Slovenija

Analitiki: Pahorja dvignila soočenja, Türka potopila nizka volilna udeležba

Ljubljana, 12. 11. 2012 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Türkovi volivci so ostali doma, Zver je dobil podporo, ki odraža trenutno podporo vladi, Pahor pa je s svojim spretnim nastopom mobiliziral svoje volivce, meni politični analitik Samo Uhan. Je del volivcev desnih strank volil taktično? Kaj lahko Pahor in Türk v treh tednih še popravita? Trenutne projekcije kažejo, da bo izid drugega kroga izredno tesen.

Včerajšnje volilno dogajanje je za informativno oddajo 24UR OB ENIH komentirala Janja Božič Marolt iz Mediane. Zakaj je torej predvolilno merjenje javnega mnenja kazalo na veliko prednost aktualnega predsednika Danila Türka pred drugima dvema kandidatoma? Sogovornica je odgovorila, da so raziskave v zadnjih 14 dneh zaznale negativen trend pri Türku in kar močno naraščanje pozitivnega trenda pri Borutu Pahorju. Je pa bilo težko oceniti, kdaj se bosta ta dva trenda spreobrnila ali prekrižala. Četrtkovi podatki, ki so jih pridobili pred volilno nedeljo, so pokazali na zmago Pahorja, vendar je predstavnica Mediane dejala, da so bili zbrani na premajhnem in premalo zanesljivem vzorcu, da bi jih lahko javno objavili. Zato v Mediani niso bili presenečeni, kako se je končal volilni večer.

Zakaj pa je bila udeležba tako slaba? Kdo se ni odpravil na volišča? Božič Maroltova je dejala, da je razlogov več, a po dosedaj obdelanih podatkih kaže, da se na volišča niso odpravili predvsem volivci Danila Türka – zlasti Pozitivne Slovenije, kajti predhodne raziskave so kazale, da ima Türk največ podpore prav pri teh volivcih. Ti so torej umanjkali ali pa so svoj glas oddali Pahorju.

Kaj potem lahko pričakujemo v drugem krogu? Ali bi lahko Pahor premagal Türka? Božič Maroltova je dejala, da raziskave drugega kroga kažejo na izredno tesen rezultat, tako da si ni upala na osnovi dosedanjih podatkov napovedovati morebitne izide drugega kroga. Je pa naloga Türkovega štaba, da presodi, ali je smotrno, da začne Türk nagovarjati širše volilno telo, saj tako lahko izgubi svoje jedro. To bo težka presoja, dodaja sogovornica. "Odpovedati se svojim za ceno drugih, ki jih vseeno morda ne bo dovolj,“ je dodala.

Kaj na volilne izide pravi Uhan?

Razlog za nižjo podporo Danilu Türku od tiste, ki so mu jo napovedovale javnomnenjske ankete, gre po mnenju političnega analitika Sama Uhana iskati v tem, da je del Türkovih volivcev ostal doma, delno pa tudi javnomnenjskim anketam, ki z napovedmi o Türkovem zanesljivem prvem mestu niso "delovale najbolj vzpodbudno na njegove volivce".

V to, da je rezultat Boruta Pahorja višji zato, ker so morda glasove zanj prispevali t. i. desni volivci, ki naj bi ocenili, da Milan Zver nima možnosti za zmago in so zato raje podprli Pahorja, Uhan ne verjame preveč. "Bolj se mi zdi, da so Türkovi volivci ostali doma. Zver je dobil podporo, ki odraža trenutno podporo vladi. Pahor pa je s svojim spretnim nastopom mobiliziral svoje volivce," pravi.

Bo Türk začel nagovarjati širše volilno telo? Bi lahko s tem izgubil svoje jedro?
Bo Türk začel nagovarjati širše volilno telo? Bi lahko s tem izgubil svoje jedro? FOTO: Miro Majcen

Če bo vlada v drugem krogu podprla Pahorja, Uhan opozarja, da bi lahko to bila zanj tudi medvedja usluga, saj lahko to del volivcev odvrne od tega, da ga podprejo. A Uhan dvomi, da bo vlada res storila kaj takega.

Rezultat prvega kroga je po mnenju analitika takšen, da se bosta morala oba kandidata v nadaljevanju bolj jasno opredeliti do posameznih tem. "Predvsem Pahor bo tisti, ki bo moral z vsebino napolniti parolo o združevanju. To, ko po eni strani pravi, da ne podpira te vlade, po drugi strani pa ne podpira kritičnega nastopa do vlade, je namreč dokaj protislovna izjava," pravi Uhan.

Na drugi strani se bo Türk moral odločiti, kaj bo njegova strategija. "Zelo verjetno lahko pričakujemo nekoliko drugačen, nekoliko bolj zmehčan medijski nastop, na drugi strani pa bolj jasna odklonilna stališča do vlade," pravi analitik.

Končni izid bo po njegovem prepričanju tesen, pri čemer lahko ob večji volilni udeležbi svoje možnosti popravi predvsem Türk. Analitik pa pričakuje tudi bolj vsebinska soočenja.

Tomšič: Pahor je favorit tudi v drugem krogu

Po mnenju analitika Matevža Tomšiča pa je izid prvega kroga predsedniških volitev posledica trenda padanja podpore Türku, ki se je v zadnjih dneh še okrepil. Tako kot na nekaterih preteklih volitvah, se je tudi tokrat večina volivcev odločila v zadnjih dneh, morda celo zadnji dan, je dejal Tomšič.

Poleg televizijskih soočenj, na katerih Türk ni bil ravno prepričljiv, so na njegovo podobo neugodno vplivale tudi informacije v zvezi s pomilostitvijo prodajalca mamil in nejasnosti glede njegovih prihrankov.

Na rezultat ima po njegovih besedah vedno vpliv tudi volilna udeležba, a je težko ugotoviti, koga bi volili tisti, ki so ostali doma. Tudi če bo v drugem krogu volilna udeležba višja, ni nujno, da bo to spremenilo razmerje sil.

Tomšič tudi meni, da je del volivcev desnih strank volil taktično. To pomeni, da niso volili tistega, ki jim je politično najbližje, ampak tistega, za katerega so računali, da lahko v drugem krogu premaga aktualnega predsednika, ki je med volivci desnih strank precej nepriljubljen, pravi Tomšič.

To je po njegovih besedah tudi del razlogov za to, da je Zver prejel manj glasov, kot je znašala podpora strankama SDS in NSi na zadnjih parlamentarnih volitvah. Ravno zaradi tega odnosa desnih volivcev do aktualnega predsednika ima v drugem krogu kandidat SD Pahor boljše možnosti, je prepričan Tomšič. Dodaja pa, da nič še ni odločeno.

Na vprašanje, kaj lahko Türk naredi, da v drugem krogu premaga Pahorja, je Tomšič odgovoril, da to lahko stori tako, da mobilizira tisto volilno telo, ki je ostalo doma, pod predpostavko, da gre za bolj njegove volivce. Prav tako lahko po njegovih besedah poskuša zaostriti odnos do Pahorja in bolj poudarjati neuspešnost njegovega vodenja vlade. Pahor pa lahko na drugi strani poskuša bolj izpostaviti šibke Türkove točke, še pravi Tomšič.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (258)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volek
13. 11. 2012 10.14
+2
Jest mislim da bi moral Turk še en mandat dobit. Sej ja vidte da sta s soprogo skoraj brez dnarja. V UN je delov za fičnike in se je za YU prou žrtvovou. Kaj pa je to 12.000.-dolarčkov na mesec. To še za prežvet ni, jej pa da bi čvovk kej pršparu.
Jaka Planinc
13. 11. 2012 09.15
+6
DANILO TURK JE SEBI ŽE ISKOPAL JAMO S TAKIMI OCENAMI VLADE IN ISKLJUČEVANJEM SEBI NELOJALNIH. BORUT PAHOR BO ABSOLUTNI ZMAGOVALEC IN BODOČI PREDSEDNIK SLOVENIJE. TUDI SI ZASLUŽI TO FUNKCIJO,KER JE DOKAZAL DA ZNA MOTIVIRATI,VZBUDITI SIMPATIJE VSEH SLOVENCEV. Zver je pa bil samo tretji kandidat,ki pa ni imel NIKAKRŠNIH MOŽNOSTI
bukefal
13. 11. 2012 08.25
+13
Turek, ne slepi se, da te je potopila nizka volilna udeležba. Potopili smo te vsi drugorazredni državljani in mnogi drugi, ki so v petih letih spoznali, da si v slovenski politični prostor vnesel samo razdor!!!
korintos1
13. 11. 2012 08.38
-7
Tudi Pahor nima rad domobranstva in spoštiuje vrednote NOB! Kako ti je pa sedaj črnko?
ddrej
04. 12. 2012 10.35
Samo Pahor se nekako spoštljivo vede do teh zadev, skratka, jih ne prinaša v debato.
Ferdo Crni
13. 11. 2012 08.21
+7
"Analitiki: Pahorja dvignila soočenja, Türka potopila nizka volilna udeležba" skratka ti nadpametni analitiki so tiste, ki niso šli volit označili za tuerkove privržence?????? Res bolno.
obmar
13. 11. 2012 07.51
+7
Ha, ha! A oni so krivi, ki niso šli volit. Ja pa saj je bil lep dan v nedeljo. Tako lep sončen. Ravno pravšnji za sprehod v trenirki!!!
Mirno
13. 11. 2012 02.50
+3
Upam da zmaga Pahor !!! :=)Sit sm že starih obrazov v politiki in upam da ne bo Danilo zmagov !!!!
korintos1
13. 11. 2012 08.39
+1
nnikkitta
13. 11. 2012 01.49
+6
Ja, kako je tole zdaj ? "Türka potopila nizka volilna udeležba" - ali ni bila enaka volilna udeležba vse tri predsedniške kandidate? Noro je takšno sklepanje. Ah, dajte no analitiki, mi delate sramoto.
obmar
13. 11. 2012 07.46
+1
ddrej
04. 12. 2012 10.40
Turk s svojim delom pač ni opravičil še enega mandata.
Danica Krajnc
12. 11. 2012 22.59
+6
Gledam , posluša, berem, volitve v ZDA, Kitajski, pri nas,... živi dolgčas, jaz samo vem, da moramo preživeti, plačevati položnice, jesti,.... pri kakšnem komentarju se nasmehnem, drugi me razžalostijo, dragi moji P R E Ž I V E T I bo potrebno, zato pa bodo potrebne nove inveticije in nova delovna mesta ter čim večje plače, volitve pa me že utrujajo,......
Xit
13. 11. 2012 01.08
+5
Danica jst tocno vem kolk lahk dam mojim zaposlenim place. In tolk k prenese firma, tolk dobijo. In v sloveniji je se kar nekaj taksnih firm, ki seveda niso pod vplivom politike, ker politiki, kot kaze praksa, prinesejo v zdrava podjetja bolezen, ki se ji rece korupcija. Seveda se skusa politika vtaknit v vsak posel, zato se splaca ukvarjat z nadpovprecno inteligentnimi stvarmi, ker je to za politike neobvladljiv teren. Napisati, da rabimo cim vecje place, je enostavno in predvsem populisticno. Ob taksni trditvi se je potrebno vprasati od kod denar za cim vecje place. Edini pravi nacin je ustvarjanje. Ce imamo vsaj malo spostovanja do nasih potomcev bi moralo biti vsem jasno, da izposoja v nedogled ne pride v postev. Vladajoci v zadnjih 21 letih so nas ze prevec zadolzil. Ocitno sami nesposobnezi.
chichina
12. 11. 2012 22.27
+3
Če bi volitve kaj spremenile, bi bile prepovedane. Na volitve bom šla, ko bo postavka nikogar od naštetih. Absolutno pa ne bom šla nikoli na volitve za predsednika republike, ker je to farsa. Oseba, ki kasira in porablja veliko denarja za nič od nič. Najbolj smešno se mi pa zdi, ko slišim izraz 1. dama, za soprogo trenutnega "blagajnika". Gospa je 1. v čem? Pred soprogom vodi v Aroganci, hladnosti, apatičnosti, nakladanju???
nnikkitta
13. 11. 2012 01.52
+3
1. dama baje prejema tudi 900,00 €/mesečno. Le zakaj ? Ali ni dovolj, da ima vse zastonj, kadar gre nekam poleg moža? Bruhhhh
Pecikltigr
12. 11. 2012 22.27
+8
50000 Slovencev v mrzlih stanovanjih - 7DNI, 7.11.2012 Glede na višino dohodka živi pri nas pod mejo revščine 273 000 ljudi, torej 13,6 odstotka državljanov. Poznamo še eno, še višjo številko: 386 000 oseb živi v tveganju revščine in socialne izključenosti. Kako pridemo do teh podatkov? "Pri prvi številki gre za mero revščine. Preprosto pomeni, da je vsaka oseba, ki prejme manj kot 600 evrov na mesec, revna. Gre za mednarodni in najpogosteje uporabljen kriterij, ki je glede na višino dohodka različen v različnih državah. Toda ta metoda ne pove, kako ljudje dejansko živijo, zato jo v Evropi dopolnjujemo s kazalniki materialne prikrajšanosti in življenjskih pogojev gospodinjstev. Anketa, ki jo pri nas izvaja Statistični urad RS, pove na primer, koliko ljudi si ne more privoščiti dobrin, ki so potrebne za dostojno življenje. Iz nje sledi, da si "dodatnih" 112 000 ljudi ne more zagotoviti primerno ogrevanega stanovanja, da imajo težave pri odplačevanju hipoteke, bančnega posojila, stanovanjskega kredita, plačevanju položnic, da nimajo denarja za nepričakovan izdatek v višini 600 evrov, da živijo v stanovanjih, kjer ne morejo sanirati težav, kot so denimo puščajoča streha, vlažne stene, trhla tla, da ne morejo na enotedenski letni dopust ... To pomeni, da ne moremo šteti za ogrožene samo tistih, ki prejemajo mesečno manj kot 600 evrov. Četudi ima človek 800 evrov plače, kar je v nekaterih delih Slovenije povprečna plača, se srečuje z zgoraj naštetimi težavami."
nnikkitta
13. 11. 2012 01.55
-1
Grozno. In se čudimo naraščajočemu kriminalu .
korintos1
13. 11. 2012 08.41
-1
Še peči bomo prodali kamo še kurili! Država mora biti bogata.
jagoda02
12. 11. 2012 22.24
+3
HA HA PROGNOZA NINAMEDIA. ŠALABAJZARSKA POSLA.
jagoda02
12. 11. 2012 22.18
+2
SAJ NI POTREBA DRUGEGA KROGA .ŠKODA DENARJA .SAJ TURK JE ŽE POPUŠIL NA CELI FRONTI.
faronika
12. 11. 2012 22.18
+4
Z večjo udeležbo volivcev,ne bi več zapravljali denarja,ker drugega kroga ne bi bilo! pahi bi močno zmagal že v prvem!
HooplaToopla
12. 11. 2012 22.12
+4
"Türka potopila nizka volilna udeležba" "Zver je pa nasedel na previsoki volilni udeležbi" Očitno sta oba slabo pripravljena za plovbo po razburkanih političnih vodah. Pahor, ki je že od nekdaj znan kot dober plavalec, se bo pa kot kaže na ta način nekako prebil do tako želenega fotelja.
denz79
12. 11. 2012 22.07
+1
to o pomanjkanju volilcev turka so buce... na volisce (vsaj na nase) so prihajali pretezno starejsi ljudje (ravno mladi so tisti ki se jim ne da - sploh takrat ko je slabo vreme, pa z raznimi izgovori, sej je useeno, noben mi ni vsec itd...)
Xit
12. 11. 2012 22.27
+2
noben mi ni vsec ni izgovor, ampak problem.
pkorosec
12. 11. 2012 21.30
-3
Prvo kar bo pahor naredil ko bo predsednik drzave je to, da bo Ruplu za nazaj povrnil vso plačo, ki bi jo ta dobival, če bi ga Türk bil določil za veleposlanika na Dunaju. Pahor bo to dejanje pokazal kot gesto povezovalnosti :) Sicer se hecam, vendar se mi to pri tem kljukcu zdi zelo verjetno. Nasploh je smešno to, da Pahorja nisem nikoli volil, pa ga vseeno nisem tako žalil kot so ga žalili pred enim letom tisti, ki so v nedeljo tako masovno volili. Vse samo da Türk pade, ker če se Türk ne pusti Janši vodit za nos, potem je ta ekstremni levičar, nepovezovalen. Ko bo pa predsednik Pahor, bo pa Janša Pahorja vrtel kot vrtavko, pa še za izgovor ga bo uporabljal, če da je vsega kriv komunistični predsednik.
Tretja Švica
13. 11. 2012 08.40
-4
ROMELS
12. 11. 2012 21.25
+10
Turka ni potopila nizka udeležba na volitvah ampak javno zavračanje zlatega fisk. pravila in vladnih reform.
pkorosec
12. 11. 2012 21.26
-4
pkorosec
12. 11. 2012 21.31
-2
pocakaj 2 tedna, da bodo volitve pa bomo videli. Vse ostalo šloganje, kot je to v študentskih časih počel nekdanji ministrant Zver.
pkorosec
12. 11. 2012 21.22
-1
Kaj se sloveniji obeta naslednjih 25 let poleg tega, da bodo delavni slovenci se selili na sever, poleg tega da bo slovenski narod postajal vedno bolj narod iz kosovskega območja, poleg tega da tu ne bo dela in nikakvega BDP-ja? Ciklon Janša-Pahor vsakih nekaj let.
DESNI-LEVI, KRADEJO VSI
12. 11. 2012 21.08
-1
Samovšečna Hollywoodska Barbika. Kdo je to?
volek
12. 11. 2012 20.56
+7
Zakaj se Lukšič in SD distancirata od Zokija in njegove PS. Menim, da Lukšič ve nekaj, kar še ni prišlo v javnost, pa bo kmalu pokopalo Zokija s tem pa tudi PS.
Xit
12. 11. 2012 21.21
+1
Luksic je spoznal, da mu je Pahi zapustil veliko in dobro dediscino. Na zacetku tega ni videl. Povrhu tega je Luksicu obrnil hrbet murgeljski skrat (baje je resnicen, ceprav nekateri mislimo, da je mitolosko bitje). Kako torej naprej? Ja brez pingvinov, a nje :)