Slovenija

Ameriški veleposlanik posadil lipo

Ljubljana, 08. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob deseti obletnici ameriškega priznanja Slovenije je veleposlanik Johnny Young prebral pismo ameriškega državnega sekretarja Colina Powella. Na vrtu svoje rezidence pa je kot spominsko drevo posadil sadiko lipe.

Ameriški veleposlanik je na vrtu svoje rezidence posadil sadiko lipe
Ameriški veleposlanik je na vrtu svoje rezidence posadil sadiko lipe FOTO:

Young je ob tej priložnosti poudaril, da ZDA sicer niso bile prva država, ki je priznala Slovenijo, vendar se je izkazalo, da so s priznanjem neodvisne države 7. aprila 1992 storile pravo stvar. Odnosi med državama se namreč že od vsega začetka krepijo in se bodo v prihodnje še naprej izboljševali, je menil veleposlanik Young. Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel pa je poudaril, da predstavlja ameriško priznanje Slovenije enega od mejnikov slovenske državnosti, saj so v desetletju odličnih odnosov ZDA državi vedno nudile podporo pri njenih prizadevanjih za uspešno tranzicijo ter vključitev v evropske in evroatlantske povezave.

Ameriški veleposlanik, ki je ob tej priložnosti na vrtu svoje rezidence kot spominsko drevo posadil sadiko lipe, je prebral tudi pismo ameriškega državnega sekretarja Colina Powella, ki ga je ta naslovil na ministra Rupla. V njem poudarja, da sta se prijateljstvo in sodelovanje med državama, ki temeljita na skupnih vrednotah, od vsega začetka krepila. Deset let po vzpostavitvi diplomatskih stikov državi sodelujeta v svetovnih prizadevanjih za boj proti terorizmu, Slovenija pa je tudi večkrat pokazala odločenost prispevati k reševanju regionalnih konfliktov. Powell se je še zahvalil za slovensko podporo ZDA po terorističnih napadih 11. septembra lani. Po Ruplovih besedah Slovenija ceni aktivno vlogo ZDA v podporo politiki odprtih vrat zveze Nato in pričakuje povabilo v članstvo na novembrskem vrhu zavezništva v Pragi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3