Slovenija

Antijanšizem kot politična platforma

Ljubljana, 20. 09. 2020 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Alem Maksuti
Komentarji
364

Pričakovanja javnosti od opozicijskih strank, ki naj bi predstavljale programsko alternativo aktualni vladi, s skrajno desno SDS na čelu, rastejo iz dneva v dan. V opozicijskih strankah se počasi, predvsem v stranki SD (prihajajoči kongres), vzpostavlja občutek, da antijanšizem ni zadostna politična platforma, na kateri bi lahko opozicijske stranke gradile kampanjo za naslednje volitve. To je sicer na mestu, ampak ali je zares tako?

V demokracijah obstaja problem, ki ni značilen samo za Slovenijo. Ta problem izvira iz dejstva, da stranke levega političnega spektra ne morejo razumeti, da so za družbeni razvoj nujno potrebne delitve, in ne preseganje razlik. V politiki to pomeni, da moramo imeti stranke in vlade z jasnim ideološkim predznakom, temelječih na prepričanjih, v katere verjamejo. Namesto tega leve stranke pripravljajo alternativni program za prihodnost na tak način, da nenehno poskušajo dokazati, kako znajo narediti isto kot desnica. Na primer, socialdemokratske stranke v Evropi vztrajajo na zadovoljitvi potreb ljudi, ki plačujejo račune za gospodarsko krizo iz leta 2008, po drugi strani pa vztrajajo na potrditvi istega ekonomskega modela, ki je to krizo ustvaril.

Dr. Alem Maksuti, politolog
Dr. Alem Maksuti, politolog FOTO:

Podoben problem imajo tudi liberalne stranke, ki v duhu ohranjanja socialnih pravic ne razumejo ključnega problema v obstoječem ekonomskem modelu. Liberalne stranke, v zgodovinskem kontekstu, pozabljajo, da družbena situacija in položaj človeka v njej nista odvisna od političnih potez, ampak izključno od ideoloških imaginarijev o tem, kako razumemo svetovno ureditev in prave vrednote. V Slovenskem političnem prostoru takšno pozicijo predstavlja stranka Levica, ki za zdaj zavestno ostaja zunaj glavnega toka politike. Vstop v vlado bi to stranko najbrž predstavilo pred dilemo, ki jo je pred leti imel njihov ideološki prijatelj in vodja grške Syrize, Aleksis Cipras: podreditev mednarodni finančni oligarhiji v zameno za politično preživetje ali medijski linč in sotonizacija ideje o demokratičnem socializmu.

Medtem ko opozicija razmišlja o alternativnem programu za prihodnost, desna koalicija, pod vodstvom Janeza Janše, deluje na razgradnji državnih institucij in vzpostavitvi vzporednega institucionalnega sistema, preko katerega bi lahko uresničil svojo idejo o drugi republiki. V središče politične komunikacije stranke SDS in njenih PR agencij, ki se prodajajo kot "mediji v službi resnice", Janez Janša osebno, iz dneva v dan postavlja teme pomembne za mobilizacijo njegovih podpornikov. Predvsem kot dominanten diskurz v družbi ponuja sebe v vlogi žrtve za Slovenijo, v kateri ga nevidne strukture globoke države nenehno ovirajo. Pošiljajo ga v zapor, grozijo mu s smrtjo, kradejo volitve, šikanirajo njegov lik in delo in to na javni RTV. Potem so tukaj ministri in državni sekretarji iz kvote SDS, ki sebe vidijo, tako kot se njihov šef, kot drugorazredne državljane, ki so nenehno, v duhu zarote privilegiranega razreda, neopravičeno sankcionirani s strani zakonov.

Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Dodati je treba še primitivne rasiste, homofobe in druge lunatike, ki jim stranka SDS zagotavlja medijski prostor, v katerem se dotaknejo vsakega nasprotnika politične platforme janšizma. Ti obračunavajo z opozicijskimi politiki, novinarji, intelektualci in celo navadnimi državljani, ki si drznejo biti kritični do vlade in janšističnega kulta. V igri so tudi zgrešeni novinarji, konformistični ekonomisti, davčni mešetarji in raznorazni čarodeji, branitelji Zahodne civilizacije in krščanskih vrednot, številni interpreti delovanja globoke države, pa tudi samooklicani politični analitiki, ki z gostovanjem v studiu, ali s krajšo kolumno, dajejo legitimnost medijem stranke SDS. Ne pozabimo še na pravnike in zgodovinarje, ki zgroženi nad vašim nepoznavanjem zgodovine tarnajo na dejstvih, in ko nekoga javno etiketirate za fašista, ločijo od ideologije, ki je dominirala v tridesetih in štiridesetih letih prejšnjega stoletja. Da ne govorimo o spreminjanju antifašistične preteklosti in pisanju alternativne zgodovine, v kateri so narodni heroji posamezniki slikani s fašisti.

Pričakovanja javnosti od opozicijskih strank, ki naj bi predstavljale programsko alternativo aktualni vladi, s skrajno desno SDS na čelu, rastejo iz dneva v dan.
Pričakovanja javnosti od opozicijskih strank, ki naj bi predstavljale programsko alternativo aktualni vladi, s skrajno desno SDS na čelu, rastejo iz dneva v dan. FOTO: Aljoša Kravanja

Monopol politične moči, po zagotovilu treh koalicijskih partneric, stranki SDS in njenem predsedniku omogoča politično instrumentalizacijo vseh pomembnih družbenih institucij, od policije preko sodišč pa vse do medijev. Uničujejo jih tako sistemsko (zakonodaja) kot kadrovsko. Prepričani v svojo zgodovinsko misijo dokončnega obračuna z agenturo globoke države, kritizirajo z nestrpnostjo in sovražnim govorom.

Kot vidimo, gre za politično platformo, ki ima jasen cilj. Janšizem v tej obliki predstavlja antipod humanističnim principom. Temelji na nacionalizmu, kot ideologiji banalnosti (Kiš), katere nesmisel se lahko izmeri s stopnjo nesmisla njenih asociacij. Najboljši primer tega je letošnja proslava ob dnevu državnosti, izpeljana na že znan način, v organizaciji podkapacitiranih posameznikov, ki so nam državljanov vsiljevali svoj glasbeni in kulturni okus. Vse je relativno. Kot da ne obstajajo splošno sprejete vrednote, etične in estetične.

Počasi, ampak zanesljivo tonemo v živo blato, iz katerega se bo vedno težje rešiti. Opozicija, takšna kot je, bi se zato morala dokončno zresniti. Sedaj ni časa za debatiranje o postmaterialnih vrednotah, ekologiji in usodi planeta. Potrebujemo jasno politično platformo, ki bo obsodila janšizem in vse prakse te ideologije ter bo iz dneva v dan spreminjala strukturo slovenske države in družbe. Potrebujemo antijanšizem kot politično platformo!

Občasno sestankovanje opozicijskega bloka ni dovolj. Spravni diskurz predsednika države prav tako ni prava pot. Treba je postaviti politično platformo kategoričnega zavračanja vsega, kar prihaja s strani stranke SDS in njenih satelitov. Tistemu, ki mu bo to najbolj uspelo, se bo profiliral med aproksimativno sorodnimi strankami kot lider in nosilec sprememb na naslednjih parlamentarnih volitvah.

Monopol politične moči, po zagotovilu treh koalicijskih partneric, stranki SDS in njenem predsedniku, omogoča politično instrumentalizacijo vseh pomembnih družbenih institucij, od policije preko sodišč pa vse do medijev.
Monopol politične moči, po zagotovilu treh koalicijskih partneric, stranki SDS in njenem predsedniku, omogoča politično instrumentalizacijo vseh pomembnih družbenih institucij, od policije preko sodišč pa vse do medijev. FOTO: Damjan Žibert

Zato je ne samo dobro, ampak nujno nenehno izpostavljati vse, kar janšizem je. In janšizem je vsako delovanje posameznika ali organiziranih skupin, ki brez objektivnih kriterijev in zakonske podlage prevzemajo stvari v svoje roke. Vdane v usodo, ostale stranke v koaliciji očitno niti ne razmišljajo o tem, kaj vse je narobe s politiko vlade, točneje s politiko stranke SDS. DeSUS je pred izzivom resne transformacije, SMC in NSi pa potisnjeni na margine vladnega odločanja, brez jasne vizije, tavata stisnjeni in izgubljeni med soočenimi ideologijami. Zato je treba vse upe usmeriti v opozicijo, parlamentarno in tisto rojeno iz civilne družbe, ki vsak petek poziva k definiranju politične alternative janšizmu. 

Če si v Slovenji želimo konec te slepe politike, bo treba vse moči podrediti temu cilju. Sicer bomo posledice te politike še dolgo plačevali z zastrupljanjem družbe in pomikanjem v smeri periferne Evrope, v kateri dominirajo Janezovi prijatelji z Bleda: Orban, Babiš, Morawiecki in Vučić. Periferne Evrope, ki nudi zatočišče, v katerem se janšisti še naprej lahko vedejo, tako kot se vedejo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (364)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muci007
06. 03. 2021 13.28
-3
Pristranski komentator Maksuti iz Kosova. Še en dokaz, da fajonizem uvaža Albance.
Kraljm
21. 09. 2020 15.12
-2
Kdor ne hodi po svetu zaprtih oči, hitro lahko vidi, da je vse tisto, kar se označuje za "janšistično", predvsem demokratično, vse tisto, kar pa se označuje za "antijanšistično", pa je izrazito totalitarno. Žal se to vidi tudi iz vesolja, kmalu pa bodo spregledali tudi zaslepljeni in slepi.
Beverly
01. 02. 2024 09.01
+1
Ja pa tudi Hitler je bil pravi človekoljub. Janšizem in demokracija, kje ti živiš?
Iztok Draksler
21. 09. 2020 13.56
-1
zanimivo..prejsna vlada je mela skupne seje z srbsko vlado...šarac je bil na obisku pri orbanu...torej..ne stekam...
Iztok Draksler
21. 09. 2020 13.48
+1
janšizem..je ideologija..kjer jj vlada..pa so vsi mediji na strani opozicije..evo...pa je
Iztok Draksler
21. 09. 2020 13.47
-2
cudno..a. jima popt lastnika za čeha.....torej je česka...kr neki al kaj
Iztok Draksler
21. 09. 2020 13.37
+1
spet clanek proti sdsu...prou..in naj se kdo rece da slovenija nima medijske svobode..poglejte jo..
Iztok Draksler
21. 09. 2020 13.35
+1
mene moti da je poslanec nekdo ki je pri tridesetih koncal sredno slol...ja matjaz nemec...sedaj je pa fax naredu...se kr ne vem kako je on naredil maturo..kao na eni privat soli..kdo ve
Beverly
01. 02. 2024 09.03
+1
Mene veliko bolj moti da je lahko predsednik valde lahko nekdo ki je "naredil Kumrovško šolo" neko obramboslovje ali kaj.
Anton Majer
21. 09. 2020 11.38
-1
Ta petkov cirkus peščice *revolucionarmih butlov* kaže na njihov IQ 89,žal...
ROMELS
21. 09. 2020 11.36
+0
Antijanšizem kot politična platforma???????? Prej bo to drekomešnica.
marker1
21. 09. 2020 11.29
-1
Levičarji spet zastonj tulijo v luno ob pomoči neodvisnih eminentnih strokovnjakov, pa bo JJ kljub temu ostal trdno v sedlu in vodil državo ter zunanjo politiko tako, kot se spodobi za demokratično evropsko državo.
Beverly
01. 02. 2024 09.06
Pa sploh veš kaj naj bi demokracija pomenila, sigurno ne da zamenjaš sodstvo, da sodi po tvoje, odstraniš vse ki se ne strinjajo s tvojo politiko potemtakem je bil Hitler največji demokrat do slej. Plešasti mu je tako prekleto podoben da je naravnost strašljivo.
Cervantes Saavedra
21. 09. 2020 10.20
+6
ZA NEPRIPRAVI (20.09.2020, 13:45:20 in 17:54:09): Očitno imaš težave ne samo z razumevanjem drugih besedil, ampak tudi svojih. Kot vedno. Pričakovano. Saj ne lažeš, le dojemaš ne. - Sam si zapisal, da »NSDAP ni bila razglašena za kriminalno, njeno Vodstvo je bilo razglašeno za kriminalno«. Bo šlo? Komajda. Jaz pa sem zapisal, da je NSDAP bila na nürnberških procesih razglašena za zločinsko organizacijo. Zato je bila tudi prepovedana. Da je zločinska, pove tudi google (le tega ne znaš poiskati, razumemo), torej si se po tvojem zlagal. V obtožnici Mednarodnega vojaškega tribunala v Nuernbergu (18.10.1945, ZDA, VB, Francija in SZ) pa so že uvodoma obtožili za kriminalna dejanja poimensko 24 oseb (priloga a) in posebej za kriminal skupine in organizacije in to Reich kabinet po 30.1.1933, vodstvo Nacistične stranke, SS (v celoti!!!, tudi SD), Gestapo, SA, vodstvo (1938-1945) nemške armade. Mimogrede, Nemčija je obtožena (26. obtožba) tudi kršitve lastnega uradnega zagotovila (6.10.1939) o spoštovanju nevtralnosti in ozemeljske nedotakljivosti Jugoslavije in še posebej napada brez predhodnega vojnega opozorila.– In koliko nedolžnih žrtev je »tvoj« civilizirani Zahod pobil? V Nemčiji? V 2. svetovni vojni? V 20. stoletju? V zgodovini? A prehitro pišem, pa ne slediš? – Sam si tudi zapisal, da je »NSDAP bila socialistična in levičarska« (Zagovarjaš pa jo, da ni bila kriminalna, čeravno socialistična in levičarska!!? Bravo!). In te je motilo, da NSDAP pri nas nismo prevajali. Ne bev ne mev, da so jo skrajšano (»NAZY PARTY«) pisali tudi na civiliziranem Zahodu. Mmm? Muu? – Upam, da ne boš tiho in se boš smešil še naprej. Trdo je Sančovo sedlo, kaj?
majmun11223344
21. 09. 2020 10.19
-2
Desničarji so bljaks, nesposobni... Na vseh področjih, število migrantov zraslo, dolg zraste v nebo, okuženih duplo več kot v prvem valu.. Žaljenje, pljuvanje po lastnih državljanih, sramoten je, sprenevedanje...
SlobodaNE
21. 09. 2020 09.58
+1
Prozorni novinar ki vidi vse slabo v desnici in vse najboljš v levici domnevam. Kot da ni problem da smo imeli 26 let levih vlad na 45 podlage.
Cervantes Saavedra
21. 09. 2020 10.36
+4
za Hafner: A ti še veselo pišeš naprej? Že včeraj (20.09.2020, 21:46:32) sem te vprašal, kaj meniš o tem, da desni komentatorji sploh ne zmorejo odgovoriti na moja vprašanja (in ti jih nekaj navedel). Ne bev ne mev od tebe. A ni odgovora na listku? Ti ni čudno ali značilno, da ne zmorejo odgovoriti? Razen, seveda, nemočno z minusi. Se lahko pogledaš v ogledalo? Ne v sliko Nezmotljivega plešca na zidu. 45 let podlage pa se res pozna samo še v eni naši parlamentarni stranki, ki edina ni lustrirala bivše komuniste iz svojega vodstva. A boš spet: Mmm? Muu? Bee?
reike
21. 09. 2020 09.42
+2
Alem, Alem... Ne da to Emo v živo blato.... Ti si že globoko v njem...
reike
21. 09. 2020 09.43
-1
polanc1
21. 09. 2020 09.39
+7
Daleč smo prišli, da nam neki "šipša" modruje, koga naj Slovenci volimo ....
flamengo
21. 09. 2020 09.14
-3
V bistvu je ravno nasprotno. Tako imenovani levica in desnica bi morali sodelovati v resnično dobro vseh državljanov samostojne republike Slovenije. V spoštovanju vseh, ki so izpeljali osamosvojitev kot največja dejanja v slovenski zgodovini. Dober zgled jim je lahko predsednik Pahor. Namesto tega levičarji živijo na izključevanju, ki ima osnovo v komunističnem divjanju in med vojnih in povojnih pobojih ter zapiranjih in mučenjih nedolžnih ljudi.
majmun11223344
21. 09. 2020 10.22
+0
Flamengo... Ojoj... Ti pa si... Vsakič ko je dasnica, sploh ultra desnica kot je sedaj sds premočna začne zbzdrahrstvom.
flamengo
21. 09. 2020 09.09
+1
haha, kdo je ta!!!!!!
mačo123
21. 09. 2020 08.20
+2
Zakaj tale Maksuti ne piše koliko in kakšne nagrade so si na javni TV razdelili zaradi korone.Sram naj jih bo ,posebno pa še Ambrožičevo.Kaj je ona imela s korono.
Iztok Draksler
21. 09. 2020 13.39
-2
norrro..lej kolk minusu si dobil..rtv je najvecja pralnica denarja...a si vseeno dobiol minuse..ljdje jamrajo..kaj delajo pa z njihovim denarjem..a jim je pa vseeno...700000 dodatkov so dobil na rtv..ja..a lej..ljudje pravjo..nicc hudega
Iztok Draksler
21. 09. 2020 13.40
-4
on pise za privat tv..ki ima..12 miljonov dobicka.
Streznitev
21. 09. 2020 08.16
+2
Slika Maksutija kot jo običajno vidimo v osmrtnicah. Zapis pa z besednjakom kot smo ga poslušali s strani generalov JNA ali bolje srbske vojske ob napadu na Slovenijo.
Cervantes Saavedra
20. 09. 2020 21.55
+6
za marker (20.09.2020, 17:35:35): Praviš, da bi radi prebarvani komunisti prišli na oblast. In so produkt FDV. Dobil si od mene (21:24:01) krasno dopolnilo, da je SDS je edina naša parlamentarna stranka, ki ima V SVOJEM VODSTVU PREBARVANE KOMUNISTE. In hkrati so skoraj vsi produkt FDV. Marker, nič ne boš odgovoril, zanikal? – In Hafner, slediš IQ ravni desnih vprašanj in odgovorov? Se jih veseliš?
pravisprehajalec
21. 09. 2020 09.12
-5
Komunizem je stanje psihe Sančo. In pri nas je vsa družba prežeta z njim. Od nostalgikov do ZZBjevcev do kultrurnikov in vseh drugih pojavnih paradržavnih oblik podedovanih iz prejšnje države.
Cervantes Saavedra
21. 09. 2020 09.44
+4
nepripravi: Pri tebi se najbolje vidi, da je komunizem stanje psihe. Kot pri stranki SDS, katere vodstvo ne more iz svoje komunistične kože. Borci zoper okupatorja pa so čisto v vsaki državi spoštovani, kvizlingi nikjer, razen pri njih samih - niti pri okupatorju ne. Težko je Sančovo sedlo, kaj?
Berenika
21. 09. 2020 10.08
+2
Vsi 'izmi' so neko "stanje psihe", domobranstvo je pa stanje kamna. :-))
marker1
21. 09. 2020 11.14
-4
Zganjaš demagogijo ter mešaš hruške in jabolka. SDS komunisti se ne hodijo klanjat spomenikom ortodoksnih komunistov, kar SD-jevci javno delajo.
Cervantes Saavedra
21. 09. 2020 11.34
+6
za marker: Res je. SDS komunisti se klanjajo našim kvizlingom in višegrajskim bivšim komunistom (Orban idr). In ohranili so ljubezen do avtoritativnih sistemov. A kaj od tega ne drži? In pri njih je FDV torej v redu?
Beverly
01. 02. 2024 09.12
Seveda ne, oni so prebarvani in morajo poskrbeti za svojo korist. Če bi še bili v komunizmu, bi bili v prvi vrsti in najbolj priklonjeni.