2°C

ANIMACIJA: V ponedeljek nas bodo dosegle prve obilnejše padavine v tem mesecu

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Rok Nosan /
KOMENTARJI
20
November v dolgoletnem povprečju velja za najbolj siv in tudi najbolj moker mesec v letu, a letos nam je vsaj s padavinami do zdaj prizaneseno, saj več kot nekaj kapelj dežja v tem mesecu še ni padlo. A to se bo kmalu spremenilo. Od zahoda se nam namreč približuje fronta, ki bo poskrbela za moker in hladen ponedeljek. Meja sneženja se bo popoldne, ko bo zapihal severovzhodni veter, spustila do nadmorske višine okoli 1000 metrov. Še nižje bo, kot vse kaže, snežilo ob fronti, ki nas bo prešla v drugi polovici tedna.

Po več kot dveh tednih anticiklona z veliko megle po nižinah bo vreme v prihajajočem tednu bolj razgibano. Anticiklon, ki ga predvsem v višinah spremlja za ta čas zelo topel zrak, se je s svojim središčem že pomaknil nad vzhodno Evropo, našim krajem pa se iznad severnega Atlantika približuje hladnejši zrak, ki nam bo v ponedeljek skupaj z manjšim ciklonom nad severnim Sredozemljem prinesel prve obilnejše padavine v tem mesecu.  

Še pred fronto bo pri nas zapihal jugozahodni veter, ki bo večinoma razkrojil jezera hladnega in vlažnega zraka. Kljub temu prav veliko sonca ne bomo imeli, saj nas bo od zahoda že kmalu po razkroju megle začela prekrivati oblačnost bližajoče se fronte. Popoldne bomo v večjem delu Slovenije izmerili od 10 do 14 stopinj Celzija, v nižjeležečih krajih vzhodnega dela Slovenije, kjer bo megla dolgotrajnejša, pa bo nekaj stopinj manj. 

V novem tednu bo vreme bolj razgibano.
V novem tednu bo vreme bolj razgibano.FOTO: Shutterstock

Fronta nas bo prešla v ponedeljek popoldne

Ponedeljek bo večinoma oblačen, nekaj jasnine bo sprva le v vzhodni Sloveniji. Padavine bodo že zjutraj zajele zahodne kraje in se čez osrednjo Slovenijo počasi razširile nad vso državo. Najpozneje bo začelo deževati v Pomurju. Z obratom vetra na severovzhodno smer bo k nam začel dotekati občutno hladnejši zrak. Meja sneženja se bo proti večeru spustila do nadmorske višine okoli 1000 metrov, na Notranjskem in Kočevskem, kjer bodo padavine najobilnejše in kjer bo možna tudi kakšna nevihta, pa bo lahko snežilo še nekoliko nižje. Padavine bodo zvečer slabele in najpozneje do sredine noči na torek povsod ponehale. Skupaj z njimi se bodo umikali tudi oblaki.  

Ob prehodu fronte bo v večjem delu države padlo od 10 do 20, na Notranjskem in Kočevskem pa lokalno lahko tudi več kot 50 litrov padavin na kvadratni meter. Vodotoki bodo naraščali, a večjih težav zaradi sušnih razmer v zadnjih tednih ni pričakovati.  

Ker se bo fronta čez naše kraje pomikala v popoldanskih urah, bomo najvišje temperature v večjem delu države izmerili že dopoldne, ko bo okoli 10 stopinj Celzija, na Primorskem, kjer bo proti večeru zapihala burja, pa bo okoli 15 stopinj Celzija. 

Obeti za Slovenijo
Obeti za SlovenijoFOTO: Arso

V drugi polovici tedna se bo meja sneženja še bolj približala nižinam

Mokremu ponedeljku bosta sledila dva suha dneva. Na Primorskem bo sončno s šibko burjo, drugod se bo dopoldne zadrževala megla ali nizka oblačnost, popoldne pa bo povsod sončno. Zjutraj bo v krajih z več jasnine možna slana, popoldne pa bomo v večjem delu države izmerili malo nad 10 stopinj Celzija. Precej topleje bo na Primorskem, kjer se bo ogrelo do 18 stopinj Celzija.  

V četrtek ali petek se bo čez Slovenijo pomaknila nova fronta, ki pa nam bo najverjetneje prinesla le manjše padavine. Se bo pa meja sneženja še nekoliko bolj približala nižinam.