Slovenija

'Ambiciozna' obrambna resolucija: dva odstotka BDP že do leta 2030

Ljubljana, 07. 03. 2023 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA, A.K.
Komentarji
192

Člani odbora DZ za obrambo so z desetimi glasovi za in enim proti podprli resolucijo o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske (SV) do leta 2040. Ob tem so nekateri izrazili pomisleke, da je predvideni dvig obrambnega proračuna na dva odstotka BDP premalo ambiciozen. Resoluciji je nasprotovala le Levica.

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec je v predstavitvi dejal, da je ključni razlog za pripravo nove resolucije le leto dni po sprejetju prejšnje v spremembi varnostnega okolja. Omenil je agresijo Rusije na Ukrajino in pridružitev dveh nevtralnih evropskih držav zvezi Nato.

Med ključnimi novostmi je Črnčec naštel vzporedno, in ne več zaporedno, gradnjo dveh bataljonskih bojnih skupin, nakup sistemov zračne obrambe srednjega dometa, izgradnjo helikopterskih zmogljivosti s kaskadno menjavo obstoječih helikopterjev in nakupom dodatnih štirih helikopterjev ter vlaganje obrambnega proračuna v raziskave in razvoj.

Kolesna oklepna vozila LKOV 4x4, proizvajalca Oshkosh defense iz ZDA, ki jih je SV prevzela v operativno uporabo lani
Kolesna oklepna vozila LKOV 4x4, proizvajalca Oshkosh defense iz ZDA, ki jih je SV prevzela v operativno uporabo lani FOTO: Damijan Žibert

Predlagani dokument je pozdravil predstavnik državnega sveta Rajko Fajt z željo, da se zastavljeni cilj namenitve dveh odstotkov BDP za financiranje obrambnega sistema doseže čim prej. V DS so si po njegovih besedah želeli tudi izgradnjo lastnih zmogljivosti za proizvodnjo streliva.

Član odbora Jožef Lenart je dejal, da so predlog resolucije v poslanski skupini SDS preučili in ga bodo v DZ podprli. Pomislek je imel, da je cilj financiranja v višini dveh odstotkov BDP zastavljen premalo ambiciozno, saj da lahko konkretne številke hitro splahnijo, če se gospodarstvo začne ohlajati.

V imenu poslanske skupine NSi je Matej Tonin spomnil, da je lani sprejeta resolucije predvidevala tudi možnost ponovne uvedbe obveznega služenja vojaškega roka, kar pogreša v tej. Ob tem je obžaloval, da resolucija ne predvideva razvoja visokošolskega vojaškega zavoda, saj morajo strokovnjaki s tega področja odhajati na študij v tujino. Številne stvari v resoluciji se Toninu zdijo nedorečene, a jo bodo v NSi podprli, saj podpirajo dvig obrambnih izdatkov.

Stališče poslanske skupine Svoboda je Miroslav Gregorič zastopal z oceno, da je resolucija premalo ambiciozna na finančnem in kadrovskem področju, a jo nameravajo podpreti. Po njegovem mnenju bi morala imeti SV v svojih vrstah od 10.000 do 20.000 profesionalnih vojakov in več sto tisoč rezervistov, do česar bi prišli z neko vrsto naborništva. Pridružil se je pozivom k domači izdelavi streliva, želi pa si tudi domačo izdelavo enostavne in sofisticirane vojaške opreme.

Na potrebo po proizvodnji streliva je v imenu poslanske skupine SD opozoril tudi Damijan Zrim in dodal, da bo SD resolucijo podprla z glasovi v DZ. Črnčec je sicer pojasnil, da je obrambno ministrstvo slovensko gospodarstvo že pozvalo k možnosti domače izdelave streliva.

Kaj prinaša resolucija? 

Resolucija med drugim predvideva povečan obseg obrambnih izdatkov, ti naj bi najkasneje do leta 2030 dosegli dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), nato pa naj bi jih najmanj na tej ravni ohranjali do leta 2040.

Predvideno je, da bo za nabavo sodobne vojaške opreme in oborožitve za SV vsako leto namenjenih vsaj 20 odstotkov skupnih obrambnih izdatkov, ob tem pa se ohranjajo prizadevanja za vlaganja tudi v opremo za dvojno rabo in krepitev zmogljivosti Slovenske vojske, ki je lahko uporabljena tudi v podporo sistemu zaščite in reševanja.

Resolucija v prvem razvojnem obdobju do leta 2030 predvideva preoblikovanje in razvoj strukture SV ter vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine in srednjega bojnega izvidniškega bataljona. Razvijali naj bi tudi nekatere zahtevnejše zmogljivosti, ki niso del sprejetih zavez do zveze Nato. To so med drugim vzpostavitev sistema zračne obrambe srednjega in kratkega dosega, razvoj helikopterskih zmogljivosti s krepitvijo srednjih transportnih helikopterskih zmogljivosti ter dokup in postopna zamenjava lahkih vojaških helikopterjev.

Vlada tokratni dokument označuje za ambiciozen, saj naj bi dva odstotka za obrambne izdatke dosegli že pet let prej, kot je bilo to predvideno. Resolucijo, ki jo je predlagala prejšnja vlada, niso podprli v SD, tokrat pa pravijo, da so z njo zadovoljni. Naklonjeni so ji tudi v največji opozicijski stranki SDS. NSi nove predloge označuje za smiselne, ima pa nekaj pripomb predvsem glede nabave osemkolesnikov in pomanjkanja kadra za njihovo upravljanje. "Ali je bolj racionalno kupiti 45 osemkolesnikov ali pa 106 osemkolesnikov, za katere vemo, da nimamo posadke?" se je vprašal poslanec Janez Žakelj

Resolucija med drugim zajema tudi nastavke in dodatne ukrepe za pridobivanje in zadrževanje kadrov.

Levica: Resolucija je še slabša od prejšnje

Po pričakovanjih pa resoluciji ostro nasprotujejo v Levici. Matej T. Vatovec je dejal, da je ta še slabša od tiste, ki jo je predlagal prejšnji minister Matej Tonin

V izjavi za javnost so zapisali, da so se v košarici nakupov med drugim znašli še eno letalo Spartan za oskrbovanje misij v tujini, hitrejše kupovanje oklepnikov, raketni sistemi, dodatni helikopterji za specialce pakta in celo nova bojna ladja. Kot pravijo, bodo proračunska sredstva odšla v roke vojaško-industrijskih kompleksov vodilnih članic pakta NATO, prikrajšani pa bodo državljani doma, saj bodo evri izgubljeni za investicije v infrastrukturo družbene solidarnosti. Kako prepotrebne so slednje, priča štirikratna kriza družbe: v zdravstvu, pri pokojninah, stanovanjih in podnebju.

V stranki so prepričani, da orožje ni namenjeno ali prilagojeno obrambi Slovenije, ampak delovanju na vojaških misijah v tujini in da se s takšnim konceptov Slovensko vojsko podreja načrtom Nata. "Potrebujemo smotrnejšo politiko, ki bi nas ščitila pred stvarnimi grožnjami, ne namišljenimi sovražniki," so še med drugim zapisali. 

Do resolucije je bil kritičen tudi upokojeni častnik Slovenske vojske Jože Konda, ki je v javnem pismu predsednici države zapisal, da je bil razvoj SV skozi več kot tri desetletja obstoja zaznamovan s političnimi pritiski. "Številni razvojni načrti vse od prvega 27. avgusta 1991 do današnjega predloga Resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040 so bili mešanica želja in realnih možnosti. Tako, kot je bilo všeč konkretnemu ministru oziroma ministrici za obrambo."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (192)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brabusednet
08. 03. 2023 08.55
+4
Torej so golobarji zavohali provizije pri nakupu orožja in tehnike.Sedaj so oni na vrsti,da si nafilajo žepe.Kaj vse očitali desnim vladam in sedaj nameravajo enako.Nisem proti mordanizacije vojske ampak,kako so ti levičarji že vsa leta zaničevali Slovensko vojsko sedaj pa klik v glavah.Skoraj bosi vojaki so hodili na okoli pa so vedno nasrotovali denarju za opremo.
brabusednet
08. 03. 2023 08.48
+4
A sta Mesec in Kordež sto procentno spremenila mišljenje,da vojske ne potrebujemo,ampak socijalna stanovanja.Eto hinavce,ko vlada,katere nista namerava vojsko opremit in mordenizirat u luft skačeta.Ko sta pa v vladi pa sramežljivo kimata.Bosta izstopila iz vlade,če imata kaj v hlačah ali pa pokazala,da sta faminista.Mogoče pa na to sedaj Tonin računa,da je udaru po SDS,če slučajno Miha reče adijo Golob.
proof
08. 03. 2023 20.54
A ne znate brati ali namerno narobe berete? Levica je proti predlaganemu načrtu nakupov. Itak je pa vam vseeno, narobe bi bilo, če bi bili za, ali ša proti, a ne?
MladInPerspektiven
08. 03. 2023 08.39
+0
Bedarija, EU potrebuje svojo skupno vojsko ne pa vsaka država svojo. Poleg tega bo cenejša in bolj učinkovita in ne bo toliko brezveznih generalov in ostalih, ki mešajo samo meglo in dobro služijo. Poleg tega koliko denarja se preteče - korupcija v nekatere žepe.
zajebant1
08. 03. 2023 08.32
+6
A ni puškokuruznik kvaso, ko je bil v opoziciji, da damo preveč za oborožitev zdaj pa govori drugače oh ti levi lažnivci
Hondavfr800f
08. 03. 2023 08.31
+3
Proti komu se bomo s temi bicikli branili?*
Rodion Raskolnikov
08. 03. 2023 08.27
+5
Sploh gre tu samo za provizije, kakšni oklepniki, letala in ladje. Kateri koli resni nasprotnik skuri vse v enem tednu, vključno s posadkami. Za Slovenijo in njeno šibko vojsko so smiselni samo sodibni prenosni protioklepni in protiletalski sistemi in osebna oborožitev. Na misije v tujino pa ni treba siliti, ker iz tega še nikoli ni bilo nič koristnega. Sicer pa si človek pogleda na YT kako se Slovenska vojska v Libanonu vdaja fantom v opankah in je vse jasno glede investicij - čim manj tem bolje!
za bojši jutri
08. 03. 2023 08.26
+2
Zvišati obrambni proračun, da bomo lahko financirali ukrajino, pa kdo je tu nor
Jimi1
08. 03. 2023 08.15
+6
Slovenija ima za obrambo domovine na voljo resurse v zadovoljnemu delu družbe. Na frontno crto lahko pošljejo one ki bi branili sistem in hkrati z njim svoje privilegije. Torej obrambo graditi na politikantih pravnikih zdravnikih policajih in podobnih profilih JS. One na minimalcih pustite pri miru ker svoje bede zagotovo ne bodo branili s svojimi življenji... Vojska bo razpadla prvi dan napada in prepustila svojo opremo agresorju...
mastablasta
08. 03. 2023 08.00
+3
mene pa zanima kako je to "ambiciozen načrt", če bi že zdaj (glede na zaveze, ki smo jih dali po vstopu) morali imeti 2% izdatkov namenjenih za obrambo. da se 20 let kasneje še vedno pogovarjamo o tem mi smrdi na nesposobnost politike - "levih" in "desnih", pa tudi sredine.
marker1
07. 03. 2023 21.38
+9
Desna vlada ne sme kupovati orožja in druge vojaške opreme, leva pa lahko. Poden ste lewaki!
martin celin
08. 03. 2023 11.37
Ni res desni dobijo provizijo v kovčku,levi pa preko svetovalne pogodbe,da je bolj demokratično.
proof
07. 03. 2023 21.13
+1
Ni druge, bo treba kupiti vse to kolesje, pa mogoče še nekaj traktorjev in prikolic, da bodo vojake vozili. Gimnazijci v vojsko ne bodo šli, mladeniči in mladenke iz poklicnih šol so pa tako gibalno na psu, da teči itak ne morejo, nesti puške 500 m pa tudi ne in bo treba vse peljati. Več koristi bi bilo, če bi pol tega denarja, torej 1 % BPD, vložili v gibanje te mladine. Lahko pa namesto vsega tega pleha kupimo 50.000 dronov in jih bodo tudi tisti, ki se ne morejo premikati, lahko upravljali s foteljev. Ena konzola namesto druge, pač.
red1111
07. 03. 2023 21.11
+2
Proti Rusiji evropa nima šans in to se vsi zavedajo …
Misija1
08. 03. 2023 08.34
+2
Združena Evropa z lahkoto. Takšna, kot je trenutno, pa seveda ne. Vsaka država EU brani svoje interese - gospodarske. Združena Evropa ima skoraj 4 krat več prebivalcev kot Rusija. Gospodarsko je recimo sama Italija 20 % močnejša kot Rusija. Če bi večje države začele resneje vlagati v vojsko, že Nemčija in Francija samostojno vojaško parirata Rusiji (konvecionalno, ne jedrsko).
Tomaz Korosec
07. 03. 2023 19.46
+7
Ves NATO skupaj ima z naskokom najmočnejšo oborožitev na svetu. Jo bodo pa še povečevali, ker se menda bojijo Rusije. V polnem spopadu bi bilo uničenje tako veliko, da je vprašanje preživetja narodov, narave, ekonomije in svetovnega reda. Vse bivše imperialistične države svoje nasilje sedaj obžalujejo. Sodelovanje in dogovarjanje, bi vsem na svetu prineslo več koristi, blagostanja in miru.
Jimi1
07. 03. 2023 19.17
+12
Državo v primeru vojne branijo zadovoljni drzavljani... Dobra definicija bi bila tudi oborozeni narod... Problem je v temu da so več ali manj zadovoljni samo v JS... Čeprav se smatram pod opcijo oboroženega naroda je pa realnost taka da sem z servisom takšne države več ali manj nezadovoljen in bi v primeru okupacije dobro premislil ce je vredno takšno bedno stanje braniti s svojim bednim zivljenjem... Nisem v JS in moram garati za preživetje... Torej vprašanje za kaj bi se boril ko nisem priviligiranec sistema. Verjetno zgolj za obstanek naroda po tem ko bi okupator zamenjal elito in politikante spravil iz oblasti...
komarec
07. 03. 2023 19.21
+11
Samo za ilustracijo, ko je začela vojna v Ukrajini so prvi odšli bogataši, nekaj mesecev za tem so prepovedali odhod iz države in od 18. do 60. odredili vpoklic vsem.
ManOwaR
07. 03. 2023 19.55
+0
To je laž. Poznam kar nekaj Ukrajincev, ki delajo šihte normalno naprej. Vseh sigurno niso vpoklicali.
Nace Štremljasti
07. 03. 2023 19.08
+7
ko nas varuje nato grem brez strahu v gozd ter v trgovino hvala vam zelo ste hrabri samo na svetovnem bojišču je pa tema
Butalivud
07. 03. 2023 18.46
+9
Ambiciozna resolucija. Kdo jo je pa pripravil? Nekompetentni teoretiki iz FDV? Nadstrateški nesposoben generalski zbor brezhrbteničarjev? Deset let že sestavljajo on pripravljajo neko srednjo bataljonsko skupino, katere ni na vidiku. Njena dejanska operativna uporabnost bo namenjena v sklopu drugih enot?! Kdo bo v slučaju agresije branil Slovenijo? Kje je naša strateška rezerva in koliko je imamo trenutno operativne? Resna vprašanja, na katere nam nihče od ODGOVORNIH ne bo odgovoril. Ali se pa morda tokrat, motim? Gospodje in gospe strategi dajmo z besedo na dan.
komarec
07. 03. 2023 19.24
+8
Slovenije pred agresijo ne bo branil nihče, če nas bodo okupirali nam bo ostal samo tihi ilegalni odpor, treba pa je vedeti kdo bi bil agresor.
Butalivud
07. 03. 2023 20.09
+1
Na pol ovca
07. 03. 2023 18.39
+5
Je šef oz lastnik rekel premalo varščine dajete bo potrebno mal dodati
Phan Thi Kim Phuc
07. 03. 2023 18.32
-2
VSA PODPORA LEVICI
Ugovor vesti 133.člen
07. 03. 2023 17.54
+11
Odkar nas varuje nekdo, ki je vrgel puško v koruzo, spet lahko mirno in varno spimo.
NisemBot
07. 03. 2023 18.31
+4
mene bol skrbijo razni paranojiki, polni sovraštva, ki povsod vidijo nasprotnika
komarec
07. 03. 2023 19.25
risss ne me hecat ja ne misliš da nas bo grimsl branu?
07. 03. 2023 17.53
+16
Kaj ti bo resolucija, dekleracija, načrti itd.., če se naši politiki nič ne upoštevajo. Poglejte našega Šarca. Lani, ko je odpovedal pogodbo o nabavi Boxerjev za SV, je rekel, da bo do 1.1.2023 našel novega dobavitelja za nabavo 8 kolesnih oklepnikov za SV. In kdo je danes ta novi dobavitel oklepnikov???? DEDEK MRAZ ALI PA BOŽIČEK,,,, ni ga. in take so te resulucije, polne praznih obljub in revščina v SV. Tiste kolaborante-Levičarje pa se naj pošle za 14 dnevni izlet v ukrajinski Bahmut, da se seznanijo z navideznim sovražnikom, ne pa da po naši lepi deželi širijo kolaboranske ideje. Kaj bo država metala davkoplačevalski denar čez oken za stanovanje, zdravstvo, ceste itd. če pa nimamo opremljene Slovenske vojske. Pojdite pogledat v Bahmut, koliko stanovanjskih objektov, bolnišnic, mostov itd...še stoji....