Slovenija

Ameriški producent Anthony: 'Zgodba izpod Mangarta je našla mene'

Bovec, 21. 10. 2019 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec / STA
Komentarji
0

Znamenita smučarska tekma na Mangartu takoj po vojni, junija 1945, kjer so tekmovali ameriški vojaki 10. gorske divizije, je že skoraj utonila v pozabo, zdaj pa jo obujamo na obeh koncih oceana. Upokojeni brigadir Janez Kavar je o dogodku izbrskal najmanjše podrobnosti in z zgodbo tako navdušil ameriškega producenta hiše Warren Miller Chrisa Anthonyja, da je o tekmi posnel dokumentarec. Uradna svetovna premiera bo junija 2020 v Bovcu.

Janez Kavar v rdeči bundi in na njegovi levi producent Chris Anthony. Fotografija je posneta februarja lani na Višarjah, ko so snemali dokumentarec o tekmi.
Janez Kavar v rdeči bundi in na njegovi levi producent Chris Anthony. Fotografija je posneta februarja lani na Višarjah, ko so snemali dokumentarec o tekmi. FOTO: Janez Kavar

Ameriška tekma na slovenskem vršacu ga je prevzela in za vrsto let čisto po naključju zaposlila. O njej je uspel izbrskati najmanjše podrobnosti. "Zanimivo, ampak prav vse o mangartski tekmi sem zvedel v Ameriki, iz ameriških virov. Slovenci za tekmo Američanov do nedavnega pravzaprav sploh nismo vedeli. Tudi domačini z Bovškega ne. Doslej mi je uspelo najti le možakarja iz Trbiža, ki so ga kot dečka ameriški vojaki vzeli s sabo na Mangart. Največ podatkov sem dobil v javni knjižnici v Denverju, kjer je shranjen arhiv 10. gorske divizije. Imel sem srečo, da sem se imel možnost pogovarjati z veterani – udeleženci tekme," nam je pojasnil takrat.

Kavar je nato pred petimi leti stopil v stik z ekstremnim smučarjem Chrisom Anthonyjem. V Bovcu so mu predstavili zgodbo o tekmi, ki je navdušenca nad Julijskimi Alpami tako prevzela, da je začel raziskovati in načrtovati snemanje. "Rekel bi, da me je ta zgodba našla," je odgovoril Chris Anthony, ko smo ga vprašali, zakaj se je pravzaprav odločil, da bo posnel izobraževalni dokumentarni film o skoraj pozabljeni preteklosti.

Na tekmi se je zbralo preko 500 vojakov, od tega jih je tekmovalo 76, zgolj 24 pa jih je presmučalo zahtevno progo.
Na tekmi se je zbralo preko 500 vojakov, od tega jih je tekmovalo 76, zgolj 24 pa jih je presmučalo zahtevno progo. FOTO: Denverska javna knjižnica

Zgodba pa ga ni našla zgolj enkrat. Večkrat se je znašel v situaciji, ko mu je naša markantna gora nehote začela buriti domišljijo. V italijanski kraj Naborjet-Ovčja, ki se nahaja blizu Trbiža, že 20 let hodi smučat in kolesarit. Od tam se vidi Mangart. Zaljubil se je vanj in v tamkajšnjo okolje ter čutil še večje poslanstvo, ko je spoznal Janeza Kavarja, ki ga je seznanil o velikem ameriškem dogodku na Mangartu. "Moral sem najti način, da delim to zgodbo. Poleg tega je 10. gorska divizija trenirala 50 kilometrov od mojega doma v Koloradu. Torej, ugotovil sem, da je zgodba zelo edinstvena, saj smo tako jaz kot 10. gorska divizija našli ta del sveta," nam je že pred tremi meseci pojasnil Anthony. Navdušila ga je tudi misel, da so v zgodovinskem obdobju, ko je bil svet v vojni, ljudje še vedno videli lepoto v okolju in našli način, da počnejo stvari, ki jih imajo radi.

Film so snemali okrog kot tri leta

Največja ovira pri ustvarjanju dokumentarnega filma je bila poustvarjanje tekme, kar so junija lani uspeli izvesti s pomočjo pripadnikov slovenske vojske in domačinov. Velik izziv je je bilo, kako na zanimiv, pa je Anthony pojasnil na današnji novinarski konferenci v Bovcu, na kateri so sodelovali še Janez Kavar, direktor Javnega zavoda za turizem Dolina Soče Janko Humar, predsednik Združenja vojaških gornikov Slovenije Slavko Delalut in župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Američani so tekmovali večinoma na smučeh, ki so jih zaplenili vojakom nemških gorskih enot. Obkolili in zajeli so jih pod Alpami pri Gardskem jezeru.
Američani so tekmovali večinoma na smučeh, ki so jih zaplenili vojakom nemških gorskih enot. Obkolili in zajeli so jih pod Alpami pri Gardskem jezeru. FOTO: Denverska javna knjižnica

Anthony je danes še poudaril, da je želel s filmom predvsem ohraniti ameriško zgodovino živo, gre namreč za produkcijo, ki temelji na donacijah, zato bo glavni namen filma izobraževanje o ameriški zgodovini na čim bolj zanimiv način.

Župan Bovca Valter Mlekuž je v nadaljevanju izpostavil, da je film velika promocija tako za Bovec kot tudi za celotno Slovenijo. V filmu namreč igra tudi znana smučarka Mikaela Shiffrin, ki upodablja pomembno žensko, Deborah Bankart, odlično smučarko, ki je imela v 10. gorski diviziji pomembno vlogo, sodelovala je tudi pri rekrutiranju fantov in mož.

Film z naslovom Velika tekma 10. gorske divizije, ki bo predvidoma trajal dobro uro, se bo začel s pripovedovanjem ameriškega vojaka, ki je bil leta 1945 na tekmi tudi prisoten, v nadaljevanju bo Anthony predstavil sebe in svojo povezavo z Julijskimi Alpami in Mangartom, film pa bo vseboval tudi posnetke poustvarjene tekme in več intervjujev.

Kot so še napovedali, bo 3. junija naslednje leto, točno na 75. obletnico tekme, najprej potekala spominska slovesnost, pripravili bodo tudi okroglo mizo o takratnih dogodkih. Nato bo 24. junija sledila svetovna premiera dokumentarnega filma, ki se je bodo med drugim udeležili tudi potomci smučarjev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.