Slovenija

Analiza vode v Anhovem: voda primerna za uporabo, oceno bo podal še NIJZ

Anhovo, 10. 08. 2020 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Maja Korošec
Komentarji
5

Potem ko je pretekli mesec prebivalcem Anhovega pritekla v vodovod penasta sivo-rjavo umazana voda, ki je smrdela po apnu, kemikalijah ali cementu, je zdaj občina Kanal ob Soči dobila rezultate vseh analiz vode v Anhovem. Onesnaženje se je pojavilo v vodovodnem sistemu zaradi napake na industrijski čistilni napravi družbe Eternit. Rezultati sicer kažejo, da je voda primerna za uporabo, vendar bo končno oceno podal NIJZ.

Županja Kanala ob Soči Tina Gerbec je pojasnila, da so končno le dobili vse rezultate kemične in mikrobiološke analize, razširjene kemijske analize in ponovne mikrobiološke analize ter ugotavljanja parazitov v vodi. "Vse to smo objavili tudi na spletni strani občine. Rezultati kažejo, da je voda skladna s pravilnikom in je zato pitna," je zatrdila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vendar dokler ne bodo imeli dovoljenja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za uporabo vode iz vodovoda, bo na trgu v Anhovem še vedno cisterna, kjer bodo domačini lahko dobili vodo za potrebe prehrane. "Sledimo vsem navodilom, ki so nam jih dale tudi druge institucije in še čakamo na NIJZ. Ko nam bodo oni dali zeleno luč, bomo umaknili cisterno, ljudje pa bodo znova lahko pili vodo iz vodovoda. Upam, da se bo to zgodilo še danes oziroma čim prej, saj se to vleče že predolgo," je poudarila županja.

V podjetju Eternit Slovenija, kjer se je pojavilo onesnaženje pitne vode, na novinarska vprašanja ne odgovarjajo. Županja pa je povedala, da so se z njimi sestali in jih spodbudili, naj povedo vzrok onesnaženja ter poskrbijo, da podobnega dogodka v prihodnje ne bo več.

Zadevo je pod drobnogled vzela tudi policija, ki preiskuje, kako se je lahko pojavilo onesnaženje.

Spomnimo

24. julija je prebivalce Anhovega v zgodnjih jutranjih urah presenetil prizor: iz vodovoda je tekla penasta, sivo-rjavo umazana voda, ki je smrdela po apnu, kemikalijah ali cementu. Zgroženi prebivalci so obvestili občinsko upravo občine Kanal ob Soči in zahtevali pojasnila. Kaj se dogaja, so na občini objavil šele štiri dni kasneje na svoji spletni strani, o čemer smo že poročali. 

Inšpekcija je ob pregledu ugotovila, da se je onesnaženja pojavilo zaradi napake pri obratovanju industrijske čistilne naprave družbe Eternit. Industrijska odpadna voda je odtekala iz bazena za mehansko prečiščeno odpadno vodo v vodovodno omrežje. Napako so isti dan odpravili.

Kot so po dogodku sporočili iz podjetja, so izvedli vse ukrepe, ki preprečujejo ponovitev takšnega dogodka. Poudarili so, da je šlo za "enkraten, časovno omejen dogodek, ki ga obžalujejo".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

METKA102
10. 08. 2020 16.10
+9
Morda je primerna za splakovanje wc-jev, za kaj drugega pač ne.
Hasan
10. 08. 2020 15.45
+7
Ja,voda je za ljudi pitna,za napajanje živine pa ni primerna.
Apostol1
10. 08. 2020 15.26
+12
Še umival se ne bi s to vodo ,kaj šele , da bi jo pil , se bo treba kar piva oklepat je sigurno bolj zdravo ,če pa ni zdravo , pa strupeno sigurno ni.
oberkreiner
10. 08. 2020 14.19
+10
Primer za Erin Brockovich. Ona bi jim dala ˝tinto pit˝.
METKA102
10. 08. 2020 16.13
+5
Ne le v tem primeru, jih imamo kar veliko podobnih, bi potrebovali našo Erin Brockovich. Morda pa le kdo stopi v njene čevlje.