Slovenija

Ambiciozni načrti gospodarskega ministrstva

Ljubljana, 05. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novoimenovani minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je predstavil vodstveno ekipo in prioritetne naloge, z ministrstva pa odhajata dva državna sekretarja.

Ministrstvo za gospodarstvo si bo pod taktirko Mateja Lahovnika do konca mandata prizadevalo za čimprejšnji sprejem zakona o tujih neposrednih investicijah in internacionalizaciji poslovanja podjetja ter pospešitev programa VEM (Vse na enem mestu), ki je del protibirokratskega programa vlade. Program VEM je po Lahovnikovih besedah zelo ambiciozen in zahteva koordinacijo tudi z ostalimi resorji.

Novi minister za gospodarstvo Matej Lahovnik
Novi minister za gospodarstvo Matej Lahovnik FOTO: POP TV

"Verjamem, da mi bo z mojo energijo in dobronamerno naivnostjo uspelo ta program izpostaviti kot eno izmed ključnih prioritet vlade," je na današnji novinarski konferenci zatrdil Lahovnik.

Lahovnik obljublja, da bo velik poudarek v svojem, sicer kratkem mandatu namenil tudi dolgoročni strategiji tehnološkega prestrukturiranja slovenskega gospodarstva. Za uspešno tovrstno prestrukturiranje so po njegovih besedah ključni proces Bolonjske deklaracije, ki "bo naredil veliko prepiha tudi na univerzi". Pozitivno je ocenil tudi olajšave za vlaganje v raziskave in razvoj ter njihov delež. Kot je pojasnil Lahovnik, delež vlaganj v raziskave in razvoj trenutno znaša 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko se bo sam zavzemal, da se ta delež čim hitreje približa trem odstotkom BDP. "Dve tretjini tega deleža naj bi prispevalo gospodarstvo, eno tretjino pa država," meni gospodarski minister, ki kot enega izmed ključnih problemov izpostavlja tudi nepovezanost raziskovalne sfere z gospodarstvom.

V predstavitvi svojega pogleda na dolgoročno strategijo slovenskega gospodarstva je minister Lahovnik - to je bila njegova prva novinarska konferenca, odkar je 20. aprila prevzel posle od dotedanje ministrice Tee Petrin - poudaril, da se Slovenija sooča z izrazitimi strukturnimi spremembami. Delež industrije v Sloveniji namreč znaša okoli 27 odstotkov BDP, kar je več od povprečja EU (20 odstotkov BDP) in ZDA (15 odstotkov BDP).

"Soočamo se s problemi tipične postindustrijske družbe. Delež storitev se povečuje, delež klasičnih industrijskih dejavnosti pa zmanjšuje. Zato je treba pripraviti dolgoročno strategijo tehnološkega prestrukturiranja slovenskega gospodarstva, predvsem v smeri perspektivnih industrijskih dejavnosti z dovolj veliko dodano vrednostjo," je prepričan gospodarski minister.

Lahovnik je spomnil tudi na spremenjen zunanjetrgovinski režim po vstopu Slovenije v EU in skorajšnji vstop Slovenije v evropski mehanizem menjalnih tečajev ERM II. Zaradi izgube določene mere suverenosti na področju tečajne in monetarne politike po vstopu v ERM II je Lahovnik opozoril predvsem na ključen pomen industrijske politike, ki bo ostala dejavnik pridobivanja konkurenčne prednosti. Ocenil je še, da bosta tudi v okviru EU socialna in fiskalna politika postali ključni, predvsem zato, ker se v ospredje vse bolj postavljajo vprašanja brezposelnosti in gospodarske rasti.

Kadrovske menjave na ministrstvu

Sicer pa se na ministrstvu za gospodarstvo obetajo nekatere kadrovske spremembe. Državna sekretarja Mateja Mešl in Janez Trček namreč ministrstvo zapuščata, in sicer Mešlova odhaja na Gospodarsko zbornico Slovenije, Trček pa v upravo Holdinga Slovenske železarne. Medtem ko bo industrijsko področje, ki ga je doslej pokrival Trček, prešlo v področje notranjega trga, ki ga vodi državni sekretar Matjaž Logar, bo podjetniško področje po odhodu Mešlove začasno pokrivala državna sekretarka Renata Vitez, nato pa bo Lahovnik zanjo poiskal ustrezno zamenjavo.

Ministrstvo bo odprlo tudi nov direktorat za področje turizma, ki ga bo vodila državna podsekretarka Darja Radič. Tudi sicer bo ministrstvo, tako Lahovnik, veliko naporov vložilo v področje turizma, ki je po njegovem mnenju za nekatere razvojno problematične regije lahko tudi rešitev.