Slovenija

Anderlič pričakuje poročilo

Ljubljana, 19. 07. 2007 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Anderlič je pozval ministra Erjavca, naj pripravi podrobno poročilo o domnevnem spolnem nadlegovanju v SV.

Stotnik SV je domnevno več let verbalno spolno nadlegoval in poniževal svoje podrejene
Stotnik SV je domnevno več let verbalno spolno nadlegoval in poniževal svoje podrejene FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Anton Anderlič (LDS) je obrambnega ministra Karla Erjavca pozval, naj za odbor pripravi podrobno poročilo o informaciji, da naj bi stotnik Slovenske vojske (SV) domnevno več let verbalno spolno nadlegoval in poniževal svoje podrejene. Po poročanju medijev je stotnik zaposlen v zdravstveni službi v vojašnici v Šentvidu.

Poslanki Majdi Širca (NP) se zdi predvsem problematično, da pravkar sprejeti zakon o službi v Slovenski vojski (SV) ne ureja celovito problema spolnega nadlegovanja na delovnem mestu in ne uvaja dovolj zaščitnih mehanizmov v zvezi s spolnim nadlegovanjem, šikaniranjem, grožnjami in drugimi oblikami kršenja človekovih pravic, predvsem pripadnic SV, kar je v zakonodajnem postopku poslanka sicer neuspešno predlagala.

Zadevo naj bi prvotno preiskovala Obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo, ukrepal pa naj ne bi nihče, dokler prizadete ženske niso poiskale zunanje pomoči, ker se domnevno ni nič zgodilo, je v pismu ministru zapisal Anderlič.

"Obupane ženske, žrtve spolnega nasilja, naj bi zato svojo pravico poiskale na sodišču, kjer pa postopek še ni pravnomočno zaključen. Po neuradnih podatkih, naj bi ena od žrtev, ker ni več mogla prenašati stotnikovih opolzkosti, vulgarnosti, nizkotnih opazk, primerjav in poniževanj, že zapustila Slovensko vojsko," je v nadaljevanju zapisal Anderlič.

Stotniku, ki naj bi bil na ministrstvu za obrambo spoznan za krivega, naj bi bil izrečen disciplinski ukrep prenehanja delovnega razmerja, še navaja Anderlič. Ker pa sklep sodišča po poročanju časnika Dnevnik še ni postal pravnomočen in ker naj bi bil stotnik tik pred upokojitvijo, je bil premeščen v vojašnico na Vrhniki, pred kratkim pa naj bi bil celo odlikovan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.