Slovenija

Angleški otroci protestirali proti klofutam

London, 16. 04. 2000 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Več sto otrok iz vse Anglije je danes protestiralo pred rezidenco britanskega premiera Tonyja Blaira na Downing Streetu. Otroci so zahtevali reformo zakona o telesnem kaznovanju. V Veliki Britaniji je namreč staršem še vedno dovoljeno z roko kaznovati svoje otroke.

''Mislimo, da so vse oblike telesnega kaznovanja nesprejemljive in bi potemtakem morale biti nezakonite,'' je dejala 14-letna Kate Wood. Delegacija šestih otrok in mladostnikov je smela tudi v Blairovo rezidenco, vendar se z njim niso srečali. Ostali otroci so nosili napise in vzklikali ''Ustavite klofute!''. Proteste je organizirala zveza Article 12, ki se zavzema za pravice mladih.

Leta 1986 so na državnih šolah prepovedali telesno kaznovanje, na zasebnih šolah pa šele lani. Toda vlada staršem še vedno dopušča telesno kaznovanje otrok, dokler je ''zmerno in se ob tem ne uporablja pripomočkov.'' Evropsko sodišče za človekove pravice je leta 1998 razsodilo, da je ta zakon iz leta 1860 nezakonit.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.