Slovenija

'V trenutku sem postala nekdo, ki je skrajno osovražen na eni strani in skrajno ljubljen na drugi'

Ljubljana, 31. 10. 2021 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Marijana Lisjak, Maja Kos
Komentarji
1084

Ana Roš je prva ženska na svetu, ki se je uvrstila na sedmo mesto med chefi. V času korone, ko je vrhunska kuharica opozarjala, da se nihče ne ukvarja z gostinci, so jo označevali za sebično in zmerjali s komunistko. Javnosti je dala misliti, ko je v svojo Hišo Franko kot natakarja povabila begunca iz Afganistana. Kot pravi, se v njeni hiši »uresničujejo sanje«, saj ima Hiša Franko tudi najboljšo slaščičarko na svetu. Pravi, da je najprej mama in šele nato chefinja. Z Urošem Slakom sta se v oddaji Ena na ena pogovarjala tudi o tem ali bi v svoji gostilni gostila politike.

Ana Roš pravi, da so v njeni restavraciji dobrodošli vsi. Meni namreč, da so gostilne in restavracije prostori, ki združujejo. Janez Janša je bil sicer redni gost Hiše Franko, Roševa je kuhala tudi na njegovi poroki. "Takrat smo organizirali sanjsko poroko v Drežnici, kjer so drežniški fantje zaščitili cerkev pred radovedneži, zato da sta imela mir, obkrožena z ljudmi, ki so jima blizu," se poročnega dne spominja svetovno priznana chefinja.

Pravi, da je politično neopredeljena, a na volitve hodi, ker ji to predstavlja državljansko dolžnost. "Težko bi rekla, da je Janez Janša v Hišo Franko nehal zahajati zato, ker sem jaz drugače razmišljajoča, zato težko opredelim to časovno, bi pa rekla, da so bili obiski vedno krajši," odgovori na vprašanje, zakaj Janša ne prihaja več v njeno restavracijo.

'V trenutku sem postala nekdo, ki je skrajno osovražen na eni strani in skrajno ljubljen na drugi'

V času korone, ko je javno izražala svojo skrb nad tem, da so gostinci ostali pozabljeni, se je nanjo vsul plaz kritik podpornikov SDS-a. V studiu je pojasnila, da jim ni v tistem času nihče povedal, kdaj bi se lahko gostilniška dejavnost zopet odprla, ekipe pa ne moreš sestaviti čez noč, pojasni. "Rezervacijski sistem je treba sestavljati približno pol leta vnaprej." Še danes se ji zdita način, kako je potekala komunikacija, in odnos do gostincev neodgovorna. Ni pa pričakovala, da bodo njene besede sprožile takšen odziv politike in družbe. "V trenutku sem postala nekdo, ki je skrajno osovražen na eni strani in skrajno ljubljen na drugi." Na družbenih omrežjih so jo zasuli z obtožbami, da v času zdravstvene krize skrbi za svoj dobiček, nekatere objave je delil tudi sam predsednik vlade Janez Janša. "Ne vem, ali ima politik čas, da se ukvarja s retvitanjem takih neumnosti, po mojem mnenju ima preveč časa."

Ana Roš je bila označena kot komunistka. V studiu pojasni ozadje sporočila na Twitterju, v katerem je zapisala refren italijanske partizanske pesmi Bandiera rossa.

"Mi Primorci na žurih pojemo 'avanti popolo, bandiera rossa', pa zaradi tega nismo komunisti," pove ter pristavi, da ji je pesem všeč in da poziva k uporu. V njenem primeru je pozivala gostince, naj se oglasijo in povedo, kaj jih skrbi. Pojasni, da je na krivice opozarjala že od nekdaj, da je velika zagovornica dialoga in ne mara nobenega ekstremizma.

Njena Hiša Franko se ponaša z dvema Michelinovima zvezdicama, letos je marsikdo pričakoval še tretjo.
Njena Hiša Franko se ponaša z dvema Michelinovima zvezdicama, letos je marsikdo pričakoval še tretjo. FOTO: Luka Černe

Dubaj in Zanzibar v času korone

Veliko prahu je dvignilo tudi njeno potovanje v Dubaj in na Zanzibar v času epidemije. "V Dubaj sem šla kuhat tri kosila pro bono, da je moja ekipa lahko delala, kasneje pa odpotovala na Zanzibar s svojima otrokoma. Obstajajo tudi nizkocenovne karte Dubaj–Zanzibar in na Zanzibarju lahko živiš zelo skromno življenje." Pove, da je bilo takrat na Zanzibarju ogromno Slovencev, o katerih se ne govori. Roševa prizna, da se je komentarji na družbenih omrežjih dotaknejo in da jih prebira tudi njen sin.

Pogovor nadaljujeta okrog Vrha Evropske unije na Brdu. Zakaj ni kuhala za eminentne politične goste, kot je marsikdo pričakoval? Pravi, da bi ponudbo, če bi prišla, zavrnila, saj je njena prioriteta trenutno Hiša Franko. Razmišlja, da bi se v vsakem primeru našel nekdo, ki bi ji očital ali eno ali drugo.

Kljub vsemu je ministrstvo za zunanje zadeve podprlo njeno potezo, ko je v svojo gostilno povabila afganistanskega begunca. Trenutno je v fazi pridobivanja potnega lista. Roševa meni, da je treba tujcem ponuditi delo in ne zgolj finančno pomoč. "Če daš nekomu možnost, da pokaže, kaj ve in zna, da zasluži svoj denar, najame stanovanje in najde družbo ter mu pokažeš, da je vreden človeškega dostojanstva, menim, da mu s tem istočasno pokažeš prihodnost in omogočiš lepše življenje."

Celotno oddajo Ena na ena si lahko ogledate na Voyo.

Kako je kulinarika preživela krizo in nastajanje druge knjige

V času korone je začela iskati rešitve. Še posebej jo je skrbelo za lokalne kmete, saj so jim kar naenkrat ostali presežki mleka in drugih dobrin. "Seveda najprej prosijo za pomoč svojega prvega partnerja – to smo restavracije – in po nekaj pogovorih z živinorejci, ovčerejci in mlekarsko industrijo smo ugotovili, da je problem res ogromen. Predstavljajte si, da se zlije stran po 10.000 litrov mleka na dan, ker ga nihče ne odkupuje." Ekipa je začela reševati dobrine in ustvarjala proizvode: sladoled, njoke in podobno. Naproti jim je stopila trgovska veriga Tuš in skupaj so na police postavili izdelke in kmete obvarovali pred propadom.

Ob vseh projektih Ana piše že drugo knjigo, ki opisuje življenje osebe, za katero večina meni, da ima vse in živi sanjsko življenje. "Pripoved je zelo osebna in močna." Naslov knjige bo Sužid 34. "Sužid 34 je naslov hiše v vasi, ki ni najlepša vas v Posočju in v kateri sem preživela približno dve leti svojega življenja in začela iskati samo sebe." V oddaji je spregovorila tudi o razhodu z nekdanjim partnerjem. "Vsa razhajanja so zelo dolgotrajni procesi, ker sem zelo srčna in občutljiva, pa je bil proces morda še daljši. Predvsem sem želela zaščititi ljudi, ki mi v življenju ogromno pomenijo." V prvi vrsti je želela zaščititi otroka in prijateljski odnos z nekdanjim partnerjem, očetom svojih otrok.

Najboljša slaščičarka na svetu in Anina 'srečna hrana'

Maša Salopek je prišla v Hišo Franko na preizkus pred tremi leti, z malo delovnih izkušenj. "Zdela se mi je zanimiv profil: ženska, visoko izobražena, doktorica hrvaške literature in bibliotekarstva. Osebno imam v hiši rada izobražene ljudi, ker se problemi z njimi veliko lažje rešujejo. Včasih rečem: 'Kuhinja ni za bedake, kuhinja je prostor za ljudi, ki znajo uporabljati glavo.'" Prizna, da sta bila s sodelavcem glede Mašinih veščin sprva skeptična. "Imela je herpes, bila je utrujena, komaj je hodila in bila je vročična, ampak je vztrajala." Odločila se ji je podaljšati preizkusno obdobje in dejala je, da bi rada delala. Pravi, da je Maša dokaz, da se vedno da. Mašo Salopek sta vztrajnost in trdo delo nagradila z nazivom najboljše slaščičarke sveta.

Sicer pa Ana Roš v ustvarjalnih procesih upošteva tudi ideje sodelavcev. "Po navadi se sedemo nekje na travniku, vsak s svojim zvezkom, včasih s kozarcem vina, kavo ali čajem, in gremo skozi kreativni proces, ki ga vodim sama, ampak poslušam tudi ideje ostalih in kasneje se tudi tehnični del izvaja na ta način."

Težko bi verjeli, a najljubša jed vrhunske kuharice je pica. Dobra pica je skupek izjemnega znanja o peki in fermentaciji testa ter odličnih sestavin, pove o svoji najljubši hrani in doda, da je, pica 'srečna hrana'. Roševo velikokrat vabijo, da bi kuhala na domovih in jahtah petičnežev, a se redko odzove na prošnje, pove. "Gurmana ne definira denar, pravi 'foodie' je nekdo, ki želi doživeti izkušnjo restavracije v njenem prostoru. In zato takih vabil največkrat ne sprejemam, so pa enormna, denimo vabila raznih arabskih princev itd." Pravi, da je treba ostati zvest svojim načelom da se ne smeš podrejati denarju.

Ana Roš.
Ana Roš. FOTO: Luka Černe

Prišla, pojedla in odletela nazaj v Singapur

V Slovenijo marsikdo pride prav zaradi Hiše Franko. Pred kratkim je k njim prišla gostja iz Singapurja, ki je bila pripravljena na vse karantene, ki so jo čakale, le da bi lahko prišla tja. Ženska je prišla v Slovenijo samo zaradi njih, pojedla, zaradi časovne razlike skoraj zaspala za mizo in naslednji dan odpotovala nazaj domov, opiše anekdoto Roševa, ki velja za sedmo najboljšo v svetu kulinarike. Takoj ko so v Slovenijo prišle Michelinove zvezdice, je Hiša Franko dobila dve. Prizna, da si ekipa želi še tretje, in meni, da so na pravi poti. "Ampak zvezdice ne padajo tako hitro z neba, napovedovali so nam jo že letos, vendar jaz tega nikoli nisem rekla, to mi drugi polagajo v usta. Si pa seveda kot kuharica nekoč tudi sama želim še tretje."

V oddaji Ena na ena je spregovorila tudi o materinstvu. "Biti mama in ženska s kariero je dvorezen meč, vedno živiš z velikim občutkom krivde, vedno te nekje ni dovolj," razmišlja Roševa. Ekipa razume, da materinstvo postavlja na prvo mesto, saj to pomeni, da je kasneje v kuhinji mirna. Večerjo vedno poje z otrokoma in nato se vrne v kuhinjo. "Ko sta bila majhna, je bil to velik problem. Včasih je Eva Klara prišla z zvezkom za matematiko v kuhinjo, mi pa smo bili sredi servisa, listki povsod, gostje so čakali. Ona pa: 'Mama, ne razumem.'" Velikokrat so ji na pomoč priskočili sodelavci – pove, da Svit in Eva pravzaprav rasteta v veliki družini "in imata ogromno stricev in tet – to je moja ekipa". 

Svoje prepoznavnosti se včasih niti ne zaveda. Prizna, da ima rada svoj mir, a nemalokrat se zgodi, da kdo k njej pristopi z lepimi besedami in pohvalami. Kot pravi, ji takrat zaigra srce. "Ampak mislim, da je ključno ostati skromen in z nogami na tleh, da naprej razvijaš svoje delo in ohranjaš svojo kreativnost, kajti sicer zelo hitro kreneš v napačno smer."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1084)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ivana B-Love
14. 11. 2021 13.40
+0
Blagor slepemu in gluhemu.
taurus111
14. 11. 2021 10.32
+3
Leta nazaj smo jedli v tej gostilni, plačali enormno velik račun za mizerno pašto ! Še dobro, daje v Kobaridu pizzerija ?!
echa
03. 11. 2021 08.46
+4
Ne vem sicer, kako kuha, se mi je pa na začetku epidemije zamerila, ker je od vseh gostincev najglasneje udrihala čez vlado in ukrepe. Janez Bratuž npr. se je takoj lotil drugega projekta. začel je ponujati svoje izdelke, nisem slišala, da bi kaj pljuval, pa je ravno tako moral zapreti gostilno. Poleg tega je pripeljala k sebi Afganistanca za delo v kuhinji. Vse lepo in prav, ampak ne se hvalit s človekoljubjem. Če bi bilo tako, bi pripeljala še njegovo družino, če jo ima ali raje ženske, ki so v Afganistanu ogrožene. Mladi zdravi moški pa naj se doma borijo proti Talibaniom. To me res moti, da se hvali s takim "človekoljubjem", ki to še zdaleč ni...
proofreader
02. 11. 2021 10.18
+7
Kaj ti pomaga lepa hrana, če si po kosilu lačen.
Resen kolesar
01. 11. 2021 21.02
+6
Ojoj denar denar
punkracij
01. 11. 2021 17.52
+7
Tiste vaše komentarje o koroni in multi kulti delavcih, ki bi jih zaposlili so češnjica na torti,Veliko žensk iz naših krajev sploh ne ve koliko velja beseda ženske v islamskem svetu,virus kovid bo izzvenel,navade prišlekov iz krajev od koder prihajajo pa nikoli.
mislim-resno
01. 11. 2021 16.40
+8
Uspešna. Naredila za prepoznavnost Slovenije več kot TZS v 20-tih letih. Antipatična. Njena kuhinja je za bogate, ki bi radi nekaj drugačnega in želijo da tega ne more vsak privoščiti, ampak so pripravljeni plačati in se pripeljati samo zaradi tega v Slovenijo. Preveč ambiziozna, moža je nagnala, z otroci se po lastnih besedah ni preveč ukvarjala, ampak vsak ima lastne prioritete. Hujše bi bilo, če ji ne bi uspela kariera, zaradi katere je razturila družino, in bi potem brali o njej v črni kroniki.
morleone
01. 11. 2021 16.08
-3
Bravo, najboljša kuharica na svetu. Morda res ne sodiš v slovensko houdre sceno.
wolfterier
01. 11. 2021 16.04
+5
Ta je pa prava za noč čarovnic !
astonvilla
01. 11. 2021 15.59
+1
A da je JJ zelo rad obiskoval gostilno Ane Roš. Zadnje mesece ji je zgleda zameril njeno kritiko vladnih ukrepov in ne prihaja več. Še vedno draga gostilna, kjer sta cca 1 mesec nazaj moja kolega plačala 700 eur za dve osebi. Poleg njegovega igranja golfa na Novi zelandiji, Mauriciusu, preživljanja dopusta na dragih jahtah, smučanja v tujini itd, mu lahko zdaj še pripišemo pogoste obiske najdražje slovenske gostilne. Naš Janez pa tak asket kot je . . . Revček en
Samsvojmojsterjaz
01. 11. 2021 15.57
+2
Je to Ženska ali moški.? Transvetit
PROMETNIK
01. 11. 2021 16.04
+2
sredina je pot
01. 11. 2021 15.43
+10
sem proti skrajnosti v obeh smereh, sem jo pa tudi imel spoznat privatno ko sem bil pri njej v kuhinji in lahko iskreno brez slabe vesti in sramu rečem da je ena navadna arogantna feministična ritolizna pra...ica ki skrbi samo za svoj imig in rit. Govori veliko o temu kaj je naredila a ne govori o temu koliko kuharjev je pri njej delalo zastonj in kako si med njimi izbira kuharje po spolu in nagnjenosti ne pa sposobnosti...
Daneju
01. 11. 2021 16.10
-1
Berem tvoj zapis in vidim, da te je res prizadela v dno duše. Ali si že na začetku vedel, da ne bo plačila? Ali je po sredi še kaj drugega za zamero .............. Mi ki človeka ne poznamo osebno, jo pač vidimo kot uspešno žensko!
Houdre
01. 11. 2021 15.36
+2
Kaj pa se mešaš v politiko….kuhne se drži!
Ana Sols
02. 11. 2021 16.51
+0
Placuje veliko davkov, Vizjak pa pravi glupi davki
pravičnež
01. 11. 2021 15.35
+7
Pražen krompir v neki dobri gostilni je 4 evre,pri nji pa 25.Pa ni nobene razlike,razen v ceni.To ni kulinarika,ampak odiranje.
mužik
01. 11. 2021 15.25
-2
še zdaj si tu ???
El Toro
01. 11. 2021 15.12
+13
Včasih se mi je zdela skromna, zdaj pa ji je teh pet zvezdic zlezlo v glavo. Na sploh pa ne odobravam tako mastnega služenja, pa čeprav so ti obroki nekaj posebnega.
sredina je pot
01. 11. 2021 15.47
+7
nima pet zvezdic maksimalno so tri za restavracijo, osebne zvezdico niso tako pomenbne kot restavracijske, poznala ljudi iz mishelina jih je tudi ona tiho povanbila v Slovenijo, nikoli ni bila skromna. In njeni obroki so polni energije zafrusatriranih neplačanih kuharjev... Kamorkoli je priosla se je do moških kuharjev in do osebja obnasala arogantno in večvredno
Apostol1
01. 11. 2021 15.10
+2
Stolpe merijo po njihovi senci, velike ljudi po njihovih zavistnežih.
sredina je pot
01. 11. 2021 15.48
+4
to je bil stave4k za druge čase in če jo osebno poznaš si tega o njej ne misliš ker veš kak rit je
Apostol1
01. 11. 2021 15.52
+1
sredina je pot............. Jo ne poznam vem samo to ,da je v svojem poslu uspešna , kakšna pa je kot človek me pa sploh ne zanima . Vem samo to da človeka opredeljuje njegova uspešnost in notranja lepota , zavist pa sigurno ni del notranje lepote v to sem pa prepričan in to velja za vse komentarje , ki izražajo zavist.
proofreader
01. 11. 2021 15.08
+0
Levičarji hodijo k njej? Ali bi ji vse nacionalizirali?
Betuul
01. 11. 2021 15.07
+3
Eh ! Ne tako mislit! Osovraženo se že vsak počuti! Zoper osovraženost deluje nekaj dobrega ! Recimo krvavica z večjo “ špilo”
kojnusar
01. 11. 2021 15.02
+2
raje jem iz pasje sklede, kot od tega cloveka. aja, baje zenske...
Apostol1
01. 11. 2021 15.08
+1
Ne verjamem ti , ker Ana Roš prav gotovo ne kuha za pse in v to sem prepričan
sredina je pot
01. 11. 2021 15.49
+3
ona na splošno ne kuha, kuhajo za njo neplačani kuharji in znanje ki ga ima je v veliki meri izbrusila tudi iz njih...
sredina je pot
01. 11. 2021 15.49
+4
če sem jo visu za stedilnikom je bilo to par ur na teden