Slovenija

Apel: Kosite pozneje, zaradi pozebe bo glavna hrana čebelam cvetje na zelenicah

Ljubljana, 22. 04. 2021 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
44

Zaradi nedavne pozebe je v veliki meri uničeno cvetje sadnega drevja. Glavna hrana za čebele bodo letos tako cvetlice na travnikih. Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije ob tem pozivajo k nekoliko poznejši košnji zelenic, predvsem tistih na javnih površinah, od katerih ni odvisna krma živali. Še posebej pomemben bo regrat, ki izdatno medi. "Letos bo štel vsak regratov cvet," pravi predstavnik za odnose z javnostmi KGZS Marjan Papež, sicer tudi sam čebelar. Če pa se že v teh dneh odločite za košnjo, to opravite zvečer ali ob slabem vremenu, še apelira.

Letos bo štel vsak regratov (pa še kak drug) cvet.
Letos bo štel vsak regratov (pa še kak drug) cvet. FOTO: iStock

Letos je pozeba uničila večino cvetja sadnega drevja. Glavni vir hrane za čebele spomladi bodo tako cvetlice na travnikih, na javnih površinah in tudi zelenicah okrog hiš. "Predlagam, da predvsem javne površine in zelenice kosite čim kasneje, saj na njih ne gre za pridelavo krme," se ob tem glasi poziv Marjana Papeža, predstavnika za odnos z javnostmi Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS).

Del zelenice, po katerem ne hodite, lahko pustite, da cveti in bo tako hrana za čebele, nadaljuje Papež, tudi sam čebelar, ki je apel objavil na Facebooku, doslej pa ga je delilo že več kot 4700 ljudi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je Papež pojasnil za 24ur.com, je poziv objavil bolj tako mimogrede, čeprav se je s to idejo poigraval že leta. A odziv je bil izjemen. "Zakaj ne bi vsaj letos pustili, da cveti? Naj odcveti in potem pokosijo," pravi ter dodaja, da v praksi sicer še ni opazil kakšnih posebnih rezultatov. Bi pa to lahko postala dobra navada, tudi za prihodnja leta, dodaja.

Sam namreč ne vidi kakšnega posebnega tehtnega oziroma racionalnega razloga, da bi se javne ozelenele površine moralo nemudoma pokositi. "Pred dnevi sem na primer videl na sveže pokošeno zelenico na javnih površinah v Ljubljani. Eno so zasebne zelenice okrog hiš, drugo pa na javnih površinah. In tam pa res ni nobene potrebe, da je zdaj takoj pokošeno."

Pozeba uničila skoraj vse sadno drevje

Dejstvo je, da je pozeba letos prizadela večino sadnega drevja po državi. Pomrznile so tudi divje češnje in drugo drevje, ki bi moralo v teh dneh najbujneje cveteti. "In tam cvetja ni. Ni hrane za čebele, čmrlje, metulje, druge opraševalce. Vsa hrana v naravi je zdaj tako na tleh pravzaprav – na cvetlicah, ki rastejo na tleh," razlaga sogovornik.

Te paše na sadnem drevju pa so zelo pomembne za razvoj čebel – kot oriše, se na njih 'naredijo' čebelje družine; kasneje, ko pa nastopi čas za glavne paše, pa čebele predvsem nabirajo, denimo akacijo. "A ker je tudi ta pozebla, letos s tem ne bo nič. Res je to ena zelo neugodna pomlad, tudi za druge kmetijske panoge – sadjarstvo, vinogradništvo …"

V Sloveniji smo v zadnjih šestih letih utrpeli kar štiri pozebe, a zadnja je bila hujša od vseh prejšnjih treh. "Nikoli še ni bilo tako hudo. Pozebe so bile prejšnja leta tudi pozneje. In če govorimo prav za čebele – bile so toliko poznejše, da je del sadnega drevja že cvetel, tudi odcvetel, čebele pa so tam tako že dobile nekaj hrane. Letos pa je, kar se tega tiče, praktično vsa Slovenija 'na ničli'.  Razen morda kakšne višje lege na Gorenjskem, ampak 90 odstotkov je šlo. Za primerjavo – prejšnja leta mogoče polovica," ponazarja.

Papež ob tem razume, da se trav ne more pustiti rasti kar v nedogled. "Ne morejo zdaj kar čakati, ker je potem težava tudi to pokositi. Naj morda pustijo vsaj, da regrat odcveti – kakšna dva tedna. Regrat je namreč odlična paša za čebele, pa tudi druge divje opraševalce, poznamo tudi regratov med."

"Še posebej je pomemben regrat, ki izdatno medi. Letos bo štel vsak regratov cvet, zato pustite, da regrat odcveti in potem pokosite zelenico. Čebele in čebelarji vam bomo hvaležni," pravi Papež.

Kot drugo možnost pa ponuja košnjo s kosilnico, ki omogoča nastavljivo višino košnje od tal – namesto na petih, se recimo kosi na osmih centimetrih.

Pridelava hrane za živali je pomembna

Papež ob tem želi še poudariti, da njegov poziv seveda ni namenjen kmetom, ki na travnikih pridelujejo krmo za živali. "Da zdaj od kmetov pričakujemo, da bodo kasneje kosili, je kot da bi pričakovali, da jemo radič, ki je že šel v cvet, namesto mlade solate. Treba je razumeti, da je na kmetijskih površinah pač krma za živali in se seveda mora pokositi, če se želi, da bo krma kakovostna. Travniki se kosijo, ko je čas za košnjo in pridelavo krme. Tukaj gre bolj za javne površine, zelenice v mestih, tudi okoli hiš …"

Košnja zvečer oziroma ob slabem vremenu

Čebelar navaja tudi najprimernejši čas za košnjo, če se za to že odločimo. "Če se že kosi, pa se to stori zvečer oziroma čim bolj pozno. Ne ob 10. uri dopoldne, ob lepem vremenu, ko je večina čebel, čmrljev in metuljev na cvetovih. Te rotacijske kosilnice dobesedno vse potegnejo noter, s tem pa ogromno favne tudi uničijo."

Pustite, da odcveti vsaj regrat.
Pustite, da odcveti vsaj regrat. FOTO: Thinkstock

In ker je povabilo, da se ne kosi prehitro cvetočih zelenic okrog hiš, doseglo neverjeten odziv, se je Papež odločil še za eno 'nalogo', ki jo je zadal svojim sledilcem. Ker je pred nami do ponedeljka lepo vreme s temperaturami do 20 stopinj Celzija, bodo čebele, čmrlji, metulji, pikapolonice in druge koristne žuželke v polni aktivnosti. "Zato prepričajte soseda, da v prihodnjih dneh ne bo šel kositi zelenice okrog hiše," poziva.

Kot pravi, pa se boji, da bodo še nekje zapele kosilnice: okrog vikendov. "Menda jih imamo v Sloveniji več kot 20.000. Tudi tam počakajte ali naj počakajo s košnjo. Povabite sosedo (ali soseda) raje na domač sok, ponudite jabolko ali kozarec slovenskega vina," izpostavlja. Kot pravi, bodo hvaležni tudi vinogradniki in sadjarji. "Tudi oni so v težavah," še sklene.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob svetovnem dnevu zemlje: pomen čebel za njeno ohranjanje

Podobno pa opozarjajo tudi na Čebelarski zvezi Slovenije (ČZS). "Število prebivalcev na Zemlji se povečuje, s tem se povečuje tudi poraba hrane. Pridelovalci hrane so prisiljeni v intenzivno kmetijstvo in sajenje monokultur. S tem se potrebuje tudi vedno več travnikov za njihovo širjenje kot tudi krčenje gozdov. Na ogromnih površinah, kjer so posejane monokulture, pa te pestijo bolezni in škodljivci. Že naši predniki so se zavedali, da je potrebno tisto, kar iz narave vzameš, tudi vrniti, da se ohrani ravnovesje. Tako so se s kolobarjenjem na kmetijskih površinah izognili marsikateri nevšečnosti. Travniki, ki so jih imeli nekoč, pa so zacveteli v vseh pisanih barvah in jih šele po cvetenju pokosili," navajajo.

Regrat je odlična paša za čebele.
Regrat je odlična paša za čebele. FOTO: Shutterstock

S takšnim pozitivnim ravnanjem so - tako na ČZS - prispevali k ohranjanju narave. "Tega se sedaj sami vedno bolj tudi zavedamo. V prostor sadimo medovite rastline, ki prispevajo k preživetju in ohranitvi čebel kot tudi ostalih opraševalcev. S takšnim ravnanjem prispevamo k ravnovesju v naravi, v kateri bivamo."

Na stanje narave in težave v čebelarstvu zaradi neugodnega vremena so sicer že pred časom opozorili tudi na ČZS. Vremenska napoved za začetek aprila se je namreč uresničila in prejeli smo snežno pošiljko z nizkimi temperaturami, kar je za ta čas in trenuten razvoj rastlin in čebeljih družin sila neugodno. Bolj kot sam sneg, pa so bile nevarne nizke temperature, ki so sledile.

Prilagajanje na določenem okolju in s tem tudi vremenskim razmeram je potekalo tisočletja za posamezno živalsko vrsto kot tudi rastlinje, izpostavljajo. "In prav avtohtone medovite rastline zagotavljajo tisto, kar naša čebela potrebuje za svoj obstoj. Skupaj se moramo zavedati pomena sajenja medovitih rastlin in omogočiti njihov prostor na svojem balkonu, vrtu, njivi ali na javnih površinah."

V cvetličnih koritih na balkonu imajo lahko svoj prostor tako začimbnice kot tudi dišavnice. Svoj prostor na vrtu imajo lahko medovita drevesa, kot so lipa, divja češnja, navadna leska … V primeru, ko imamo na razpolago njivo, imamo številne možnosti, da posejemo sočnice, ajdo, facelijo … Pri tem ne pozabimo, da ne bomo s tem omogočili le paše čebelam in ostalim opraševalcev, ampak ko te rastline odcvetijo in dozorijo (seme, zrnje), so lahko pomemben vir naše vsakdanje prehrane. Poleg tega te rastline uporabimo za podor in obogatimo tla s humusom ter nahranimo milijone drobnih organizmov v tleh. Pri tem izboljšamo zračnost in strukturo tal na njivi. V primeru zasaditve medovitih rastlin na javnih površinah imamo tudi številne izbire. Odvisno je od prostora, ki ga imamo na razpolago, svetujejo na čebelarski zvezi.

"S tem delom posaditve medovitih rastlin bomo pripomogli k njihovi pestrosti kot tudi ohranitvi opraševalcev. Takšno pozitivno ravnanje bo prispevek k ohranitvi naše skupne narave za naslednje rodove," še zaključujejo.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VAREN
22. 04. 2021 21.17
+0
PAPEŽ na katerem planetu pa ti živiš. Moje čebele imajo še preveč hrane že zdaj.
belavrana
23. 04. 2021 12.14
+0
Fery Zaka
22. 04. 2021 20.56
-3
Klinc pa tako globalno segrevanje. Zaradi mraza nič ne raste, čebele tolčejo lakoto. Ampak še vedno nabijajo, da je prevroče. Maja, 15 stopinj. Namesto 30.
TistoPravo
22. 04. 2021 21.40
+1
Ja veliko mrzle vode napadane skozi zimsko obdobje je dodobra ohladilo vso zemljino in kar je na njej...zato kosite ažurno, posekejte čimveč senc drevesja...ker reši nas lahko sonce, kar bo doseglo seveda...
VAREN
22. 04. 2021 21.43
+0
TistoPravo
22. 04. 2021 20.54
-2
Če se je narava odločila, se more populacija čebel in os zmanšat ne glede na želje človeka. Ne se zmerej z naravo igrat, poleg tega je pa za nami izredno namočeno preteklo leto...preveč padavin zahteva, da je reba zenljino osuševst čimbolje. To pa pomeni, redno košenje ali celo še malo bolj ažurno od rednega...če ne bo proti jeseni tole narobe hodit lahko začelo.,,
VAREN
22. 04. 2021 21.27
+2
TistoPravo
22. 04. 2021 20.33
-2
Letos je treba skrajno redno kosit...da se zemljina čimbolj redno osušuje v vrhnjih plasteh. Imamo na začetnku poletne sezone povsem zamočeno vse...
VAREN
22. 04. 2021 20.53
+3
A ti živiš v močvirju? Al samo blebetaš, ko ti je mal dež zmočil čevlje.
TistoPravo
22. 04. 2021 20.57
+0
Hehe a maš kratek spomin ti aa ...no pa malo seštej vse kar je napadalo v preteklih 365 dneh. Skor je na tri dni padalo, vodotoki iz Alp so v povsem ddugem stanju kof so bli pred letom dni...vlaga je bla že marca ni kaj po sušca v ozračju...zemlja je polna vode v povprečju
VAREN
22. 04. 2021 20.04
-1
PAPEŽ je res revček. Najslabši med je pridobljen v mestih. Pravilo za čebelarjenje je, da je čebelnjak najmanj 3 km od avtoceste. Ta pa pametuje v mestu, ki je veliko bolj onesnaženo. Konec junija, ko bo čas točenja medu, pa ne bodi toliko požrešen in pusti čebelam med, pa ti ne bo treba hranit. Čebele vedno pridelajo dovolj medu za svoje potrebe. Če ga v naravi ni, se število čebel v družini avtomatsko zmanjša z manj zaleganja matice. Narava je za vse dobro poskrbela. A to čebelarji ne marate. Ane PAPEŽ. Zakaj ne? Ker imate premalo zaslužka z medom. Hkrati pa zaradi vaše neumnosti in neznanja odlično uspeva varoja. Pa ste spet na začetku. Pa vaša neumno geslo, da brez čebel ni hrane, je pa najbolj bolano. Prej bo človek izginil iz zemlje kot pa čebela. In čebela bo še vedno zelo dobro živela brez čebelarja. A tega tudi na ČZS ne bodo nikol dojel.
Janez Požar
22. 04. 2021 20.43
+2
Varen ti si res en bizgec. Nabijas neke svoje fore a v bistvu vse posplosis. Zakaj ti ne delas v sluzbi zastonj in nisi zadovoljen z minimalno placo?
VAREN
22. 04. 2021 20.46
+0
No bizgec argumentiraj svoje blebetanje kaj ima služba in plača veze s čebelam.
Kollerik
22. 04. 2021 19.44
+13
Pogosto polivanje travnikov z gnojnico, pogosta mehanska košnja (mulčenje...) in baliranje so dodobra uničili pestrost različnih travniških vrst cvetlic že na velikih travniških površinah predvsem v ravninskih predelih Slovenije. Vse kar je ostalo od nekoč cvetočih, pisanih travnikov so zdaj vglavnem ti cvetovi regrada. Torej ohranimo jih par dni dlje vsaj za uboge čebele....
yss
22. 04. 2021 19.44
+12
To prakso bi lahko obdržali tudi za naprej, Včasih v mestih kosijo zelenice že pri 5 cm trave in to čisto do zemlje, da si potem trava komaj opomore. to je čista neumnost in na mestnih zelenicah niti marjetice ne rastejo več. V tem ni nobene logike.
ejt1
22. 04. 2021 19.42
+6
Že nekaj desetletij kosijo prevečkrat...
CtrlDelete
22. 04. 2021 19.36
+9
Bodimo vsaj enkrat v življenju Ljudje!!!
Misika1967
22. 04. 2021 19.35
+13
Ko nebo nobene cebele vec,tudi cloveka vec nebo. Pomagajmo cebelam.👍👍👍🌞
VAREN
22. 04. 2021 19.56
-7
Prej bo človek izginil iz planeta kot pa čebel. Če ne znaš razmišljat s svojo glavo ne delaj iz sebe neumneža še javno.
tarzan13
22. 04. 2021 19.25
+1
Žal smo že včeri pokosili...
RONDO25
22. 04. 2021 19.11
+2
Med z javnih zelenic bo zelo okusen..
Samo-ne-rdeci
22. 04. 2021 20.43
+0
revolucija_mb
22. 04. 2021 19.08
+2
Hahahaha, klasika ! Zdaj boste Vi krivi zaradi čebel, Vi se morate spet prilagajat. 😄😄 Industrija pa gre dalje...
stumfeta
22. 04. 2021 19.29
+4
Glede na to, da so čebele, ose, čmrlji in kar je podobnega, glavni in skoraj edini opraševalci na tem planetu, je skrajno moronsko se pritoževat, kako se mora nekdo prilagajat. In samo ekstremno nedorasel primerek v temu, da nekdo prosi za uslugo, vidi stvar prisile in krivde.
stumfeta
22. 04. 2021 19.30
+4
Glede na to, da so čebele, ose, čmrlji in kar je podobnega, glavni in skoraj edini opraševalci na tem planetu, je skrajno mor...sko se pritoževat, kako se mora nekdo prilagajat. In samo ekstremno nedorasel primerek v temu, da nekdo prosi za uslugo, vidi stvar prisile in krivde.
revolucija_mb
22. 04. 2021 20.09
-2
Ne razumeš poante. Zato pa si hlapec in vidiš samo napake v ljudeh, kjer jih je bore malo in tudi kmet ne dela škode takšne hortikulturi kot jo dela industrija za €€ in totalno napačni način življenja oz.sobivanja z naravo.
revolucija_mb
22. 04. 2021 20.10
-2
Da ti še enkrat povem, vedno pade odgovornost na tebe, mene, Milana, Jožeta...ne pa na tiste ki so krivi za nastala stanja. Bo šlo ?
revolucija_mb
22. 04. 2021 21.22
-1
Ni več argumenta ne ? Maloumnež. Ti meni o moronu, a osnove življenja in psihologije ti niso jasne.
Wahl
22. 04. 2021 19.04
+7
Tako je, odložit košnjo in prednostno brusit verige motork.
LOS - T
22. 04. 2021 18.55
+12
Zmenjeno, ne bom kosil, itak se mi ne da. Odkar je ta korona se mi marsikaj ne da več.
?a?kica
22. 04. 2021 18.46
+12
Leta nazaj pred prvomajskimi sem imel vedno pokošeno. Par let nazaj zaradi težav sem mogel premestiti kasneje in me je presenetilo. Regrada je bilo kot da bi ga vsadil. Edino koprive je bilo treba pulit ampak drugače trata je bila dosti bolj zanimiva in barvita.
User792410
22. 04. 2021 18.23
+12
Apelirajte tudi na občine in njihove urejevalce zelenih površin. Pri nas na primer še trava dobro ni pognala, pa so že vse "potamanili"!
kitzbill
22. 04. 2021 18.20
+11
travnik ob hiši je rumen od regratovih cvetov, pa tudi jablane letos cvetijo kot lani in so polne čebel, za pridelek pa bomo vidli kasnej. lp
hansola
22. 04. 2021 18.17
+1
Evo ga, še ena stvar, ki bo živinoreja uničila, kot da nimajo čebele dovolj drugih težav s škropivi in ostalim s****.
picolin
22. 04. 2021 18.06
+4
tapravi cebelarji ki delajo kvaliteten med in CUKER se imajo premajhne cene
User792410
22. 04. 2021 18.29
+7
Poznam enega takega CUKER čebelarja pri katerem je "kvalitetna" edino cena. Ampak osel gre le enkrat na led in "dober glas se širi v deveto vas", pa tudi oslov slej ko prej zmanjka...