostanje za vse. "Ljudje si predvsem želimo dostojnega in svobodnega življenja. Trenutne politične stranke in njihovi veljaki pa so nas večinoma razočarali in Slovenija ni upravičila pričakovanj in upov, ki smo jih imeli pred 30 leti. Zato je čas za preobrazbo Slovenije v vključujočo, pravičnejšo in enakopravnejšo družbo, pod načeli demokracije, vladavine prava, svobode in socialne pravičnosti," so še dodali v Protestni ljudski skupščini.

Med udeleženci tudi predstavniki opozicije

Zbrane na alternativni državni proslavi so nagovorili predstavniki različnih družbenih sfer. Med udeleženci pa so tudi predstavniki dela opozicije.

Predstavnica sindikatov Lidija Jerkič je izpostavila, da Slovenija v 30 letih ni razvila demokratične in pravne kulture."Ni dovolj, da si demokratično izvoljen, tudi po volitvah potrebujemo demokracijo. In spoštovanje zakonov ne velja le za ljudstvo, v prvi vrsti velja za vlado," je poudarila Jerkičeva. Kot je še dodala, gre sindikatom zasluga, da je Slovenija še vedno socialna država. "Le nam gre zahvala, da imamo javno šolstvo in javno zdravstvo, da družba ni izrazito razslojena, da obstajajo zakoni, ki varujejo delavke in delavce, da imamo sistem kolektivnih pogodb, čeprav vedno bolj šibek."

Predstavnica Ženskega Lobija Slovenije Nevenka Lekše pa je opozorila na spolne stereotipe in negativne predsodke do žensk ter poudarila, da v Ženskem lobiju zahtevajo "pol sedežev v vladi in parlamentu za ženske, da dokažemo, da smo sposobne humane rešitve oblikovati in spreminjati v delujoče politike."

Fajonova na alternativni proslavi.
Fajonova na alternativni proslavi. FOTO: Damjan Žibert

Zbrane je med drugim nagovorila tudi predstavnica okoljevarstvenih organizacij Gaja Brecelj, ki je prisotne spomnila na referendum o vodah in poudarila, da bo ljudstvo tisto, ki bo zaščitilo največje državno bogastvo - vodo.

Novinar Radia Študent Jaka Virant pa je na proslavi izpostavil pomen medijske svobode. Kot je še dejal, je neodvisnost medijev osnova demokracije, zato mediji nikoli ne smejo postati "podaljšek politikantske kratkovidnosti".

Predstavnica študentov Sara Sveti Sharan je poudarila, da je študentska populacija med epidemijo potonila na socialno in ekonomsko dno. Vlado je pozvala še, da vsem študentkam in študentom omogoči kakovosten zaključek študijskega leta, da zagotovi varno študijsko okolje brez nasilja, spolnega nadlegovanja in trpinčenja ter da umakne spremenjena določila zakona o tujcih, ki zaostrujejo pogoje, pod katerimi lahko tuji študenti pridobijo dovoljenje za začasno prebivanje v času študija v Sloveniji.

Med udeleženci dogodka so bili tudi predstavniki dela opozicije, predvsem iz Levice, LMŠ in SD.

Ob koncu proslave so organizatorji napovedali drugo ljudsko skupščino, ki bo potekala naslednji petek. Kot so še ocenili, je čas, "da ljudstvo vzame zadeve v svoje roke in da se skupaj povsem konkretno borimo za uresničevanje naših zahtev".

Dogajanje poteka ob spremljavi številnih policistov. Tik pred začetkom protesta je na Prešernovem spomeniku transparent z napisom "Domoljubju pravite fašizem, da branite svoj komunizem" razvila tudi skupina provokatorjev, ki pa jih je Policija odstranila. Dogodek odtlej poteka mirno.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toti mišek
29. 06. 2021 09.13
+0
Če je to alternativa, smo v anusu!
zdrava.pamet
28. 06. 2021 09.07
-1
Sramoto da to sploh objavljate! In to za DAN DRŽAVNOSTI....proti komu so protestirali? Proti SAMOSTOJNI SLOVENIJI??? Vsi, ki so žvižga, so za v zapor!
Minovak
27. 06. 2021 09.21
+0
Naj spomnim, kaj so imeli tanki in letala narisano na trupih, ko so napadali in ubijali naše ljudi. Seveda, rdečo zvezdo, malik zla, ki je pod rušo spravil sto tisoče samo pri nas, v svetu pa sto milijonov. Vas ni sram, izdajalci slovenstva in poštenosti?
Uporabnik1856180
26. 06. 2021 19.58
ElectroVoice
26. 06. 2021 17.38
-1
Pogrešal sem prenos te prireditve.
rovte
26. 06. 2021 17.36
+4
Bedniki, škoda besed!!
NA LEVO ni OK
26. 06. 2021 13.47
-3
Na Prešercu sami zlobni protislovenci. Huligani, klošarji rdeče obarvani.
prašek
26. 06. 2021 14.24
+3
Vsi rdeče obarvani so zbrani v SĐS-u !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
prašek
26. 06. 2021 14.24
+3
Delatipametno
26. 06. 2021 13.10
-4
sram vas je lahko....z rdečo zvezdo mahate okrog....
štrekeljc
26. 06. 2021 14.42
+6
Spomin zlate ribice? Tudi sam Ljubljeni Veliki Vodja je pod zastavo z rdečo zvezdo romal v Titovo Jajce in v prošnji za sprejem v ZK napisal srce parajoče besede »Želim delovati v ZK in prispevati svoj delež pri izpolnjevanju zastavljenih nalog in se hkrati bolj izobraziti v marksistični ideologiji.« Sram ga je lahko!
ElectroVoice
26. 06. 2021 17.40
+1
Perivnik
26. 06. 2021 12.20
-5
Ha, ha, kakšen napis pod fotko "Fajonova na alternativni proslavi". To ni bila alternativna proslava, to je bil shod lewaške bande, ki se ne more sprijazniti, da so njihovi KUL-ovci nesposobni vodit državo.
prašek
26. 06. 2021 13.05
+4
Na Prešercu je bila proslava, VI pa ste imeli komemoracijo na trgu republike !!!!!!!
pesnitev
26. 06. 2021 13.32
-4
Ja, med drugim tudi komemoracijo, spomnili so se žrtev osamosvojitvene vojne, počastili so jih z enominutnim molkom, medtem ko so na Prešercu piskali s piščalkami in motili slavnostne trenutke prave proslave. Kolesarji, me zanima, koliko Slovencev odobrava vaše počćetje....
rovte
26. 06. 2021 17.39
+3
Cervantes Saavedra
26. 06. 2021 11.54
-7
Minovak (26.06.2021, 10:42:51) se je danes tu znebil tipične desničarske laži, ki je zgodovinsko njihovo najmočnejše orožje za pitanje svojih zvestih ovc: “Pozabil si, kdo so bili prvi kolaboranti...to so bili komunisti, ki so paktirali z nacisti od 6.4.-22.6. 41, to je do napada na SZ. Kolaboracija pa še traja...” - Dobil je zelo informativen odgovor, ki ga znova objavljam na željo vseh zavedenih desničarjev: …Kako si torej razlagaš, da je bila OF ustanovljena 27.41941 ilegalno, ponoči, ne pa opoldne, slavnostno v ljubljanski katedrali, ob prisotnosti škofov in okupatorskih generalov? Da so že 27.4.1941 "kolaborantski" mariborski skojevci zažgali dve nemški vozili ob obisku Hitlerja? Da okupator ni ob prihodu takoj izpustil iz zaporov svoje kolaborante komuniste, ampak jih še bolj varno zaprl? Da je ilegalni (!!!) Slovenski poročevalec že maja 1941 pozival na zbiranje orožja za boj proti okupatorju? - Minovak in podobni, še je čas, da z argumenti zavrnete moje laži. Čakam. Ovce pa bodo gotovo še vedno trobile isto v upanju, da vedno ne bo odgovora.
Perivnik
26. 06. 2021 12.04
-5
Prvo dejstvo je, da OF ni bila Osvobodilna fronta izpod okupatorjev, to je bila samo grdi hinavski blef, ampak Frotna za komunistično revolucijo. V kolikor vse ostalo, kar navajaš drži, potem je na mestu vprašanje, so bili komunisti hinavci, so delovali hinavsko? Kajti to kar navaja Minovak (26.06.2021, 10:42:51) drži kot pribito. Še obstajajo priče teh dogodkov.
Cervantes Saavedra
26. 06. 2021 12.28
+7
za Per: Vrhunsko! Torej so ustanovili OF ilegalno le zaradi hinavščine, v resnici so bili skupaj z RKC in ljubljanskimi meščanskimi politiki na isti okupatorski strani!!! Špica izjava! Saj bi bila tudi tvoja Fronta za komunistično revolucijo kolaborant Hitlerja, a ne? Tisti iz Ljubljane, ki so se šli poklonit in zahvalit Duceju v Rim, ker jih je vključil v državo Imperij Italija, pa so bili iskreni, ne hinavci. Tudi jaz menim enako kot ti. V izvirnih (dostopnih na internetu, hvala Bogu, a ne?) dokumentih okupatorja med 2. svetovno vojno v Rim in Berlin omenjajo partizane le kot hude sovražnike, ne svoje kolaborante. Za slednje imajo svoje plačane belogardiste in domobrance, katerim so se sami pisno čudili, zakaj le so na strani okupoatorja. Gen. Robboti: "A ne vedo, kaj bo narod z njimi naredil po vojni!?". - In zakaj Hitler ni izpustil pri nas iz zapora komuniste? Tudi iz hinavščine? Vaša merino miselnost je brez primere.
Minovak
27. 06. 2021 09.34
-1
Pričujoč dokaz o kolaboraciji je kar nekaj plakatov in letakov, ter objav v časopisih, ki prikazujejo praznovanje 1. maja l. 41 v Mariboru, Trbovljah in še kje. Kje si pa dobil podatek, da je bila OF ustanovljena 27. 4. 41 v Vidmarjevi vili, ko pa se takrat ni zgodilo nič, nek sestanek so imeli 26.4.41, ki tudi ni bil ustanoven in to bi moral vedeti, imam pa občutek, da prebiraš samo tisto "zgodovino", ki je bila servirana z leve in ne nazadnje, katera država pa uničuje svoje arhive, če nima črne duše. Komunisti so dobro vedeli zakaj, ker so pač izvajali zločinski genocid - po vojni.
ssbobo
26. 06. 2021 11.11
+0
In proti komu protestirajo kolesarji........ se bojijo ukinitve socialnih transferjev kateri jim pripadajo samoumevno za svoje nedelo..... .. buahaha
Cervantes Saavedra
26. 06. 2021 12.00
+5
za ssb: Naš Veliki vodja JJ je že dobrih 30 let v breme državnega proračuna. Nikdar nič zares delal. In ne, ne gre za socialno plačo. BUAHAHA
Gozdni Joža
26. 06. 2021 11.10
+0
Celo dve slovenski zastavi na tej "paradi" 💪 Čestitam jugosi.
AntiMarksist
26. 06. 2021 11.08
-4
A ni dovolj, da samo ob petkih kolesarijo po Ljubljani?
štrekeljc
26. 06. 2021 14.45
+4
Tvoj Ljubljeni Veliki Vodja jev prošnji za sprejem v ZK napisal srce parajoče besede »Želim delovati v ZK in prispevati svoj delež pri izpolnjevanju zastavljenih nalog in se hkrati bolj izobraziti v marksistični ideologiji.« In zdaj se dela, da je AntiMarksist!
TvojaMamica
26. 06. 2021 11.05
+11
Ta vlada ne bo odstopila tut če gre pol Slovenije na ulice. :(
Ici
26. 06. 2021 11.11
+1
Leva je po letu in pol odstopila. Zdaj bi naj še desna. Ja kdo pa bi potem vladal? Avstrijci?
simc167
26. 06. 2021 11.22
+5
boljš kot to skopucalo od vlade, ki ga imamo sedaj
TvojaMamica
26. 06. 2021 11.55
+6
Le zaradi koga so odstopili? Kdo je onemogočil delovanje in konstantno metal polena pod noge?
Perivnik
26. 06. 2021 12.06
+2
Kakor za koga, saj ste htlarijance leta 1941 tudi sprejeli in pozdravili in skupaj z njimi v Trbovljah praznovali 1. maj. Skorpucalo od vlade je bil KUL.
TvojaMamica
26. 06. 2021 12.11
+4
Nimam pojma kaj govoriš. Vem samo to da tako levi kot desni so kakanje. AMpak trenutna je največje do sedaj.
Uporabnik-1442624
26. 06. 2021 16.28
+0
SKRPUCALO. Ne pa skopucalo, skropucalo in ne vem kaj še vse ...
Uporabnik-1442624
26. 06. 2021 16.29
-1
SKRPUCALO. Ne pa skopucalo, skropucalo in ne vem kaj še vse ...
orthodox rs
26. 06. 2021 11.05
+7
Kako lepo ste razdelili in skregali ubogi narod, ki pa ne premore ne spomina ne pameti. Skregaj in vladaj... Obraca se mi zelodec ob pogledu na slovensko politiko, eni in drugi ste sramota, ubogo ljudstvo z vami!
prava resni.ca
26. 06. 2021 11.26
-4
Cervantes Saavedra
26. 06. 2021 12.02
-1
za kranj: Narobe. Slovenski narod je skregan že okoli 150 let, ko smo imeli nemškutarje in rodoljube. Ni ti treba ugibati, na kateri strani je bila desnica.
mhri47
26. 06. 2021 10.42
+0
24 ur je trobilo levih vlad, komentarje ki ne hvalijo komunistov brišejo raje kot svojo rit. Slovenski mediji so vsaj 80% rdeči in ne poročajo o realnem stanju v državi. Podobno kot pred 40 leti ko smo v JNA gledali dnevnik ki je poročal enostransko partijsko
Škrinca
26. 06. 2021 10.52
+2
ne vem kaj sploh počneš na tem portalu, spelji se na svojo noro tv, tam imete resnico janšistično.......
Cervantes Saavedra
26. 06. 2021 11.12
+2
za mhri: Za JJ so tudi desničarski mediji po Evropi trobilo levih vlad, četudi so v teh državah desničarske vlade!!! Na tem portalu je veliko desničarskih nebrisanih komentarjev. Poskusi testno na kakem desničarskem portalu z realnim levim komentarjem, pa boš videl, kaj je brisanje.
Ici
26. 06. 2021 10.41
+14
Če bi bila na oblasti politična levica, se te "demonstracije" ne bi dogajale.
Cervantes Saavedra
26. 06. 2021 11.15
+9
za ici: Odličen poznavalec slovenske politike so. Modo alternativnih proslav dneva državnosti je pri nas leta 1996 uvedel JJ, ko so bile na oblasti levosredinske stranke. JJ je to nato izvedel še večkrat. Boš zdaj po ubogi desničarski navadi kar mrknil brez odgovora?
alpino
26. 06. 2021 10.37
+15
Kaj vse mora prenašati naš Prešeren.
štrekeljc
26. 06. 2021 10.56
+12
Pa ne samo Prešeren, mi vsi trpimo pod janšizmom!
Cervantes Saavedra
26. 06. 2021 11.20
+5
A ni bilo dovolj, da ga je že v njegovem času pljuvala in napadala RKC. Ki je tudi zahtevala, da zaradi pohujšljive deklice njegov spomenik na Prešernovem trgu (ki se sploh ne bi smel tako imenovati) podrejo. Hudo, kaj?
karamba34
26. 06. 2021 10.36
+1
Kot desničar sem zelo ponosen, da sem se lahko udeležil alternativne proslave, da sem lahko bil del tega spektakla. Smrt Janšizmu, svoboda narodu!
TolstojV
26. 06. 2021 10.34
+1
Smrt fajonizmu svoboda narodu smrt möderndorfizmu svoboda narodu!
KaiC
26. 06. 2021 11.09
+5
Dejno en problem na enkrat reševat. Najprej ključnega, ki je trenutno največji problem; janšizem.
Cervantes Saavedra
26. 06. 2021 11.24
+3
za Tolst: Vidim, da si pravi Slovenec. Če nas se bo kdaj kdo spet drznil okupirati, se boš gotovo takoj vrgel v boj zoper njih. Za svobodo naroda, seveda. Gotovo ne boš stopil z orožjem v pomoč okupatirju. Boš pritrdil temu kot domoljub?