Slovenija

Ambulante za neopredeljene naj bi zaživele prihodnji teden

Ljubljana, 04. 01. 2023 20.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
11

Zdravstveni domovi se pripravljajo na organizacijo ambulant za neopredeljene, ki naj bi ponekod z delom začele že prihodnji teden, drugod pa konec meseca ali še kasneje. Trenutno namreč še ni jasno, kje bodo ambulante uspeli kadrovsko zapolniti in s kakšnim delovnim časom bodo delovale. Pacienti, ki bodo imeli zdravnika na voljo le nekaj ur na dan ali celo na teden, bodo v neenakovrednem položaju, medtem že opozarjajo zastopniki pacientovih pravic. Na Zdravniški zbornici pa menijo, da je v tem trenutku to dobra rešitev, čeprav gre za gašenje požara.

"Telefoni zvonijo v prazno, pacienti obupani, bolni čakajo doma, saj si človek sploh ne zna predstavljati, kako je, če si zares bolan," pove Mojca Mahkota

Nikjer ni tako hudo kot trenutno v Ljubljani, pravi zastopnica pacientovih pravic, kjer je brez zdravnika zdaj že več kot 15 tisoč ljudi. Po 23 odhodih in upokojitvah zdravnikov v lanskem letu največji zdravstveni dom v državi z januarjem zapuščajo še trije."Ponudba ZD je, da pokličejo, se postavijo v vrsto, povejo za zdravstvene težave. Nato jih pokličejo čez nekaj dni, vmes pa, če ne vedo, kaj bi, se lahko obrnejo na službo nujne medicinske pomoči," razlaga Mahkota.

In prav razbremenitev urgenc in tolažba, da bodo zdaj morda lažje dostopali do zdravnika, je pozitivna plat ambulant za neopredeljene, gotovo pa ni rešitev v skladu z zakonom, ki pravi, da imajo vse zavarovane osebe pravico do osebnega zdravnika, opozarja. "Vprašanje je tudi, kako se bodo izvajale storitve preventivnega zdravstvenega varstva, ki pripadajo vsem pacientom. Bodo te ambulante poskrbele tudi za to? Vsekakor gre za neenakopraven odnos do teh pacientov," dodaja.

V Mariboru, kjer je brez izbranega zdravnika dobrih 6000 ljudi, imajo predvidenih šest ambulant za neopredeljene. Direktor zdravstvenega doma se nam pridruži ravno po sestanku z družinskimi zdravniki. Vseh 48 jih je zainteresiranih za delo v ambulantah za neopredeljene, pravi Jernej Završnik."Verjetno bomo začeli s šesturnim delom. Vedeti namreč moramo, da te ambulante oziroma zdravniki, ki delajo v teh ambulantah, opravljajo svoje redno delo v svojih ambulantah," še doda.

Prav pogoj, da v teh ambulantah delajo zaposleni, ki imajo izpolnjen glavarinski količnik, preprečuje, da bi zdravniki ali medicinske sestre dali odpoved in delali samo v ambulantah za neopredeljene, pojasnjuje Rok Ravnikar. "Ker so osnovne plače v primarnem zdravstvu nizke če omenim samo, da ima srednja sestra šest evrov neto na uro in zdravnik specialist 14 evrov neto na uro, je zagotovo, da z navadnim siljenjem v nadure ne bi dobili zadostnega kadra."

Se pa z višjo stimulacijo odpre dodatna težava. "Skrbi nas, da bi se potem zdravniki raje odločali za delo v ambulantah za neopredeljene paciente kot pa za delo nadomeščanja," pravijo v Zdravstvenem domu Maribor. "Če oskrbiš paciente v ambulanti čez dan in s tem zmanjšaš pritisk na urgence, si naredil dve dobri stvari naenkrat," pa meni Ravnikar.

Prva ambulanta v Mariboru naj bi zaživela že konec prihodnjega tedna, k sodelovanju bodo povabili tudi vseh 30 koncesionarjev. Na Gorenjskem, kjer je brez izbranega zdravnika 9000 ljudi, je predvidenih pet ambulant za neopredeljene: dve v Kranju, po ena pa v Tržiču, Radovljici in na Jesenicah. "Jutri imamo sestanek. Po mojih informacijah razmišljajo, da bi že januarja vzpostavili ambulante za neopredeljene na Jesenicah, za drugje pa zaenkrat nimam podatka," pove Lidija Pretnar Pristor.

Kakšen je interes zaposlenih za vključevanje v delo teh ambulant, še ne vedo, minister Bešič Loredan, ki naj bi podatke za celotno Slovenijo predstavil v petek, pa pravi, da je odziv zelo zanimiv.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krpati
05. 01. 2023 10.21
+1
Seveda so doktorji za mešanje megle. Zanima me če se kakšnemu v podjetju ali za tekočim trakom zgodi napaka. A se jo odpravi ali se išče in prelaga odgovornost 3 leta na vse možne kraje? Za 8000 na mesec?
matdej
04. 01. 2023 21.56
+2
Zdaj pa bo cas in dovolj dohtarjev za neopredeljene bolnike…Aja tocno lepo bodo spet naprej služili,delali pa tak nic…
Omas1313
04. 01. 2023 20.58
+10
Kje so pa našli te solidarne zdravnike za te drage nadure… sama dobrota je v teh dohtarjih🤢
Potouceni kramoh
04. 01. 2023 21.56
+3
V trenutku se najdejo, ko jim razložijo da bodo v enem dnevnem dezurstvu zasluzili tolk kot je ena mesecna placa delavca na izmenah.🤮
Rudolf Maister
04. 01. 2023 20.42
+2
Komiji bi radi iznašli toplo vodo , pa sajsta jim že vrhovni komi 1 in vrhovni komi 2 nakazal rešitev komi 1 je šelna zdravljenje v avstrijo ,komi 2 pa v švico. Hahahahahah žoharji paplešejona urgenci in to 48 ur.hahahahahahahahha
Rudolf Maister
04. 01. 2023 20.38
+1
Kaj se komunisti zmislijo ,neopredeljen ,imena pa jim grejo od rok .če bi jim šloše reševanje tako ,a? mislim neopredeljen hahahahahahahahahahahaVenezuela. hahahahahahahahahhah
Lima33
04. 01. 2023 20.38
+3
Realno bolš, da gre denar za te zadeve kot pa za maske, cepiva, dodatke, itd... Je pa to kriminal!!!
srecnii
04. 01. 2023 20.29
+4
Pranje dnarja in to uradno
jernam
04. 01. 2023 20.24
+5
Ali ne poslušamo ves čas, da so zdravniki preobremenjeni? 80 eur ma uro jih regenerira na hitro🤣🤣🤣🤣 Golobnjak Lori privat🥳 Kolesarji in 8.marec pa @e vedno na počitnicah🤮🤢
jodr
04. 01. 2023 20.16
+4
Prvi zdravnik, ki se je prijavil za delo v teh ambulantah je Minister za zdravje.
VoxP
04. 01. 2023 20.10
+3
kdo bo prišel prej na vrsto?? tisti po uradni strani z zdravnikom ali tisti ki nima zdravnika? ni problema kar oba naenkrat, saj dohtarji to obvladajo. če bo plačan več za brez zdravnika se bo tebi z zdravnikom podaljšala čakalna vrsta.