Slovenija

Amandma za nov vodni vir v Anhovem ima podporo dela koalicije

Ljubljana, 17. 11. 2021 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanke in poslanci razpravljajo o proračunih za leti 2022 in 2023, razprava pa se večinoma vrti okoli velikega primanjkljaja. Opozicija vladi očita neodgovorno trošenje. So pa v NSi napovedali podporo nekaterim opozicijskim dopolnilom, med drugim naj bi zagotovili tudi denar za vodni vir v Anhovem.

DZ bo v nadaljevanju seje danes najprej končal obravnavo predloga sprememb proračuna za leto 2022, nato pa prešel k predlogu proračuna za leto 2023 in preostalim proračunskim dokumentom. V opoziciji opozarjajo na velik primanjkljaj, v koaliciji napovedujejo podporo nekaj opozicijskim dopolnilom. Zagotovili naj bi tudi denar za vodni vir v Anhovem.

Predlog sprememb proračuna za leto 2022 je skupaj s predlogom proračuna za leto 2023 poslancem v torek predstavil finančni minister Andrej Šircelj. Kot je dejal, se zdravstvene razmere ne umirjajo, zato se zagotavljajo dodatna sredstva, predvsem za reševanje zdravja in življenja ljudi ter za investicije.

Gibanje za pitno vodo poziva poslance, naj podprejo dopolnilo, s katerim bi v proračunih za leti 2022 in 2023 zagotovili 1,2 milijona evrov za gradnjo neodvisnega vira pitne vode s povezavo na vodovodni sistem Mrzlek. 1100 prebivalcev Anhovega je namreč še vedno brez vira pitne vode.
Gibanje za pitno vodo poziva poslance, naj podprejo dopolnilo, s katerim bi v proračunih za leti 2022 in 2023 zagotovili 1,2 milijona evrov za gradnjo neodvisnega vira pitne vode s povezavo na vodovodni sistem Mrzlek. 1100 prebivalcev Anhovega je namreč še vedno brez vira pitne vode. FOTO: Aljoša Kravanja

Za leto 2022 je tako načrtovano zvišanje odhodkov za nekaj manj kot desetino, na 13,94 milijarde evrov, v proračun pa naj bi se steklo 11,47 milijarde evrov prihodkov oz. sedem odstotkov več.

Opozicija vladi očita neodgovorno trošenje

S tem bo proračunski primanjkljaj znašal 2,47 milijarde evrov oz. 4,6 odstotka BDP. Bojana Muršič (SD) je ob tem opozorila, da bo že letos primanjkljaj s štirimi milijardami evrov bistveno večji  kot lani, kar jo ob veliki gospodarski rasti in nizki brezposelnosti preseneča. "Vlada troši neodgovorno in to je zame skregano z zdravo kmečko pametjo," je dejala.

Na primanjkljaj je opozoril tudi Vojko Starovič (SAB). Od 3,5 milijarde evrov primanjkljaja v letu 2020 je bilo le dve milijardi evrov namenjenih za reševanje covidne krize, od štirih milijard evrov v letu 2021 le 2,2 milijarde evrov, od 2,5 milijarde evrov prihodnje leto pa zgolj 640 milijonov evrov, je izračunal. "Pet milijard evrov primanjkljaja gre za reševanje covidnih problemov, pet milijard evrov pa za vaše želje," je triletno proračunsko bilanco povzela Alenka Bratušek (SAB).

Glede primanjkljaja je Šircelj v torek povedal, da bi lahko brez visokega zneska načrtovanih investicij proračun uravnotežili že prihodnje leto, enako je danes na opozorila opozicijskih poslancev o preveliki porabi odgovoril tudi Jožef Horvat (NSi).

"Brez večjih težav lahko naredimo proračun brez primanjkljaja. Preprosto samo investicije črtamo," je dejal Horvat. A v tem primeru bi morali natančno določiti, katerega vrtca, šole ali doma za starejše ne bomo gradili, je izzval poslance opozicije.

NSi napovedala podporo amandmaju, ki omogoča nov vodni vir za Anhovo

Poslanske skupine, večinoma iz opozicije, so k predlogu sprememb proračuna za leto 2022 vložile 55 dopolnil in Horvat je danes nekaterim napovedal podporo. Med drugim si lahko soglasje obeta predlog poslancev SD, LMŠ, Levice, SAB in NeP, da se za ureditev novega vira pitne vode za prebivalce Anhovega v prihodnjem letu zagotovi pol milijona evrov. "Mi bomo kar nekaj vaših amandmajev podprli: na infrastrukturnem področju, vodooskrba, šolstvo in tako naprej," je dejal Horvat.

Za investicije je prihodnje leto in v letu 2023 skupaj predvidenih 2,2 milijarde evrov proračunskih sredstev. Andrej Černigoj (NSi) je izpostavil investicije na področju zdravstva in infrastrukture ter dejal, da se zvišujejo predvsem sredstva za občine. Jožeta Lenarta (LMŠ) medtem skrbijo velike investicije v vojsko. "Zakaj v tako velikem obsegu ravno v času krize?" je vprašal in opozoril, da bo zato manj denarja za razvojne investicije.

O vloženih dopolnilih in sprejemu obeh proračunov bodo poslanci glasovali v četrtek.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HolaDWBH
17. 11. 2021 19.35
V razmislek. Ena od osnovnih dolžnosti občin je zagotavljanje pitne vode za občane. Moje vprašanje pa je, a bo sedaj mestna občina Nova Gorica zagotavljala in krila stroške za to pitno vodo občini Kanal tudi tako, da bomo potrošniki mestne občine Nova Gorica nosili del tega finančnega bremena? Dobro jutro lokalna samouprava....
yanay
17. 11. 2021 18.27
"Brez večjih težav lahko naredimo proračun brez primanjkljaja. Preprosto – samo investicije črtamo," je dejal Horvat. A v tem primeru bi morali natančno določiti, katerega vrtca, šole ali doma za starejše ne bomo gradili, je izzval poslance opozicije." Ni pa povedal, da se to ne bo zgodilo, saj morajo do denarja za investicije priti podjetja, ki so blizu SDS in NSi. Potem bo pa del tega denarja, po skritih obvodih, pristal na skritih računih obeh strank. Tako, da niti slučajno ne pričakujem proračun brez primanjkljaja!
CIGU MIGU
17. 11. 2021 14.25
+2
dr simonovič predlaga razoljevanja morja v izoli in nato cevovod do ahovega,nazaj po drugi cevi,pa cement in kalcit v prahu za hitre gradnje,,bomo videli
sinhron
17. 11. 2021 13.54
+0
O vloženih dopolnilih in sprejemu obeh proračunov bodo poslanci glasovali v četrtek. Janša je dal poslancema madžarske in italijanske manjšine 20 milijonov težko obljubo , koliko je potem dal SMC , SNS in DESUS-ovim poslancem , da mu tako zvesto sledijo in podpirajo pri glasovanjih , ki so škodljiva za državo in državljane in teh dveh proračunih , zaradi katerih nas bo vse še hudo bolela glava zardi ponovne prekomerne zadolžitve države !
mali.mato
17. 11. 2021 13.31
+8
Pravica do pitne vode je zapisana v ustavi.
kiropraktik
17. 11. 2021 16.06