Slovenija

Odziv anesteziologa, ki je tarča kritik: Izjavo obžalujem in se opravičujem

Ljubljana, 25. 01. 2024 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
326

Anesteziolog Bojan Kontestabile je v zadnjih dneh postal tarča številnih kritik. Zato, ker je dejal, da zasluži manj od čistilk. Pa tudi zato, ker je pred devetimi leti kupil luksuzno vilo in jo začel prenavljati, z družino pa je v tem času živel v neprofitnem stanovanju, ki so sicer v prvi vrsti namenjena socialno najšibkejšim. Zdaj pravi, da izjavo o urnih postavkah obžaluje, prizadetim se tudi opravičuje. Pojasnjuje pa tudi, da je po nakupu vile z najemodajalcem sklenil dogovor, da do ureditve nebivalne nepremičnine še naprej uporabljajo stanovanje, a po tržni ceni. Javni stanovanjski sklad sicer pojasnjuje, da so neizpolnjevanje pogojev za neprofitno stanovanje ugotovili dve leti po njegovem nakupu vile, ko so mu najemnino tudi povišali.

V ponedeljek je završala izjava anesteziologa iz UKC Ljubljana, ki je prepričan, da se mu godi slabše kot čistilki. Takrat je Bojan Kontestabile, dr. med., pojasnil, da bo za 203 ure dela in še 184 ur v pripravljenosti prejel 5490 evrov neto. Kot je preračunal, to nanese 14,1 evra na uro oz. po njegovem mnenju manj kot dobi čistilka, ki ji "nekateri na roko plačujejo tudi 20 evrov za čiščenje".

Anesteziolog Bojan Kontestabile
Anesteziolog Bojan Kontestabile FOTO: Zdravniška zbornica Slovenije

Izjava, s katero je upravičeval stavko zdravnikov, je odmevala tudi na družbenih omrežjih. Bila je namreč netočna in tudi žaljiva do čistilk, katerih plača je velikokrat nižja od minimalne. "Primerjati svojo zdravniško plačo s plačo čistilke je zavržno in popolnoma skregano z realnostjo. Še posebej, če pri tem med prenovo vile bivaš v neprofitnem stanovanju, kakršna so namenjena ravno ljudem s slabimi plačami," so se na njegove besede odzvali tudi v Levici.

Da je njegova izjava o urni postavki zdravnika lahko razumljena kot neprimerna, priznava tudi dotični zdravnik. "Izjavo obžalujem in se prizadetim tudi opravičujem," pravi. Pojasnjuje, da je želel s tem le opozoriti, "da je treba objavljene prihodke vseh zdravstvenih delavcev razumeti v kontekstu števila ur, ki so na voljo za oskrbo bolnikov".

"Pri meni to ob opravljenem rednem delu pomeni, da sem v primeru razpoložljivosti organa za transplantacijo, vpoklican kadarkoli v službo kot član tima, v katerem je vsak med nami neobhodno potreben za opravljanje posega," dodaja.

Kupil luksuzno vilo in jo prenavljal, živel pa v neprofitnem stanovanju: 'Plačeval sem tržno ceno'

A uporabniki spleta so ob tem hitro izpostavili tudi, da je anesteziolog, ki pravi, da je plačan slabše od čistilke, na eni od elitnejših ljubljanski lokaciji kupil vilo ter jo začel prenavljati. Kmalu se je na spletu pojavila tudi fotografija luksuzne nepremičnine.

Kot poroča Necenzurirano, je Kontestabile večji stanovanjski objekt z več kot 300 kvadratnimi metri površine kupil leta 2015, za to pa je najel več kot 200.000 evrov posojila. Pet let pozneje, ko je bil svet v primežu pandemije covida-19, se je zdravnik odločil vilo še prenoviti. Po poročanju Mladine je zdravnik v tem času prejemal skoraj 44.000 evrov dodatka.

V tem času je anesteziolog uradno prebival v občinskem neprofitnem stanovanju v naselju Nove Poljane; torej v enem od stanovanj, ki so sicer v prvi vrsti namenjena socialno šibkejšim. Na ljubljanskem stanovanjskem skladu so portalu Necenzurirano v sredo potrdil informacijo, a ob tem dodali še, da Kontestabile od julija 2023 ni več njihov najemnik.

Neprofitna stanovanja v naselju Nove Poljane
Neprofitna stanovanja v naselju Nove Poljane FOTO: JSS MOL

"Naša družina je bila po prijavi na javni razpis leta 2001 izbrana za najem stanovanja Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana. Glede na zakonske kriterije nam je Mestna občina Ljubljana določila neprofitno najemnino," pojasnjuje anesteziolog. Po nakupu nove nepremičnine leta 2015 pa, da so z najemodajalcem sklenili dogovor, da do ureditve nebivalne nepremičnine še naprej uporabljajo stanovanje, a da zanj plačujejo tržno ceno, ki jo določi sklad.

Zdravnika pozvali k vrnitvi stanovanja, kasneje ugotovili, da za izselitev ni pravne podlage

"Pri navedenem zdravniku smo ugotovili preseganje dohodkov v upravnem postopku preverjanja izpolnjevanja pogojev po 90. členu zakona v letu 2017 in mu začeli zaračunavati tržno najemnino. Ker pa so v postopku ugotovili tudi lastništvo nepremičnin, med njimi tudi stanovanja, so ga pozvali na vrnitev neprofitnega najemnega stanovanja," pa pojasnjujejo v Javnemu stanovanjskemu skladu Mestne občine Ljubljana. A ker so kasneje v postopku ugotovili, da ne gre za lastništvo primernega stanovanja, za izselitev ni bilo pravne podlage, dodajajo.

Najemnica neprofitnega stanovanja je bila sicer žena zdravnika, on pa da je bil uporabnik stanovanja, pojasnjuje v skladu. Najemna pogodba je bila sklenjena 21. marca 2000, stanovanje dne pa je bilo 5. julija 2023 vrnjeno JSS MOL. "V trenutku kandidiranja za neprofitno stanovanje je najemnica izpolnjevala vse pogoje," pojasnjuje Aleš Tomažin, vodja sektorja za investicije na skladu. Kasneje pa so se zadeve spremenile.

"Najemnica bi bila sicer lahko lastnica tudi druge nepremičnine, vendar pa ne sme biti lastnica primernega stanovanja. To bi preprečevalo dodelitev neprofitnega stanovanja. Če se torej to ugotavlja ob presoji upravičenosti in to presega predpisan cenzus, potem oseba ni upravičena. Če pa do tega pride znotraj trajanja najemnega razmerja, ko je pogodba že enkrat sklenjena, to sicer ni razlog za odpoved najemne pogodbe, je pa razlog za povišanje najemnine na tržno vrednost," dodaja.

Zvonec Kontestabile neprofitnega stanovanja
Zvonec Kontestabile neprofitnega stanovanja FOTO: POP TV

Tekom upravnega postopka ponovnega preverjanja izpolnjevanja splošnih pogojev za pridobitev neprofitnega stanovanja v najem, začetim v letu 2022, je najemnik nato prostovoljno vrnil neprofitno najemno stanovanje. 

Ker je na zvoncu na stanovanjskem bloku kljub temu še vedno zapisan njegov priimek, smo anesteziologa povprašali tudi o tem. "Za odstranitev priimka na zvoncu je zadolžen lastnik-JSS MOL," pa njegov odgovor. "Na domofonu je bil sicer do nedavnega še vedno njegov priimek, saj je praksa, da upravnik priimek na domofonu zamenja, ko pride do vselitve novega najemnika," pa pojasnjujejo v JSS MOL.

Kdo je upravičen do neprofitnega stanovanja in kako so dodeljena?

Postopek in pogoji za pridobitev neprofitnega najemnega stanovanja JSS MOL so predpisani s Stanovanjskim zakonom (SZ-1) in razdelani v državnem Pravilniku o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem. Prebivalci neprofitnih stanovanj oz. najemniki so osebe, ki so uspeli s kandidaturo
na javnem razpisu za neprofitna najemna stanovanja. Vsi upravičenci za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem morajo izpolnjevati predpisan dohodkovni cenzus.

Dohodkovni cenzus na 20. javnem razpisu za neprofitna stanovanja v najem
Dohodkovni cenzus na 20. javnem razpisu za neprofitna stanovanja v najem FOTO: JSS MOL

Pravila oddaje neprofitnih stanovanj se sicer v določeni meri spreminjajo, so pa v temelju enaka. Osnovni pogoji, kot so državljanstvo, stalno bivanje, z določenimi izjemami, je konstanta, ki je veljala tudi takrat, ko se je stanovanje oddajalo. "Seveda pa morajo vsi, ki kandidirajo na neprofitnem razpisu, izpolnjevati tudi neke premoženjske cenzuse in seveda dohodkovne cenzuse," pojasnjuje Tomažin.

Poleg navedenih dohodkovnih in premoženjskih cenzusov, morajo upravičenci izpolnjevati še naslednje splošne pogoje: državljanstvo RS oz. države članice EU ob izpolnjenem pogoju vzajemnosti, stalno prebivališče v MOL (izjeme so žrtve nasilja v družini, ki lahko kandidirajo, če imajo začasno
prebivališče v materinskih domovih, varnih hišah na območju MOL), da prosilec ali kdo izmed ožjih članov njegovega gospodinjstva ni najemnik neprofitnega stanovanja, oddanega za nedoločen čas in z neprofitno najemnino, kamor se šteje tudi imetnik služnosti stanovanja. Pa tudi da prosilec ali kdo izmed ožjih članov njegovega gospodinjstva ni lastnik ali solastnik drugega stanovanja ali stanovanjske stavbe, katerega vrednost presega 40 odstotkov vrednosti primernega stanovanja. Izjema pri tem so lastniki ali solastniki stanovanj, ki jih morajo po zakonu oddajati v najem za
nedoločen čas in z neprofitno najemnino.

Prosilec ali kdo izmed članov gospodinjstva pa ob tem ne sme biti lastnik drugega premoženja, ki presega 40 odstotkov vrednosti primernega stanovanja.

Predpisan premoženjski cenzus na 20. javnem razpisu
Predpisan premoženjski cenzus na 20. javnem razpisu FOTO: JSS MOL

Stanovanjski zakon najemodajalcem neprofitnih najemnih stanovanj nalaga, da morajo vsakih pet let preverjati izpolnjevanje splošnih pogojev za pridobitev neprofitnega stanovanja v najem (dohodkovnega in premoženjskega cenzusa). V primeru ugotovljenih preseganj predpisanih cenzusov se višina najemnine iz neprofitne spremeni v tržno najemnino. "V primeru ugotovljenega lastništva oz. premoženja pa izvajamo tudi vmesna preverjanja izpolnjevanja navedenih pogojev," dodajajo na Javnem stanovanjskem skladu.

Zakon ob tem predpisuje tudi krivdne odpovedne razloge, med katerimi je tudi lastništvo primernega stanovanja. V tem primeru se sproži postopek odpovedi najemnega razmerja, o katerem odloča sodišče, pojasnjujejo. Hkrati pa se prične z zaračunavanjem tržne najemnine.

Koliko dni ima mesec zdravnika Bojana Kontestabileja?

Kontestabile je sicer v preteklosti delal tudi za zasebne klinike. Pa čeprav pravi, da v UKC Ljubljana mesečno opravi 25 delovnih dni, še skoraj enkrat toliko časa pa preživi doma, kjer čaka v pripravljenosti. Vse od leta 2008 ima zdravnik odprt tudi svoj s. p. Conte anesteziologija, piše Necenzurirano. A ker gre za normiran s. p., njegovih prihodkov in za koga vse dela, ni mogoče preveriti.

Je pa imel sicer anesteziolog po podatkih UKC Ljubljana v preteklosti soglasja za delo tudi v drugih zdravstvenih ustanovah. Marca 2020 je imel po poročanju portala dve takšni soglasji – za delo v Splošni bolnišnici Jesenice in za delo pri neznanem zasebniku oziroma koncesionarju. UKC Ljubljana je bil sicer med epidemijo eden od najbolj obremenjenih v državi, veliko breme pa je padlo prav na anesteziologe.

Leto dni pozneje, ko so zdravniki prejemali covidne dodatke za delo med epidemijo, teh soglasij ni bilo več. Kolikšno plačo so takrat prejemali posamezni zdravniki, uradno ni znano, saj na UKC Ljubljana tudi po odločbi informacijske pooblaščenke teh podatkov že tri leta ne želijo razkriti, poroča medij.

Do jeseni 2022 je bil tudi solastnik zavoda Mobilni specialist, ki sta ga z Gordanom Mijovskim ustanovila v začetku leta 2016. V tem času se je UKC Maribor spopadal s hudo krizo zaradi pomanjkanja anesteziologov, v UKC Ljubljana pa jih niso uspeli dobiti, saj so v Mariboru ponujali plačilo v višini 42 evrov bruto na uro, sami pa so zahtevali 60 evrov neto.

V Mariboru se naposled niso odločili za Kontestabileja, temveč za cenovno ugodnejše specialiste z Reke. Anesteziologe je pripeljal Miha Pogačnik, vodja službe za zakonodajo v času prejšnje vlade Janeza Janše. Zaradi domnevnih nepravilnosti pri posredovanju hrvaških anesteziologov pa se je pozneje znašel v sodni preiskavi.