Slovenija

Anonimneža bodo ovadili

Ljubljana, 14. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Parlamentarni odbor za kmetijstvo je obravnaval pismo, ki ga je zaradi domnevnih nepravilnosti odgovornih v aferi kloramfenikol napisal neznani pošiljatelj. Vsi štirje ovadeni na čelu s kmetijskim ministrom so obtožbe kategorično zavrnili in napovedali ovadbo zoper pošiljatelja. S pismom se sedaj ukvarjajo kriminalisti in tožilstvo.

Minister za kmetijstvo Franc But
Minister za kmetijstvo Franc But FOTO: POP TV

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Franc But je poudaril, da gre pri anonimnem pismu - ta poleg njega v zadevi kloramfenikol obremenjuje še državno sekretarko na ministrstvu Vido Čadonič Špelič, v.d. generalne direktorice Simono Salamon in predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Petra Vriska - za skupek laži, poskus diskreditacije in celo osebne žalitve ministra in njegovih najožjih sodelavcev. Prav zato se je minister skupaj s svojima sodelavkama odločil, da poda predlog za kazenski pregon zoper pisca tega anonimnega pisma.

Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano po današnji razpravi o najnovejšem dogajanju v zvezi s prepovedanim antibiotikom kloramfenikol predlaga vladi, da pristojne institucije v Sloveniji, vključno z državnim tožilstvom in kriminalistično policijo, pospešijo delo pri odkrivanju vzrokov za vsebnost kloramfenikola v mleku. Čeprav so predstavniki kmetijskega ministrstva, republiške veterinarske uprave (VURS) in Nacionalnega veterinarskega inštituta pojasnili, da se v zadnjih tednih, še posebej po zaostritvi nadzora, zadeva okrog kloramfenikola umirja, odbor meni, da je za dokončno razrešitev te afere potrebno čim prej poiskati tudi vzroke za vnos kloramfenikola v mleko.

Poleg tega je parlamentarni odbor za kmetijstvo - pri obravnavi poročila VURS o ukrepih v zvezi s kloramfenikolom - sprejel tudi sklep, s katerim poziva kmetijsko ministrstvo, da prouči pravilnik o izvajanju preventivnih ukrepov glede ostankov zdravil in kloramfenikola v mleku na kmetijskih gospodarstvih v skladu z dvomi, ki so bili podani na današnji razpravi, predvsem glede 4. člena tega pravilnika.

Ta namreč določa, da se, če se v dveh zaporednih mesecih vzorčenja ugotovi, da na območju Slovenije kloramfenikol in ostanki zdravil v mleku niso prisotni, kontrola prisotnosti teh substanc v mleku izvaja le na podlagi monitoringa VURS. Po mnenju poslancev takšna določba lahko pripelje do nenehnega in nesprejemljivega podaljševanja izvajanja te odločbe, ki dodatno bremeni kmete s stroški vzorčenja in tudi uničenega mleka v primerih lažnih pozitivnih sumov na vsebnost kloramfenikola.

Minister But ta pravilnik ocenjuje kot ustrezen, saj so po njegovih besedah proizvajalci dolžni zagotoviti zdravstveno ustreznost mleka. Obenem je dodal, da so aprila uvedeni začasni ukrepi, ki bodo veljali, dokler ne bo stopnja tveganja za ponoven pojav kloramfenikola zelo nizka, omogočili, da lahko Slovenija še vedno neovirano izvaža mleko.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1