Slovenija

Močnejše nevihte povzročale nevšečnosti: zalite kleti, podrta drevesa, udari strel

Ljubljana, 02. 09. 2019 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Večji del države so zajele nevihte, ponekod tudi krajevna neurja s točo in močnimi nalivi. Posledično so tudi gasilci imeli polne roke dela. Meteorna voda je zalivala objekte, veter je podiral drevesa, neurje je odkrivalo strehe, sprožili so se plazovi. V Postojni je zalilo prostore dveh osnovnih šol in vrtca, v Tunjiški mlaki je strela udarila v gospodarski objekt in povzročila požar.

Več videovsebin
  • ANIMACIJA: Širjenje padavin
    00:30
    ANIMACIJA: Širjenje padavin
  • Močan naliv v Paki pri Velenju
    00:13
    Močan naliv v Paki pri Velenju

Izrazita hladna fronta, ki bo zaznamovala prve dni meteorološke jeseni, s seboj pa prinaša močnejše nalive, se pomika čez naše kraje.

Radarska slika padavin - 02. 09. 2019

Zgodaj popoldne so prve nevihte tako že nastajale na jugu, jugozahodu, jugovzhodu in severozahodu države. Zajele so okolico Sežane, Divačo, Rakek, Postojno, kjer je padala tudi toča, pa tudi Logatec in Metliko, je poročal spletni portal Neurje.si.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Ob 14. uri je večji del države zajelo neurje z močnim dežjem, vetrom in udari strel. Do 18. ure je Center za obveščanje RS zabeležil 68 dogodkov v občinah Postojna, Hrpelje-Kozina, Nova Gorica, Koper, Domžale, Vodice, Kamnik, Komenda, Lukovica, Litija, Šmartno pri Litiji, Cerklje na Gorenjskem, Šenčur, Naklo, Škofja Loka, Jesenice, Velenje, Slovenj Gradec in Črna na Koroškem. Posredovali so gasilci iz 35 prostovoljnih gasilskih društev in šestih poklicnih enot ter pristojne komunalne in druge službe. V neurju je meteorna voda zalivala stanovanjske in druge objekte, močan veter je odkril več streh stanovanjskih objektov in podrl nekaj dreves, strela pa je udarila v več stanovanjskih hiš in gospodarski objekt.

Vreme pa je povzročalo tudi nemalo težav, je razvidno s spletne strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Okrog 13.45 je občino Hrpelje-Kozina zajelo močnejše neurje, v katerem je poplavilo prostore osnovne šole Hrpelje. Posredovali so gasilci PGD Materija, ki so izčrpali vodo.

Občino Postojna je močnejše neurje zajelo okoli 14.00. V Postojni je poplavilo prostore dveh osnovnih šol, objekt vrtca in gostinski lokal. Na vseh štirih lokacijah so posredovali gasilci PGD Postojna, ki so iz objektov črpali vodo, ter skupaj z delavci vodovodnega podjetja in občinskega pogodbenika čistili zamašene meteorne jaške.

Območje Občine Nova Gorica je močno neurje zajelo ob 14.50. Gasilci JZGRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica so posredovali na več lokacijah v Kromberku in Novi Gorici, kjer je meteorna voda zalivala poslovne in stanovanjske objekte, in odstranjevali podrta drevesa s cestišča.

Ob 14.58 je bilo v Občini Domžale zaradi neurja odkritih več streh stanovanjskih hiš in industrijskega objekta ter podrti dve drevesi. Posledice odstranjujejo gasilci CZR Domžale in PGD Dob, Vir, Ihan ter Domžale mesto.

Ob 15.30 je v Tunjiški mlaki v Občini Kamnik v močnem neurju strela udarila v gospodarski objekt in povzročila požar. Posredovali so gasilci PGD Tunjice, v pripravljenosti pa so bili gasilci PGD Kamnik.

Ob 15.37 so v naselju Voklo (občina Šenčur), kjer je zaradi močnih padavin meteorna voda zalila več kleti stanovanjskih objektov. Posredovali so gasilci PGD Šenčur, Voklo in GARS Kranj, ki so vodo izčrpali.

Ob 15.37 se je neurje razbesnelo tudi na območju občine Cerklje na Gorenjskem. Gasilci PGD Cerklje, Zalog, Spodnji Brnik, Zgornji Brnik in Lahovče so odstranjevali posledice neurja in preprečevali nastanek dodatne škode.

Ob 15.38 je v občini Vodice zaradi močnega neurja meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGD Zapoge.

Ob 15.45 je v občini Komenda v močnem neurju meteorna voda zalivala dve stanovanjski hiši. Posledice so odpravljali gasilci PGD Komenda in Moste pri Komendi.

Ob 15.48 je v občini Lukovica v močnem neurju veter odkril streho stanovanjske hiše in podrl dimnik. Posledice so odpravljali gasilci PGD Lukovica.

Ob 16.00 je močno neurje prizadelo širše območje Občine Zagorje ob Savi. Zalitih je več objektov in poškodovana javna infrastruktura, sprožilo se je nekaj plazov, vodotoki so prestopili bregove ... Na terenu so gasilci Gasilci PGD Izlake, PGD Loke, PGD Kolovrat, PGD Zagorje mesto, PGD Ravenska Vas, delavci komunale, občinske službe in cestno podjetje.

Ob 16.46 je občino Velenja zajelo močno deževje z nalivi, ki zalivajo kletne prostore stanovanjskih objektov, garažne hiše in poslovnih zgradb. Pri odpravlanju posledic sodelujejo gasilci PGD Velenje, Pesje in Šalek.

Ob 16.58 je v Občini Litija zaradi močnega neurja meteorna voda zalila več objektov. Posledice odpravljajo gasilci PGD Litija, Breg in Kresnice.

Ob 17.18 je v občini Šmarno pri Litiji meteorna voda zalila več objektov. Posledice odpravljajo gasilci PGD Šmartno pri Litiji, Kostrevnica in Vintarjevec.

Ob 17.30 je močno neurje divjalo na širšem območju Občine Trbovlje. Zalitih je bilo več objektov in cest. Na terenu so gasilci Gasilci Gasilskega Zavoda Trbovlje, PGD Trbovlje mesto, PGD Čeče, delavci komunale in cestno podjetje.

Ob 17.30 je bilo hudo tudi v Občine Hrastnik. Zalitih je več objektov in cest, narasli so vodotoki ... Na terenu so gasilci Gasilci PGD Hrastnik in PGD Dol pri Hrastniku.

Ob 17.57 je mestno občino Celje zajelo močno neurje. Posredujejo gasilci PGE Celje, PGD Ce-Gabrje, PGD Zagrad, PGD Ostrožni in Teharje.

Ob 18.01 je na Mirni v ulici Glavna cesta meteorna voda zalila prostore cvetličarne, klet večstanovanjskega objekta in stanovanjske hiše. Gasilci PGD Mirna so vodo izčrpali iz objektov.

Občino Sveti Andraž v Slovenskih goricah je neurje z močnimi nalivi zajelo ob 18.27. Gasilci PGD Vitomarci so na cestah očistili meteorne jaške.

Občino Ptuj je neurje z močnimi nalivi zajelo ob 18.30. Gasilci PGD Ptuj in Turnišče so iz dveh kleti stanovanjskih hiš izčrpali meteorno vodo.

Ob 18.35 je območje Občine Hajdina zajelo neurje z močnimi nalivi. Gasilci PGD Hajdina in Draženci so iz dveh kleti stanovanjskih hiš izčrpali meteorno vodo.

Hud naliv je ob 19.00 dival nad Občino Škocjan - predvsem v predelu okrog Bučke in sosednjih vasi. Na ceste se je vsula zemljina in pesek, na cesti med Dolenjimi Raduljami in Rako je podrtih več dreves, voda je zalila nekaj objektov. Pri reševanju težav so sodelovali gasilci PGD Bučka in delavci cestnega podjetja.

Ob 19.18 je Občino Juršinci zajelo neurje z močnim nalivom. Gasilci PGD Gabrnik in Grabšinski breg so iz treh objektov izčrpali meteorno vodo.

Tako pa je poplavljalo v kraju Spodnji Šemnik pri Kisovcu.
Tako pa je poplavljalo v kraju Spodnji Šemnik pri Kisovcu. FOTO: Damjan Mohar

Zaradi močnega deževja je v Občini Črna na Koroškem meteorna voda zalila pomožni objekt. Gasilci PGD Črna na Koroškem so posredovali na Pristavi in v Spodnjem Javorju, iz pomožnega objekta so črpali vodo ter predirali in čistili zamašene propuste.

V Šentjanžu pri Dravogradu (Občina Dravograd), je bila poplavljena lokalna cesta Šentjanž-Selovec. Dežurni delavec KP Dravograd je očistil zamašen usedalnik na katerega je hudourniški potok nanesel večjo količino vej in peska.

V Pamečah, Občina Slovenj Gradec, so se zaradi močnega deževja zamašili propusti zato je hudourniški potok ogrožal stanovanjski objekt. Dežurni delavec KP Slovenj Gradec je z delovnim strojem odstranil nanesel prod in kamenje, ter očistil propuste. S tem je preprečil zalivanje stanovanjskega objekta.

Tako pa je udare strel nad Slovenijo ob 15.57 zabeležil portal Blitzortung.org:

Udari strel nad Slovenijo - 02. 09. 2019

Popolnoma je poplavilo tudi podvoz pod železniško progo v središču Celja. "Podvoz poplavi ob vsakem malo večjem nalivu. Sledi pa ogrožanje udeležencev v prometu in naključnih mimoidočih – avtomobili so namreč vozili tudi kar po kolesarski stezi, ki poteka vzporedno s cesto, a nivo višje," nam je dejal zgrožen bralec, ki nam je posredoval posnetek.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zagor2
03. 09. 2019 09.55
+5
Kje so cajti, ku je Trontelj vreme napovedvou. Prav po kmečko je povedal kako vreme bo. Pol pa, če je blo je blo, če ne pa ne. Model je bil pravi Džek.
Think Pink
02. 09. 2019 21.55
+14
Kje so časi, ko ni bilo interneta, televizije, mobitelov. Vreme je bilo podobno, le šokantnih novic ne.
Igi74
02. 09. 2019 21.19
+2
Spet fento, piko, nano, kilo, mega, tera, zenta.....celična nevihta...
klukec
02. 09. 2019 21.07
+2
za zasavje pa nic ne porocate je bila v mesecu in pol ze trikrat scena s poplavami
dark horse
02. 09. 2019 19.45
-1
A ste normalni s slikanjem sodre
fairplayy
02. 09. 2019 19.22
+17
Sami ekstremi vreme spreminjamo z potrosnislim nacinom zivljenja amerika ze placuje davek orkan dorian ne pozna milosti
Brezvezno
02. 09. 2019 19.17
+5
Ni vročine ni so pare, pri nas samo 19 stopinj, se čuti severni veter
oježeš
02. 09. 2019 18.52
-13
Kakor sam spremljam Blitzortung.org, ne beleži le strel, ampak skoraj vse grmenje. Ni pa vsako grmenje posledica strel.
MESE?AR
02. 09. 2019 20.11
+9
JB
02. 09. 2019 21.09
+0
Ne beleži le strel, ki dosegajo tla, je najbrž mislil.
JB
02. 09. 2019 21.10
+1
Grmenje je najbrž opredeljeno tudi za strele, ki se zgodijo med oblaki, a ne dosežejo tal.
zvon3
02. 09. 2019 18.17
+5
Prlekija je še vedno suha.
Absurdistan
02. 09. 2019 18.15
-1
Seče na polno
felix59 drugič
02. 09. 2019 18.11
+6
Kje ste sedaj gobcači , kaj imate še 35 vročine ???
oježeš
02. 09. 2019 18.50
+2
Ni tako huda vročina, je pa še slabše. Soparno, da je še težje, kot v vročini.