Slovenija

Ankarančani ne dajo zemlje

Ankaran, 06. 07. 2009 16.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
4

Pobudniki samostojne občine Ankaran so pozvali k bojkotu torkove javne dražbe, na kateri namerava občina Koper prodati 21 parcel in nepremičnin na območju Ankarana in Debelega rtiča.

Debeli rtič
Debeli rtič FOTO: Dare Čekeliš

Pobudniki samostojne občine Ankaran, ki nasprotujejo prodaji občinske zemlje, so prepričani, da gre za načrtno siromašenje Ankarana in neupravičeno bogatenje koprske občine na račun nepopravljivih posegov v prostor.

Gre za 21 občinskih parcel na območju Ankarana in na severni strani Debelega rtiča v skupni izmeri 52.004 kvadratnih metrov, ki jih občina prodaja za skupno izklicno ceno 9.383.567 evrov.

Pobudniki so ogorčeni, saj namerava občina na dražbi prodati tudi zemljišča, vključena v spominski park Aleša Beblerja Primoža, tam naj bi zraslo novo krožišče, in del novega ankaranskega pokopališča. "Namera koprske občine, da se novo pokopališče poruši, spremeni njegova namembnost in pozida z luksuznimi stanovanjskimi objekti je za Ankarančane žaljiva," menijo.

Morebitne investitorje obveščajo, da je nakup omenjenih parcel tvegana poslovna poteza. Glede prostorskih načrtov in aktov, ki urejajo izgradnjo nepremičnin tudi na nekaterih parcelah, ki jih prodaja občina, teče trenutno presoja ustavnosti in zakonitosti na ustavnem sodišču.

Vstop do plaže na Debelem rtiču
Vstop do plaže na Debelem rtiču FOTO: Dare Čekeliš

"Potencialne vlagatelje želimo posvariti, da se ne bi osmodili," pojasnjuje vodja pobude Gregor Strmčnik. Po njegovih besedah je namreč zelo verjetno, da bodo ureditveni pogoji in namembnost parcel ter nepremičnin drugačni, kot je trenutno objavljeno v razpisu javne dražbe, morebitni kupci pa posledično oškodovani.

Potencialne vlagatelje tako pozivajo, naj odstopijo od torkove dražbe in od "poslovnih vložkov in morebitnih nameravanih naložb v tiste nepremičninske posle na območju Ankarana, ki so v nasprotju z voljo Ankarančanov in v katere jih je kljub javnim opozorilom vpletla obstoječa oblast Mestne občine Koper".

"Prenosu navedenega občinskega premoženja v zasebno last bomo nasprotovali z vsemi pravnimi sredstvi, morebitne škodljive prodajne sklepe dražbe pa bomo sodno izpodbijali," še napovedujejo pobudniki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puj
07. 07. 2009 00.38
inspire 06/07/2009 popovič in matoz cez trupla !. To bo del zgodovine občine koper. Verjamem da je popo samo marioneta matoza.
MarkRihter
06. 07. 2009 22.31
Tako je prav. Ne dajte se Ankarančani
warezovc@email.si
06. 07. 2009 20.35
LE VKP LE VKP UBOGA GMAJNA
Inspire
06. 07. 2009 18.23
Kako se bodo pa počutili novi stanovalci nad bivšim pokopališčem ? Gospodje še niso slišali za pieteto do umrlih ?