Slovenija

Anonimna ovadba proti Butu

Ljubljana, 13. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani obravnava anonimno vlogo osebe, ki je podpisana samo z imenom J. Novak, in jo je glede na vsebino mogoče opredeliti kot kazensko ovadbo zoper kmetijskega ministra Franca Buta.

Vlogo je mogoče opredeliti tudi kot kazensko ovadbo zoper državno sekretarko na kmetijskem ministrstvu Vido Čadonič Špelič, v.d. generalne direktorice veterinarske uprave Simono Salamon in predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Petra Vriska.

Minister za kmetijstvo Franc But
Minister za kmetijstvo Franc But FOTO: POP TV

Ovadba je bila, skladno z zakonom o kazenskem postopku, odstopljena na Urad kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana, da se preverijo navedbe v ovadbi, ki bi lahko vsebovale znake kaznivega dejanja. O tem, ali bo zoper navedene osebe uveden kazenski postopek, pa bo tožilstvo odločalo po dopolnitvi ovadbe, so sporočili iz urada generalne državne tožilke Zdenke Cerar.

V uradu generalne državne tožilke, kot je danes prvi poročal časnik Delo, so namreč pred prvomajskimi prazniki prejeli vlogo z natančnim popisom nepravilnosti in razlogi za težave s kloramfenikolom. Vloga, ki s svojimi strokovnimi navedbami zahteva uvedbo kazenskega postopka zoper odgovorne, je bila v vednost poslana tudi predsedniku vlade Antonu Ropu, generalnemu direktorju slovenske policije Marku Pogorevcu in predsedniku državnega zbora Borutu Pahorju. Vloga sicer ni vključevala ne spremnega dopisa ne naslova pošiljatelja J. Novaka.

Miran Koren, predstavnik za stike z javnostjo na generalni policijski upravi, je pojasnil: "Na policiji natančno analiziramo vsako pisanje, v katerem so indici, da bi lahko šlo za sum storitve kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti. Tako je bilo tudi v tem primeru." Obenem je potrdil, da je policija pismo J. Novaka, ki je bilo naslovljeno na generalno državno tožilko in je bilo v vednost poslano še trem naslovnikom, prejela že aprila. Sicer pa je še dejal, da več podrobnosti zaenkrat ne more dajati, ker gre za predkazenski postopek.

Na kmetijskem ministrstvu so pojasnili, da kakršnekoli informacije v zvezi s tem pismom uradno niso prejeli, temveč so bili o tem posredno obveščeni le preko medijev. "Naše stališče je, da nismo pristaši anonimk, zato tega tudi ne želimo komentirati. Kot vse kaže, pa gre za ponoven poskus diskvalifikacije ministra in njegovih sodelavcev ter za grobo podtikanje in laži brez kakršnekoli osnove," je povedal predstavnik za stike z javnostjo na kmetijskem ministrstvu Valentin Hajdinjak. Obenem na ministrstvu poudarjajo, "da če ima kdo kaj za povedati ali pa tudi očitati, naj to naredi javno in postreže tudi s konkretnimi dokazi".

Vsebina dopisa

Anonimni dopis, kot poroča današnje Delo, natančno popisuje ozadje dogajanja v zvezi s konzervansom azidiol, o katerem je javnost prvič zvedela šele ob obisku evropskih veterinarskih inšpektorjev na začetku aprila. Kot je znano, sta kmetijsko ministrstvo in VURS ob takratnem obisku inšpekcije - ta je v slovenski veterini oz. zadevi okrog kloramfenikola ugotovila več pomanjkljivosti in zato zahtevala takojšnje ukrepe - sprejela več ukrepov. Veterinarska uprava je tako med drugim prepovedala promet in uporabo Lekovega dermalnega pršila Dermo spray N in konzervansa azidiol, ki ga pripravlja biotehniška fakulteta (laboratorij za mleko) ter se uporablja pri vzorčenju mleka in vsebuje kloramfenikol. Prav tako je veterinarska uprava oz. kmetijsko ministrstvo odredilo umik teh zdravil in konzervansov iz prometa, kmetom pa je naložilo mesečne analize mleka na vsebnost kloramfenikola.

Obenem je Salamonova ob zaključku obiska takratne evropske inšpekcije dejala, da so na veterinarski upravi odkrili "nov sistemski vzrok, ki je lahko povzročitelj pojava kloramfenikola". Tudi po njenih besedah gre za azidiol, vendar pa podrobnejših informacij zaenkrat ne daje, ker je preiskava kriminalistične službe še v teku.

Avtor anonimnega dopisa, tako Delo, opozarja, da bi morala veterinarska inšpekcija ob odkritju nelegalne in neregistrirane proizvodnje kemijskih pripravkov, ki vsebujejo kloramfenikol, te zapleniti, proizvajalca ovaditi, proizvodne prostore pa zapečatiti. Namesto tega je veterinarska uprava prepovedala proizvodnjo in promet s pripravkom, ki, tako avtor pisma, sploh ni registriran in dovoljenje zanj ne obstaja. S tem pa je veterinarska uprava poskušala prikazati azidiol oz. dejavnost laboratorija biotehniške fakultete kot legalna in tako zaščititi storilce kaznivega dejanja.

Vse to pa naj bi bilo le del aktivnosti v prikrivanju dejanskega stanja in vzrokov za pojav kloramfenikola v mleku, ki naj bi jih izvajala kmetijsko ministrstvo in kmetijsko gozdarska zbornica, še poroča Delo. Obenem avtor anonimnega pisma dodaja, da so azidiol pri konzerviranju mlečnih vzorcev posameznih proizvajalcev za testiranje mleka na vsebnost maščob in proteinov uporabljali mlečni kontrolorji, ki so zaposleni na območnih kmetijskih zavodih kmetijske zbornice, pri čemer pa so tudi mnogi od njih sami veliki proizvajalci mleka.

V uradu generalne državne tožilke so sicer še pojasnili, da je ljubljansko okrožno državno tožilstvo glede na podatke, ki izhajajo iz vmesnega poročila veterinarske inšpekcije iz Ljubljane - to se nanaša na mlečni konzervans azidiol - od urada ljubljanske kriminalistične policije prav tako zahtevalo, da se raziščejo določene okoliščine, ki so pomembne za odločitev, ali je bilo v zvezi z uporabo azidiola storjeno kaznivo dejanje. O morebitnem nadaljnjem kazenskem postopku v zvezi s tem bo tožilstvo odločalo po prejemu zahtevane dopolnitve.

Agoniji mlečne afere, ki že več kot šest mesecev pesti slovenske kmete, pa nameravajo narediti konec tudi v ptujski mlekarski zadrugi. Direktor Mlekarske zadruge Ptuj Drago Zupanič je namreč minuli teden dejal, da pri analizah vzorcev mleka na vsebnost prepovedanega antibiotika kloramfenikol še vedno prihaja do nasprotujočih si rezultatov. Zato so v tem tednu na mariborskem okrožnem tožilstvu vložili ovadbo zoper neznanega storilca, odgovornega za nepravilnosti pri vzorčenju mleka.

Sicer pa bodo v sredo o kloramfenikolu spregovorili tudi člani parlamentarnega odbora za kmetijstvo, ki bodo obravnavali poročilo o ukrepih veterinarske uprave v zvezi s prepovedanim antibiotikom kloramfenikol v mleku.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni