Slovenija

Pred ponovnim dovoljenjem za uporabo vode iz vodovoda v Anhovem ima NIJZ še nekaj zahtev

Anhovo, 14. 08. 2020 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nuša Stegnar, STA
Komentarji
7

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo pred izdajo dovoljenja za ponovno uporabo pitne vode iz vodovoda v Anhovem postavil še nekaj zahtev, je po današnjem obisku v Anhovem povedal direktor NIJZ Milan Krek. Med temi zahtevami je tudi zagotovilo podjetja Eternit, da do podobnega dogodka ne bo več prišlo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Onesnažena voda v Anhovem
    02:39
    Iz 24UR: Onesnažena voda v Anhovem
  • Iz SVETA: Kdaj bo človek pred dobičkom?
    02:27
    Iz SVETA: Kdaj bo človek pred dobičkom?
Direktor NIJZ Milan Krek
Direktor NIJZ Milan Krek FOTO: POP TV

"Imamo celo vrsto pomislekov, eden izmed njih je, da je ta vodovod speljan preko tovarniškega dvorišča. Očitno tam stvari ne tečejo najbolje, da lahko pride do prelivov, kot je prišlo. Zato se ne navdušujemo najbolj nad tem, da bi vodovod ponovno tekel tako, kot je doslej. Če pa bi že dali dovoljenje za njegovo uporabo, bi zahtevali reden monitoring nad to pitno vodo," je povedal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek.

Tako na NIJZ predlagajo uporabo drugega vodnega vira, ki bi na daljši rok zagotovil kvalitetno pitno vodo prebivalcem Anhovega. Krajani sami se zavzemajo, da bi vodovod do Anhovega zgradili iz zajetja Mrzlek, ki s pitno vodo oskrbuje prebivalce Goriške in Goriških Brd.

V Civilni iniciativi Danes imajo dodatne zahteve. "Zahtevamo, da se za šestvalentni krom razišče stopnjo in obseg onesnaženosti, izvor onesnaženja ter kje in v kakšnih količinah nastaja. Prav tako zahtevamo, da se ugotovi obseg in trajanje onesnaževanja ter se aktivno sanira okolje in prepreči potencialno ponovno onesnaženje," je povedal Miha Stegel.

Krek se je medtem zavzel za neodvisno preiskavo in ugotavljanje odgovornosti za onesnaženje pitne vode.

Direktor NIJZ se je sicer želel osebno seznaniti s tamkajšnjimi razmerami glede onesnaženja okolja, zato se je najprej srečal s prebivalci Anhovega, nato pa so mu predstavniki civilnih iniciativ in zdravniki predstavili širšo problematiko onesnaževanja v srednji Soški dolini. Tako so spregovorili tudi o načrtovanem sosežigu odpadkov v cementarni Salonita Anhovo, čemur okoliški prebivalci ostro nasprotujejo.

"Tako obremenjeno okolje, kot je srednja Soška dolina, se ne sme obremenjevati z dodatnimi onesnaževali, prav tako se mora pri tehtanjih o novih obremenitvah nujno upoštevati previdnostno načelo zaradi zaščite človeških življenj in vsega živega," je v izjavi povedala zdravnica iz zdravstvenega doma v Desklah Nevenka Mlinar.

Onesnažena voda v Anhovem
Onesnažena voda v Anhovem FOTO: POP TV

Spomnimo.

V petek, 24. julija 2020, so prebivalci Anhovega v zgodnjih jutranjih urah, ko so odprli vodovodno pipo, opazili, da je namesto čiste vode pritekla penasta, sivo-rjavo umazana voda, ki je smrdela po apnu, kemikalijah ali cementu. Prebivalci so o tem obvestili občinsko upravo občine Kanal ob Soči in zahtevali pojasnila, kaj se dogaja. Direktor občinske uprave Nejc Kumar je nato odredil pregled stanja na terenu. 

Ob pregledu je inšpekcija ugotovila, da je zaradi napake pri obratovanju industrijske čistilne naprave družbe Eternit industrijska odpadna voda iz bazena za mehansko prečiščeno odpadno vodo odtekala v vodovodno omrežje. Napako so isti dan odpravili. 

Občina Kanal ob Soči je naredila tudi analizo vode v Anhovem, rezultati pa so, po besedah županje Tine Gerbec pokazali, da je voda skladna s pravilnikom in zato pitna. A dokler ne bodo dobili dovoljenja NIJZ za uporabo vode iz vodovoda, bo na trgu v Anhovem še vedno cisterna, kjer bodo domačini lahko dobili vodo za potrebe prehrane.

Iz družbe Eternit pa so sporočili, da je šlo za enkraten, časovno omejen dogodek, ki se je prvič zgodil in ga tudi močno obžalujejo. Obenem so zagotovili, da so sprejeli vse ukrepe, s katerimi so zagotovili, da se tak dogodek ne more nikoli več ponoviti. Popolno poročilo o dogodku pa bodo posredovali občini Kanal po kolektivnem dopustu v podjetju Eternit in po končani temeljiti interni raziskavi.

Na dogodek so se odzvali tudi v Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS), ki je znova pozvala okoljsko ministrstvo in ministrstvo za zdravje ter tudi NIJZ, da takoj odločno ukrepajo in zaščitijo zdravje prebivalcev Anhovega. Prav tako so se vnovič zavzeli za sprožitev vseh postopkov ugotavljanja tudi morebitne kazenske odgovornosti vpletenih, ki so omogočili razmere, da je se je pitna voda z industrijsko odpadno vodo v Anhovem sploh lahko onesnažila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PEACE
15. 08. 2020 09.32
Krek imam občutek da ste shujšali. Žena pravi da v podočnjake:)
borjac
15. 08. 2020 08.18
+1
Ali so Slovenski funkcionarji odkrili da je Anhovo in Soška dolina v Sloveniji ??
METKA102
14. 08. 2020 19.26
+5
Če ne še kaj hujšega kot v Anhovem čaka Ljubljano, ko bo kanalizacija čez vodovarstveno območje popustila.
Amasakul
14. 08. 2020 18.22
-2
mmmm videt je užitna tale voda... a ima kaj halicogena vmes ali disco tablets.
moto-gp
14. 08. 2020 17.47
+5
Kaj ko bi imeli še zahteve pred vsakim vozilom,ki pripelje smeti in ostale strupene odpadke v Anhovo. A za to pa NIJZ nima nič med nogami?
brezvode
14. 08. 2020 17.54
+3
moto-gp
14. 08. 2020 18.09
+2
Pri taki instituciji in ljudeh, kateri naj bi imeli kompetence odločanja se Anhovcem res slabo piše. Ne razumem jih, da tako mirno prenašajo vse, kar se jim dogaja, predvsem pa, da so jim odvzete osnove dostojnega življenja. Zrak, voda!