Slovenija

Ambulanta za voznike s posebnimi potrebami URI Soča bo še naprej delovala omejeno

Ljubljana, 04. 03. 2024 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stavkovni zbor zdravnikov v URI Soča je odločil, da bo sledil mnenju sindikata Fides, ki pravi, da je vladni odlok o opravljanju zdravniške službe v času stavke neustaven in nezakonit. Pri tem bodo počakali odločitev sodišča. V ambulanti za voznike s posebnimi potrebami bodo tako še naprej obravnavali le paciente, ki so stari do 18 in nad 65 let.

URI Soča
URI Soča FOTO: Miro Majcen

Stališče stavkovnega zbora zdravnikov v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča, da sledijo mnenju sindikata Fides, velja za vse zdravniške obravnave v URI Soča, ki se opravljajo v skladu z zakonom o stavki, so pojasnili na inštitutu.

V bolnišničnih oddelkih tako sprejemajo vse paciente, stare do 18 in starejše od 65 let, pa tudi tiste, ki so neposredno premeščeni iz bolnišnic (ne glede na starost). V ambulantah pregledajo vse naročene paciente, stare do 18 in nad 65 let, opravijo vse triažne preglede, izvedejo posege, pri katerih bi opustitev obravnave lahko privedla do poslabšanja zdravstvenega stanja (na primer zdravljenje spastičnosti). Pregledajo tudi vse, ki so prednostno naročeni na ocenjevalno-triažni postopek v ambulanti za kronično bolečino, so poudarili.

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije je že pred časom opozoril, da zaradi zdravniške stavke ambulanta za voznike s posebnimi potrebami URI Soča deluje v omejenem obsegu. Vlada je nato prejšnji četrtek sprejela odlok, s katerim je določila zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke zdravniškega sindikata Fides.

Kot je bilo razumeti ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel, bodo po novem morali zdravniki opravljati tudi zdravniške preglede invalidov, ki jih ti potrebujejo za podaljšanje veljavnosti vozniških dovoljenj.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
04. 03. 2024 16.24
+4
kako bodo povrnili škodo ljudem,če izgubijo in morali bi,če bi bili mi pravna država.nekomu ste uničili dostop do kvalitetnega življenja.drugim pa mogoče odvzeli službo.pa pravica do dela je zapisana v ustavo
zibertmi
04. 03. 2024 16.17
+3
in njihove plače so nakazane iz proračuna,ki ga polnimo državljani.kako si upa poglrdat nek zdravnik,ki ima enormno plačo in povrh dela še popoldan,pacientu v oči.kako ni sram nekega radiologa iz celjske bolnišnice,ki dela še popoldan,ki niti ni pisal diagnoz v času covit vlade,zaradi česar so bolnike napačno zdravili,izrečt besede,da naj ministrica odstopi,ko pa sam ne opravlja dela za kar je mastno plačan
bojer
04. 03. 2024 16.05
+2
Ne oziraje se kaj si mislim o odlokih, toda vlada bi lahko poiskala pravno podlago za začasno podaljšanje vozniških invalidom. Če je bil invalid sposoben 24 mesecev, je lahko primeren tudi 25 mesecev ali pa je problem že v 20 mesecu, ko ima še vedno veljavno dovoljenje.
Senzor
04. 03. 2024 15.57
+1
Kakor je skorumpirana vlada družno z bruseljskimi škodljivci in evropskimi poslanci, tako so tudi skorumpirane ostale inštitucije v državi tako v zdravstvu, sodstvu, enostranski mi mediji RTV.
Xdata1
04. 03. 2024 15.45
+6
Izživljanje nad invalidi je nedostojno in sramotno. Kdor se je tako odločil, da ambulanta ne bo delovala, naj dobi odpoved. Slovenistan.
Cupko
04. 03. 2024 15.36
+4
To so največji banditi. Invalide pustijo na čakanju, da niso mobilni! Ali ni dovolj že to, da so hendikepirani, zdaj pa jih še ti zaj…vajo. Vlada naj izda odlok, da za čas stavke ne bodo prejeli plačila
Šefelini123
04. 03. 2024 15.33
-1
Zdravniki fuj to so le kaviarsocialisti in delomrzneži. Oni delajo le za dobrobit levih lopovov, ki se bogatijo na račun davkloplačevalcev. Ampak kaj naj, ko je sistem ozurpiran in ravni Jaše Jernuli in Nike Kovač degradirajo še ambulante. Mi kleni in Slovenci in ubogi bolniki pa čakajo na odrešitev. Eliminacija korupcije bi bila nujno potrebna. Ko pa bo spet kaka parada ponosa, pa bo Ljubljana denimo delovala brez omejitev.
Mitja R
04. 03. 2024 15.31
-1
Nagnusna vlada. Lahko bi podaljšala veljavnost vozniških dovoljenj invalidom vsaj za čas do konca stavke, pa jih raje uporablja za talce! Fuj
rb63
04. 03. 2024 15.28
+5
In to bi naj bili zdravniki. Fuj
ŠTRAJK ZA VSE
04. 03. 2024 15.21
+5
Brez zamere, ampak tudi na Soči bi bilo treba odpustit pol stavkajočega kadra....