FIT 24UR

BLOG: Ananas kot naravno zdravilo

Ljubljana, 01. 08. 2021 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
18

Ananas – ta okusni tropski sadež nam nudi številne zdravju koristne spojine, antioksidante, vitamine in minerale ter se že vrsto let pogosto uporablja kot naravno zdravilo za mnoge zdravstvene težave.

Vsebuje vitamin C, vitamin B1, mangan, kalij, razna fitohranila ter encim bromelain. Vse te sestavine lahko pomagajo izboljšati prebavo, zmanjšati alergijske reakcije, ščitijo pred boleznimi srca in ožilja ter služijo za podporo plodnosti in zmanjšanju vnetja.

Velik del zdravilne moči tega sadja izvira iz encima za prebavo beljakovin, imenovanega bromelain. Gre za encim, ki ga najdemo v steblu ananasa, zlasti v jedru in v manjših količinah užitnega dela sadeža.

Verjamete ali ne, to sadje se že vrsto let uporablja kot homeopatsko zdravilo, saj spojine v njem delujejo na razgradnjo beljakovin na manjše peptide ter aminokisline v telesu. Poleg tega je ananas vir fitokemikalij, vključno s tanini in bioflavonoidi, ki pomagajo v boju proti oksidativnemu stresu, ki prispeva k pospešenemu staranju. Vsebuje tudi pektin, ki daje sadju žvečilno teksturo.

Zaradi številnih zdravstvenih koristi ananasa je sadje hitro postalo priljubljeno na ladjah, saj ponuja naravno preprečevanje skorbuta, ki je v času raziskovanja našega planeta bila pogosta zdravstvena težava.

Ta sadež je bogat z vitamini in minerali, vključno z vitaminom C, tiaminom, vitaminom B6 in manganom. V ananasovem soku pa se nahaja več kot 30 hranilnih in bioaktivnih spojin, vključno z različnimi vrstami sladkorjev, polifenolov in organskih kislin (predvsem citronska in L-jabolčna kislina). Vsebuje tudi nekaj vitamina A, vitamin K, holin, kalcij, fosfor, betain, cink in selen, pa številne druge spojine v majhnih količinah, ki mu dajejo poseben okus.

Ananas je najboljši vir spojine, imenovane bromelain. Ta encim lahko pomaga pospešiti celjenje in deluje protivnetno. Na žalost pa je največ želenega bromelaina v neokusnem jedru in v neužitnem steblu rastline, zato je za doseganje najboljših rezultatov potrebno jemanje dodatka bromelaina.

Lokalna uporaba bromelaina lahko pomaga pri zdravljenju aken, opeklin in ugrizov žuželk ter pri odpravljanju modric in drugih kožnih težav. Prav tako lahko pomaga zmanjšati bolečino, pomiriti ter sprostiti napete, vnete mišice in vezivno tkivo.

Ananas je tudi najboljši vir spojine, imenovane bromelain. Ta encim koristi pri naslednjih zdravstvenih težavah: alergije, artritis in bolečine v sklepih, astma, rak, vnetje črevesja, okužbe sinusov, avtoimunske bolezni, izpahnjeni gležnji in tendinitis.
Ananas je tudi najboljši vir spojine, imenovane bromelain. Ta encim koristi pri naslednjih zdravstvenih težavah: alergije, artritis in bolečine v sklepih, astma, rak, vnetje črevesja, okužbe sinusov, avtoimunske bolezni, izpahnjeni gležnji in tendinitis. FOTO: Dreamstime

Kakšne so prednosti uživanja ananasa?

Ananas podpira močan imunski sistem, olajša prebavne motnje in podpira reproduktivno zdravje. Je bogat vir vitamina C, ki krepi imunski sistem. Lahko vpliva na zmanjšanje kašlja, prehlada in simptomov gripe, ščiti pred okužbami, tako virusnimi kot bakterijskimi, nudi pa tudi večjo zaščito pred rakom.

Vitamin C je vodotopen vitamin, ki ima vlogo pri ohranjanju zdravja vezivnega tkiva telesa in deluje antioksidativno. Vitamin C lahko pomaga tudi pri kožnih težavah, kot so sončne opekline ali suha in razdražena koža. Zaradi vsebnosti vitamina C v njem lahko to neverjetno sadje pomaga telesu, da se bori proti poškodbam prostih radikalov in zmanjša vnetja, za katera je znano, da prispevajo k razvoju raka.

Pomaga pri zaščiti pred srčno-žilnimi boleznimi in debelostjo. Ananas ima kardioprotektivne sposobnosti. Znano je, da je visok vnos kalija povezan tudi z zmanjšanim tveganjem za visok krvni tlak, bolezni srca in ožilja ter možgansko kap. Ananas lahko pozitivno vpliva na kopičenje telesne maščobe, odlaganje maščob v jetrih in lipidov v krvi zaradi vpliva na ravni hormonov, ki uravnavajo lakoto in debelost.

Uživanje ananasa lahko torej zmanjša tveganje za srčno-žilne in presnovne bolezni.

Ananas prav tako pomaga izboljšati zdravje srca zaradi učinkov bromelaina, ki se lahko bori proti strjevanju krvi. Bromelain naj bi lahko preprečeval zlepljanje krvnih ploščic ali njihovo kopičenje vzdolž sten krvnih žil – oba znana vzroka za srčni infarkt ali možgansko kap.

Bobana lahko spremljate na njegovi spletni strani ter na profilih na Facebooku in Instagramu. Vsa mnenja, morebitna vprašanja in predloge lahko sporočite na info@bobanpaukovic.com ali 24ur.com@pop-tv.si.

Lahko pomaga pri preprečevanju astme. Betakaroten, ki ga najdemo v ananasu, lahko pomaga zmanjšati tveganje za vnetje dihal in astmo. Toksini, slaba prehrana, onesnaževanje, zloraba antibiotikov in stres igrajo pomembno vlogo pri razvoju astme. Vsi ti dejavniki povzročajo vnetje, a na srečo je ena od prednosti ananasa ta, da lahko s svojimi sposobnostmi razstrupljanja pomaga zmanjšati vnetje.

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin lahko pomaga zmanjšati tveganje za kronične bolezni, vključno z rakom debelega črevesja in danke. Vlaknine lahko znižajo tudi raven glukoze v krvi.

Ananas lahko pomaga pri preprečevanju zaprtja in spodbuja pravilno delovanje in zdravje prebavnega trakta.

Lahko pomaga tudi pri plodnosti 

Uživanje živil, bogatih z antioksidanti, namreč pomaga pri preprečevanju neplodnosti. Ker lahko prosti radikali poškodujejo reproduktivni sistem, priporočam uživanje živil z visoko antioksidativno aktivnostjo (kot je ananas) vsem, ki poskušajo zanositi.

Antioksidanti v tem sadju, kot so vitamin C, betakaroten in drugi prisotni vitamini in minerali, vključno z bakrom, vplivajo na plodnost moških in žensk. Kar zadeva koristi ananasa za moške, pa antioksidanti pomagajo povečati pretok krvi in obnoviti pravilno tvorbo tkiv v spolnem organu – poleg tega pa lahko pomagajo povečati število spermijev.

Zagotavlja hranila, ki pomagajo pri duševnem zdravju

Hranila, ki se nahajajo v ananasu, lahko pomagajo izboljšati razpoloženje ter v boju proti depresiji in tesnobi. Ananas je dober vir aminokisline triptofan, ki ga telo uporablja za proizvodnjo serotonina (hormona sreče). 

Uživanje te aminokisline je poleg drugih hranil, kot so vitamini skupine B, pomembno za podporo nevrološkemu sistemu, za energijo in za proizvodnjo hormonov dobrega razpoloženja.

Bromelain ima protirakavo delovanje in spodbuja apoptotično celično smrt. Ta encim ima selektivno citotoksičnost in lahko pomaga pri ubijanju rakavih celic v procesu samorazstavljanja, imenovanem apoptoza, pri čemer zdrave celice ostanejo nepoškodovane.

Uživanje ananasa lahko pomagati tistim, ki trpijo za artritisom in bolečinami v sklepih. To je posledica bromelaina, ki ima protivnetne in analgetične lastnosti.

Prav tako je zelo uporaben za zdravljenje športnih poškodb, vključno z zvini, in lahko pomaga pri boju proti bolečinam.

Bromelain deluje na vnetje z blokiranjem presnovkov, ki povzročajo otekanje. Zmanjšuje otekanje z aktiviranjem kemikalije v krvi, ki razgrajuje fibrin, kar vodi do zmanjšanega otekanja.

Pomaga pri prebavi

Uživanje ananasa služi kot močna pomoč pri razgradnji beljakovin na peptide in aminokisline. Lahko olajša simptome ulceroznega kolitisa in refluksa ter pomaga pri splošnih prebavnih procesih.

Čeprav nima odvajalnih učinkov, zagotavlja vodo in elektrolite (tako kot večina sadja in zelenjave), ki lahko pomagajo pri rednem odvajanju blata.

Bromelain naj bi bil tudi zelo koristen pri preprečevanju avtoimunskih odzivov telesa zaradi pogostih alergij na hrano. Uživanje ananasa naj bi zaradi vsebnosti bromelaina lahko pomagalo tistim, ki so imeli celiakijo.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graf
01. 08. 2021 10.19
+6
Avtor je pozabu napisat kje je bromelaina največ v ananasu : v strženu ki ga večina zavrže ! Stržen sam dobro prežvečim in se šele potem posladkam z njegovim mesom ! Sam dostikrat kupim tisti ananas ki je v tisti košari z manjvrednim sadjem , je sicer že malo uvel ...a je takrat zelo zrel in najslajši ...
Looneh
01. 08. 2021 10.11
Teorija zarote xD
Grega2455
01. 08. 2021 10.03
+2
Manjka spodaj: Naročnik oglasa je RASTODER, družba za gostinstvo in trgovino, d.o.o. 😉 koga briga za zdravje Ananas je treba prodat.
karamba34
01. 08. 2021 09.41
+0
Ajde raja slovenska navalte na ananas, pa boste vsi zdravi in krepki živeli vsaj 150let.
tisovec
01. 08. 2021 09.31
+3
Študijo zgodnjega zdravljenja kovida 19, z encimom bromelain(encim v ananasu), so izvedli raziskovalci na Medicinskem centru Univerze v Nebraski Po strokovnem pregledu je bil februarja 2021 objavljen v reviji Clinical and Translational Medicine z naslovom: Bromelain zavira okužbo s SARS-CoV-2 z delovanjem na ACE-2 receptor, TMPRSS2 in na kovid "spike protein". Avstralska skupina znastvenikov pa je raziskala vpliv spojine bromelaina z acetilcisteinom (BromAc), ki je bila predhodno raziskana pri zdravljenju raka.
tisovec
01. 08. 2021 09.39
+4
Povzetek ameriške študije: Dokazali smo, da zdravljenje z bromelainom (izolirano iz stebla ananasa in uporabljeno kot prehransko dopolnilo) zmanjšuje izražanje ACE-2 in TMPRSS2 v celicah VeroE6 in dramatično zmanjšuje izražanje S-ektodomene. Pomembno je, da je zdravljenje z bromelainom zmanjšalo interakcijo med celicami S-Ektodomaina in VeroE6. Najpomembneje je, da je zdravljenje z bromelainom znatno zmanjšalo okužbo s SARS-CoV-2 v celicah VeroE6. Naši rezultati skupaj kažejo, da se lahko steblo ananasa, bogato z bromelainom ali pa prehranski dodatek bromelain, uporablja kot protivirusno sredstvo proti COVID-19. Most importantly, bromelain treatment significantly diminished the SARS-CoV-2 infection in VeroE6 cells. Altogether, our results suggest that bromelain or bromelain rich pineapple stem may be used as an antiviral against COVID-19.
frotist
01. 08. 2021 09.29
-3
Zdravi Covid na daljavo, anans gledaš na spletu in v trenutku si zdrav!!
Kimberley Echo
01. 08. 2021 09.00
+8
Ananas je nedvomno odlično živilo. Vsebuje 86% vode, največ ima vit. C (do 60%) in Mangana (okoli 45%), ostalo so mikroelementi, ki jih je relativno malo. Po svetu se goji 6 vrst, pri nas predvsem vrsti "Natal Queen" (1.5 kg) in "Kona" (3 kg), ki je izjemno sladek ananas. Gojijo ga tudi v Evropi na pokritih plantažah. Opraševanje poteka ročno, v divjini ga sicer oplajajo specifične ptice in netopirji. Dodal bi še, da je obiranje sadeža naporen posel, ki poteka ročno in brez rokavic in dolgih hlač ne gre zaradi ostrih listov. Pridelovanje tega sadeža je precej drago v začetni fazi, saj sadike niso poceni. Potem pa jih le odtrgaš pri dnu sadeža in nadaljuješ leto ali dve. Potem moraš zadevo obnoviti. Potrebna je visoka vlaga in T, zato pač raste v tropiku predvsem, pa tudi v subtropskem pasu. Glavni svetovni proizvajalec so Filipini (Del Monte), v osnovi pa ananas prihaja iz Paragvaja in Brazilije. Po uradni verziji so ga gojili Azteki že pred kakimi 3000 leti. Jaz ga razen za prehrano uporabljam za mazanje zgornjega dela rok, saj zelo uspešno "razkraja" starostne pege. Malo nakladanja, ampak v dobri veri. Lp
Fulano in Beltrano
01. 08. 2021 09.23
+3
In k temu lahko še dodaš, da Brazilci ločijo sadež na dve varianti - ena je ananas, ki raste v Braziliji in Paragvaju, ki potrebuje 18 mesecev, da zraste in je dražji, druga pa je "abakaši", ki je bolj sladek in cenejši, največ pa se ga prideluje v Kostariki.....
Uporabnik215111
01. 08. 2021 09.00
+5
Narava nam je vse dala,ampak reklamira se pa cepivo,kot edini resitelj za vse.....
karamba34
01. 08. 2021 08.53
+2
Sadje je zakon, sploh sladko sanje je bogato z zdravilnim naravnim sladkorjem. Jejmo sladko, da bomo zdravi kot riba.
Mia123456
01. 08. 2021 08.49
+10
Še ena od nebuloz Bobana Paukovića, ki se ne zaveda definicije in razlikovanja med hrano in zdravilom. Vsi se strinjamo, da je ananas super, ampak da pa ZDRAVI in preprečuje RAKA? Boban, obvesti onkologe v Sloveniji! Nič več kemoterapij in obsevanj, samo še skodelico ananasa in si zdrav. Dajte malo pristrižt krila temu "prehranskemu svetovalcu", ki v svojih blogih zelo liberalno podaja neke močne trditve in informacije, brez citiranja ene relevantne študije. Avtor je daleč od kredibilnega in strokovnega - če bi bil strokoven bi se zavedal kje je meja med hrano in zdravilom, in še bolj pomembno; zavedal bi se moči hrane, ki pa žal ni zdravilna. S hrano lahko dosežemo neko stopnjo preventive, to je res, ampak da bi pa trdili da nas bo 100% zaščitila pred rakom? Ta je pa (na žalost) bosa.
setisfekšn
01. 08. 2021 09.02
+2
Mia zelo lepo napisano!tudi jaz tako razmišljam!in to je to!
Satoshi Nakamoto
01. 08. 2021 10.11
+2
Neumnost. Za skorbut so zdravniki govorili da je rak, dokler mornarji niso ugotovili da ga 100% prepreči uživanje zelja. Takih in podobnih zadev je nešteto. Ni slučajno da nekateri živijo 2x dlje in nikoli ne dobijo raka ...
Satoshi Nakamoto
01. 08. 2021 10.19
+2
Kateri antični zdravnik ki se v medicini čisla je izjavil: "Hrana naj bo vaše zdravilo!?"
Bezigrad2005
01. 08. 2021 08.19
+3
...na ga dajo namesto cepiva, pa bomo bolj zdravi...tudi vec ljudi bi ga jedlo kot se cepilo ☺️
0123456789
01. 08. 2021 08.19
+4
na mojem jedilniku je pogosto.
brabusednet
01. 08. 2021 08.07
+5
Zelo zdavo,če ga zdrav uživaš.