Slovenija

Andrej Bajuk: Povišanje RTV prispevka je navadna finta

Ljubljana, 26. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

<slika_1>V zvezi z zahtevo po neposrednih prenosih sej državnega zbora smo se pogovarjali z Andrejem Bajukom, predsednikom stranke Nova Slovenija.

Zakaj je vprašanje neposrednih prenosov sej - poleg ostalih vaših zahtev seveda - tako pomembno, da ste se odločili celo za obstrukcijo parlamentarnega dela?

Neposredni prenos je tisto sredstvo, ki ga dejansko imamo vsi v naši domovini na razpolago, da bomo okrepili in ojačili našo demokracijo. Gre za to, da bodo ljudje razumeli, kaj se odloča, na kakšni podlagi se odloča v državnem zboru, kakšni so argumenti ene in druge strani. Končno, parlament je v vsaki demokraciji tisti kraj, ki ga imamo za to, da pridejo do izraza različna mnenja. Če pa ljudje tega ne vedo, ne morejo videti ali poslušati, kako naj si potem ustvarijo svoje lastno mnenje in potem odločajo? Ker odločitev, v demokraciji, je pa od ljudi.

Vlada je predlagala, da bi prenos zagotovila javna televizija. Tudi zato naj bi med drugim odobrila povečanje naročnine. Vi temu nasprotujete. Zakaj?

Temu nasprotujemo zato, ker to je pa res na robu objestnosti. To izkaže, kakšen odnos ima do demokracije ta vlada. In tudi do opozicije. Opozicija ni nek notranji sovražnik, to so ljudje, ki imajo drugačne poglede. Mi smo te stvari že ob koncu leta povedali gospodu predsedniku vlade. Doslej ni bilo nobenega resnega pogovora ali pa odgovora. Glede teh oddaj, so bili resni pogovori tudi z določenimi podjetniki, ki so bili dejansko pripravljeni te stvari izvajati.

Eden od predlogov je, da bi prenos sej zagotavljalo združenje lokalnih televizij, ki pa zagotavlja le 70-odstotno pokritost. Ali bi bilo to sploh sprejemljivo?

Republika Srbska v Bosni in Hercegovini ima to vprašanja rešeno, prenose vsak dan lahko gledamo v sosednji Hrvaški, v Veliki Britaniji, povsod je to rešeno. Pri nas je pa to tako nemogoče. In potem še ta vladni predlog, čemur bi jaz čisto po domače rekel navadna finta. Vlada nam namreč pravi, da če že hočete televizijske prenose, bomo pa to izrabili s tem, da bomo povišali ceno, ki jo moramo vsak mesec vsi plačevati za nacionalno televizijo. Ko pa dobro vemo, da ima nacionalna televizija določene finančne probleme, ki niso nastali z našim predlogom in se s tem tudi ne bodo rešili.

Kje naj bi dobili denar za prenose sej? V letošnjem proračunu državnega zbora tega denarja ni.

S tem, ko bo nacionalna televizija prenašala seje, pa česa drugega ne bo prenašala. Sploh pa je treba šele ugotoviti, ali je s temi prenosi povezan kakšen dodaten strošek. Jaz dvomim da je, če pa je, je pa to tako majhna vsota, da ni iz tega treba delati takšne komedije, kot je danes to napravila vlada.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni