Slovenija

Angelika Mlinar je nova ministrica. Šarec: Svojo nalogo sem opravil

Ljubljana, 19. 12. 2019 23.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Jure Tepina / V.Š. / STA
Komentarji
807

DZ je s 44 glasovi za in 43 proti imenoval Angeliko Mlinar za novo ministrico, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Kljub drugačnim napovedim in grožnjam so za Mlinarjevo glasovali poslanci koalicije z izjemo enega poslanca DeSUS, podprla sta jo tudi poslanca narodnosti.

V SDS, Levici, NSi in dva poslanca SNS pa so glasovali proti.

Angelika Mlinar je takoj po razglasitvi izredno tesnega rezultata glasovanja že prisegla pred DZ in poslance tudi na kratko nagovorila. Vsem, ki so jo podprli, se je zahvalila in dejala, da imenovanje za ministrico v slovenski vladi razume kot veliko čast.

Šarec obžaloval, da na zaslišanju kandidatke ni bila glavna tema kohezija

"Naredili ste izjemno evropsko in tudi človeško potezo, dokazali ste, da hočemo presegati in preseči meje," je dejala ter obljubila, da se bo v novi vlogi predvsem potrudila, da bomo sredstva iz evropske kohezije znali počrpati in jih uporabili tako, da bo čim več koristi za vse državljane.

Angelika Mlinar
Angelika Mlinar FOTO: Bobo

Naj 49-letno koroško Slovenko imenujejo za novo kohezijsko ministrico, je poslancem predlagala stranka SAB, potem ko je septembra po le devetih mesecih na položaju odstopil dotedanji minister Iztok Purič. Pristojna parlamentarna odbora sta na zaslišanju v začetku tedna njeno kandidaturo ocenila kot neprimerno, a predsednik vlade Marjan Šarec je na začetku razprave dejal, da presoji SAB povsem zaupa.

Šarec je obžaloval, da na zaslišanju kandidatke glavna tema ni bila kohezija, "ampak smo slišali še kaj drugega". Na seji odborov se je namreč razvila žgoča razprava o njenem avstrijskem državljanstvu, h kateremu je slovenskega dodala šele v ponedeljek. "Mlinarjeva je z dušo in srcem Slovenka, je pa bila avstrijska državljanka, ker je bil leta 1920 na Koroškem plebiscit," je poudaril premier.

Trček: Izkušnje iz evropskega parlamenta so dobrodošle, a ne dovolj

Šarec si je zaželel, da Mlinarjeve ne bi presojali po tem, "koliko je in koliko ni Slovenka", temveč po njenem delu. "Zbrala je pogum in voljo – pripravljena se je spopasti z resorjem," je poudaril in poslance še enkrat pozval, naj se v razpravah vzdržijo sodb o njenem izvoru.

Imenovanje Mlinarjeve, nekdanje poslanke v avstrijskem parlamentu in evropske poslanke iz vrst liberalne stranke Neos, je odmevalo tudi severno od slovenske meje. Avstrijska tiskovna agencija APA je tako o tem objavila nujno novico, zvečer je o tem na spletni strani poročala tudi avstrijska javna radiotelevizijska hiša ORF. O tem je že poročala tudi hrvaška tiskovna agencija Hina.

Poslanci Levice so Mlinarjevo zavrnili, ker se jim ne zdi primerna za ta položaj. Izkušnje, ki jih je pridobila kot poslanka v Evropskem parlamentu, so seveda dobrodošle, a žal še ne pomenijo nujno kompetenc za vodenje tega resorja, je dejal Franc Trček (Levica). Z razvojno vizijo in kohezijo se do zdaj ni veliko ukvarjala, kar je bilo po njegovih besedah opaziti že na zaslišanju pred člani pristojnih odborov, kjer ni podala prepričljivih odgovorov.

Z njenimi odgovori na zaslišanju pred pristojnima odboroma prav tako niso bili zadovoljni v SDS. "Ne strinjamo se z njeno oceno, da je črpanje evropskih sredstev v Sloveniji solidno," je dejala Suzana Lep Šimenko in dodala, da so ji postavili številna konkretna vprašanja, žal pa dobili zelo splošne odgovore. "Želeli smo slišati konkretne ukrepe, ki jih bo izvedla, da se bo črpanje pospešilo," je dejala poslanka SDS.

NSi: Glas proti je glas za predčasne volitve

Proti so prav tako glasovali poslanci NSi, vendar ne zaradi nje same. "Glas ni proti Angeliki Mlinar, pač pa proti Šarčevi vladi," je dejal Matej Tonin in dodal, da je vsak dan delovanja te vlade izgubljen dan za Slovenijo. "Razumite glas proti kot glas za drugačno vlado oz. za čimprejšnje predčasne volitve," je dodal.

Z imenovanjem Mlinarjeve za ministrico so se poleg poslancev SAB strinjali še v LMŠ, SD, in SMC ter tudi štirje od petih poslancev DeSUS. Glas proti je večkrat napovedal poslanec Robert Polnar.

Angelika Mlinar
Angelika Mlinar FOTO: Bobo

"Mlinarjeva se je na zaslišanju predstavila kot suverena in samozavestna kandidatka, ki področje evropske kohezijske politike dobro pozna, prav tako pa pozna probleme, s katerimi se Slovenija sooča pri črpanju evropskih sredstev," je dejal Nik Prebil (LMŠ).

En poslanec SNS vzdržan, Jelinčiča in enega poslanca SDS ni bilo

Maša Kociper (SAB) je predlog svoje stranke, da Mlinarjevo predlaga za ministrico za kohezijo pojasnila z besedami, da gre a borko, ki se že vrsto let vztrajno in s strastjo bori za prave stvari, "in enako odločno se bo postavila tudi za učinkovito pridobivanje sredstev iz proračuna EU v korist celotne naše Slovenije".

Na koncu so za Mlinarjevo glasovali poslanci koalicije razen omenjenega Polnarja, podprla sta jo tudi poslanca narodnosti, v SDS, Levici, NSi in dva poslanca SNS so Mlinarjevi nasprotovali. En poslanec SNS je bil vzdržan, predsednika Zmaga Jelinčiča na seji ni bilo, odsoten je bil tudi en poslanec SDS.

Šarec sporoča Bratuškovi: Svojo nalogo sem opravil

Premier Šarec je bil imenovanja Mlinarjeve pričakovano vesel. Predsednici SAB Alenki Bratušek je tako v četrtek tik pred polnočjo sporočil, da je opravil svojo nalogo in naj bo drugič malo bolj potrpežljiva. Bratuškova je v zadnjih dneh vztrajala, da je zagotovitev večine v DZ za izvolitev kohezijske ministrice naloga predsednika vlade.

Šarec se je v izjavi zahvalil vsem, ki so podprli ministrico, da bo lahko resor deloval naprej. Na vprašanje, kaj bo naslednja preizkušnja za manjšinsko vlado, je odgovoril, da so preizkušnje vsak dan. Partnerjem je svetoval malo več potrpežljivosti, malo manj skakanja za vsako stvar in zavedanja, da so partnerji in morajo delati skupaj. Predvsem pa jim sporoča, da se na pritiske ne odzove ali pa se odzove ravno nasprotno.

Priokus ob tesnem izidu je po Šarčevem mnenju dober: "Če je vlada manjšinska, bi vsi pričakovali, da ne bo večine. Pa je bila."
Priokus ob tesnem izidu je po Šarčevem mnenju dober: "Če je vlada manjšinska, bi vsi pričakovali, da ne bo večine. Pa je bila." FOTO: Bobo

Kot je dejal, se veseli nadaljnjega dela, a želi malo "manj majanja čolna" in malo več dela vsakega na svojem resorju, saj da bo na koncu le to štelo. Na vprašanje, ali bi lahko SAB in DeSUS še lahko naprej normalno delovala v koaliciji, pa je odgovoril z oceno, da sta se Bratuškova in prvak DeSUS Karl Erjavec danes pogovarjala in dokler se ljudje pogovarjajo, je v redu.

Šarec odvisen od SNS? 'Dokler bo manjšinska vlada, bo tako'

Ker je bila Mlinarjeva izvoljena tudi s pomočjo enega vzdržanega glasu SNS in odsotnega Jelinčiča, je Šarec odgovarjal tudi na vprašanje odvisnosti vlade od SNS: "Manjšinska vlada pomeni, da nima večine v DZ in je prisiljena iskati glasove tudi zunaj koalicije. Tega se moramo v Sloveniji navaditi. Dokler bo vlada manjšinska, bo tako."

Na vprašanje, kaj bo dobil Jelinčič v zameno za glasovanje poslanske skupine, pa je Šarec odvrnil, da ne ve, kaj naj bi dobil in zakaj bi moral, glede na to, da Jelinčiča danes v DZ ni bilo. "Glasovanje je opravljeno, ministrica je potrjena in delamo dalje. S tem, kaj naj bi kdo dobil, se ne ukvarjam," je dodal premier.

Glede pričakovanja, ali bodo torej vsakič znova živčno preštevali in iskali podporo, pa je premier odvrnil, da je tako že cel mandat. "Ne spomnim se dneva tega mandata, razen na rojstni dan, ko smo sprejeli proračun, da bi minil pretirano mirno. Vedno se je nekdo vsajal," je dejal. Priokus ob tesnem izidu pri imenovanju Mlinarjeve pa je po njegovih navedbah dober: "Če je vlada manjšinska, bi vsi pričakovali, da ne bo večine. Pa je bila."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (807)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kruh+sol!
20. 12. 2019 18.46
-6
Komunisti so se zdruzili z nacisti.
Frane Šajn
20. 12. 2019 21.03
+6
mallonge
22. 12. 2019 17.31
Za oblast se družijo s komerkoli in pobijajo kogarkoli!
Frane Šajn
20. 12. 2019 17.16
+6
Edino kar je zgrešila Mlinarjeva je to, da se je slikala pod sliko Che gevare , in ne pod Furerjevo pa bi dobila še galsove SDS-a za povrh. Kajnede Grimsi!?
Frane Šajn
20. 12. 2019 17.04
+7
No! dragi moji tako kot sem sinoči pred glasovanjem napovedal! Zgodila se je pad pozicija. Ne gre vsem v nos, ampak tako to gre v tej klavrni politiki. Moram reči nekaj, lahko bi se zgodilo še slabše, pa se le ni! Ne moti me toliko ta kadrovski uvoz iz Avstrije kot me moti razklanost teh predstavnikov Sovenijje na dva dela , ki nam prinaša vsakokrat samo najslabše za ljudi narod. Seveda ne za to jaro gospodo , ki si trga še zadnje koščke tega že zdavnaj mrtvega kadavra , ki ji pravimo Slovenija. Dober tek mrhovinarji! Mi za vas ne obstajamo. Gluho/slepi sledilci so sicer izuzeti oni za svoja dejanja ne morejo odgovarjati iz znanih razlogov. Po zakonu , ki točno določa kdaj osebek ni dgovoren za svoja dejanja. Kam naj gre človek pri vsej pameti in razsodnosti! Zdaj končno vem v politiko druge ni!
FAUSTOS1
20. 12. 2019 16.28
+12
SDS je z svojo retoriko in sovraštvom do žensk in slovencem v tujini dosegel dno sovraštva.
Frane Šajn
20. 12. 2019 17.07
+6
Drži res je! Tu je tisti epicenter potencialnega uničenja SLovenije! Ampak domači apatični slepci tega ne vidijo.
korintos23
20. 12. 2019 17.34
+4
Celo njihove ženske je lahko danes sram, zelo.
Kollerik
20. 12. 2019 21.49
+4
SHDS
20. 12. 2019 15.56
-1
SRAMOTA ZA SLOVENIJO
srebrnibreg
20. 12. 2019 15.44
+9
žalostno iz obupa od nekaterih, ker so Mlinarjevo izkoristili za svoje bolane sanje o prevzemu oblasti.
piu
20. 12. 2019 15.22
-6
Zelo malo znanja je potrebnega za biti minstrica v lewi vladi.......
srebrnibreg
20. 12. 2019 15.46
+10
Torej je isto bilo pri vaši sekti, ko ste imeli Hrvata za ministra.
piu
20. 12. 2019 17.07
-8
Frane Šajn
20. 12. 2019 17.34
+5
piu!! Za članstvo v desni vladi pa znanja tudi malega ne potrebuješ temveč samo male sive možgane toliko , da stojiš pokonci za vse drugo poskrbi senčni štab!
srebrnibreg
20. 12. 2019 14.57
+7
Na tem portalu pa že nov članek o Šarcu in upanje svečkarjev na njegov odhod. Up jim pa vsakič preide v njihov obup.
ArkaMast
20. 12. 2019 14.53
+10
Desnici je všeč. Od kar pomnim častijo nemce in avstrojce.
srebrnibreg
20. 12. 2019 14.55
+10
srebrnibreg
20. 12. 2019 14.53
+6
Stonickni obsedenec si še živ? Premalo aktiven si bil.
Kollerik
20. 12. 2019 14.47
+11
Bravo mi! Začeli smo uspešno in tvorno tkati najbolj pristne stike s severom, medtem ko nekateri še vedno čakajo na Orbanovo miloščino....
prašek
20. 12. 2019 14.49
+10
xydipsy
20. 12. 2019 14.41
-8
ČESTITAM ŠARCU IN MLINARJEVI ! ! ! TAKOJ ZDAJ PRIPRAVITE NOVEGA POLITIKA IZ AVSTRIJSKE KOROŠKE, ZATO, DA SLOVENIJA KONČNO ZAČNE TAM, KODER MORA ! ! ! ČESTITAM ŠARCU IN MLINARJEVI ! ! ! TAKOJ ZDAJ PRIPRAVITE NOVEGA POLITIKA IZ AVSTRIJSKE KOROŠKE, ZATO, DA SLOVENIJA KONČNO ZAČNE TAM, KODER MORA ! ! ! ČESTITAM ŠARCU IN MLINARJEVI ! ! ! TAKOJ ZDAJ PRIPRAVITE NOVEGA POLITIKA IZ AVSTRIJSKE KOROŠKE, ZATO, DA SLOVENIJA KONČNO ZAČNE TAM, KODER MORA ! ! ! ČESTITAM ŠARCU IN MLINARJEVI ! ! ! TAKOJ ZDAJ PRIPRAVITE NOVEGA POLITIKA IZ AVSTRIJSKE KOROŠKE, ZATO, DA SLOVENIJA KONČNO ZAČNE TAM, KODER MORA ! ! !
prašek
20. 12. 2019 14.27
+10
In kako ste kaj danes desna inteligenca (oksimoron) ????
prašek
20. 12. 2019 14.28
+5
Je bilo prebujenje kaj težko ????? sam prašam
prašek
20. 12. 2019 14.12
+4
Ne vem, kaj je z obiskovalko ???? pojavi se in izgine ............ ☺☺☺
prašek
20. 12. 2019 14.13
+8
A je odšla na Trstenjakovo po nova navodila ???? sam sprašujem
Uporabnik443897
20. 12. 2019 14.24
-6
Se še nisi NAVELIČAL, sam sebi ODGOVARJAT :)
prašek
20. 12. 2019 14.25
+8
poneumljanje
20. 12. 2019 14.33
+8
Prašek, zjutraj je bla na Trstenjakovi prometna nesreča zaradi spolzke ceste. Ugotovili so, da so na cseto pritekle solze, zraven pa so prilezli dolgi nosovi !
poneumljanje
20. 12. 2019 14.34
+8
Zdaj, ko bodo imeli še masaže pa bodo verjetno zaradi spolskosti morali cesto zapret !
prašek
20. 12. 2019 14.35
+6
Vprašanje je samo, če bodo te masaže erotične ...........
Brakedirt
20. 12. 2019 14.39
+4
tista bela crta na cesti na trstenjakovi je se ali so jo ze pospravili?
poneumljanje
20. 12. 2019 14.40
+5
Bodo, saj ima nova članica licenco in reference za stvari !
prašek
20. 12. 2019 14.41
+7
Danes so jo silne solze kar odplaknile !!!! Ampak ni problema, jutri bo Jovan novo narisal neprekinjeno !!!!
prašek
20. 12. 2019 14.42
+4
Drugače pa lahko pokliče že izverzirano ano, ki se javlja danes pod nickom @dule !!!!
Sputnik
20. 12. 2019 14.07
-6
a zna rečt R ali govori kot kahl? angela mlinah
prašek
20. 12. 2019 14.08
+7
Mauzahecmauzares
20. 12. 2019 14.37
+4
Karel ima "francoski fonem" izgovorjave r. Mlinarjeva pa koroškega.
Nosmoke
20. 12. 2019 14.04
-5
Ker nisem ekspert sprašujem,koliko zaporednih "organizmov" lahko ženska doživi ? Vsako namigovanje na AB je zgolj naključno !
prašek
20. 12. 2019 14.05
+6
Za organizme pa res ne bi vedel ! Če boš izvedel, povej še nam !!!☺☺
Nosmoke
20. 12. 2019 14.21
-5
Tvoje mnenje,PRAŠEK,je pa zadnja stvar ,ki me zanima !
prašek
20. 12. 2019 14.22
+5
Torej naj bo moje mnenje prvo, ki ga NE boš bral !!! Kar preskoči ga, vedno !!!!!
Brakedirt
20. 12. 2019 14.31
+4
AlternativeFacts
20. 12. 2019 13.54
+3
( Polnar meni, da je najboljši poslanec v zgodovini Desusa vir: Delo) .....Erjavec: "Moje ime je Karel Viktor Erjavec!".... :))
AlternativeFacts
20. 12. 2019 13.55
+2
Trend01
20. 12. 2019 13.52
+7
Če občine, podjetja, in ostali ne znajo pripraviti načrta, plana za investicijo za katero bi dobili kohezijski denar, nam tudi 25 ministrov in ministric ne more pomagati. A morda kdo misli, da bo "Bruselj" plačeval investicije po milijonček ali dva? Skupaj naj se sestavijo občine. Vsaj 3-4 ali raje, še več. Bo v Bruslju vsaj to kdo bral. Potem pa jamramo kako ne ne znamo kohezijskega denarja ven dobiti. Zakaj ga lahko Ljubljana, Celje, ter še nekatere občine? Ker znajo nekaj skupaj spisat...
omega _v6
20. 12. 2019 14.30
-2
Mar ni ministerstvo za kohezijo in njeni uslužbenci plačano zato,da jih pouči kako se to pravilmo naredi?? Verjetno je to ministerstvo in še nekaj drugih namenjeno samih sebi!!
prašek
20. 12. 2019 14.37
+6
AlternativeFacts
20. 12. 2019 13.49
+7
( marston 20.12.2019, 13:38:00 a vrnitve v BIH pa ne smemo komentirat? a ni demokracija v Sloveniji in ali niste najboljši v regiji? )..@Lahko nam komentiraš vrnitev....Je lepo v Bosni, dobra hrana, pomladne temperature, mandarine že cvetijo?
Brakedirt
20. 12. 2019 14.04
+5
mackon08
20. 12. 2019 13.49
-5
Ste eni res naivni levaki gor levaki dol, halo levi desni sredinski vsi so isti., še nobena vlada ni izboljšala stanje v Sloveniji in niti ne bo.