Slovenija

Poslanci o ministrski kandidaturi Andrijaniča na petkovi izredni seji

Ljubljana, 15. 07. 2021 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, U.V., D.L.
Komentarji
21

Kolegij predsednika DZ je sklenil, da se bodo poslanci v petek opoldne zbrali na izredni seji, na kateri bodo odločali o kandidaturi Marka Borisa Andrijaniča za ministra za digitalno preobrazbo. Opravili pa bodo tudi tretji obravnavi novel zakonov o orožju in o pravilih cestnega prometa.

Premier Janez Janša je predlog, naj Mark Boris Andrijanič postane minister brez resorja, ki bo usklajeval delo ministrstev pri digitalni preobrazbi Slovenije, v DZ poslal v ponedeljek. V ta namen se ustanavlja tudi služba vlade za digitalno preobrazbo. Parlamentarni odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo bo kandidata, ki je iz kvote NSi, zaslišal prav tako v petek, pred izredno sejo DZ.

Andrijanič je v torek dejal, da se namerava pri ministrovanju osredotočiti na uresničevanje 40 ukrepov, ki jih je pred kratkim pripravil strateški svet za digitalizacijo, v katerem so zbrani vodilni slovenski strokovnjaki z različnih področij. Izrazil je prepričanje, da je tudi v Sloveniji dozorelo zavedanje o tem, da je digitalizacija družbe nacionalna prioriteta. 

Janša pojasnil, zakaj v zadnjem letu vlade predlaga novega ministra

Premier se je pred petkovim glasovanjem o kandidaturi Marka Borisa Andrijaniča pojasnil, da ne gre za novo ministrstvo ampak za novo službo in ministra, ki bo usklajeval obstoječa ministrstva. 

Evropska komisija je Sloveniji odobrila načrt za okrevanje, v katerem je predvidenega veliko denarja za digitalno preobrazbo. Ta denar bo začel v Slovenijo prihajati v prihodnjih mesecih in pomembno je, da so te investicije usklajene med resorji, je razlog za odločitev na novinarski konferenci pojasnil Janša. Dodal je, da se Andrijanič izkazal na čelu strateškega sveta za digitalizacijo, zato so ga tudi predlagali.

Strateški svet poslancem: Digitalizacija ni tema za delitev na leve in desne

Strateški svet za digitalizacijo je danes ponovno izpostavil pomen digitalizacije za prihodnost Slovenije. Pred petkovim glasovanjem o kandidaturi Andrijaniča za ministra za digitalno preobrazbo so poslance člani sveta pozvali, naj imenovanje podprejo, saj ne gre za področje, kjer bi se delili na leve in desne.

Slovenija ima na področju digitalne preobrazbe številne dobre odgovore, a kot država in družba zaostajamo za številnimi drugimi državami, je na današnji novinarski konferenci opozorila generalna direktorica AmCham Slovenija in članica strateškega sveta za digitalizacijo Ajša Vodnik."Želja strateškega sveta je, da se prebijemo med najboljše. Prepričani smo, da smo tega sposobni," je poudarila in spomnila, da je svet pred kratkim predstavil 40 ukrepov, ki jih mora država po mnenju njegovih članov uvesti, če želi doseči digitalno preobrazbo.

"Če jo bomo dosegli, ta ne bo sama sebi namen, ampak je namen predvsem to, da se dvigne kakovost življenja za vse državljane in se omogoči boljše gospodarsko okolje, manj birokracije ...," je izpostavila.

Ob 30-letnici naše države je po njenih besedah pravi trenutek, da stopimo nad politikanstvo in se dogovorimo za to, da je lahko digitalna preobrazba izjemna pot naprej. "Če bomo imeli samo dobre ideje in vizije in se te ne implementirajo, to ne bo prineslo rezultatov," je dejala.

Po mnenju članov sveta za digitalizacije je Andrijanič najboljši kandidat za ministra.
Po mnenju članov sveta za digitalizacije je Andrijanič najboljši kandidat za ministra. FOTO: Shutterstock

Andrijanič je po mnenju govorcev na današnji novinarski konferenci v tem trenutku najboljši kandidat za ministra. Opisali so ga kot izredno povezovalnega človeka z bogatimi mednarodnimi izkušnjami in povezavami."Razumem opozicijo, da nasprotuje vladi oz. da ji noče pomagati in mislim, da je dovolj tem, kje lahko pride do nekih političnih konfliktov, prav tako pa mislim, da digitalizacijo to ni," je dejal član strateškega sveta za digitalizacijo in predsednik Inženirske akademije Slovenije Mark Pleško.

Digitalizacija je po njegovih besedah kot šport, kjer moramo zmagati skupaj. "Nima smisla, da si nagajamo. Katerakoli vlada bo, bomo potrebovali službo za digitalizacijo in ministra za digitalizacijo. Prej kot bomo to imeli, prej bomo naredili korake naprej," je poudaril.

Da digitalizacija ni stvar leve ali desne politike, je poudaril tudi novomeški župan, prav tako član strateškega sveta za digitalizacijo, Gregor Macedoni. "Digitalizacija mora biti nacionalna prioriteta in mora biti stvar konsenza," je prepričan. Pozval je, naj politika na tej temi ne išče političnih točk. "To je kot vodooskrba ali vzdrževanje občinskih cest - ne more biti stvar leve ali desne politike, ampak nekaj, kar mora vsak dan funkcionirati, da življenje v družbi teče naprej," je dejal.

Na dnevnem redu tudi novela zakona o orožju in pravilih cestnega prometa 

Poleg odločanja o Andrijaničevi kandidaturi bosta torej na dnevnem redu petkove izredne seje DZ tudi vladni noveli zakonov o orožju in o pravilih cestnega prometa. Slednja med drugim znižuje kazni za prehitro vožnjo in zvišuje kazni za telefoniranje med vožnjo in parkiranje na mestih za invalide. Prav tako uvaja možnost dovoljenja za zavijanje desno pri rdeči luči na semaforju.

V drugi obravnavi so tako na koalicijski kot na opozicijski strani pozdravili predloge rešitev, kot so višje kazni za telefoniranje med vožnjo in ureditev vožnje z električnimi skiroji. Mnenja pa so se kresala glede vprašanja, ali je zniževanje kazni za prehitro vožnjo poteza, ki bo prispevala h krepitvi prometne varnosti.

Mark Boris Andrijanič.
Mark Boris Andrijanič. FOTO: Bobo

Novela zakona o orožju pa v nacionalno zakonodajo prenaša evropsko direktivo o orožju. Zakonski predlog je naletel na zadovoljstvo v koalicijskih SDS, NSi in SMC, v delu opozicije, zlasti v LMŠ in Levici, pa so bili kritični predvsem do uzakonjanja možnosti nakupa dušilcev zvoka, legalizacije kovinskih teleskopskih palic in bajonetov ter novega kroga legalizacije nezakonitega orožja. Vladne rešitve so želeli spremeniti z vložitvijo dopolnil, ki pa jih je v drugi obravnavi večina zavrnila.

Sicer je kolegij predsednika DZ danes tudi pritrdil predlogu vlade, naj poslanci noveli zakonov o zdravstveni inšpekciji in o osebni asistenci obravnavajo po skrajšanem postopku. Slednja po pojasnilu vlade odpravlja pomanjkljivosti zdajšnje ureditve ter določa, da osebne asistence ne bi več mogli izvajati samostojni podjetniki posamezniki. Novela predvideva tudi ponovno oceno upravičencev do osebne asistence.

Z novelo zakona o zdravstveni inšpekciji pa vlada predlaga poenotenje pogojev za imenovanje glavnega zdravstvenega inšpektorja z zakonom o inšpekcijskem nadzoru. Tako bi se črtalo zakonsko določilo, po katerem se na mesto glavnega zdravstvenega inšpektorja imenuje zdravnik-specialist preventivnih zdravstvenih dejavnosti, ki ima vsaj 11 let delovnih izkušenj.

Kolegij je tudi potrdil terminski program dela DZ za september in okvirni terminski program za oktober. Prav tako so vodje poslanskih skupin na seji načelno podrli predlog, da bi vsi poslanci skupaj pozvali državljane k cepljenju proti koronavirusni bolezni. Pred dokončno odločitvijo bodo vodje preverili podporo temu predlogu v svojih poslanskih vrstah. Poziv naj bi objavili v petek na parlamentarni spletni strani.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Destra
16. 07. 2021 09.26
Če je Mark Pleško podprl tega ministra, potem je zadeva OK. Ne verjamem, da ima Koritnik problem s tem ministrom. Koritnikove poteze so tudi ene svetlejših v tej vladi. Škoda, da morajo biti ministri politično opredeljeni. Iz vseh naših strank bi se morda dalomsestaviti kvalitetno vlado.
plotter123
15. 07. 2021 17.04
+3
poleg ministra za pravosodje ki je lastnik slamantih podjetij za pranje denarja sedaj dobimo še lobista ki zagovarja KRIMINAL ob neplačevanju davkov in prispevkov ??? BRAVO . A gremo lahko sploh še globje ?? Mislim da je še prostor za KRIMINALCA Igorja Bavčarja...po moje bo še en minister brez TOŠLNA , ta bo svetovalec za PRIVATIZACIJO ( beri KRAJO ) ZASEBNEGA PREMOŽENJA pod perutjo SDS-a.
provni
15. 07. 2021 14.59
+5
In tako naj bi davkoplačevalci plačevali še enega ministra dan prej kot Vlada pade in še 6 mesecev po njej. Kdo je tu nor? Ja, čudežno postavljena Vlada s princem teme na čelu, bivšim zapornikom z mnogimi sumi kaznivih dejanj.
sinhron
15. 07. 2021 13.46
+7
Upajmo , da Andrijanič ne bo potrjen za ministra za digitalno preobrazbo ! Na univerzah in inštitutih imamo velike mojstre za računalništvo in tehnologije , ki poznajo materijo takim je treba dati možnost in ne šarlatanom !
Covidus
15. 07. 2021 13.55
+3
indal
15. 07. 2021 13.37
+4
A tovariš Vinko ga je že cepu?
indal
15. 07. 2021 13.31
+5
Adrijanić je navaden _____ (tist kar se skida z vilami).
Covidus
15. 07. 2021 13.29
+7
Minister za bluzenje?
Apoteka
15. 07. 2021 13.07
+10
Kakšno vezo ima lobistični pravnik z digitalizacijo?
Potouceni kramoh
15. 07. 2021 13.22
+8
Bela partijska knjizica s križem in zbledelo zvezdo.
Silmarillion
15. 07. 2021 13.30
+6
Zakonodaja v prid tujim investitorjem in seveda provizije...
RayManzarekDoors
15. 07. 2021 12.42
+8
Demontaža se nadaljuje, za vsako ceno, pa če se bo žrtvovalo zadnji cent in zadnjega slovenca. Vlada dela dobro in potem svizec zavije čokolado.
rogla
15. 07. 2021 12.32
+7
Ni potreben!!
plotter123
15. 07. 2021 17.06
+1
potreben že ampak takmu butlu nobena ne da ,, tudi za denar ne
franci1972slo
15. 07. 2021 12.16
+11
Precej čudna politična poteza, v najboljšem primeru bo postal minister dokler je vlada na oblasti, kar je vsem jasno, da ne bo dolgo. V najslabšem primeru pa ga bodo zavrnili že sedaj (kar je realno, ker so zadnji 3 predlogi padli) in se je samo podpisal, da je Janšin pijun. Ne vem kaj je razmišljal ali pa so ga dejansko prisilili, da mora izkazati pripadnost vladi, samo to pomeni, da je tudi ta novoustanovljeni Svet za digitalizacijo povsem spolitiziran in ga je potrebno ukiniti.
Belabreza
15. 07. 2021 12.13
+16
Upam, da bo zbral vsaj 44 glasov in da imenovanje pade. Že sedaj, ko še ni minister, smo priča vdorom v spletne strani in blokadi interneta, ko bo pa ustoličen bo pa to dnevna praksa. Galeta so namerno blokirali na FB v nedeljo, ko so bile volitve. NE, NE in še enkrat NE osebkom iz maršalovega bazena. 😡😬
larionov
15. 07. 2021 13.00
-3
Belabreza
15. 07. 2021 13.29
+5
larionov
15. 07. 2021 13.34
-4
Potem si glasoval-a proti vladi, ne za zakon o vodah in s tem podpirate, da Blandellijeva betonarna črpa zastonj vodo za potrebe...
Belabreza
15. 07. 2021 13.48
+5
PROTI, absolutno, proti pozidavi obal rek in morja, predvsem pa proti vladi. Naj da vlada še možnost, da sami povemo ali podpiramo te kriminalce, pa bo rezultat tudi tu več kot odličen. 😊
plotter123
15. 07. 2021 17.07
+2
bela@ ne žali MARŠALA ker on je bil človek , tale kaplar je pa navaden G.N.O.J. od kure