Slovenija

Bodo morale biti na voljo tudi vinjete za en dan?

Ljubljana, 25. 10. 2018 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./K.H./STA
Komentarji
265

Evropski poslanci so podprli predlog o spremembah cestninjenja, ki prinaša nekaj novosti tudi za osebna vozila. Še preden so na plenarnem zasedanju glasovali, so na AMZS stopili v bran vinjetam, saj pravijo, da je njihova uvedba bistveno pripomogla k zmanjšanju prometnih nesreč z najhujšimi posledicami.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Plačaj, kolikor prevoziš
    01:45
    Iz 24UR: Plačaj, kolikor prevoziš
  • Iz 24UR: AMZS v bran vinjetam
    02:16
    Iz 24UR: AMZS v bran vinjetam

Evropski parlament je na današnjem plenarnem zasedanju podprl predlog direktive o spremembah cestninjenja, po katerem bi morale države članice cestnino za težja tovorna vozila in avtobuse od leta 2023 zaračunavati glede na dejansko prevoženo razdaljo. Od leta 2027 bi to veljalo tudi za lažja tovorna vozila in minibuse.

Poslanci so predlog direktive po prvem branju podprli s 398 glasovi za in 179 proti, 32 pa se jih je vzdržalo. Predlog bodo zdaj v potrditev na mizo dobili ministri EU, nato pa se bodo lahko začela pogajanja s Svetom EU.

EU želi z direktivo olajšati doseganje ciljev glede zmanjševanja izpustov v prometnem sektorju in narediti plačevanje cestnin bolj pošteno. Predlagana pravila se nanašajo na dajatve, ki jih članice že zaračunavajo, in načrtovane dajatve na vseh cestah t. i. čezevropskega prometnega omrežja, kamor spadajo tudi slovenske avtoceste. Sporočilo za javnost o vsebini direktive si lahko preberete na tej povezavi

Kratkotrajne vinjete za osebne avtomobile bodo morale biti na voljo tudi za en dan

Predlog se nanaša tudi na kratkotrajne vinjete za osebne avtomobile. Da bi zaščitili tuje voznike, ki so na določenem območju le občasno, predlog predvideva zgornjo cenovno mejo za takšne vinjete. Poleg tega bodo morale biti kratkotrajne vinjete na voljo tudi za en dan in za en teden, predlagajo poslanci.

Vinjete za 2018
Vinjete za 2018 FOTO: Dars

Kot so sporočili iz Evropskega parlamenta, bo morala biti cestnina za vsa tovorna vozila, težja od 2,4 tone, v primeru potrditve direktive od leta 2023 obračunana glede na dejansko prevoženo razdaljo. Za tovorna vozila, lažja od 2,4 tone, in minibuse bo to veljalo od leta 2027.

Da bi spodbudile uporabo okolju prijaznejših vozil, bodo morale članice višino cestnine prilagoditi izpustom ogljikovega dioksida iz posamezne skupine vozil.

Po letu 2021 bi po predlogu direktive v veljavo stopilo tudi določilo, po katerem bodo morale članice v primeru uvedbe cestnin za težja tovorna vozila uvesti tudi plačevanje t. i. zunanjih prometnih stroškov, ki predstavljajo stroške zaradi onesnaževanja, povzročanja hrupa in podobno. Po letu 2026 pa bo mogoča le uvedba plačevanja zunanjih prometnih stroškov za vse kategorije vozil.

Predlog omogoča popuste, na primer za redne uporabnike lažjih tovornih vozil na redkeje poseljenih območjih in na obrobju mest.

AMZS izpostavlja pozitivne učinke vinjet

Še pred današnjim glasovanjem so se glede sprememb cestninjenja oglasili v AMZS, kjer so razumeli, da predlog sprememb vključuje tudi cestninjenje po prevoženi razdalji za osebne avtomobile in motocikle. "Gre za izjemno pomembno odločitev, ki bo imela dolgoročne posledice za promet, prometno varnost in tudi ekologijo," pravijo na AMZS. Če bi se to zgodilo, bi po njihovem ta sprememba trenutne ureditve cestninjenja v Sloveniji poslabšala prometno varnost in imela še druge negativne učinke. Na to sicer opozarjajo že vse od maja 2017, ko je Evropska komisija svoj predlog o načinu cestninjenja v Evropski uniji predstavila javnosti.

Evropski poslanci so poročilo Christine Revault D’Allones Bonnefoy o predlogu sprememb Direktive 1999/62/EC, podprli. V praksi to konkretnejših posledic (še) ne bo imelo, saj je od tukaj do konkretne implementacije sprememb cestninjena še dolga pot.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

AMZS: vinjete so najboljša rešitev

Kot ugotavljajo na AMZS, so se po več različnih načinih cestninjenja, prav vinjete izkazale za najbolj učinkovite. Uvedli smo jih leta 2008 in od takrat so pripomogle povečani uporabi avtocest ter hitrih cest in prekinile prakso izmikanja in obvozov cestninskih postaj, "s tem pa k večji pretočnosti prometa, varovanju okolja in, kar je najpomembnejše, doprinesle k prometni varnosti. Prometni tokovi so se preusmerili na avtoceste kot najbolj varne ceste". Tako AMZS, kjer ugotavljajo, da se je zmanjšalo število prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, obenem pa uvedba vinjet ni vplivala na finančno stanje upravljavca avtocest, ki posluje z dobičkom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če bi spremembe – plačilo cestnine po prevoženi razdalji – veljalo tudi za osebna vozila, bi to pomenilo "ponovno selitev prometa z avtocest na glavne in regionalne ceste, z vsemi posledicami za pretočnost prometa, prometno varnost in ekologijo. V Sloveniji je namreč zaradi naravnih danosti in razseljene poseljenosti uporaba osebnih avtomobilov v večini primerov edina možnost primerne mobilnosti, vzpostavitev ustreznega javnega prometa pa zelo omejena. Manjše uporabe avtomobilov torej ne gre pričakovati, bodo pa vozniki, ob povišanju cen uporabe avtocest, iskali cenejše rešitve, četudi so te manj varne," opozarjajo na AMZS.

Menijo tudi, da EU ne bi smela biti pristojna, da odloča o cestninjenju oziroma načinu cestninjenja v posamezni članici EU – tudi v Sloveniji. Ob tem poudarjajo, da je študija mednarodne avtomobilistične zveze FIA ugotovila, da so države članice EU leta 2013 pobrale za 100 milijard evrov več davkov iz naslova avtomobilov, kot je bilo vložka v izgradnjo cestne infrastrukture. V Sloveniji je bil ta razkorak milijardo evrov.

Razprava o vinjetah se sicer vleče že od lani. Potem ko je napovedala ukinitev vinjet in plačevanje cestnine po prevoženih kilometrih, je evropska komisarka iz Slovenije Violeta Bulc sprožila plaz kritik. Bomo za avtoceste plačevali kot za telefon? Bodo tisti, ki prevozijo več, dobili ugodnejši paket, ali se bodo regionalne ceste spremenile v makadamske, ker bo avtocesta predrag luksuz?

Razprava bo še dolga

Večina se sicer strinja, da nas o usodi vinjet čaka še dolga razprava, predvsem, ko gre za uporabo za osebna vozila.

Kot piše kurier.at, so na primer tudi sosedje Avstrijci proti ukinitvi. Še posebej po tem, ko so ugotovili, da bi samo za vožnjo na delu obroča okoli Dunaja plačali 11 evrov – na dan.

Ob poenotenju sistema, predlagatelji izpostavljajo okoljske koristi takšnega učinka, nov sistem naj bi bil tudi naklonjen okolju prijaznim vozilom. Stroške vožnje bi izračunaval čip v vozilu, cena pa bi se spreminjala tudi glede na to ali gre za cestne poti blizu naselij ali območja rednih zastojev, kar bi lahko dodal upravljavec avtoceste, še piše Kurier.

Avstrijski minister pravi, da se nič takšnega ne bo zgodilo, dokler bo on minister. Bruseljskemu zapovedovanju načina obravnavanja cestnin nasprotujejo tudi v Nemčiji.

Kritiki tudi menijo, da ni naloga Evrope, da poenoti način obračunavanja cestnin, ampak je naloga transportnih podjetih in posameznikov, da preverijo, kakšna pravila veljajo v določeni državi.

Plača naj tisti, ki onesnažuje

V poslanski skupini S&D, ki ji v Evropskem parlamentu pripada Revault d’Allonnesova menijo, da ima cestni promet velik vpliv na degradacijo okolja in na družbo, davek za to pa bi morali plačati tisti, ki cestno infrastrukturo dejansko uporabljajo. 

Menijo, da je vinjetni sistem zastarel, nov sistem, ki bi temeljil na dejanski uporabi cestne infrastrukture pa bi bil bolj pravičen – po sistemu – plača naj tsiti, ki onesnažuje.

Prepričani so tudi, da bi s temi ukrepi pripomogli k doseganju ciljev pariškega klimatskega sporazuma.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (265)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dalmacia
26. 10. 2018 19.54
-1
BREZ VINJET, SAJ SE TAKO STOJI, VSI BODO NA AVTOCESTI PA Z KOKICAMI PA ORO NAREDITE DENAR - LEGENDE STE
dalmacia
26. 10. 2018 19.52
-1
"POL- URNE" - NAJBOLJ PAMETNO !!
Hrenko
26. 10. 2018 15.29
-1
ZA enodnevne vinjete!
JoniBravo
25. 10. 2018 22.14
-5
Enodnevna vinjeta? Ni panike! 15 EUR! Spomnim se, ko sem moral včasih (leto 2004) plačat cca 2100 SIT za eno vožnjo od LJ do KP. To je bilo cca 9 EUR v eno smer in 18 EUR v obe. Cena 15 EUR za teden neomejene vožnje je zastonj.
JoniBravo
25. 10. 2018 22.16
-2
FIGEC
25. 10. 2018 21.33
+19
Ideja o enodnevni vinjeti je za pozdraviti. Jeba pa je, da ta vinjeta ne bo stala (cena letne vinjete)/365, ampak nekaj popolnoma nelogičnega, seveda nerazumno visokega. Banda!!!
ZyzzMirin
27. 10. 2018 13.27
-1
že cena letne vinjete je malo previsoka za naše ceste če mene vprašaš. Ampak dobro, cena bo pomojem 5-10€ kar le ni tako grozno veliko.
mijavci
25. 10. 2018 21.26
+18
Jest bi uvedel če natankaš za 60€ goriva dnevna vinjeta gratis.
Samo?lovek
25. 10. 2018 21.41
+5
kmet1
26. 10. 2018 07.56
-4
Dobro-žena ima Peugeota 807 tanka 80 L, fotr pa Hujšat Getz pa 40 L. Kam pa naj da fotr še 20 L?
fairplayy
25. 10. 2018 21.01
+10
Najenostavneje in najbol posteno se bi morala taksa za uporabo vseh cest in avto cest financirati iz natocenega goriva na crpalki kar bi ljudi manj prizadelo kot pa enkratni znesek za vinjeto in cestninovob registraciji in to po vsej eu pa ne bi bilo problemov in kazni
Špartanec
25. 10. 2018 20.48
+13
Ni panike. Za turiste dnevna samo 9€.
Špartanec
25. 10. 2018 20.49
+10
Poleti pa 15, tako kot hrvati dvignejo cene pa nikome ništa.
grumf
25. 10. 2018 21.02
+3
@antiturist: Bravo! To je najbolj nazoren primer, za kaj v resnici gre. Jaz se bom vozil, nekdo drug bo pa plačal. Ravno s tako mentaliteto ostajamo z obema nogama na Balkanu.
masni
25. 10. 2018 20.43
+17
Enodnevne vinjete,SUPER ,edino pametno v tem letu.
FIGEC
25. 10. 2018 21.35
+8
Veseli se tedaj, če bo cena logična. Ampak nič bat.., ne bo.
Paskakvali
25. 10. 2018 20.33
+11
Naj država najprej naredi ceste oz. avtoceste ki bodo to ime zaslužile saj tole kar imamo ne zasluži tega imena.Če že plačujem za cestnino in vinjeto vsako leto čez 300€ pričakujem za to tudi ceste denarju primerne!
sosed5
25. 10. 2018 20.13
+2
Kar se EU tice, se radi bomo (bi) sli ven amak NE bomo mogli. Zal slovensku politicni veleumi to dobro vedo, in zato grabijo kje je le mogoce za "hude" case. Tu ni nobene razlike rdeci in crni, oboji imajo roke k sebi obrnjene.
grumf
25. 10. 2018 20.35
+6
dejte no... EU je za nas večinoma pozitivna zadeva. Glejte, kje so "samostojne" Srbija, Bosna, Makedonija, Črna gora,... Če pa kdo misli, da se lahko primerjamo s "samostojno" Norveško - pa sanja...
sosed5
25. 10. 2018 20.10
+27
Dogaja se to, da bomo navadni drzavljani (delavci, upokojenci, verjetno tudi srednji sloj) sli kepo nazaj na lokalne ceste, ker ne bomo imelu denarja. Bogatuni pa sr bodo vozili po praznih avtocestah in se lep smejali. Avtoceste pa so se gradile iz denarja vseh davkoplacevalcev. In seveda vecji dell je ze odplacan. Sedaj pa vinjete niso vec potrebne?!In narod spet lepo prikimava kapitalu. Madona, do kdaj se??
Scipion
25. 10. 2018 19.49
+28
Slovenija je navadna EU kolonija! Kako pogrešam prvo desetletje Slovenije ko smo bili še dejansko samostojni
est
25. 10. 2018 19.45
+2
se strinjam vse po dejanski porabi. Tudi vse ostale usluge pri katerih smo sedaj solidarni !
bodi
25. 10. 2018 19.16
-3
Vinjete za osebno vozilo :55eur Kombinirani kombiji do 2.7t :110 eur Kombiji nad 2.7 t do 3.5 t :500 eur Kamijoni pa imajo DARS GO se mi zdi da bi to bilo čisto pravično ovrdnotenje seveda bi pa lahko kupoval po dnevih do enega meseca potem pa mesecih .
grumf
25. 10. 2018 19.27
+9
hahaha, zdej bomo na forumu določali ceno vinjet. Super. Dejmo si še višino plače kar sami določiti.
bodi
25. 10. 2018 19.31
+4
pikec to je samo predlog in ne določitev pa še to je predrago za teh 660 km AC stem da jih je vsaj 200km rezarvirane za motorni promet ker nima odstavnega pasu
grumf
25. 10. 2018 19.39
-2
OK, recimo da po vaši formuli zmanjka 40% denarja, ki gre za odplačilo kreditov za gradnjo avtocest. Razliko vzamemo iz proračuna? Dvignemo potem DDV zaradi tega? Dvignemo obdavčitev plač?
grumf
25. 10. 2018 19.59
+13
Na hitro sem pregledal letno poročilo DARSA; prihodki 450 mio, 200 mio gre za dolg, 40 mio za obresti. Dolga je še za 2,5 milijarde EUR. Kar me moti.. 140 mio eur je dobička - ta del bi lahko bil 0 in na ta račun cca. tretjino nižja cena vinjete (ali pa cestnine po km).
jarti?
25. 10. 2018 21.41
Sputnik
25. 10. 2018 19.11
+15
cestna taksa ni dovolj ne? brez cestne takse ne moreš na cesto brez vinjete pa tudi ne v bistvu. to je kot bi kupil kruh, hotel not sir in salamo da ti naredijo sendvič ampak bi še 1x plačal kruh.
borec91
25. 10. 2018 18.52
+22
lomit bi uvedli dnevno vinjeto po ceni 7 ali 8evro prodali bi jih veliko takim ki morajo v Ljubljano na kak pregled in jim je škoda kupit tedensko
MKII
25. 10. 2018 18.42
+16
Prvo. DARS KSIHTI ne bi smeli biti PROFITNA FIRMA (za mene niso organizacija ampak voluharska firma). Drugo. Brez teh vinjet bi DARS propadu. Tretje. In raja bi profitirala. Simpl k pasulj.
BUONcaffee
25. 10. 2018 18.31
+20
Me zanima kam gre ves denar od prodanih vinjet??????
Ka pa mislis
25. 10. 2018 18.57
+10
bodi
25. 10. 2018 19.17
+10
hehe to pa še sami ne vedo kam gre ves denar.
man1983
25. 10. 2018 18.30
+1
ni ga dneva da ni del na avtocesti po celi Sloveniji in kljub temu cena vinjete ostaja nespremenjena. a nebi bilo v tem primeru ppšteno znižat za kakšen evro???